Šta je novo?

Overclock FSB-a, CPU-a, NF7-S vs EpoX 8RDA+, problemi...

valek je napisao(la):
Na tvojoj masini i pri tvom FSB-u od A-Date DDR500 apsolutno neces videti nikakve koristi.
... cak ce vise biti stete 😉
(ne salim se)

Zasto meni na 8RDA+ rev2.1 napon na procesoru nece preko 1.85V?

Uopste nece ni bios da butuje na 1.875V.

Moraćeš da uradiš onaj "High Vcore shutoff fix", toga nema na starijim revizijama, nove ne daju 1.875V i više. Ne znam zašto su onda to stavljali u BIOS?

gx-x je napisao(la):
cekajte, jel ima veze i razlike u mogucnostima i stabilnosti/problema sa naponom kod Epoxa 8rda+ i 8rda3 (I,+, itd.). Pitam zato sto moj 8rda3(I) ima onaj konektor za 12V za proc, a brda+ nema. Dalje, ja sam FSB dizao do 225 (10x225) i radilo je, samo nece prime95 da prodje,a i vidi se da je nestabilno (napon na 1.9V na CPU i 2.77 na mem, moje spec imate u mojoj signaturi) e sad nisam dizao napon na procu vise jer napajanje ne bi izdrzalo ( a ne bih da prsne pa da se zezam oko osiguraca itd. nisam toliki entuzijasta) takodje nisam dizao ni napon na ploci. Preko 225 nece da radi, tj nece u windows da ide, a na 230 nece ni da postuje. Pretpostavljam da je ovo zbog memorije, nije V-Data DDR400 bas za ta zezanja, mozda gresim ? Ali recimo problema sa temperaturama nisam imao, napon je takodje bio poprilicno stabilan i precizan (1.9V je bio 1.91-2V vdim je bio 2.76-8). I jedno kratko pitanje, da li vredi uzimati A-Data DDR500 module, citao sam neke review-ove i pokazala se dobro, pogotovo sto je dosta jeftinija od drugih modula te klase, ali ne verujem svemu sto citam, pa pitam vas da li je neko imao isqstva ?!

8RDA3I ploce koje se sada kod nas prodaju su napravljene od strane firme Mercury, u Kini i taj FSB im je limit. Verovatno je to saradnja sa Epox-om, jer i na dokumentaciji koja se dobije pise Epox. Ako si skoro kupio plocu, i ako je kostala izmedju 57 i 63 Evra, onda je to sto sam naveo.

hmm....kupio sam je pre 3 meseca, kostala me je oko75E, kako da znam da li je kina ili ne ? Primetio sa da se hladnjaci na northbridge-u razlikuju izmedju USA i Europe Epox-a (lako utvrdivo gledajuci europe i usa epox sajt). Jel ima neki poseban marking ? Kontam da mercury ne bi izdrzao a da bar negde ne stavi svoj ruzni logo ?! Ovo me je sad jako zabrinulo,mada mi sve radi ok. Kontam i ja sada da je verovatno do procesora to sto nece preko 225, mada ako je ovo sto je Notax napisao istina,(da mi je mercury ploca) mozda i nije do CPU-a ??? U bre sad sam u rebusu...

Vojkan je napisao(la):
Moraćeš da uradiš onaj "High Vcore shutoff fix", toga nema na starijim revizijama, nove ne daju 1.875V i više. Ne znam zašto su onda to stavljali u BIOS?
Revizija 2.2 daje i 2v ako ti treba !

jel ima neko neki komentar na ovo da mercury pravi Epox-ove ploce ?? tacno ne mogu da verujem u ovo, nisam uspeo da nadjem ni jedan podatak koji bi ovo potvrdio, a na epox europe ima ista ploca ko moja, indeticna po izgledu (sa zlatnim hladnjakom na chipstu, kockastim a ne okruglim) ! Jel moze ovo jos neko da potvrdi ? Ono prosto ne mogu da verujem, mrzim mercury 🙂

Ja povlacim ono sto sam rekao za svoju plocu 🙂
Za vikend sam je malo smrzo pored otvorenog prozora i bez problema je radila na 235fsb (a cini mi se da moze i vise,probacu prvom prilikom),dual channel, sa bartonom na 11x235.9 t.j. na 2595 i pri 1.95v i radilo je kao sat. Iako imam aktivno hladjenje na northbridge-u, izgleda da ipak treba odraditi northbridge lapping i staviti nesto bakarno na njega. Stavio sam i poveci hladnjak preko mosfetova i mali bakarni coolermasterov na vreg chip.

A šta je sa onim da bartonu treba mnogo više napona za rad nego na drugim pločama?
Jel to ostalo?

Pa s obzirom da je temperatura procesora bila oko 20 stepeni, radio je i na 2.4GHz na 1.7v. Mislim da mu i dalje treba malo vise, ali hladjenje ocigledno cini cuda. Sad me kopka da napravim vodeno, jer bi u tom slucaju bez problema radio ovako stalno, a to je vec zver :-devil-:

gx-x je napisao(la):
hmm....kupio sam je pre 3 meseca, kostala me je oko75E, kako da znam da li je kina ili ne ? Primetio sa da se hladnjaci na northbridge-u razlikuju izmedju USA i Europe Epox-a (lako utvrdivo gledajuci europe i usa epox sajt). Jel ima neki poseban marking ? Kontam da mercury ne bi izdrzao a da bar negde ne stavi svoj ruzni logo ?! Ovo me je sad jako zabrinulo,mada mi sve radi ok. Kontam i ja sada da je verovatno do procesora to sto nece preko 225, mada ako je ovo sto je Notax napisao istina,(da mi je mercury ploca) mozda i nije do CPU-a ??? U bre sad sam u rebusu...

Kako otkljucan procesor moze da bude problem da se ustanovi max fsb? 😀

pa kad bi imao recimo vodeno hladjenje da turim i na proc i na chipset i napajanje od bar 420W bilo bi mi mnogo lakse da ustanovim u cemu je problem 😀 Ali nemam 🙁 za sada 😀

gx-x je napisao(la):
pa kad bi imao recimo vodeno hladjenje da turim i na proc i na chipset i napajanje od bar 420W bilo bi mi mnogo lakse da ustanovim u cemu je problem 😀 Ali nemam 🙁 za sada 😀

A ovako ne mozes?? Stavis mnozilac npr 8 i dizes magistralu i vidis dokle hoce ploca, u cemu je problem

pa ako si citao moje postove, iako su dugi, procitao bi da sam to prvo probao, pa mi neko rece da nece procesor da se budi na tom FSB-u, a neko mi rece da mi je epox mercury-ev i da on nece, a evo opet mancha oladio mosfete i ide preko 230, a nije hteo na sobnoj temperaturi, memoriju sam trpao asinhrona na 80% od magistrale da bi eliminisao problem memorije, i dalje nije htelo, mada sumnjam u ta asinhrona setovanja i da li zaista rade to sto treba da rade.

CAR je napisao(la):
Po onim prvim testovima i round up-ovima nF2 ploca, EPoX zaista jeste bio brzi za po pola procenta u testovima...

To je bilo u vreme 8RDA+ i NF7-S v1.0/1.1/1.2.
Evo ponovo sam merio, ove dve ploce su potpuno identicne po brzini, cak im je i klok gen isti ATLANSIC ATXP1, daje CPU klok od 2405.45 Mhz na obe ploce.

Jel to znači da i abit krade po MHz na magistrali 🙂

Vojkan je napisao(la):
Jel to znači da i abit krade po MHz na magistrali 🙂
Zavisi od FSB-a na koji se postavi...

Fedja, jesi li ti premerio sa NF7 v2.0 ili nekom od ovih starijih revizija?

gx-x je napisao(la):
jel ima neko neki komentar na ovo da mercury pravi Epox-ove ploce ?? tacno ne mogu da verujem u ovo, nisam uspeo da nadjem ni jedan podatak koji bi ovo potvrdio, a na epox europe ima ista ploca ko moja, indeticna po izgledu (sa zlatnim hladnjakom na chipstu, kockastim a ne okruglim) ! Jel moze ovo jos neko da potvrdi ? Ono prosto ne mogu da verujem, mrzim mercury 🙂
Ne pravi Mercury Epox ploce, nego je Mercury od Epoxa otkupio veliku kolicinu ploca kao OEM i dodao svoj logo u biosu i spakovao u svoju kutiju. Znaci Mercury Epox ploce se razlikuju od istih Epox ploca po:
1.pakovanju
2.nalepnici na ploci preko (Mercury se zove nesto KNU400)
3.nema na hladnjaku epoxov logo
4.u biosu ima mercury logo koji se flashovanjem epox biosa gubi
Odokativnom metodom NEMA razlike izmedju ugradjenih delova u Mercury tj Epox 8RDAI. Da li postoji razlika u perfomansama - moguce ali ne puno.
I pored svega doticna Mercury ploca, uzimajuci u obzir cenu (55), najbolja kupovina.
Ono sto vazi za sve Epox NForce2 ploce, da su izbirljive po pitanju memorija vazi i za Mercury.
poz

dj13 je napisao(la):
Ono sto vazi za sve Epox NForce2 ploce, da su izbirljive po pitanju memorija vazi i za Mercury.

Jel može ovo neko da definiše? Šta znači izbirljiva? Izbirljiva za extremni o/c?

gx-x je napisao(la):
Dalje, ja sam FSB dizao do 225 (10x225) i radilo je, samo nece prime95 da prodje,a i vidi se da je nestabilno (napon na 1.9V na CPU i 2.77 na mem, moje spec imate u mojoj signaturi) e sad nisam dizao napon na procu vise jer napajanje ne bi izdrzalo

Probaj ti sa nekim manjim množiocem, taj 10x i 10.5x se kod mene na 8RDA+ pokazao kao maltene neupotrebljiv. Na 10x200 ne radi stabilno, dok recimo na 9.5x211 nema nikakvih problema (napon procesora default 1.55v, memorija na 2.8V).Takođe radi 11x190 ili 12x183 bez problema, možda može i drugačije ali nemam više živaca za ispitivanje stabilnosti 😀

Heinz je napisao(la):
Jel može ovo neko da definiše? Šta znači izbirljiva? Izbirljiva za extremni o/c?
Izbirljiva i da uopste proradi 😀 .

ovako da rezimiram, moja ploca je ova http://www.epox.nl/english/products/motherboard/8rda3i.htm i indeticno ovako izgleda i nije mercury nikakav. Probao sam sve mnozioce i kombinacije i ploca preko 240FSB ne ide nikako ! Ovo izbirljiva verovatno vazi za "mercury" ploce posto sve sto sam ja probao (NCP, ACE, SAMSUNG,HYNIX,KINGSTON,V-Data,A-Data,TwinMos) radi savrseno na 8rda3i i na 8rda+ . Izbirljiva znaci isto sto i izbirljivi CPU koliko sam ja svatio postove i pitanje, nije svaki modul isti, ja nisam naisao ni na jedan koji nece da radi na epoxu.

gx-x je napisao(la):
posto sve sto sam ja probao (NCP, ACE, SAMSUNG,HYNIX,KINGSTON,V-Data,A-Data,TwinMos)
Auuuu, isprobao si samu elitu od memorija... :d :d

Sta fali TwinMOS-u?

Lukija je napisao(la):
Sta fali TwinMOS-u?
Njemu jos i nista... isto kao ni Samsungu, a mozda ni A-DATA/V-Data-i...ali morao sam da ga opletem zbog ovih ostalih "kvalitetnih" :d

sto bi ti mene pleo ?! nisam ja rekao da su to dobre/lose memorije, rekao sam sta sam probao i sta radi, tako da neko ko ima plocu ko moju moze da zna sa cime radi, a sa cime ne. nisam cak ni kupovao te memorije, uzimo sam ih na probu ili su isle u preprodaju. Izbegavajte ACE naravno, to nije memorija...

PS. Vidim da je moj prethodni post obrisan, verovatno zbog beskorisnosti 😀 takodje vidim da se CAR-ov "Auuuu, isprobao si samu elitu od memorija... " nekako provukao...

gx-x je napisao(la):
sto bi ti mene pleo ?! nisam ja rekao da su to dobre/lose memorije, rekao sam sta sam probao i sta radi, tako da neko ko ima plocu ko moju moze da zna sa cime radi, a sa cime ne. nisam cak ni kupovao te memorije, uzimo sam ih na probu ili su isle u preprodaju. Izbegavajte ACE naravno, to nije memorija...

PS. Vidim da je moj prethodni post obrisan, verovatno zbog beskorisnosti 😀 takodje vidim da se CAR-ov "Auuuu, isprobao si samu elitu od memorija... " nekako provukao...
Ma jok bre, zezao sam se... mislim, cim se pominje nesto sto nije Corsair, ja moram da prokomentarisem! :d
Jos jednom, samo sala... ne znam sto ste svi u fazonu "imam kratak fitilj"?!?

A to koji se i ciji post provukao, to nema nikakve veze... gomila stvari je meni obrisana, pa nema veze... narocito od strane cenjenog Uzelca, koji ima bas neki pik na mene i moje postove (al' dobro, znam da on to samo hoce mene da iznervira... a i drug mi je, pa se ne tangiram previse :d)

gx-x je napisao(la):
ovako da rezimiram, moja ploca je ova http://www.epox.nl/english/products/motherboard/8rda3i.htm i indeticno ovako izgleda i nije mercury nikakav. Probao sam sve mnozioce i kombinacije i ploca preko 240FSB ne ide nikako ! Ovo izbirljiva verovatno vazi za "mercury" ploce posto sve sto sam ja probao (NCP, ACE, SAMSUNG,HYNIX,KINGSTON,V-Data,A-Data,TwinMos) radi savrseno na 8rda3i i na 8rda+ . Izbirljiva znaci isto sto i izbirljivi CPU koliko sam ja svatio postove i pitanje, nije svaki modul isti, ja nisam naisao ni na jedan koji nece da radi na epoxu.
Ma rade oni na EpoX-u ali nece da rade kako treba 😡
Nisi probao PQI memorije :d
Svaka druga nece da radi.
A srpski Corsair tek .... :d

gx-x je napisao(la):
Izbegavajte ACE naravno, to nije memorija...
Tako je majstore, to je deterdzent koji stedi :d

Nazad
Vrh Dno