Šta je novo?

Overclock 2000+

• Začetnik teme Začetnik teme saka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

saka

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poena
620
:wall: Na koliko bi mogao da nasviram moj 2000+ T'bred B na gigabyte KT400?
PS. koristim samsungovu ram 256 pc2700, speezov kuler(nije raptor) nego neki Š 😛 koji radi na 2300 i prilicno je tih, i pored toga veoma dobro hladi na defoultu.
😡 Koliko povecanje fsb-a moze da steti komponentama(prvenstveno grafickoj)?
Ja sam se samo malo igrao i dostigao stabilno 1.8(2200+) sa malim promenama napona za ram i procesor (ne i za agp).
Da li da dodam jos jednu osmicu ventilator da duva u kuler?
I najvaznije do koliko da idem sa fsb-om,(posto ne mogu da menjam mnozilac)? Temperatura mi je da defoultu 40-45 stepeni u zatvorenom kucistu sa preko 25 stepeni sobne temp. :bottle:
I do koje temp da dozvolim da mi dodje procesor, posto sam pre klokovao samo intela, pa ne znam bas kako ce sa amd-om ici?

moj ide do 11x220 @2.15V i ne mogu da ga hladim propisno.Memorija ce ti verovatno raditi na 200FSB bez problema, zavisi koji samsung je u pitanju, ako je onaj sa infeneon chipovima, radice i do 220 ! Samo vodi racuna, moj drugar ima samsung-a sa infeneon chipovima, na Epox 8rda+ ploci, memorija odbija da radi na CAS-u vecem od 2.5 🙂 a na CAS 2.5 radi na 220 ! (DDR333 ram). Gigabajt i nije neka ploca za OC, ali kazem, trebalo bi da mozes da ides na 200x10 (2GHz) sa 1.75V za CPU. Igraj se malo...

ok, a koliko ce mi poviseni fsb stetiti grafickoj? ili joj moze stetiti samo poviseni napon?

gx-x je napisao(la):
Gigabajt i nije neka ploca za OC, ali kazem, trebalo bi da mozes da ides na 200x10 (2GHz) sa 1.75V za CPU. Igraj se malo...
Jesi ti video koju plocu ima? Gigabyte kt400, mislis da ce da ide na 200 fsb? 😀
Drugo napisao je da ne moze da menja mnozilac a ti mu savetujes 10*200.

Poslednja izmena:
saka je napisao(la):
:wall: Na koliko bi mogao da nasviram moj 2000+ T'bred B na gigabyte KT400?
PS. koristim samsungovu ram 256 pc2700, speezov kuler(nije raptor) nego neki Š 😛 koji radi na 2300 i prilicno je tih, i pored toga veoma dobro hladi na defoultu.
😡 Koliko povecanje fsb-a moze da steti komponentama(prvenstveno grafickoj)?
Ja sam se samo malo igrao i dostigao stabilno 1.8(2200+) sa malim promenama napona za ram i procesor (ne i za agp).
Da li da dodam jos jednu osmicu ventilator da duva u kuler?
I najvaznije do koliko da idem sa fsb-om,(posto ne mogu da menjam mnozilac)? Temperatura mi je da defoultu 40-45 stepeni u zatvorenom kucistu sa preko 25 stepeni sobne temp. :bottle:
I do koje temp da dozvolim da mi dodje procesor, posto sam pre klokovao samo intela, pa ne znam bas kako ce sa amd-om ici?

Ako ti bude stabilno na 166 (XP2600, 12.5x166) da budes mnogo happy 😀 😀

Raptor ti je OK za takvo setovanje. Na 166 neces da imas problema sa AGP i PCI frekvencijama.
Najbolje sto bi mogao da izvuces je oko 175 - 180 MHz sa tom plocom.

da, nisam video da je napisao da ne moze da menja mnozilac.
Jel mozes da menjas "AGP speed" ili jel imas tako neku stavku koja se odnosi na frkvenciju AGP-a ili mozda PCI clock speed ili tako nesto ?! Ako imas negde de mozes da namestas mhz za AGP ili PCI tu mozes da zakljucas PCI/AGP clock i da menjas FSB bez menjanja takta AGP/PCI. Nisam siguran da li tvoja ploca to ima.
Elem, neces nista ostetiti graficku na taj nacin, najgore sto moze da se desi je da ti neka od matorih PCI kartica pobrljavi ili da ti HDD izgubi FAT tabelu pa da moras da reinstaliras windows, ali ovo se desava samo sa matorim quantum diskovima (lct 20 serijom pogotovo).

Sto mislite da na KT400 ploci nece moci da izvuce 200FSB ?! Pa predvidjena je za 200FSB...bar sa memorijom.....ako ploca moze da primi bartona 3000+ i 3200+ onda ce moci....

Nema bre zaključavanje ničega, to je VIA...
I KT400 nije predviđen za 200MHz, to je uvedeno tek od KT600.

ja sam svoj xp2000+ nasvirao na 12.5*160/32 iliti 2000mhz bez promene napona
sa kulerom whisper rock IV i sasvim je stabilan bez menjanja ostalih napona i ostalih egzibicija
i jel moze neko da mi kaze da li je to bilo pametno.

KoBra je napisao(la):
ja sam svoj xp2000+ nasvirao na 12.5*160/32 iliti 2000mhz bez promene napona
sa kulerom whisper rock IV i sasvim je stabilan bez menjanja ostalih napona i ostalih egzibicija
i jel moze neko da mi kaze da li je to bilo pametno.
Pa ako ti dobro radi, svakako da je pametno 😉

Sto rece Stojcha.. da pevas ako bude bio ok na 12.5x166. Npr. ja imam msi plocu sa kt400, na kojoj je TbA 11.5x166 na default naponu. Posto je tvoj TbB, dakle bolji za oc, mogao bi uz malo srece i da dobijes 12.5x166. Ako nece bas, mozda da mu malo podignes voltazu.
Dakle, setuj 166MHz, pa idi sa mnoziocem koliko god moze da ide, a da bude stabilan. Sta god da dobijes, to je ipak sustinski najisplatljivije setovanje za kt400, jer se onda nema problema (sto rekose) sa agp i pci. A verovatno ces tako i memoriju moci da setujes ostrije (npr. cas2). Pa ces time svakako izvuci puno od svog sistema, ne ugrozivsi bitno stabilnost istog.
Dakle, sve ti se vrti (kod tog procesora) oko toga dal ce mnozilac moci da ide 12, 12.5 ili mozda cak i 13x.

Uzivaj

Poslednja izmena:
ma bre mora da moze uz korigovanje voltaza na chipsetu i CPU, Nije presudno, ali ja sam ovog xp2000+ gurao na 162x12.5 na ASUS-u 266c 😀

gx-x je napisao(la):
Sto mislite da na KT400 ploci nece moci da izvuce 200FSB ?! Pa predvidjena je za 200FSB...bar sa memorijom.....ako ploca moze da primi bartona 3000+ i 3200+ onda ce moci....

Kako si rekao gore, "bar sa memorijom"... to i znaci to sto znaci, samo za memoriju!!
Dakle, asinhrono... sto je glupost, jer se tako nista ne dobija... a ako se vec hoce 200 MHz FSB od KT400 ploce, i to *sinhrono*... onda ne preostaje nista nego da se nabada ploca. Pa da se najazd i nabode neka.

Do tada, 200 MHz vam je zagarantovano *samo za memoriju*. I to je to.
Citajte bre te manuale, majku mu.

evo, uspeo sam 1900 stabilno(152x12.5), 1950 nestabilno 🙂
nemam ni promenu mnozioca niti mogu da otkljucam pci/agp clock niti mogu da menjam latenci (je.i ga ovo je ipak gigabyte kt400)!
ovako mi je temp oko 50, i ja sam zadovoljan, ali sam napon morao da idem +10% (neznam tacno koliki je) da bi bilo stabilno, da li je to mnogo?
znam da me memorija najvise koci, pa ako bi je menjao, koju bi mi preporucili po razumnoj ceni (ne samo neke mnogo skupe crosaire i hx kingstone)i da li da uzmem 2x256 ili 1x512, ovo drugo mi je jeftinije ali sam cuo da se slabije clockuje........

za sistem koji sad imas, nemoj se opterecivati menjanjem memorije, mnogo para - malo muzike, nazalost. Mislim dobices nesto ali je to nesto "kozmetika" neprimetna u radu.

Za menjanje CLa i ostalih parametara pritisni CTRL+F1 u BIOSu

hvala pex, to nisam mogao vec dugo da nadjem, cak sam mislio da fleshujem bios 🙂
povecacu cas i ras pa cu javiti koliko sam uspeo

Nazad
Vrh Dno