Šta je novo?

Overclock P4 2.8 , par pitanja...

Hardcore

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2003
Poena
619
Pitanje: Hoće li 2.8c hteti da radi na 3.5 GHz (tj. FSB 250) sa default naponom i BOX coolerom? (jer je to memorijina podrazumevana brzina)

Drugo, ako ne bi hteo, da li (A-) data memorija može da radi ispod svoje nominalne brzine sa oštrijim setovanjima?

P4 2.8c + BOX cooler
Asus P4P800 Deluxe
2x 256 A-DATA 500

Ako imas srece sa primerkom trebalo bi, mada bi realnije za ocekivati bilo 3.3 ili 3.4Ghz. U svakom slucaju bolji kuler ti ne gine.

ADate DDR450 moduli od 512MB, kod mene moggu da rade kao DDR440 sa 2-3-3-7 setovanjima, sve preko toga zahteva cas 2.5, naravno pri 2.8V.

A ako ipak malo dignem napon? Koliko bi otprilike bilo dovoljno za željenih 3.5 GHz? Jedino me bune te priče o kraćem veku "overvoltiranih" procesora, zato bih najradije na defaultu. Inače, neću raditi ništa zahtevno,jednostavno hoću da iskoristim svaki uloženi Evar.

Možda mi je A-Data na 500 previše. Novaca svakako (65 Evara komad od 256). Hteo sam 450, ali nemaju, u NS Compartu, Mornaru :). Pitam se samo na kojim vi to Hercažama terate procesore (i čime to 'ladite ??) kad vam memorije idu na 533,566 i preko. U svakom slučaju, do koliko smem bezbedno da dižem Vmem?

Znam da Intelov cooler nije bog zna šta, ali je jedan od najtiših. E sad, u dilemi sam da li da ga menjam za jači i dobijem još koji MHz (i dB) ili da se skrasim... Šta je uopšte alternativa? Taj bakarni Zalman je,kažu, tih i radi posao (mada i košta- zna li neko koliko? cca).

Puno pitanja, al' zato vas plaćam! (( Provajderu sigurno, a ako vam on ne prosleđuje to je do njega )).

U mom slucaju P4 2.8 nece ni na 3.2 na default naponu. Ploca je Abit IC7-max3. Sa povecanim naponom hoce ali se tada dosta greje (temperatura CPU-a cca 70 C) sto znaci da box cooler ne radi bas najbolje posao.

Pozdrav!

Hardcore je napisao(la):
A ako ipak malo dignem napon? Koliko bi otprilike bilo dovoljno za željenih 3.5 GHz? Jedino me bune te priče o kraćem veku "overvoltiranih" procesora, zato bih najradije na defaultu. Inače, neću raditi ništa zahtevno,jednostavno hoću da iskoristim svaki uloženi Evar.

Možda mi je A-Data na 500 previše. Novaca svakako (65 Evara komad od 256). Hteo sam 450, ali nemaju, u NS Compartu, Mornaru :). Pitam se samo na kojim vi to Hercažama terate procesore (i čime to 'ladite ??) kad vam memorije idu na 533,566 i preko. U svakom slučaju, do koliko smem bezbedno da dižem Vmem?

Znam da Intelov cooler nije bog zna šta, ali je jedan od najtiših. E sad, u dilemi sam da li da ga menjam za jači i dobijem još koji MHz (i dB) ili da se skrasim... Šta je uopšte alternativa? Taj bakarni Zalman je,kažu, tih i radi posao (mada i košta- zna li neko koliko? cca).

Puno pitanja, al' zato vas plaćam! (( Provajderu sigurno, a ako vam on ne prosleđuje to je do njega )).

Voltažu na procesoru ne bi trebao da držiš više od 1.7V na duže staze, i to sa boljim hlađenjem od tog box kulera. Da je box kuler najtiši ne bih se složio, probaj staviti Zalmana 7000Cu ili Alcu pa da vidiš šta je tišina a tek kako hladi :) Meni P42.4c na 3.3Ghz na def. voltaži drži na 55C u Prime95. (Abit pokazuje više temperature u odnosu na druge ploče). Ako se ne varam bio je negde oko 40-tak €.

Memoriju slobodno šibni na 2.8V. Moje A-DAte na toj voltaži rade stabilno na najlabavijim setovanjima 1:1 do 533Mhz-a, preko toga mora na 5:4. Za tako visoke frekvencije mora i voltaža da se diže. Ne brini, memorije ovako mogu duuugo da rade :) Sve preko toga zahteva neki vid hlađenja (mada hlađenje memorija nikad nije na odmet ni pri nižem vddr), i koristi se uglavnom u svrhe testiranja.

P.S. A-DATE 500 treba da stignu ove nedelje. Budi uporan ako ih želiš, jer se brzo rasprodaju.

Poslednja izmena:
alexa je napisao(la):
U mom slucaju P4 2.8 nece ni na 3.2 na default naponu. Ploca je Abit IC7-max3. Sa povecanim naponom hoce ali se tada dosta greje (temperatura CPU-a cca 70 C) sto znaci da box cooler ne radi bas najbolje posao.

Pozdrav!

Evo sinoć sam probao, onako na brzinu, i meni na Asusu FSB ide do cca 240MHz što mu dođe oko 3360, bez dizanja napona na procesoru. Temperatura je (po AsusProbe-u) oko 32C ! Stabilnost na duže vreme nisam probao (mora se i spavati!), to ću ovih dana. Pozdrav!

Vrh Dno