Šta je novo?

overclock bartona 2500

IcY_R

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2005
Poena
319
Znaci htio bih da overclockujem batona sa box kulerom.On sad radi na 1.83.Ne bih htio previse neko koliko je stabino sa box-om(temperatura i td.)Ploca mi je asus a7n8x.Koje programe da skinem za temperaturu i ostalo ako moze detaljno jer mi je prvi put pa ne bih htio da pogrijesim :) .

p.s. moze li sve ovo iz nekog programa da ne idem u bios da sto ne ... :mad:

Kao prvo procitaj ovo: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22302
Posle udjes u BIOS, ides Advaced, Advanced chipset settings, System performace=User Defined, Cpu External Freq.=200 Mem. Freq. 100%. Tu imas i opciju Cpu Vcore. Ako ti syst. bude nestabilan povecaj v core ali ne puno! Ovo sam ti napisao pod pretpostavkom da imas Mem. ddr400mhz i da ti je primerak CPU-a iole dobar.
Stabilnost syst. proveras ovim programom: http://www.computerbase.de/downloads/software/systemueberwachung/prime95/?url=546
Temperature ovim: http://downloads.guru3d.com/downloadget.php?id=204&file=5&evp=84b4976c7337831b802575649b97d564
Ako ti komp sbude stabilno radio na 200fsb ti javi pa cemo ici dalje. POz :wave:

Poslednja izmena:
1.na linku http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22302 sto si mi dao pise da se memoriska setovanja postave na najslabiji mod i digne napon kako se to radi i da li je potrebno?p.s memorija je kingston 256 mb ddr400
2.za cpu Vcore koliki je defoult i po koliko da dizem i kako mislis to da sistem bude nestabilan?U biosu ili treba da sejvujem pa da restartujem komp
3.kazes ako bude radio na 200fsb kako se podesava gdje treba da se mijenja mnozilac ili slicno?
jel to ovo Freg.=200 mem?

hvala na odgovorima ;)

1.Memorijska stovanja ostavi na defaultu (ne diraj ih).
2.Default za Cpu v core je 1.65V. Sistem je nestabilan kada ti program Prime95 ,za koji sam ti dao link, prijavljuje greske ili ti Win. jdenostavno nece da se digne...
3. Zaboravio sam da stavim zarez izmedu Cpu External Freq.=200 i Mem Mem. Freq. 100%. Fsb podesavas u Opciji "Cpu external Freq" i postavi ga na 200 za pocetak. Ne verujem da ti je Cpu otljucan (ako si ga kupio u skorije vreme sigurno nije).
Kada u BIOS-u sve lepo poseisi ides save i ostavis program Prime95 da ti radi par sati. Javi sta si uradio. Poz :wave:

Fsb podesavas u Opciji "Cpu external Freq" i postavi ga na 200 za pocetak.
bila mi je sumljiva ova recenica.Stavim ja na 200 i nece da se digne windows samo crnu ekran.Restartujujem komp i kliknem delete (za bios) i ono nece ves se restartuje jednom,dva puta .....20 puta nece :mad: .Ja ostavim jedno 2-3 min. max i restartujem kad radi evo bios.Umjesto 200 upisem 180 pa 185 sve je ok.Pokusacu jos pa cu vidjeti ....

p.s.U pocetku sam mislio da sam sje**o komp ali ..... :-devil-:

I ja sam se prvi put ukenjao kad se to desilo. Hihihihi

sad sam stavio na 191 i sve radi vrh ali .....
prime 95 podesim na blend (everything) i izbacuje poruku:

Error :Illegal sumout
possible hardware failure

i pretisnem oped a onda

test 1 4000 lucas-lehmer,consult readme.txt,restarting test

Fatal error:rounding was 0,4930114746 expected less than 0.4
Hardware failure detected cousult stress.txt file

da li treba da dizem napon ili da smanjim fps ili .....

To znaci da ti je komp nestabilan, digni napon samo malo (samo za jedan stupanj vise). Posmatraj temperature.
P.S koje napajanje imas?

napajanje je neo-vo 300w :S:
napon je ono vcore jel? u biosu samo ima da se podesi auto i manu

p.s jel moze da se otkljuca mnozilac i ako moze ili je otkljucan gdje se podesava?

Tacno napon je V Core. U biosu izaberes MENU, a ispod ti se pojavi vrednost koju ces da biras.
Mnozilac menjas U opciji "Cpu multipler" ili tako nesto (stoji odmah ispod pu External Freq. u mom biosu od Asus A7n8x-x). Mnozilac je bas, bas, bas zeznuto otkljucati, mislim da niko na ovom forumu nije uspeo da otkljuca.
Ne znam da li je tvoj CPU okljucan ali ako si ga kupio skorije vreme sanse su 99.999% da je zakljucan. Poz :wave: :type:

Ništa,znači da tvoj procesor neće da se klokne više.Moj radi do 2100Mhz,ali ne baš stabilno(bez podizanja voltaža jezgra).Ako ti je množilac otključan,stavi ga na 10X200,nisam video ni jedan koji ne radi stabilno na tim vrednostima.I nemoj da misliš da je otključan samo zbog toga što nije siv kao ko Intela.Kod AMD može na prvi pogled da se menja,ali ti bios ne pamti ništa osim default množioca(na EPOX-u piše na boot-u "CPU overclock failed").I napajanje ti je jako loše,zameni ga nekim boljim,možda nešto i uradiš.

hm..:trust: prijatelju, jel' ti neko vecc rekao nekad da je OC skup sport?

nekoliko razloga..
prvo, trebaju ti kvalitetne komponente .... kvalitet=vecca cena

drugo, mozzesh da sj€b€sh neku od njih, a garancija u tom sluchaju ne vazzi ( pitaj CAR-a;))

trecce, i OS mozze da koraptuje podatke ako radi na OC-ovanom sistemu koji nije 100+% stabilan

ali, 'ajde, ako ti sve to nije toliko bitno, igraj se, jedino tako mozzesh da nauchish.. ,)

evo par saveta da sve to 'lakshe' prodje:
1. chitaj, shto vishe, na tu temu.. ovaj forum, strani ( ako razumesh engleski, shto bi trebalo ako mislish da se ovim bavish)

2. onda, prihvati chinjenicu da za je OC mashine stvar u kojoj uchestvuju svi elementi sistema, odn. utichu na isti.... ponekad se stabilan sistem uspostavlja podeshavanjem nekoliko kategorija u BIOS-u ( a ponekad i van njega,)), a ne samo Vcore napona

3. moduj mashinu da joj omoguccish lakshe i bolje hladjenje ( dodaj neki fan, ishmirglaj dno HSU-a [cooler-a -> obrati pazznju da se to ne radi standardnom shmirglom, ima ovde thread o poliranju dna hladnjaka; najlakshe ti je da to uradish onim zelenim delom na obichnom sundjeru za pranje sudova - naravno, nemoj da peresh sudove time, imaccesh dodatak od aluminijuma i bakra u ishrani posle:d]

4. testiraj mashinu sa vishe programa za test i CPU-a i RAM-a i grafike, recimo pusti taj Prime95 ( potrazzi najnoviji ovde ) i 3DMark2001SE za DirectX 8.1 GFX, odn. 3DMark2003 za DirectX 9.0 i vidi koliko cce tako da radi.. sve preko 6h bi trebalo da je u redu

5. ovo je vishe feature koji cce ti pomocci da ne vadish bateriju i jumper za CMOS stalno, kako ti se sitem bude 'zakucavao'
dok reset-ujesh sistem ( Reset taster na mashini), drzzi Insert taster na tastaturi.. ovo kod ( nekih:p) NF2 plocha poziva ugradjeni Safe mod sa default setovanjima za BIOS, koja ostaju aktivna do sledecceg restarta ( ako ih ne promenish kad udjesh u isti, kad ti tako boot-uje sistem;))

toliko za sad, poslushaj ili ne, izbor je tvoj..

pozdrav

sad sam ga stavio na 11*185 radi stabilno 100% prosao sve testove.Napajanje uskoro mijenjam zbog njega nisam ni htio vise da probam.Mislim da je sa box coolerom ovo dovoljno oko 30-31 C a u potpunom operecenju oko 43-44 C.Koji bi mi cooler preporucili od 10 do 15 eura?

Barton jezgro nije preporucljivo grajati vise od 65-70 stepeni (max. sto moze da izdrzi je 85C). Elem ako bas oces da kupis cooler ja ti preporucujem Cooler Master Jet 7+ ja sam ga nabavio polovnog za 20E. Moje temperature su bile sicne tvojim ali ja sam Jet7+ uzeo vise zbog estetske strane nego zbog hladjenja. Evo kako izgleda

Prilozi

• 000_0007.JPG
    000_0007.JPG
    420 KB · Pregleda: 258
  • 000_0008.JPG
    000_0008.JPG
    456 KB · Pregleda: 199
Ovako sad mi stoji 11*190 sa dizanjem voltaze na 1.77 temp. u max opterecenju je 51.Mora da moze vise sa ovom voltazom ali ne bih da probam zbog napajanja.Vase misljenje?
@NiTro
Cooler je odlican ali 20 eura I to polovan :zgran:
p.s. znaci temp. bi mogla da ide do 60 stepeni?

`Fala. Evo na ovom linku imas sve slike: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=61979
Probaj da olabavish setovanja memorije u "Memory timings" opciji stavi ih npr na: 2,5-4-4-11. Pa probaj da ga nasviras na 200 Fsb. Nemoj vise dizati voltazu bojim se zbog budjoni napajanja. P.S Culer je FANTAZIJA

Znam gledao sam prije slike.Tek sad kad sam vidio sliku antraxa vidim poznato mi i ukapiram da je tvoje.Stvarno sve pohvale :smoke:
Hvala na odgovorima sad cu da probam.
Poz :wave:

sad radi na 11*193 nece na 11*195 da prodje prime95 pa sam ga smanjio.Sad radi na 2.11 GHz-a sa max temperaturom 53 sa box coolerom sto je sasvim dobro za sada :banana: .Kad kupim novo napajanje Probacu dalje za sad dosta ..... :d
Poz.

Poslednja izmena:
pa dobro hladi i Spire WhisperRock IV, pogotovo ako mu uradish ono shto sam napisao u prethodnom post-u, a mislim da je ispod 10€ ( ako ga nadjesh:p)

@NiTro: shto se tajminga tiche, 'labavije' je 2.5-4-4-10 nego 2.5-4.4-11 na NF2 platformama.. taj poslednji ( ili prvi, zavisi kako gledash) parametar je sa setovanjem na '11' zategnutiji nego na, recimo, '6'

@IcY_R: memoriji je fabrichki default 200MHz ( odn. DDR400) i to ( ako se dobro seccam, nemoj me drzzati za rech) sa setovanjima CAS2.5 3-3-8
to znachi da MORA da radi sa tim setovanjima stabilno na toj magistrali.. na nizzoj mozze i da se vishe 'zategne', a ako je dobar primerak mocci cce bolje i na veccem FSB-u
uostalom, skini CPU-Z odavde i to ver.1.27 ( najnovija, koja podrzzava i validaciju rezultata), pa pogledaj shta kazze u tab-u SPD za SPD Timings Table

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
shto se tajminga tiche, 'labavije' je 2.5-4-4-10 nego 2.5-4.4-11 na NF2 platformama.. taj poslednji ( ili prvi, zavisi kako gledash) parametar je sa setovanjem na '11' zategnutiji nego na, recimo, '6'
Ma bre nikad nisam znao da se snadjem oko tih zadnjih (Tras). Jednom sam citao u Digital!-u da na NF2-Ultra 2.5-3-3-11 radi brze od 2.5-3-3-8 pa ih brkam. Jednostavno prvo stavim jedan npr 8 uradim Super Pi, zapisem rezultat, uradim sa 11 i oknaj koji je bolji njega drzim.

Evo sad sam uradio Super Pi: Barton 2500+@3200+ 200*11 2.5-3-3-11= 47.015
2.5-3-3-8=47.641
Jeste da je mizerna razlika u performansama ali Ne moze da skodi ;)

memoriju sam podesio na 2.5-3-3-8 i sad radi na 11*200 sa dizanjem voltaze na 1.85 !!!Ja pogledam temperatutre kad ono 32C ja pokrenem prime95 da izmjeri temp pod potpunim opterecenjem i u prvom testu izbaci poruku:
FATAL ERROR:Rouding was 0.5,expected less than 0.4
Hardware failure detected,consult strees.txt file.
Execution halted.
Choose Test/Continue to restart.

DAKLE sta da radim????

Evo ra probah Test/Continue kad ona greska ILegal sumout possible hardware failure.Jel to znaci da nece da radi na 11*200 ni sa dizanjem voltaze ili je do napajanja ili sta???

Probaj da jos malo olabavis setovanja za memoriju (3-4-4-8), mada ti je to malo velika voltaza za svakodnevi rad ;) Cime ti to hladis uopste?

I jos jedna stvar... jesi li pomislio da tvoj primerak bartona jednostavno nece vise? Mozes da mu gruvas napon dok ne explodira ali mislim da neces uspeti da postignes da ti radi stabilno 200*11...
E, da, sad videh tvoj drugi post... probaj sa nekim firmiranim napajanjem ako imas, ako je klasicno kung-fu napajanje, onda zaboravi.

:wave:

Poslednja izmena:
Probaj sa 3-3-3-11, smanji malo voltazu CPU-a malo si preterao pa ce ti se previse grejati (to od 32c ocitavanje nije dobro)... Nemoguce je da radi na tako maloj temperaturi sa box coolerom... Povecaj voltazu memorije na 2.9V, chipseta na 1.7V a CPU od prilike 1.75V...

Vrh Dno