Šta je novo?

Overclock, kako bese to?

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Uzeo sam da OC-ujem sistem jer jos od kad je prenosen za Beograd izgubio je sva podesavanja i drzan sam ga na default-u, undervoltovan do maksimuma.
Sad posto mi je na poslednjem postavljanju hladnjaka ponestalo paste, temperature su mi blago vise, tako da ne jurim trenutno stara OC podesavanja vec hocu da mi procesor radi blizu def-a, sa memorijom na 1200MHz.
OC mi je bio FSB na 450, mnozioc na 9.5, strap na 400MHz, delioc 3:4, a smanjio sam i blago latenciju memorijskog kontrolera.
Sad jurim nesto slicno, samo sa mnoziocem 7, ali mi prime Blend puca na jednom jezgru posle 4 sata, gde su temperature procesora 62 za najtoplije jezgro, 56 za najhladnije(koje je puklo) i preostala 2 su na 58.
vCore - 1,25v
fsb termination(vtt) - 1,26v
cpu pll - 1,52v
bez LLC-a load napon pada na 1,232v

Cudno mi je da je na samo 3150MHz prime pukao(ostala jezgra su radila jos jedno sat vremena posle toga pre nego sto sam prekinuo), kada je na 1,1v sa mnoziocem 9,5 i FSB333 sve lepo radilo.
Koji napon trebam da povecam?

Poslednja izmena:
Ne može bez LLCa. Moraš da uključiš LLC napon ne sme da pada. Sa uključenim LLCom će da vidiš kako radi dobro ako ne još malo napona za procesor mu fali.

Mani me sa tim pricama za malu decu, dobro, znaci ti smatras da trebam da pustim samo jos vCore.

ne znam zashto forsirash 450 fsb na x48 chipsetu i to da bi dostigao samo 3150mhz.
lichno mislim da ti puca kod FSB-a (ili memorija), odnosno da treba da se digne NB voltage pride, koji nisi koliko vidim dirao.
ako to ne pomogne, uvek mozesh da sa identicnim setovanjima napona setujesh 7.5x420 ili 8x394
(ili bilo koju drugu varijantu sa spushtenim fsb om a dignutim mnoziocem da dobijesh istu frekvenciju procesora i eliminishesh momentalno shta je pucalo.
ako opet pukne....vrvatno fali cpu napona, ako ne pukne, do fsb-a je (ili memorije).

+1

X48 je pipava za visok FSB takt, pogotovu kada se krkne neki Quad. To mi je i bilo jedno od glavnih merila kvaliteta ploča u to vreme, koliki FSB može da izgura sa dual-om, a koliki sa quad-om. Setite se da su P35 i P45 ploče uvek mogle da izvuku veći FSB od X48 plojki.

Ma znam da X48 ne valja sa visokim FSB-om, ali pokusavam da dobijem 1200MHz na ovim Reaper-ima. Dok sam imao neku OCZ Gold 1100MHz memoriju nije me bilo briga za takt memorije i tad sam furao dosta manji FSB, vazno mi je bilo samo da procesor prebaci 4GHz.
Uskoro menjam hladnjak(rodjendan dolazi 🙂 ) pa mi je cilj bio da napravim stabilnu masinu sa 1200MHz za memoriju i posle samo dignem mnozioc na 9.5(ili 9) i dodam napon procesoru, a ako tad imam stabilnu masinu i da smanjim IMC latencije. Ova ploca ionako overvoltuje RAM, tako da sigurno nije do RAM-a jer sam u BIOS-u stavio da radi na 2.1v, a ovi moduli su deklarisani na 5-5-5-18-42 na 2.1v. Sve mi se cini da trebam da dignem NB, posto je E0 revizija u pitanju, a koliko se secam ljudi su furali E0 Q9650 na 4GHz pri def naponu od oko 1.25v.

Pa bitnije ti je 100 mhz više za proc, nego 100 mhz za memoriju.

Bilo je i po koji Q6600 koji su mogli na 4 ghz stabilno da rade.

Super Pi 32 radi 3 sekunde sporije po na ovim podesavanjima od 9,5x400 i 1:1 RAM.
A cuo sam za te Q6600, ali nikad ne videh jedan koji tako dobro radi.

U sustini lako cu ja da prebacim 4GHz, za tako nesto mi treba oko 425FSB sto sigurno moze ploca da izgura, ali onda sam zaglavljen sa sporijom memorijom. U sustini hocu da probam da iskoristim sistem do maksimuma.

Poslednja izmena:
Moj je držan na [email protected] (tu negde) sigurno godinu dana, sa cca 1.5V je išao oko 3.85 ghz. Prodavao se jedan 4 ghz capable Q6600 na forumu pre koju godinu, ali naravno tražio je dečko i fine pare za njega. E da ga je "s16" uzeo tada pevao bi na sav glas. :d

A da te 3 sekunde razlike ti život znače.

Ma kazem samo da se dobija fin performance boost i od RAM-a u nekim stvarima. Ja kad imam zastarelu platformu logicno je valjda da hocu da je ubrzam do maksimuma.
Znam da Q6600 ide na 3,6GHz relativno lagano, dobar je to proc, ne kazem nista lose za njega, ali 65nm je 65nm.

Nazad
Vrh Dno