Šta je novo?

Overclock graficke kartice

• Začetnik teme Začetnik teme connta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
C

connta

Guest
nabudzio sam sistem sa hiljadu ventilatora, overclockovao proc, zatego memoriju, istestirao sve, spustio temperaturu, stavio dvogrli karburator i hromirani cincilator... 🙂

e sad je graficka na redu... Imam MSI FX5900XT pa me interesuje sta da joj radim...

1) software: mogu da je oc preko RivaTunera ali interesuje me koliko a da bude neki sweet spot, da dobijem u performansama a da se bas ne istopi... isto tako ova kartica podrzava MSI D.O.T. tehnologiju pa me interesuje kako da je enablujem... jer mi trebaju MSI driveri ili radi i sa generickim nvidia samo joj je potreban neki dodatni software... (?) i koji...

2) hardware: kako da je ohladim... ona ima svoj cooler koji je koliko ja kapiram skroz ok... u kucistu mi je temp 23 C sto je kapiram skroz ok ali gotivio bi njoj jos neko hladjenje da nabacim... nisam primetio da postoje nikakve dodatne rupe na koje bi stavio neki od onih malih coolera za grafike (sa druge strane kartice recimo)... kako bi ovo islo...

ajde overclockeri da cujem predloge... :banana:

E sad o/c graficke ti ne mogu pomoci (nisam je jos okusio), ali svakako za kuler mogu.Baci pogled na NV salencer 3...On uporedno pokriva memoriju i odlicno haldi GPU i milim da ce to tebi vrhunski da padne.Ako ti je problem da ga nabavis ja ti ga mogu nbabaviti krajem mjeseca, poa akoti odgovara VICI.Cijena je oko 30 eura valjada sa prevozom...
Za vise informacija idi na site
www.arctic-cooling.com/

Poslednja izmena:
Batali Rivu, clockuje iz drivera... (meni max 473/781)
Probaj Power Strip, ide koliko hoces a ne mozes da spalis nista. Ili radi ili ne, ako nece resetuje i vrati default =)
Imam istu grafiku (Hynix mem) sa Cooler Master CoolViva + 2x80mm i juce sam obrnuo Half Life 2 sa clockom 527/860 tek da znas sta te ceka (ako imas srece). E sad, nemoj da se nadas previse ali lepo se OC-uju.
D.O.T. je cisto ******

@M3

hvala ti ali za 30E (i jos 30E 🙂 kupicu novu graficku... mislim da se takav cooler isplati ako imas graficku koja je trenutno najbolja i hoces da joj izvuces maksimum...

@SAJ

jel postoji neki patch za enable menija u driverima koji omogucavaju OC... u generickim nvidia nema te opcije... Cooler Master CoolViva pretpostavljam je ventilator za kuciste... mislim 80ice nemoz na grafiku da stanu, pogotovo dve... 🙂

e da aj jedno opste pitanje jel bolje da stavim dve 80ice koje sam zbudzio na zadnjem delu chieftecha da uduvavaju ili izduvavaju vazduh ili jednu ovako jednu onako... sad ga trenutno izduvavaju mada...

connta je napisao(la):
@M3

hvala ti ali za 30E (i jos 30E 🙂 kupicu novu graficku... mislim da se takav cooler isplati ako imas graficku koja je trenutno najbolja i hoces da joj izvuces maksimum...

@SAJ

jel postoji neki patch za enable menija u driverima koji omogucavaju OC... u generickim nvidia nema te opcije... Cooler Master CoolViva pretpostavljam je ventilator za kuciste... mislim 80ice nemoz na grafiku da stanu, pogotovo dve... 🙂

e da aj jedno opste pitanje jel bolje da stavim dve 80ice koje sam zbudzio na zadnjem delu chieftecha da uduvavaju ili izduvavaju vazduh ili jednu ovako jednu onako... sad ga trenutno izduvavaju mada...
Dobro nista ja sam htio da pomognem...Ok... :smoke:

Jedna nek ubacuje a druga nek izbacuje vazduh... Napravi AirFlow u kucistu... U slucaju da imas fan na prednjoj strani (npr 12-icu) neka oba izbacuju...
Cooler Master CoolViva je hladnjak za graficku i podseca malo na Zalmana ali...

@connta: Skini "coolbits" sa www.rage3d.com sajta. Potrazi tamo malo. To ti otkljucava sve u drajverima i mozes odande da o/c. D.O.T. je dobar za pocetnike jer sve sam radi, radi samo sa MSI drajverima jer samo u njima i postoji 🙂 Najbolje je da koristis PowerStrip ili RivaTuner. Za dodatnim hldjenjem nemas neke potrebe posto je FX5900 karticama vruce tek na nekih 80 i vise stepeni. Mozes eventualno da stavis hladnjake na memoriju ali se overklokom memorije na FX5900 karticama ne dobija nista narocito (sem ako overklok nije preko 150mhz, a to mora da memorija bude takva na kartici, nema mnogo veze sa grejanjem, tj. ako ti sad memorija hoce na 780mhz maximum, neces je naterati na 950 sve i tecnim azotom da je hladis...)

Poz. :wave:

@CONNTA
MurDock je napisao(la):
Cooler Master CoolViva je hladnjak za graficku i podseca malo na Zalmana ali...
...nije Zalman nikako! Zato sa 2x80mm `ladi i pivo :bottle: CoolViva kosta ispod 20e ali se za 30e isplati to sto ti M3 nudi a ti kako hoces. Skini CoolBits, sica je, ali probaj i Power Strip. Moci ces da OC-nes grafiku u sred igre (hot-key) po potrebi :d
I + neces moci da spalis nista posto vec neces da dajes pare na hladnjak

Ma evo ti CoolBits da ne juris, Probaj bas pa reci koliko ide grafika, bas me zanima

Prilozi

hvala za coolbits mada sam ga nasao i pre ovoga... 🙂

450/800... mada mi je za preporuceno stavio 422/781... evo pikao sam DOOM3 malo sa ovim setovanjima (jedno cuku vremena) i nije se nista spalilo niti je bagovalo... sve sa def coolerom...

sutra cu da prodjem pored Imtela bas da vidim sta tamo kazu po pitanju coolera za grafiku, sta se nudi... mada kazem vam nekako cu radije da ulozim pare u novu grafiku nego u cooler za ovu (recimo tapnem ovo za nekih 140E i jos 60E i uzmem 6600 sto ce lepse da radi nego ova overclockovana, sto je najbolje i tu novu mogu da clocknem)... :banana:

Kako hoces...
I ja cu ovu moju da zavalim ali ne jos. Jos je mnogo 6600 a ja pucam na 6800. :d
Koje su ti oznake na memoriji grafike?
Imas CoolViva za 1300din otprilike, mozda malo vise zbog eura.

stoji "hn" pa neki string brojeva totalno nebitan mrzi me da vadim sad karticu da gledam toliko sam zapamtio...

sorry... aj kad budem nesto cackao ako te bas interesuje sibnucu ti PM... :d

Malo je off-topic:
Da li bi neko, ko ima neku 5900XT mogo da mi napise kako mu se krecu temperature na grafickoj?
Naiime montirao sam CoolViva kuler na graficku (sa onim malim fanom), ali sam bio mnogo pametan pa prethodno nisam zapamtio kakve se kretala temperatura....
Sada mi je u idle (odnosno samo u windowsu, bez nekog 3d-a) temeperatura oko 40 stepeni... a posto ne znam da li je to malo ili mnogo ne znam da li sam dobro montirao kuler -sigurno dobro stoji ali je kod kulera (bar za procesor) nekod potrebno ponoviti instalaciju da bi sve leglo namesto..........
Uzgred graficka je Club3D i (za sada 🙂) nije OC

pazi meni je na MSI sa def coolerom ako je verovati senzoru na Aerogateu II temperatura 33C na 450/800 sto je svakako nerealno (doduse stavio sam CM premium pastu umesto onog ****** koje je bilo i pasivne hladnjake na memoriju i jos jednu 80mm koja duva direktno sa stranice na karticu) ali recimo BIOS mi meri za procesor 43C dok Aerogate meri nekih 37C (a na grafickoj je senzor jos bolje postavljen) sto bi reklo otstupanje je max nekih 10 stepeni...

pa sad koliko sam ti ovime pomogao nemam pojma ali mene isto interesuje misljenje koliko su ova moja ocitavanja realna...

e pa j*** kad imas bocnu 8icu na kartici...
hvala u svakom slucaju

evo moje (asus v9950se/td)

Prilozi

• fxtemps.webp
    fxtemps.webp
    41.3 KB · Pregleda: 135
imam problema sa grafickom fx5200
overkolkujem je iz drajvera koristeci opciju detect optimal settings
kliknem na apply i sve radi super mudjuti kad kliknem na opciju
apply this setiings at startup i ok resetuju mi se podesavanja dakle kada udjem u NVIDIA analog displey pokazuje mi default podesavanja
u cemu je problem

Poslednja izmena:
pa probaj sa novijim driverima, mozda resi stvar... ako ne retko sta drugo hoce... bar ja tako mislim...

e da i probaj da skines RivaTuner pa da odradis istu stvar iz njega ili nekog drugog oc programa...

Tacno, skini novi RivaTuner i kada u okviru njega nasviras karticu i u njemu stikliras "Run at windows startup" radice bez problema i sa tim drajverima koje imas - garantovano, imao sam ja fx5200. Ako ti je kartica 128bitna radice ti bez ikakvih problema stabilno na 300/500.
RivaTuner mozes skinuti ovde:

http://download.guru3d.com/rivatuner/

@[SAJ]ber Kurajber Jel moze kratko objasnjenje kako si nabudzio 2x80, jel odosgo, ili...?
Neko je skoro (mozda bas ti) pisao da je nabudzio 2x80 sa strane (to bi mi idealno leglo, taman preko hladnjaka na memoriji i cevke salom duzinom...) ali stvarno mi ne pada napamet kako da ih nakacim....

I jedno debilno pitanje: kako vam je u Win-u prepoznata kartica?
Naime formatirao sam hard, instalirao WinXP SP2 (pre sam imao samo SP1) i u drajverima stoji samo 5900 (bez XT!) mozda je ovo normalno, ali mogao bih da se zakunem da je pre pisalo i XT... drajveri su 66.93

XT pise lepo... 🙁

ma nije to ni toliko bitno mislim dal ti je windows vidi kao XT ili full... na ovoj kartici koliko ja znam nije nista zakljucano niti disableovano samo radi na manjem clocku od FX serija vise klase... ispravite me ako gresim...

Kakvo je ovo chudo?
fancard06.jpg

Features:

* Increases Air Circulation
* Lowers Case Temperature
* Built-in Ultra Bright UV LED Lights
* Adjustable Fan Speed
* Perfect for Windowed Cases

Specifications:

* Model: SP-FC70-BL
* Outline Dimension: 195x92x20mm
* Fan Size: 70x70x15mm
* Voltage: 7~12V
* Power: 9W
* Speed: 2400 ~ 4000 RPM
* Airflow: 17.73 ~ 29.54 CFM
* Current: 0.327 ~ 0.750 A
* Noise: 25 ~ 36.64 dBA
* Bearing Type: Ball Bearing
* Life: 50,000 hrs expected
* Weight: 300g :eyebrows:

izgleda zverski...

a jel zna neko kako bih ja recimo mogao na moju FX5900XT da nabudzim jos jedan cooler sa druge strane pa da ima sistem hladjenja kao FX5900Ultra tj onaj MSI TwinFlow sistem... siguran sam da moze jer su kartice na oko identicne (da, postoje rupe na kartici) ali neznam koji cooler bi lepo tu upasovao, zadnji put kad sam merio cini mi se da su rupe bile na 5cm rastojanju... aj bas cu da pokusam nesto ovih dana pa javljam sta sam uradio...

Izgleda zverski, pravi ogromnu buku, zauzima PCI slot i overklok karte nece biti nista veci. Od 5 ljudi ovde koji su uzimali takve stvarcice, samo je jedan lik dobio preko 10mhz overkloka vise, ostali po jedan-dva.

@connta: sta ce ti za FX5900 jos jedan kuler ? neces sem buke nista dobiti :S:

gx-x je napisao(la):
@connta: sta ce ti za FX5900 jos jedan kuler ? neces sem buke nista dobiti :S:

da kazem "ja imam dva coolera na grafickoj kartici"... :d

salim se, realno nista ali ako uzmem neki 50mm (tj 40mm) i spustim ga na 2200 obrtaja nece biti nista bucnije nego sada... a opet dobicu par stepeni nizu temperaturu... i naravno dva ventilatora na kartici... 🙂 posto sam modovao kuciste pa se sve vidi unutra to je lep detalj... jos ako uzmem neki svetleci ili UV sensitive... nice... :smoke:

Abit 9550CDT 128.128

:wall: imam abit 9550 cdt koji bios pali kod njega?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno