Šta je novo?

Overclock pc-a

• Začetnik teme Začetnik teme Djera
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Djera

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2007
Poena
304
Cao,overclockovao bih svoj pc,imam procesor amd athlon 4000+ x2 2.1ghz,maticnu msi k9agm3-f,memoriju 2gb 800mhz,graficku msi ati rx2600pro ddr2.Molim pomoc,odnosno detaljno uputstvo oko overclockinga

FSB gore,latencije dole... I jedan klik na pretragu.Pozzzzzzzzzzz...

Ok,sve razumijem oko dizanja fsb i memorije ali nigdje nisam nasao opciu u biosu,probao sam ono ctrl+f1 ali nista se ne desava.

otvori knjizicu od maticne i sve ce ti biti jasno ako iole znas engleski ... kao ja npr. nista specijalno ali dovoljno da odlicno razumem knjizicu uz maticnu 😀

to Ctrl+F1 je samo za Gigabyte ploce,
Sa AMD je malo drugacija situacija ali evo kako to treba da izgleda.
Imas u Biosu "Multiplier" to je broj sa kojim se mnozi "FSB" i daje frekvenciju procesora,

Tj. ako je si stavio multiplier na recimo 10 a FSB na 200, onda je to 10*200=2000MHz,
Ako stavis multiplier 11 a FSB 210 recimo, onda je to 11*210=2310MHz

Memorije se klokuje slicno, ona ima svoj multiplier, i ako ti stavis multiplier za memoriju 2 a FSB je recimo 400, onda je to 2*400=800MHz za memoriju,
ili pr.2 FSB ti je 250 a multiplier za memoriju 3 onda je to 250*3=750MHz
I tako to ide, znaci taj tvoj je 2.1GHz, vidi dal ide na 2.5GHz ne razumem se ja u te AMD-e nesto...
Znaci vidi koliki je multiplier ( mozes sam da ga menjas ) i sta puta sta da je jednako toliko i toliko MHz-a, isto i za memoriju, sto se tice voltaze to sad aj, nemoj da diras pa idi na neki manji clock, 2.5GHz bez dizanja ako hoce, ne znam, valjda se kod njih mora dizati napon malo...
ali eto to ti je osnovna sema.

otvori knjizicu od maticne i sve ce ti biti jasno ako iole znas engleski ... kao ja npr. nista specijalno ali dovoljno da odlicno razumem knjizicu uz maticnu 😀
Procitao sam je od pocetka do kraja i nigdje nepise,da li postoi neki program pomocu koga bi overclockovao procesor,inace graficku sam uspijesno klokovao sa riva tuner 2,temp. joj je 59 stepeni pri maksimalnom opterecenju.

Nazad
Vrh Dno