Šta je novo?

Overclock A64 3000+ s939

BlackNeo

Čuven
Učlanjen(a)
21.09.2004
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
INTEL Core i7-13700KF 2.50GHz LGA-1700 + DEEPCOOL AK620 black
Matična ploča
ASUS Prime Z790-A WIFI
RAM
Kingston Fury 32GB Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT KF556C40BBK2-32
GPU
ZOTAC ZT-A30810J-10P GeForce RTX 3080 Ti 12GB GDDR6X Trinity OC PCIE
Storage
SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V8P1T0BW / Kingston Fury 1TB Renegade M.2 PCIe M.2 2280 SFYRS/1000G / SAMSUNG 4TB 870 EVO SATA 3 2.5" MZ-77E4T0B/EU
PSU
CHIEFTEC Chieftronic PowerPlay GPU-850FC 850W
Kućište
BE QUIET! Silent Base 802 black
Monitor
Xiaomi G27Qi
Miš & tastatura
Logitech MX Master + K800
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kako povecati brzinu procesora, a da memorija ostane da radi na istoj frekvenciji?

Imam konfiguraciju iz potpisa, i kada podignem frekvenciju procesora na npr. 220MHz (200 je default, mnozilac je 9), imam dakle 1.98GHz, ali mi i memorija radi na 220MHz. Posto nisam bas siguran koje su granice memorije, posto nije neka "hi-end", zanima me kako da povecam frekvenciju procesora, a da memorija ostane na default vrijednostima.

Naime, procitao sam da je sasvim dovoljno povecati frekvenciju procesora ukoliko se nema neka "hi-end" memorija, a da se dobiju dobri rezultati.

Probaj da stavis proc na 250 Mhz, tako dobijas 2250 Mhz, sto bi svaki morao bez po muke da izvuce na default voltazi, a memoriju stavi na 166 Mhz u BIOS-u, tako bi trebao da dobijes takt memorije od nekih ~408 Mhz. Ali pazi da HT smanjis sa 5 na 4, da bi ostao u granici onog jednog gigaherca...

Evo probao sam kao sto si rekao, ali mi se uglavnom posle javlja sledece prilikom boot-ovanja: Na samom startu stane i pise sledece:

"Over CPU clock frekvency 250MHz
If system hang on over clocking
Please press Delete key before over clock and into CMOS setup"

Medjutim, onda je totalno zaledjen, i moram da ga resetujem na dugme, i ako brzo pritisnem Del, mogu da udjem u BIOS normalno. Uspio sam i da udjem u Windows, i sve je radilo OK, ali uglavnom dakle posle restarta blokira. Inace, ista stvar mi se desila i sinoc kad sam samo podigao frekvenciju na 220MHz, isto zablokira, a posle reseta udje normalno u Windows.

U cemu li je problem?

E to je sad neka mala glupa stavka, nisam imao bas mnogo iskustva sa nF4 Gigabyte-om, tako da ne mogu reci tacan uzrok toga... Jesi smanjio HT? Pogledaj malo detaljnije sta se desava, iskljuci C'N'Q, probaj da olabavis memoriju, malo digni voltazu CPU-a, ma ne znam, eksperimentisi... Ne pada mi trenutno nista vise na pamet...

Pretpostavljam da znas za CTRL+F1 u BIOS-u...?

Znam za CTRL + F1 🙂

Smanjio sam HT, sve kako si mi rekao. Probacu jos ponesto, pa cu javiti da li sam uspio.

Evo cackao sam jos, dizao sam malo napon na procesoru (na 1.5V, default je 1.4) i ponekad uspije da se digne sistem posle toga, ali cim odradim restart, nista. C'N'Q mi je iskljucen.

Skinuo sam i novi BIOS za plocu i apdejtovao ga, dobiju se jos neke opcije, ali opet ista prica sto se overkloka tice. Jedino je sad ona poruka napisana na malo drugaciji nacin (posto je novi BIOS) 🙂

Ako neko zna u cemu je problem, neka javi.

BlackNeo je napisao(la):
Evo cackao sam jos, dizao sam malo napon na procesoru (na 1.5V, default je 1.4) i ponekad uspije da se digne sistem posle toga, ali cim odradim restart, nista. C'N'Q mi je iskljucen.

Skinuo sam i novi BIOS za plocu i apdejtovao ga, dobiju se jos neke opcije, ali opet ista prica sto se overkloka tice. Jedino je sad ona poruka napisana na malo drugaciji nacin (posto je novi BIOS) 🙂

Ako neko zna u cemu je problem, neka javi.
Podigni napon za HT i napon na cipsetu, kao i na memoriji. Skini ako treba HT na 3x, cisto radi probe, a mem na 133. Da vidis da li nece CPU ili ostatak price.

Evo sam pokusavao, ali po onoj poruci izgleda kao da je nesto do CPU-a. Pretpostavljam da bi sve radilo normalno kad bih uspio nekako da iskljucim provjeru frekvencije na boot-ovanju, ali nisam nasao tu opciju u Bios-u.

Evo slika sta imam od podesavanja u Bios-u.

Prilozi

• bios 1_resize.webp
    bios 1_resize.webp
    66.8 KB · Pregleda: 114
  • bios 2_resize.webp
    bios 2_resize.webp
    61.5 KB · Pregleda: 115
Tako kako stoji bi trebalo da bude Ok... Ne kontam zasto zakucava...

Ne znam ni ja. Evo poruke pri boot-ovanju:

Prilozi

• boot error_resize.webp
    boot error_resize.webp
    48.8 KB · Pregleda: 105
BlackNeo je napisao(la):
Ne znam ni ja. Evo poruke pri boot-ovanju:
Meni se čini da to nije bug nego feature. Tj. da te BIOS obaveštava da je CPU overklokovan i kaže ti šta da radiš ako sa tim vrednostima ne bude hteo da radi. Kako da isključiš tu poruku ne znam, ja imam sasvim drukčiji hardver.

I ja sam pomislio isto, ali nigdje nisam nasao da iskljucim to.

Vule je napisao(la):
Tako kako stoji bi trebalo da bude Ok... Ne kontam zasto zakucava...
NIzak mu je napon na procesoru. Podigni to koliko ploca dozvoljava i probaj ponovo. Ako se sistem digne, onda polako spustaj napon do prve stabilne vrednosti. Memorija ti je pravi krs, i prije nego pocnes OC nabavi nesto normalno.

Ma i ja sam to pomislio, nego sam htio samo malo da probam 🙂 da vidim kako se ponasa.

Nista, ostavicu ga ovako kako jeste, ionako radi odlicno.

Pozdrav i hvala svima na odgovorima.

BlackNeo je napisao(la):
Ma i ja sam to pomislio, nego sam htio samo malo da probam 🙂 da vidim kako se ponasa.

Nista, ostavicu ga ovako kako jeste, ionako radi odlicno.

Pozdrav i hvala svima na odgovorima.
U BIOS-u imas nesto u fazonu "Halt on all errors", iskljuci to i vozi ,)

Nasao sam to i sam, ali nista se ne desi drugacije i kada ga iskljucim, tj. stavim "Halt on: No errors".

BlackNeo je napisao(la):
Nasao sam to i sam, ali nista se ne desi drugacije i kada ga iskljucim, tj. stavim "Halt on: No errors".
Ma to te samo obavestava da si presao 200 MHz i da lao rezultat imas OC procesor. Zasto si to be kupovao ako neces malo da ga nasviras. Pa to kao od sale ide na 2.3 GHz, razmisli to ti je preko 3700, sa malo znanja i boljim komponentama (i plocom) do 2,4, a ja svoj na DFI teram na 2,5 i to ladno. Haj ti promeni memoriju, i napajanje pa reci dokle si stigao.

Napajanje novo uzimam za 10-15 dana, ali ne znam kako cu sa memorijom, mislim da ce mi biti problematicno da uzimam novu umjesto ove. Pogotovo sto sam u Podgorici, a ovdje nema gdje da se uzme nista da valja. A i problem bi bio kako prodati ovu sto imam. Nista, sacekacu novo napajanje, pa cu probati opet.

Inace, koju bi mi memoriju preporucio i koliko kosta? Cisto da znam.

Poslednja izmena:
Kingmax Hardcore ddr500 oko 80E

Ako uspijem nekako da iskombinujem, uzecu tu memoriju. Hvala.

Ma ljudi moji , ovo stvarno nema smisla.

Evo uspio sam iz Windows-a pomocu A64 Tweaker-a i Clock Generatora sve da podesim (dakle, HT multiplier = 4, CPU multiplier = 9, CPU FSB = 244, Memory = 166MHz) i sve radi odlicno. Dakle, CPU je na 2.2GHz, memorija na 200MHz, HTT na 978 MHz. Napon sam cisto malo digao, sa 1.4V na 1.45V. Odvrtio 3D markove bez problema, sve ide odlicno.

Medjutim, kada se restartuje kompjuter, ovo se ne sacuvava, tako da bih morao opet da podesavam. Ali, u drugu ruku, to mi i nije problem, kad mi bas zahvali snage, overklokujem ga, a ovako ga drzim na default-u 🙂

Jedino mi i dalje ide na zivce to sto nije htjelo da radi kada se oveklokuje iz bios-a, ali nema veze.

a kako za s754??

Posedujem sledece: Asus K8N nForce3 maticnu plocu, AMD Athlox 64 3000+ s754 (2,0 GHz), Kingstone 512MB + Kingstone 256MB (oba 400MHz), Leadtek 6600 GT 128MB GDDR3, 3 PCI kartice (zvucna, wireless i TV), HDD 80 GB, CD-RW... I interesuje me sledece: Koliko ja mogu da pojacam svoj procesor ako ima samo BOX verziju kulera, ili ako budem pojacavao jos vise koji kuler da uzmem (vasa preporuka, i koja je cena), i koje parametre treba da podesim (znaci koliko treba da stavim magistralu, mnozilac, voltazu...)?

Nebojsa sine, imas u ovoj sobi jedno mali milion tredova i postova na ovu temu, procesljaj malo i naci ces sve sto ti treba.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno