Šta je novo?

Overclock Celeron D s775

ZoranRad

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
620
Treba mi mala pomoc, posto nemam bas iskustva sa overclockingom.
Dakle imam MSI 945p Platinum plocu i Intel Celeron D 331 (radi na 2.66GHz, 256cache socket 775) dok ne stigne pentium. Od jednog drugara sam cuo kako je on uspeo da takav celeron, samo od 2.8GHz potera na 3.5GHz.
U biosu sam podigao FSB na 143 (inace je 133x20) i sada mi radi na 2.88 ali cim stavim na 144 ne podize sistem. Sada bi trebalo podici voltazu procesora ali mi nije jasno na koliko jer CPU-Z pokazuje da je voltaza 1.36-1.40 a u biosu pise 1.39.
Na koliko ja sada da stavim?
Hvala

Ma mozes slobodno da teras i preko 1.45*.moras da opustis latencije memorije,jer ti verovatno radi preko 400mhz(ako je ddr 1)ili preko 533(ddr2)

inace ja imam celoron d 2.66 i radi mi na 3600mhz(ali u pitanju je 486,ne 775)

ako nece da udje u win ili uopste nece da se upali onda moras da smanjis brzinu memorije.jer kad klokujes procesor ubrzava se i memorija.spusti malo memoriju i klokuj procesor.nista se nesekiraj kad budes klokovao procesor opet ces doci na tih 533mhz,ako ne i malo vise

Tako sam i mislio, ali jedino sto sam nasao u biosu za memoriju jesu podesavanja za latencije i da li ce memorija raditi na Auto, 533Mhz, 667MHz i kada stavim na 533, CPU-Z i dalje pokazuje da memorija radi na 286Mhz(572MHz) i opet ne mogu vise da podignem FSB.
Takodje mi nije jasno zasto u biosu za vrednosti FSB-a mogu da stavim samo 133-165?

Poslednja izmena:
Posto je stigao Pentium, Celeron vise nije bitan 🙂 mada nisam uspeo nikako memoriju da spustim a na MSI sajtu su skinuli sve biose za ovu plocu, mada mi je vec stavljen 1.3 (poslednji).
Ali sada imam drugi problem posto ploca ima 3 x IDE, kada prikljucim dvd, cd ili hdd na IDE2 ili IDE3 uvek mi stoji PIO Mode, ja stavim DMA if available ali nista, max 2mb nogu da kopiram, jedan dvd-r reze 40min... probao sam u IDE/ATAPI da obrisem ali opet isto posle restarta. Windows je x64, ima li neko ideju sta uraditi?

Instaliraj Windows x86. Problem je verovatno do drivers za Windows x64.
Šta će ti CD? Na prvom IDE channel montiraš HDD, na drugom DVD, na trećem drugi HDD (koliko sam shvatio, imaš dva HDD-a).

Poslednja izmena:
Proba sam i WinXP Pro sa SP1 i SP2 (32bit) ali opet isto.
Imam jedan HDD, Pioneer DVD-RW i Sony CD-RW, bilo koja kombinacija ta tri kad se prikljuci na IDE1 radi kako treba, takodje bilo koja kombinacija na IDE2 ili IDE3 ne radi... samo PIO.
Jedino ne znam da li u BIOSU mozda nesto nije kako treba namesteno...

Hardware koji imaš mi je nepoznat, ergo, nemam predstavu o BIOS parametrima. Pokušaj sam da skontaš, ili jednostavno, ne montiraj CD-RW.

Tako mi i stoji sada, ali nije resenje kad vec imam cd-rw sto bih ubacivao cd-ove u dvd... a i kad mi neko donese hdd... ne znam

Nisi napomenuo na početku. Jesi li problem sa PIO režimom imao i ranije, sa Celeron-on? Mislim da si već rekao, ali, preciznosti radi, kada montiraš HDD umesto CD-RW na IDE2/3, da li i tada funkcioniše u PIO režimu? PIO režim za kompletan IDE sistem, ili, samo za IDE2/3? Da li rekonfiguriše u PIO režim kada su svi IDE kanali popunjeni? Kako se ponaša kada je jedan slobodan?
Ukoliko imaš Pioneer DVR-109, generalna preporuka jeste da bude secondary master, mada je kod mene bio secondary slave i nije pravio probleme.
Sorry, možda glupo pitanje, ali, instalirao si chipset drivers?

Da, isto je bilo i sa Celeron-om.
Isto je i kad stavim ili HDD ili bilo koji CD/DVD na IDE2/3 samo PIO mode bude.
Dok sva tri uredjaja prikljucena na IDE1 rade (svaki posebno ili dva u kombinacijama), npr. sada mi je na IDE1 ukljucen Maxtor HDD (primary master) i pise Ultra DMA mode 5, i Pioneer 108 (primary slave) Ultra DMA mode 4.
Do sada sam imao instalirane drivere sa MSI sajta (za chipset) a sada sam skinuo i novije sa intelovog sajta ali ne pomaze.

Pokušaj da u BIOS-u manuelno konfigurišeš parametre PIO/DMA. Update-uj firmwares' optic devices. Montiraj na IDE1 HDD, IDE2 DVD-RW i IDE3 CD-RW, kao master ili cable select.
Pogledaj BIOS opcije. Moguće je da ti nešto promiče.

Stvarno ne znam sta vise da radim, u BIOS-u sam nasao samo primary master/slave pio i primary master/slave udma i bilo sta da stavim tu ne menja se IDE2/3, ostane PIO.
Posto uskoro treba da uzmem SATA HDD, tako da ce DVD i CD ici na IDE1, jedino je problem kada mi neko donese HDD.
U svakom slucaju hvala na savetima i trudu, jos cu da pokusavam dok ne uzmem SATA HDD.

Jel ta MSI 945P Platinum ploca ima nesto kao DualBios, SOS kod Gigabyte-a?

Nazad
Vrh Dno