Šta je novo?

Overclock FSB-a, CPU-a, NF7-S vs EpoX 8RDA+, problemi...

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
Evo kako stvari stoje. Funcija CPU interface na NF7-S, a verovatno i na Epox-u radi, ali samo sa Bartonima. Naime, TBred B na NF7-S moze maximalno da se nagura do 223 FSB-a, a da pri tome ploca ne zakucava. Kada se CPU interface iskljuci, komp ne zeli da POST-uje. Kod Bartona 2500+ kada se CPU interface iskljuci, opusteno se radi u windows okruzenju pri FSB-u od cak 245 Mhz. Ploca postuje i na 250 Mhz, ali HyperX 370 memorije ne mogu da izvuku veci takt bez podizanja napona na memoriji od preko 3.0 V. Slican problem je prisutan i kod Epox-a 8RDA+ v2.2. s' tom razlikom sto sa TBredom je FSB "naguran" do 235 Mhz u Windows okruzenju, uz VDD napon od 2.0V. Najveca mana EpoX-a je sto je napon za memorijske module dosta nizak, oko 2.8V pri setovanju od 2.9V, dok je kod Abita cak 3.04 V!
Problem kod nekih Abitovih NF7 ploca moze da se javi u naponskoj jedinici procesora. FET-ovi su na ponekim plocama preslabi da poteraju CPU na veliki takt, a CPU se greje nenormalno. Epox ima nesto vecu kapacitivnost naponske jedinice ispred i iza MOSFET-ova, dok Abit ima nesto kvalitetnije Rubicon kondenzatore. Epox koristi firmirane Fairchild FET-ove, koji obezbedjuju stabilan rad procesora, dok Abit koristi infenion. Kod nekolicine NF7-S ploca procesor nije hteo da prodje Prime 95 na preko 2200 Mhz !!! Na doticnim plocama CPU se podosta grejao. Ploca NF7-S koja se trenutno nalazi u masini radi bez problema sa procesorom na cak 2.54 Ghz na 1.9 v !
Epox opet ima probleme sa memorijskim modulima. Masa modula nece uopste da radi, na primer PQI samo pisti, a displej na ploci prikazuje C1 :d
TwinMOS dual chanell nece da prodje P95, a dva HyperX-a 370 CL2 koji inace rade na 200 FSB-u na najostrijim setovanjima ne mogu da rade u dual chanel modu, osim na 166 Mhz. Posto je HyperX 370 dvostrana 256-ica kada se postavi u DIMM 3, odvojeni slot, tada ploca pocinje da brlja, da se resetuje sistem i da pravi probleme. Kod NF7-S to pak nije slucaj. HyperX 370 opusteno radi u bilo kojem slotu.
Performanse obe ploce su skoro identicne, na istim tajminzima.

drfedja je napisao(la):
Posto je HyperX 370 dvostrana 256-ica kada se postavi u DIMM 3, odvojeni slot, tada ploca pocinje da brlja, da se resetuje sistem i da pravi probleme. Kod NF7-S to pak nije slucaj. HyperX 370 opusteno radi u bilo kojem slotu.
Čekaj, hoćeš da kažeš da taj HyperX u dva spojena slota radi a u odvojenom ne?
Isto se i kod mene dešava! HyperX PC2700 u ova dva slota radi oštro koliko može ploča, nekih 220, u tom odvojenom neće preko 182. Jel to znači da nije ploča problem, tj jeste ali nije neispravna? Sa nekom drugom memorijom bi radila i u tom trećem slotu?

Vojkan je napisao(la):
...

Čekaj, hoćeš da kažeš da taj HyperX u dva spojena slota radi a u odvojenom ne?
Isto se i kod mene dešava! HyperX PC2700 u ova dva slota radi oštro koliko može ploča, nekih 220, u tom odvojenom neće preko 182. Jel to znači da nije ploča problem, tj jeste ali nije neispravna? Sa nekom drugom memorijom bi radila i u tom trećem slotu?
Upravo tako! Probao sam sa tri razlicita Epox-a 8RDA+ v2.2, sva tri potpuno ispravna. U odvojenom slotu zeza.
Naime, na svu srecu imam jedan HyperX 370 i jedan 333 sa Winbond BH-5 chipovima, kao Corsair XMS3200 LL.
PC 333 je jednostran modul i bez problema radi u bilo kom slotu, dok PC370 koji je dvostran radi samo u prva dva slota. Problem je verovatno u cetvrtoj memorijskoj banci koja je iskljucena. Naime dvostrana memorija se deli u dve jednostrane gde posao adresiranja prihvata ona "skljucena" cetvrta memorijska banka. Ipak to ne mora da bude problem sa svim modulima. Proveri na tvojim kingstonkama kako su rasporedjeni chipovi.

[quote="drfedja[/quote]

"Jednostrani" moduli imaju organizaciju X8 a dvostrani X16 (mislim na matricu 16x16 vs 32x8 npr.)

Ili gresim, kod DDR-a?

Moja iskustva sa CPU Interface-om su dosta slicna. Platforma: Abit NF7-S, 2200+ Thorton i 2x512MB A-DATA DDR450 (provereno rade do 265MHz)
Elem, sa ukljucenim CPU-Int. ploca radi super-stabilno do 223MHz (11x223=2453MHz @ 1.75v). Do 227MHz takodje radi prilicno ok, ali mi je jednom pukao Prime posle 4 sata. Na FSB 233 - mrtva masina. Ako se CPU-I iskljuci ploca bez problema butuje i na 250MHz, dok na nekih 240MHz ulazi i radi u Win. E sada caka je to sto kad je ukljucen nema nikakve sanse da Prime radi duze od 2min bilo da je FSB 245, 240, 233 ili pak 220MHz, mada se ne desavaju zakucavanja ?????

drfedja je napisao(la):
Upravo tako! Probao sam sa tri razlicita Epox-a 8RDA+ v2.2, sva tri potpuno ispravna. U odvojenom slotu zeza.
Naime, na svu srecu imam jedan HyperX 370 i jedan 333 sa Winbond BH-5 chipovima, kao Corsair XMS3200 LL.
PC 333 je jednostran modul i bez problema radi u bilo kom slotu, dok PC370 koji je dvostran radi samo u prva dva slota. Problem je verovatno u cetvrtoj memorijskoj banci koja je iskljucena. Naime dvostrana memorija se deli u dve jednostrane gde posao adresiranja prihvata ona "skljucena" cetvrta memorijska banka. Ipak to ne mora da bude problem sa svim modulima. Proveri na tvojim kingstonkama kako su rasporedjeni chipovi.
Ova ploča (moja je rev 1.1) je stvarno katastrofa po pitanju memorije. Skoro sam joj ubacivao jedan winbond BH-5 koji, mučenik, nije hteo ni na 166 oštro da radi, ni u jednom slotu. Što je najgore, bio je jednostran?! Ne znam kakav je moj hyper, zagledao sam al nikako da provalim, čini mi se da je dvostran ali nisam siguran :d Sad ću baš da trknem do druga da mu uzmem jedan DDR333, jednostran, da vidim mogu li da preskočim magičnih 182MHz u izdvojenom slotu :mrgreen:. A ja još hteo da reklamiram ploču, ala bih ispao budala 🙁
Šta ti onda preporučuješ, koju memoriju da uzmem da radi u tom slotu, ali neku kvalitetniju, da može oštro na 220+ na epoxovih 2.85V.

Ja imam 8rda+ rev 1.0, neznam da li su u kasnijim revizijama nesto promenili, ali mi se naponska sekcija nimalo ne dopada, jer se bas primecuje da nemoze da napaja bartona pri visem FSB-u. Modovao sam i Vdd i Vdimm (i Vbt), i sa Thoroughbred-om <1900MHz je radila bez problema i na 220, dok sa bartonom ni na 200 nije bas stabilna. Isti barton na KT6 Delta radi rock-steady na 2.4Ghz na 1.7v dok mu na 8rda+ ni 1.825 nije dovoljno. Primecuje se npr. kada corsairima povecam voltazu kako procesor radi jos nestabilnije. Ocigledno je da se procesor,northbridge,memorija i agp prosto otimaju oko struje, pa naponi nisu bas najstabilniji.

Feđa, hoćeš da prodaješ neku od tih dobrih NF7? :d
Ozbiljno pitam.
I BTW koliko vredi 8RDA+, u garanciji negde do avgusta?

[Mancha] je napisao(la):
Ja imam 8rda+ rev 1.0, neznam da li su u kasnijim revizijama nesto promenili, ali mi se naponska sekcija nimalo ne dopada, jer se bas primecuje da nemoze da napaja bartona pri visem FSB-u. Modovao sam i Vdd i Vdimm (i Vbt), i sa Thoroughbred-om <1900MHz je radila bez problema i na 220, dok sa bartonom ni na 200 nije bas stabilna.

I ja sam imao slicnih problema, mislim sa naponima, koja je ploca (8rda3+), procesor dobijao, pogotovo na visokim taktovima i oc memorijom, vdd i procesorom. Pitanje je koje napajanje imas i koristis, jer sa nekim Chieftec-om ili DTk od samo 300W se neces bas usreciti. Ja sam problem resio tako sto sam kupio ener-a :d i to sam sve radio sa jednim thorougbred b procesorom. Ne smem da zamislim sta bi bilo sa bartonom.

valek je napisao(la):
Moja iskustva sa CPU Interface-om su dosta slicna. Platforma: Abit NF7-S, 2200+ Thorton i 2x512MB A-DATA DDR450 (provereno rade do 265MHz)
Elem, sa ukljucenim CPU-Int. ploca radi super-stabilno do 223MHz (11x223=2453MHz @ 1.75v). Do 227MHz takodje radi prilicno ok, ali mi je jednom pukao Prime posle 4 sata. Na FSB 233 - mrtva masina. Ako se CPU-I iskljuci ploca bez problema butuje i na 250MHz, dok na nekih 240MHz ulazi i radi u Win. E sada caka je to sto kad je ukljucen nema nikakve sanse da Prime radi duze od 2min bilo da je FSB 245, 240, 233 ili pak 220MHz, mada se ne desavaju zakucavanja ?????
Kod mene pak skroz kontra. UVEK mi je bio ukljucen CPU Interface (citao sam o tome dosta, i uopsteno preporucuju da bude na "Disabled" kada se ide na visok FSB... ali, i isto "navodno", ima neke razlike u performansama - pominjali su neke sulude brojke :beat: ), i bez problema je bilo ono sto je bilo - da se ne ponavljam.
Sa ukljucenim "CPU Interface"-om, Prime, igre, 3DMark-ovi... rade k'o besni sve do 255 MHz.

Inace, bas sam isprobavao da li sam dobio nesto modovanjem ploce, i ima nekih interesantnih rezultata... naime, pre L12 moda, moja ploca se nije budila preko 232 MHz. Na 232 sljaka, nestabilno, a na 233 ni da bekne. To je bilo sa naponom cipseta od 1.7V, maximalnom iz biosa, koji je na unimeru izmeren kao 1.74V.
Sada, sa Vdd-om od 1.8V (1.5 iz biosa - 1.8 na unimeru... nisam hteo vise da stavljam), ploca se budi sve do 245 MHz. Jos jednom, bez L12 moda, 1700+ uboden u plocu.
Stavicu zicicu, pa cemo da vidimo koliko ce da ide.

genijalcin@23 je napisao(la):
...

I ja sam imao slicnih problema, mislim sa naponima, koja je ploca (8rda3+), procesor dobijao, pogotovo na visokim taktovima i oc memorijom, vdd i procesorom. Pitanje je koje napajanje imas i koristis, jer sa nekim Chieftec-om ili DTk od samo 300W se neces bas usreciti. Ja sam problem resio tako sto sam kupio ener-a :d i to sam sve radio sa jednim thorougbred b procesorom. Ne smem da zamislim sta bi bilo sa bartonom.
Isto bi ti bilo potpuno, dovoljna je samo jedna zicica za L12.

drfedja je napisao(la):
Evo kako stvari stoje. Funcija CPU interface na NF7-S, a verovatno i na Epox-u radi, ali samo sa Bartonima. Naime, TBred B na NF7-S moze maximalno da se nagura do 223 FSB-a, a da pri tome ploca ne zakucava. Kada se CPU interface iskljuci, komp ne zeli da POST-uje. Kod Bartona 2500+ kada se CPU interface iskljuci, opusteno se radi u windows okruzenju pri FSB-u od cak 245 Mhz. Ploca postuje i na 250 Mhz, ali HyperX 370 memorije ne mogu da izvuku veci takt bez podizanja napona na memoriji od preko 3.0 V. Slican problem je prisutan i kod Epox-a 8RDA+ v2.2. s' tom razlikom sto sa TBredom je FSB "naguran" do 235 Mhz u Windows okruzenju, uz VDD napon od 2.0V. Najveca mana EpoX-a je sto je napon za memorijske module dosta nizak, oko 2.8V pri setovanju od 2.9V, dok je kod Abita cak 3.04 V!
Problem kod nekih Abitovih NF7 ploca moze da se javi u naponskoj jedinici procesora. FET-ovi su na ponekim plocama preslabi da poteraju CPU na veliki takt, a CPU se greje nenormalno. Epox ima nesto vecu kapacitivnost naponske jedinice ispred i iza MOSFET-ova, dok Abit ima nesto kvalitetnije Rubicon kondenzatore. Epox koristi firmirane Fairchild FET-ove, koji obezbedjuju stabilan rad procesora, dok Abit koristi infenion. Kod nekolicine NF7-S ploca procesor nije hteo da prodje Prime 95 na preko 2200 Mhz !!! Na doticnim plocama CPU se podosta grejao. Ploca NF7-S koja se trenutno nalazi u masini radi bez problema sa procesorom na cak 2.54 Ghz na 1.9 v !
Epox opet ima probleme sa memorijskim modulima. Masa modula nece uopste da radi, na primer PQI samo pisti, a displej na ploci prikazuje C1 :d
TwinMOS dual chanell nece da prodje P95, a dva HyperX-a 370 CL2 koji inace rade na 200 FSB-u na najostrijim setovanjima ne mogu da rade u dual chanel modu, osim na 166 Mhz. Posto je HyperX 370 dvostrana 256-ica kada se postavi u DIMM 3, odvojeni slot, tada ploca pocinje da brlja, da se resetuje sistem i da pravi probleme. Kod NF7-S to pak nije slucaj. HyperX 370 opusteno radi u bilo kojem slotu.
Performanse obe ploce su skoro identicne, na istim tajminzima.
Problem je u tom HyperX 370, ona je jednostavno deklarisana na tu frekvenciju, dotle gura 2-2-2-5, a preko toga ne pomaze NISTA. Imao sam dugo tu memoriju, sta sve nisam probao, pa nije bila u stanju ni jedna 100% stabilno da radi u prvom ili drugom slotu ( dakle SC). Plocu sam promenio ( rev 1.2 za rev 2.1 ) ali nista. Onda ja lepo prodam taj HyperX i stavim 2x256 Infineon DDR400 i zamisli sljaka lepo na 220, iz prve. Sad cu lepo jos da joj dignem napon pa cemo da vidimo.
Vec sam ovde vise puta govorio da je Epox izbirljiv po pitanju memorije, ali i nesto brzi pri istom FSB od Abit-a ( 2-3 %). Prednost ABIT-a je u tome sto radi sa svim i svacim, sto je u uslovima naseg trzista OGROMNA PREDNOST, dakle za ekonomican OC ABIT, a ko ima para i sredstava EPOX ( recimo za Corsair li OCZ....).
type;

Pa jel lepo čovek napisao da taj HyperX inače radi na 200, oštro?

GoranM je napisao(la):
...

Problem je u tom HyperX 370, ona je jednostavno deklarisana na tu frekvenciju, dotle gura 2-2-2-5, a preko toga ne pomaze NISTA. Imao sam dugo tu memoriju, sta sve nisam probao, pa nije bila u stanju ni jedna 100% stabilno da radi u prvom ili drugom slotu ( dakle SC). Plocu sam promenio ( rev 1.2 za rev 2.1 ) ali nista. Onda ja lepo prodam taj HyperX i stavim 2x256 Infineon DDR400 i zamisli sljaka lepo na 220, iz prve. Sad cu lepo jos da joj dignem napon pa cemo da vidimo.
Vec sam ovde vise puta govorio da je Epox izbirljiv po pitanju memorije, ali i nesto brzi pri istom FSB od Abit-a ( 2-3 %). Prednost ABIT-a je u tome sto radi sa svim i svacim, sto je u uslovima naseg trzista OGROMNA PREDNOST, dakle za ekonomican OC ABIT, a ko ima para i sredstava EPOX ( recimo za Corsair li OCZ....).
type;
Ja dao para na memoriju GeIL GD pc3500 2x256(reko radice 3X bolje od samsunga) i nece na vrednostima vecim od def da radi stabilno ni jedan MHz vise,ipak neki kazu da je ova memorija vise za P4 platforme.Pa ajde sada da se oprobam sa OCZ-om nadam ce da ce njega rev 2.1 da podnese dobro,a da li je neko zabadao OCZ u EPoX-a i kako mu se pokazalo?
Samo da napomenem moja satra Samsung pc3200 je isla do 245MHz stabilno na tih cuvenih 2.832V.

...

Nije problem u napajanju (imam Enermax 431w), vec ipak u naponskoj sekciji na ploci. Bilo bi lepo modovati nju, nekako, jer je prava steta sto to koci inace odlicnu plocu

Vojkan je napisao(la):
...
Zar taj L12 mod nije samo za NF7?
...
da, zar L12 radi na necemu sto nije Abit?

Izvinjavam se obojici, prevideo sam da je EPoX u pitanju 😳

Nego, na EPoX-u ima onaj jumper za selektovanje rada na 133/166 MHz. Moze li to da posluzi... da se "na silu" ubedi ploca da je u njoj Barton?

GoranM je napisao(la):
...
Vec sam ovde vise puta govorio da je Epox izbirljiv po pitanju memorije, ali i nesto brzi pri istom FSB od Abit-a ( 2-3 %).
Ovo stoji, ali je razlika u margini 1% 😀

Mislim, pa ni i ABIT ni EPoX se ne razlikuju od MSI, ASUS ili nekih boranija ploca vise od tih 2-3% na default-u... 😉
GoranM je napisao(la):
...
Prednost ABIT-a je u tome sto radi sa svim i svacim, sto je u uslovima naseg trzista OGROMNA PREDNOST, dakle za ekonomican OC ABIT, a ko ima para i sredstava EPOX ( recimo za Corsair li OCZ....).
type;
Ne znam. Ipak, za VRHUNSKI overklok, ja ne bih uzimao EPoX-a, ma koliko modovan... pre bi tu isle NF7-S ili ona DFI LanParty 2 B.

CAR je napisao(la):
...

Ne znam. Ipak, za VRHUNSKI overklok, ja ne bih uzimao EPoX-a, ma koliko modovan... pre bi tu isle NF7-S ili ona DFI LanParty 2 B.

Šta si samo pričao dok si imao Epox-a :mrgreen: :d

CAR je napisao(la):
...

Gledano u svetskim okvirima EPOX se bolje pokazao u extremnim uslovima. :rtfm:

CAR je napisao(la):
Nego, na EPoX-u ima onaj jumper za selektovanje rada na 133/166 MHz. Moze li to da posluzi... da se "na silu" ubedi ploca da je u njoj Barton?
Nema, taj džamper je za 100/133, mogao bi jedino na silu da je ubediš da je u njoj stari duron 🙂

Alexandar je napisao(la):
...
Šta si samo pričao dok si imao Epox-a :mrgreen: :d
A sta li cu tek sutra kada pazarim ASUS-a... :beat:

P.S. Ja sam imao 8RDA+ u vreme kada su bile aktuelne 1.0~1.2 verzije NF7-ice... a to su pak skroz druge ploce u odnosu na v2.0 😉

GoranM je napisao(la):
...
Gledano u svetskim okvirima EPOX se bolje pokazao u extremnim uslovima. :rtfm:
Pojasni... primer, slika, FSB?

drfedja je napisao(la):
Funcija CPU interface na NF7-S, a verovatno i na Epox-u radi, ali samo sa Bartonima. Naime, TBred B na NF7-S moze maximalno da se nagura do 223 FSB-a, a da pri tome ploca ne zakucava. Kada se CPU interface iskljuci, komp ne zeli da POST-uje. Kod Bartona 2500+ kada se CPU interface iskljuci, opusteno se radi u windows okruzenju pri FSB-u od cak 245 Mhz. Ploca postuje i na 250 Mhz, ali HyperX 370 memorije ne mogu da izvuku veci takt bez podizanja napona na memoriji od preko 3.0 V.

Fedja, video sam ranije na vise mesta po forumima da iskljucivanje CPU Interface-a dovodi do jako velikog pada performansi, tj. da ga je bolje drzati ukljucenim i imati manji FSB za recimo 20MHz nego obrnuto. Da li si tako nesto proveravao?

Vince Carter je napisao(la):
...
Fedja, video sam ranije na vise mesta po forumima da iskljucivanje CPU Interface-a dovodi do jako velikog pada performansi, tj. da ga je bolje drzati ukljucenim i imati manji FSB za recimo 20MHz nego obrnuto. Da li si tako nesto proveravao?
Ma, to su fore. Kazem, i ja sam citao tome, i sve sam bio u fazonu "WOW, ako ja sada imam super FSB sa "CPU Interface" Enabled, koliko li cu imati sa Disabled?!!!"
Posto nije bilo razlike u max FSB-u izmedju Enabled i Disabled, onda rekoh da vidim koliko ova opcija donosi/odnosi u performansama...

Ma, smesno. 100 MB/s u Sandri.
A navodili su bar 250, ako ne i 300 :beat:

U 3DMarku ako ti skine i 30 poena... 🙄

CAR je napisao(la):
...

Posto nije bilo razlike u max FSB-u izmedju Enabled i Disabled, onda rekoh da vidim koliko ova opcija donosi/odnosi u performansama...

Eto kod mene je, kao sto rekoh, razlika u max FSB-u je prilicnom velika. Jos da resim problem stabilnosti kad je CPU-I na disabled ...

CAR je napisao(la):
...

Pojasni... primer, slika, FSB?
Ovo je sto se tice CPU http://www.vr-zone.com/guides/AMD/TBred/
Sad cu naci imam negde i za FSB :mrgreen:

Ultimo je napisao(la):
...

Ja dao para na memoriju GeIL GD pc3500 2x256(reko radice 3X bolje od samsunga) i nece na vrednostima vecim od def da radi stabilno ni jedan MHz vise,ipak neki kazu da je ova memorija vise za P4 platforme.Pa ajde sada da se oprobam sa OCZ-om nadam ce da ce njega rev 2.1 da podnese dobro,a da li je neko zabadao OCZ u EPoX-a i kako mu se pokazalo?
Samo da napomenem moja satra Samsung pc3200 je isla do 245MHz stabilno na tih cuvenih 2.832V.

Probao sam 2xOCZ 3500 na Epox-u i radi super do 217 ali sve preko toga
radilo je sporije,da bi na nekih 230 zabo uz poruku C1.
Sa mojim kingstonom vr 2700 netje da radi na difolt setovanjima ,a kad ga stegnem na 2-2-3-5 205 onradi bez problema dok na 207 puca posle 1h igranja.Isto tako taj kingston se ne budi preko 210 sa bilo kojim setovanjima,a napominjem,na 205 stegnuto radi perfektno.
U oba sluchaja napon je bio setovan na 2,90V

demios je napisao(la):
...

Probao sam 2xOCZ 3500 na Epox-u i radi super do 217 ali sve preko toga
radilo je sporije,da bi na nekih 230 zabo uz poruku C1.
Sa mojim kingstonom vr 2700 netje da radi na difolt setovanjima ,a kad ga stegnem na 2-2-3-5 205 onradi bez problema dok na 207 puca posle 1h igranja.Isto tako taj kingston se ne budi preko 210 sa bilo kojim setovanjima,a napominjem,na 205 stegnuto radi perfektno.
U oba sluchaja napon je bio setovan na 2,90V
Ej sad sam stvarno izgubljen radi budjavi Samsung a nece OCZ.Sta mi vi preporucujete da kupim,misim koju memoriju a da moze posteno da se potera na EPoX-u.

Nazad
Vrh Dno