Šta je novo?

Overclock 4400+ G2

• Začetnik teme Začetnik teme CarnX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovako, u teoriji znam kako da klokujem procesor i kako da odredim htt divider... Ali me mnogo kochi memorija jer ne znam koako da izrachunam na koliko da je podesim...

freq procesora 11.5 x FSB
HTT treba da odrzavam negde oko 1000MHz

ALI SHTA DA RADIM SA MEMORIJOM????

Podigao sam FSB na 220, HTT stavio mnozilac 4, memoriju stavio na 667Mhz u biosu (mada onda ona verovatno ne radi na 667 zbog magistale nego je radila na nemam pojma koliko... Chini mi se oko 770Mhz)...

E sad, pustio sam Orthos da radi i istovremeno sam posmatrao temperaturu iz MSI Core Center prog... Tu se ispisuje i freq procesora... Znachi, lepo je stajalo 11.5 x 220 = 2,5... ALI, u nekim trenucima se ispisivalo 200x2.5?!?!?!??!???!?!??!? Shta bi to moglo da bude?!?!?!?

Podigao sam FSB na 220, HTT stavio mnozilac 4, memoriju stavio na 667Mhz u biosu (mada onda ona verovatno ne radi na 667 zbog magistale nego je radila na nemam pojma koliko... Chini mi se oko 770Mhz)...

E sad, pustio sam Orthos da radi i istovremeno sam posmatrao temperaturu iz MSI Core Center prog... Tu se ispisuje i freq procesora... Znachi, lepo je stajalo 11.5 x 220 = 2,5... ALI, u nekim trenucima se ispisivalo 200x2.5?!?!?!??!???!?!??!? Shta bi to moglo da bude?!?!?!?

Da li ti je ukljucena C&Q opcija u BIOS-u?
Batali taj MSI core centar,ja nisam bio zadovoljan sa njim,dosta baguje i opterecuje sistem.Za temp koristi "speed fan ili neki slican program(coretemp NPR).Poz...

@ Vdr1981: Mislim da mi nije ukljuchena... Sada cu da proverim...

@ SerbianBoss: Hvala za link 😀

Poslednja izmena:
MASHINA IZ POTPISA:
E, sad: uspeo sam da ga klokujem na:
V core 1.2v, FSB= 240Mhz, CPU speed = 2760Mhz
V mem 1.8v Freq = 394Mhz === 788Mhz
HTT ratio 4 ==> 960Mhz

1) Ono shto me plashi je ochitavanje SpeedFan-a... Obratite paznju na temp jednog i DRUGOG jezgra... Jel je to normalno???

2) Shta je pa sad sa onim temperaturnim pikovima u everestu??? To je temp matichne ploche... Shta se podrazumeva pod temp matichne ploche???

111hc1.jpg

Poslednja izmena:
Te voltaze za memoriju i CPU,jesi li ih rucno setovao u BIOSU ili ih samo ocitavash u Winu(nemoj puno da verujesh programima ,cesto hoce da lazu).
Motherboard temp je temperatura na senzoru koji se nalazi negde na ploci,racunam da je negde pored chipseta ali ne mora da znaci...A ti pikovi su najverovatnije neka greska jer takvi nagli skokovi i padovi temperature prosto nisu moguci.
Brisbane imaju problem sa nerealnim ocitavanjima temp jezgara,bar je tako sa G1 revizijom a mislim da ni kod G2 situacija nije promenjena.Temp jezgra mora biti makar 5-10C visa od temp CPU-a.
Kakav je chipset,jel'mnogo vreo? Preporucljivo je da nabudzis jedan 80mm fan da duva direktno u njega.Koristi i rucnu metodu merenja temperature,bar te ruka nemoze prevariti u "ocitavanju".Ako mozes da drzis prst na CPU duze od 10-ak sekundi ,nije opasno.

Poslednja izmena:
Ispravka: CPU je 1.25 a Memorija 1.9 ili 1.95 (ne mogu da se setim tachno shta sam stavio)

Chip set jeste vreo i ne mozesh da drzish prst vishe od 2-3s ali sam upravo stavio jedan fan 40mm pa cu da proverim sada kako ce se ponashati temp... Inache, kako si uspeo da smestish 80mm kada je grafichka tik iznad? Grafichka mi zauzima jedan slot pa mi opet smeta...

Nije mi bilo jasno zashto je jedno jezgro toliko toplije od drugog? Mislish da je loshe ochitavanje?
Vidim da i ti imash maltene istu plochu i procesor...

I josh nehsto... CPUz mi prijavljuje 1.5GB koliko i imam i Memoty Tabu ali u SPD Tabu mi chesto prijavljuje samo jednu plochicu od 512 u jednom slotu pa kad restartujem program prijavljuje normalno: 2 slota zauzeta... Jel se to jednostavno bug-uje prog ili je do memorije??

Poslednja izmena:
E, gde podeshavash napon za CPU u biosu? Ja imam opciju da povecavam napon u koracima od po 0.05v i imam josh jednu opciju koja je nameshtena na auto a tamo imam da postavim vrednosti napona 1,2 zatim 1,25 pa onda 1,3 itd... (ne mogu da se setim kako se tachno zove ova opcija ali znam da je u Cell Menu pa udjesh u josh jedan podmeni i tu je)

Ispravka: CPU je 1.25 a Memorija 1.9 ili 1.95 (ne mogu da se setim tachno shta sam stavio)

Chip set jeste vreo i ne mozesh da drzish prst vishe od 2-3s ali sam upravo stavio jedan fan 40mm pa cu da proverim sada kako ce se ponashati temp... Inache, kako si uspeo da smestish 80mm kada je grafichka tik iznad? Grafichka mi zauzima jedan slot pa mi opet smeta...

Nije mi bilo jasno zashto je jedno jezgro toliko toplije od drugog? Mislish da je loshe ochitavanje?
Vidim da i ti imash maltene istu plochu i procesor...

I josh nehsto... CPUz mi prijavljuje 1.5GB koliko i imam i Memoty Tabu ali u SPD Tabu mi chesto prijavljuje samo jednu plochicu od 512 u jednom slotu pa kad restartujem program prijavljuje normalno: 2 slota zauzeta... Jel se to jednostavno bug-uje prog ili je do memorije??

U jednom PCI slotu imam modem tako da je kuler zaglavljen izmedju njega i graficke i direktno bije u chipset.
Da ,rekao bih da su ocitavanja za jezgra nerealna,drzi se samo temerature CPU-a.
Mislim da je memorija u redu (ako sve radi kako treba),to se CPU-Z malo bug-uje...

E, gde podeshavash napon za CPU u biosu? Ja imam opciju da povecavam napon u koracima od po 0.05v i imam josh jednu opciju koja je nameshtena na auto a tamo imam da postavim vrednosti napona 1,2 zatim 1,25 pa onda 1,3 itd... (ne mogu da se setim kako se tachno zove ova opcija ali znam da je u Cell Menu pa udjesh u josh jedan podmeni i tu je)

Da,da...Svejedno je da li ces ici na "Page down" ili "page Up"(tako se povecava voltaza za 0,5v) ili tamo gde birash tacnu voltazu.Samo nemoj da preterash...Jel imas box kuler?

Pa da box cooler... Ako mi je tamo gde se postavlja tachna vrednost stavljeno na AUTO... Koja mi je default vrednost napona na cpu???

U vezi fan-a za SouthBridge... Znachi, ne naslanja ti se na metalni hladnjak nego samo duva sa distance u njega??

Pa da box cooler... Ako mi je tamo gde se postavlja tachna vrednost stavljeno na AUTO... Koja mi je default vrednost napona na cpu???

U vezi fan-a za SouthBridge... Znachi, ne naslanja ti se na metalni hladnjak nego samo duva sa distance u njega??
Kod mene,kada stavim na auto,voltaza je podesena na 1.32v.
Posto je box kuler u pitanju ,nebi trebalo da prelazis granicu od 1.75-1.4v,to bi bila neka bezbedna zona ali ce se opet poprilicno grejati u fill loadu.Testiraj...
Evo kako izgleda ovo sa kuleromhttp://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=27801

E pa to sam mislio... Duva sa distance... To cu morati i ja da uradim jer ovo moje reshenje da stavim 40mm direktno na hladnjek i ne funkcionishe bash najbolje zbog oblika hladnjaka...

Napon od 1.4 do 1.75??? Da nije malo mnogo 1.75v?

Poslednja izmena:
E pa to sam mislio... Duva sa distance... To cu morati i ja da uradim jer ovo moje reshenje da stavim 40mm direktno na hladnjek i ne funkcionishe bash najbolje zbog oblika hladnjaka...

Napon od 1.4 do 1.75??? Da nije malo mnogo 1.75v?

Uf,gruba greska...Mislio sam 1.375-1.4v😉.

Hehehe 🙂 Pretpostavio sam da si tako neshto mislio ali rekoh, ajde da proverim 🙂

Sada sam postavio napon na 1.280 (kod mene je po default-u 1.23-1.25)... I stavio procesor na 2.875Ghz... Pa cemo videti da li moze da radi ovako na stock hladjenju... Koje su optimalne temperatura za procesor na full opterecenju?

Poslednja izmena:
Hehehe 🙂 Pretpostavio sam da si tako neshto mislio ali rekoh, ajde da proverim 🙂

Sada sam postavio napon na 1.280 (kod mene je po default-u 1.23-1.25)... I stavio procesor na 2.875Ghz... Pa cemo videti da li moze da radi ovako na stock hladjenju... Koje su optimalne temperatura za procesor na full opterecenju?
Ajde da kazemo da izbegavash temperature preko 60c(shto je sigurno ,sigurno je) mada ,prema specifikacijama, trpe do oko 70-75C.

Po slobodnoj proceni, ako bih stavio bolju pastu a ne ovu koja je vec bila na cooleru, mozda bih mogao da izguram 3Ghz na temperaturi 60-65c... To cu i da probam kasnije 🙂

Kazi mi, jel ti je stabilan napon an CPU? Meni ima manja variranja u proseku od nekih 0.03... Znachi krece se od 1.25 do 1.28...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Koji prog da koristim za temp? SpeedFan pokazuje temp 55c, everest 49c a msi core center 49c kao i everest... Prema ovome buh rekao da greshi SpeedFan ali mislim da sam negde na forumu prochitao da SpeedFan pokazuje tachnije temperature a everest napone, shto je suprotno mom mishljenju???

Inache ovo su temp na 1.3v @ 2875MHz

Poslednja izmena:
Po slobodnoj proceni, ako bih stavio bolju pastu a ne ovu koja je vec bila na cooleru, mozda bih mogao da izguram 3Ghz na temperaturi 60-65c... To cu i da probam kasnije 🙂

Kazi mi, jel ti je stabilan napon an CPU? Meni ima manja variranja u proseku od nekih 0.03... Znachi krece se od 1.25 do 1.28...

Kada povecam napon na 1.35 on varira od 1.31 do 1.35 shto je previshe nestabilno zar ne?? Normalno prolazi testove ali kada ga restartujem on se ugasi i ne radi nishta sem zelene lampice na kucishtu i sl. Zbog chega je to? Ja sumnjam na napajanje, naravno... Codegen 450w... 🙁

Kada povecam napon na 1.35 on varira od 1.31 do 1.35 shto je previshe nestabilno zar ne?? Normalno prolazi testove ali kada ga restartujem on se ugasi i ne radi nishta sem zelene lampice na kucishtu i sl. Zbog chega je to? Ja sumnjam na napajanje, naravno... Codegen 450w... 🙁
Poznato je da tvoja(a bogami i moja)ploca imaju nesto slabije naponske sekcije tako OC sa njima moze biti vema frustrirajuci.
Do skoro sam i ja u kucistu imao Codegen napajanje od 400W i ,veruj mi,cak kada sam presao na Corsaira,bitniju promenu nisam primeti😵C potencijal se nije uvecao ,jedino su naponi(mozda) nesto stabilniji,bar prema ocitavanjima iz programa jer unimer nisam koristio(samo da Stormwatch ne vidi ovaj post😀).
Moj bi ti savet bio da probas OC sa samo jednim memoriskim modulom.Siguran sam da ces izvuci neki MHz vishe.
Kada nece da boot-uje,probaj da malo povecash napon za CPU(misli da je to bash zbog te naponske sekcije).I obavezno kontrolishi temp...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno