Šta je novo?

Overclock Barton 2800+

Preoccupation

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
725
Da li neko može da mi kaže kako da overclock-ujem ovaj procesor?! I da li on može da se overklokuje?
BTW, kada mu samo malo pipnem magistralu u bios-u (sa 166 na 200Mhz) on se ljuti! :smash:

Koju plocu imas, koje napajanje, koju memoriju?

Motherboard: Epox 8RDA3+I
Napajanje: 400W - Chieftec
Memory: 512DDR Ram, 400MHz, Samsung, Dual Channel

Za pocetak

H.U.D. je napisao(la):
hm..:trust: prijatelju, jel' ti neko vecc rekao nekad da je OC skup sport?

nekoliko razloga..
prvo, trebaju ti kvalitetne komponente .... kvalitet=vecca cena

drugo, mozzesh da sj€b€sh neku od njih, a garancija u tom sluchaju ne vazzi ( pitaj CAR-a😉)

trecce, i OS mozze da koraptuje podatke ako radi na OC-ovanom sistemu koji nije 100+% stabilan

ali, 'ajde, ako ti sve to nije toliko bitno, igraj se, jedino tako mozzesh da nauchish.. ,)

evo par saveta da sve to 'lakshe' prodje:
1. chitaj, shto vishe, na tu temu.. ovaj forum, strani ( ako razumesh engleski, shto bi trebalo ako mislish da se ovim bavish)

2. onda, prihvati chinjenicu da za je OC mashine stvar u kojoj uchestvuju svi elementi sistema, odn. utichu na isti.... ponekad se stabilan sistem uspostavlja podeshavanjem nekoliko kategorija u BIOS-u ( a ponekad i van njega,)), a ne samo Vcore napona

3. moduj mashinu da joj omoguccish lakshe i bolje hladjenje ( dodaj neki fan, ishmirglaj dno HSU-a [cooler-a -> obrati pazznju da se to ne radi standardnom shmirglom, ima ovde thread o poliranju dna hladnjaka; najlakshe ti je da to uradish onim zelenim delom na obichnom sundjeru za pranje sudova - naravno, nemoj da peresh sudove time, imaccesh dodatak od aluminijuma i bakra u ishrani posle:d]

4. testiraj mashinu sa vishe programa za test i CPU-a i RAM-a i grafike, recimo pusti taj Prime95 ( potrazzi najnoviji ovde ) i 3DMark2001SE za DirectX 8.1 GFX, odn. 3DMark2003 za DirectX 9.0 i vidi koliko cce tako da radi.. sve preko 6h bi trebalo da je u redu

5. ovo je vishe feature koji cce ti pomocci da ne vadish bateriju i jumper za CMOS stalno, kako ti se sitem bude 'zakucavao'
dok reset-ujesh sistem ( Reset taster na mashini), drzzi Insert taster na tastaturi.. ovo kod ( nekih😛) NF2 plocha poziva ugradjeni Safe mod sa default setovanjima za BIOS, koja ostaju aktivna do sledecceg restarta ( ako ih ne promenish kad udjesh u isti, kad ti tako boot-uje sistem😉)

toliko za sad, poslushaj ili ne, izbor je tvoj..

pozdrav

.....pa http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22302
pa tek onda konkretna pitanja...

Ronnie Coleman je napisao(la):
Da li neko može da mi kaže kako da overclock-ujem ovaj procesor?! I da li on može da se overklokuje?
BTW, kada mu samo malo pipnem magistralu u bios-u (sa 166 na 200Mhz) on se ljuti! :smash:

Pa to sto si mu ti "pipnuo" magistralu, znaci da si ga sa 2083MHz (12.5x166) kloknuo na 2500MHz (12.5 x 200), a ako nisi dirao voltazu, sasvim je normalno da se "ljuti". 🙂

ako nije neki bolji primerak tesko da ce hteti na normalnoj voltazi na 2500, a za ekstremnije voltaze treba i ekstremniji kuler, pa ako ti proc nije otkkljucan, mani se corava posla... ako jeste mozes da stavis nesto tipa 11x200, to bi trebalo lepo da radi i to je ekviv 3200+

A koliko da povećam voltažu, pod uslovom da dignem sa 166MHz na 200MHz?

@dekara: pročitao sve to! 😉 Ali želim da čujem Vas koji to znate, jer nikad nisam overclockovao.

A koliko da povećam voltažu, pod uslovom da dignem sa 166MHz na 200MHz?

Nema egzaktnog odgovora na to pitanje, to zavisi od mnogo cega a uglavnom od ostalog hardvera koji imas. Ako ti je zakljucan mnozilac(12.5) onda ga stavis na 12.5x167 na default naponu. Ako prodje, izvrsis testove i ako je stabilan, vratis se u bios i probas sa 12.5x168 i tako sve u krug dok ne pukne na nekom od testova. Kada pukne vratis se u bios ponovo podesis zadnju vrednost 12.5x1**(koja je pukla) i podignes napon na PRVU vecu vrednost od prethodne i opet testovi i sve u krug....
Naravno uz sve ovo pratis temperatur.

I kada dodjes do 200Mhz znaces odgovor na tvoje pitanje :smash:

Za pocetak probaj da dizes magistralu po jedan MHz a kasnije kada malo udjes u stos moze i vise, naravno.

NAPOMENA: Sve ovo radis na svoju odgovornost, i nema nikakvih garancija da ces postici neki extra rezultat ili da ga neces spaliti, mada bi trebalo da su naponi do 1.85v bezbedni za bartona, kazem TREBALO!

Poslednja izmena:
Ih, bre, da proveri svaku vrednost od 166-200 i da istestira trebace mu vecnost 😉
Povecavaj u koracima po 5MHz, kad pukne prime dodaj malo napon pa probaj i sve vreme prati temperaturu procesora, ako prelazi 55-60C ili trazi bolje hladjenje ili stop sa overclockom 🙂

Pozdrav

Hm, meni neko ovde jednom prilikom reče da je procesor zaključan. Kako da saznam to?

@Xith: Kako da u bios-u povećavam po 5 MHz?

P.S. Nemojte da se ljutite jer sam totalno nov u overclock disciplini.

Poslednja izmena:
Da bi mogao da biras frekvenciju u karacima od po 1MHz moras pod System Performance da stavis na Expert.

Bez obzira koliko podignem množilac ili magistralu, nakon restarta, nakon brojanja
memorije, izlazi poruka:" Freqvency of your CPU has been rise up. Your CPU will maybe corrupt or be damaged!!"
I vrati mi takt na 1250MHz!!

Šta sad? 😡

P.S. Da li ovo znači da je procesor zaključan?

Poslednja izmena:
Ne moze procesor da bude zakljucan.

Delija je napisao(la):
Ne moze procesor da bude zakljucan.
Upravo sam digao magistralu na 175 MHz i posle restarta čule su se popularne sirenice. :d
Kada sam digao magistralu na 175 memorija se sama digla na 210MHz... Jel to OK?

e a kao nesta ti fali ,barton 2800+,daj neznamlacuj se sa tim klokovanjem.malo ces dobiti a mozes puno...

Upravo sam digao magistralu na 175 MHz i posle restarta čule su se popularne sirenice. :d
Kada sam digao magistralu na 175 memorija se sama digla na 210MHz... Jel to OK?

Stavi takt memorije na 100% ili na Auto i pratice ti magistralu.
Probaj da malo povecas napon procesora.

@Dekara: eee, kad sam i ja dozziveo da budem quote-ovan:d

@Ronnie: da bi uspeshno OC-ovao sistem, potrebno je da znash osnovu funkcionisanja istog, tj. shta na shta utiche i chemu sluzze pojedine opcije u BIOS-u
sve ostalo je 'nabadanje' koje mozze da te, eventualno, dovede do kupovine nove mashine:crash:

evo ti jedan odgovor na tvoje pretposlednje pitanje: jesi li probao da SMANJISH mnozzilac, te da tako proverish da li ti je CPU zakljuchan?,)
...da ti ne bih postavljao pitanje: "koji OPN ima tvoj CPU?"😀
ili mozzda znash?!:-devil-:

pozdrav

Poslednja izmena:
Uspeo sam sinoć da ga clocknem na ~2300MHz. Znam da nije mnogo, ali za početak je super. Sa kojim software-om da merim temperaturu iz Windows XP-a?
Digao sam napon na 1.75 V. Da li sa ovim naponom mogu još malo da clocknem?

@Delija: stavio sam memoriju na "auto" i upalilo je... 🙂

Uspeo sam sinoć da ga clocknem na ~2300MHz. Znam da nije mnogo, ali za početak je super. Sa kojim software-om da merim temperaturu iz Windows XP-a?

@Delija: stavio sam memoriju na "auto" i upalilo je... 🙂
A sto sam ja okachio ovo 😀:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=62673

SpeedFan, MBProbe, HMonitor, MBM...

Pa rekao sam ti vec, probaj sa istim naponom da ga "jos malo clocknes", ako se zakuca podigni napon na PRVU vecu vrednost pa probaj.

Ne mogu da ga clocknem više od ~2400MHz pa to ti je. Ne voli me Prime95, a SpeedFan me gotivi (temp. je ok)! :d oko 47c

Da ti ne bude malo puno? :d

Za bolje rezultate ti treba veci napon i jaci kuler, nije bitno samo koju ti tempu pokazuje.

Ne mogu da ga clocknem više od ~2400MHz pa to ti je. Ne voli me Prime95, a SpeedFan me gotivi (temp. je ok)! :d oko 47c

I na kraju ispade da imas dobar primerak proc,ostavi tako nediraj vise nista,barem bi ja tako uradio samo ako je 100% stabilno i temp-ok. 🙂

Poz

H.U.D. je napisao(la):
@Dekara: eee, kad sam i ja dozziveo da budem quote-ovan:d

Pa sve si rekao, nista ja tu neb' dir'o... :guitar: :,,: :guitar:

Delija je napisao(la):
Da ti ne bude malo puno? :d

Za bolje rezultate ti treba veci napon i jaci kuler, nije bitno samo koju ti tempu pokazuje.
Ok. Ne znam koji mu je maximum. 🙂 Koji cooler preporučuješ?!

@mhz: Stvarno misliš da je primerak OK? Opet mi nije jasno kako ovi sa 2500+ imaju veći takt od mene?! 😡
Do koje temperature sme moj procesor?

Ako ti radi na tih 2.4GHz stabilno, uzivaj. Bez zezanja i to je super rezultat.

Koji kuler imas trenutno?

Delija je napisao(la):
Ako ti radi na tih 2.4GHz stabilno, uzivaj. Bez zezanja i to je super rezultat.

Koji kuler imas trenutno?
Imam box cooler. Mislim, dobio sam ga sa procesorom. Izgleda prilično obično. :smash:

Na tvom mestu bih uzivao do leta (to i radim sa mojom masinom, smanjio sam broj obrtaja na TT12 na 2300 i teram CPU na 2.33GHz), a onda, ko zna...mozda i pazaris 64-orku. 😉

Nazad
Vrh Dno