Šta je novo?

overavanje dvojke na 433

kiza ns

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2003
Poena
619
nikad nisam nešto puno overavao procesore, recimo moj celeron na 1.2 na intelovoj 815ep ploči sam samo u biosu povećao na 1.5 i on tako stoji već skoro godinu dana i lepo radi...

e sad... kod devojke sam uzeo pc chips ploču i na njoj intel na 433... kad u biosu povećam množilac da ide na 533 (max) on i dalje ide na 433?!

ako treba još nešto od podataka tu sam...

Kako si overio [email protected]? Sigurno ne promenom množioca, kako si to pokušao na ovom 433.
Drugo, nešto se ne sećam da je P2 bio u 433 izdanju, već je to bio celeron 433. Znači povećaj magistralu, i nadaj se da će da proradi, jer je u principu taj 433 slab overkloker. A i PC Chips te klase nije baš neki čipset za overklok.

Preskakao si casove klokovanja 😀
Intel, tj. Celeron ima zakljucan mnozioc. Mozes do mile volje da mu menjas koeficijnet mnozioca, al' uzalud. Povecaj magistralu na 83, ili ako imas srece na 100, i onda ces ga ubrzati, na 83 magistrali bice 544 MHz.

Da i ja imam starog intela na 550 i moze samo magistrala da se pomeri uspesno, a mnozilac promenis i SAVE i nista...

Cooler je napisao(la):
Preskakao si casove klokovanja 😀
Intel, tj. Celeron ima zakljucan mnozioc. Mozes do mile volje da mu menjas koeficijnet mnozioca, al' uzalud. Povecaj magistralu na 83, ili ako imas srece na 100, i onda ces ga ubrzati, na 83 magistrali bice 544 MHz.

Heh.. Ja sam svojevremeno birao sebi primerak 433-jke između nekih 10-ak komada i došao do jednog koji je radio stabilno na 94x6.5 na 2.1V. Na 100 nema šanse da proradi.

Pa to na koliko moze da se podigne magistrala je razlicito od primerka do primerka, ali bitno je da mnozilac NE MOZE DA SE MENJA!!!

Pre nego sto se upustiš u overclockovanje tog celerona obrati pažnju koju memoriju imaš i koji je HDD u pitanju. Postoje stariji hard doskovi koji ne podnose vece magistrale posebno onu od 83 kada je PCI clock jako veliki pa može da ti se desi da izgubiš sve podatke. Inace te 433ke vrlo verovatno rade na 75 ili 83 mhz dok je 100mhz magistrala praktično nemoguća. Množilac je naravno zaključan.

brzi je napisao(la):
Kako si overio [email protected]? Sigurno ne promenom množioca, kako si to pokušao na ovom 433.
Drugo, nešto se ne sećam da je P2 bio u 433 izdanju, već je to bio celeron 433. Znači povećaj magistralu, i nadaj se da će da proradi, jer je u principu taj 433 slab overkloker. A i PC Chips te klase nije baš neki čipset za overklok.

ok, ok, promenio sam magistralu na toj trojci....

ali na ovom mi ne dozviljava da menjam magistralu (inače ploča podržava 66 i 100mhz), ali mi dozvoljava da menjam množioc... lepo ispiše u biosu 66x8 = 533, puknem save, on opet radi na 433

ovako... hvala svima na savetima, pa da razjasnim neke stvari...

znači, u manualu plloče piše da podržava magistralu od 66 i 100 mhz, sa tim što mi nigde ne dozvoljava da je promenim... množilac mi dozvoljava da promenim, ali kada to uradim ništa se ne desi... mislim, zapamti on promenu, sledeći put kada udjem u bios stoji na 533, ali procesor sve vreme radi na 433...

za kraj pitanje.. da li da odustanem?

Neces nista uspeti jer je mnozilac fabricki zakljucan. ne vredi ti sto menjas iz biosa jer to radi samo u slucaju otkljucanih procesora. A 100 magistralu neces na celeronu 433 uspeti da izguras (to su hteli celeroni 300a, 366 i jos neki). Odustani

to me je i zanimalo... 10x

Ne reče koji je čipset na ploči. PCChips ima konzervativne biose, pa tamo nema ništa od OC, ali:

Da bi išta uradio, treba da vidiš koji je čip klok genrator, pa da izmeš neki od programa za softverski OC, tj. OC iz Win-a. Ima ih dosta, a neki čak mogu i da detektuju ploču. Recimo CPU Cool, pa mu uneseš koji je klok generator i probaš, a i ODA je (autor čuvenog WCPRedit/Set kompleta) imao nešto slično. Sa tim programčićima su ljudi rešavali problem kada iz biosa recimo ne možeš da ubodeš neku vrednost magistrale, jer ima samo 100, 105, 112 i 133 (kao kod nekih AMD ploča). Onda ovim programom ideš direktno u klok generator, i postavljaš FSB koji ti hoćeš/čip može.

Ja sam na jednoj ECS P3 (VIA 694) ploči sa CPU Cool-om dizao u radu jedan celly 800 do FSB 122 bez problema, a ploča je davala samo 66, 100 i 133.

na ploči je intel810 čipset... ja sam isto mislio da možda tako nešto može da se uradi, zato sam i pitao jer nikada ranije nisam imao potrebu... idem da se naoružam potrebnim programčićima pa ćemo da vidimo šta će da bude! 🙂 type; (D) type; (D) type; (D) type; (D) (D) (D) (D) :whip :whip ctp; :whip ctp; ctp; ,) :happy:

10x

810-ka. Uh, nemoj da se puno nadaš, jer se taj čipset vrlo slabo klokuje. Ono što sam ja do sada video, jedva da je moglo i na 75 MHz. Na dve ploče koje sam probao, na 75 je već otkazivao integrisani zvuk. O 100 MHz nemoj ni da sanjaš, jer nemaš kako da digneš napon (doduše, procesor bi možda i mogao, ali na nekoj ZM ili sličnoj OC ploči).
U svakom slučaju, srećno, pa javi šta je bilo.

Stvar je u procesoru, ovo ppga celeron jezgro ne moze da izgura vise od petstotinjak megaherca, kako god da ga okrenes - zato je i 'legalni' primerak tog jezgra isao fabricki maksimum na 533MHz. Taj 433 je 6.5x66 kombinacija; dakle 6.5x83 = 540 bi jos i moglo, ali 6.5x100=650 teeeesko.

e sad ovako.... nije mi bitno na koliko ću ga overiti, sad sam se zainatio da to uradim bar za 1 mhz :>>>>>>>>>>>

dakle skinuo sam cpu cool (sad sam na poslu, baš mi je krivo što ga nemam ovde), kad odredim koju ploču imam (ima je na spisku) on mi dodeli ono ITC (sorry ako sam pogrešio, kao što rekoh to sam sinoć radio kod kuće) i neki broj... kada promenim FSB na recimo 70 i kliknem na set frequency stoji nekoliko seqndi pa mi kaže da to nemože da uradi (maybe wron PLL?)...

kod kuće sam probao na i815 isti program ali kako mi ploče nema na listi, nisam uspeo ništa - kliknem na set frequency i ništa se ne desi...

ideje? neki drugi program?

kiza ns je napisao(la):
e sad ovako.... nije mi bitno na koliko ću ga overiti, sad sam se zainatio da to uradim bar za 1 mhz :>>>>>>>>>>>

dakle skinuo sam cpu cool (sad sam na poslu, baš mi je krivo što ga nemam ovde), kad odredim koju ploču imam (ima je na spisku) on mi dodeli ono ITC (sorry ako sam pogrešio, kao što rekoh to sam sinoć radio kod kuće) i neki broj... kada promenim FSB na recimo 70 i kliknem na set frequency stoji nekoliko seqndi pa mi kaže da to nemože da uradi (maybe wron PLL?)...

kod kuće sam probao na i815 isti program ali kako mi ploče nema na listi, nisam uspeo ništa - kliknem na set frequency i ništa se ne desi...

ideje? neki drugi program?

Pa ne mogu sve ploce da skakucu po 1 MHz :rtfm:

rekao sam "recimo 70"... naravno da sam probao sve moguće vrednosti... 75, 80, 83, 85, 100... na 100 sigurno treba da može, pa makar se i odmah zabagovao, ali neće ništa da uradi...

kiza ns je napisao(la):

PLL, ali nema veze. Koji ti je napisao? Verovatno neki Vinbond ili ISS? Pogledaj ploču i probaj da ga nađeš, obično su negde blizu CPU-a, ili oko mem. slotova. Uporedi sa onim što ti je CPU Cool dao, pa ako nije isto, vidi da li ga ima na spisku, pa probaj opet.

ISS... juče sam bio u žurbi, danas ću imati vremena da se poigram sa tim pa ću javiti šta sam uradio...

konačno sam uspeo da uhvatim vremena da se poigram sa tim kompom... dakle cpucool ima medju pločama koje podržava i moju (pcchips m766lmrt).... otvorio sam komp i našao ICS XXXX (broj nije bitan, uglavnom je da se slaže sa onim koji mi i program da) sa tim da mi program daje recimo ICS 9825-73 a na ploči piše ICS 9825BF-73, ali kontam da to ni nema veze...

dakle, kada probam bilo šta da radim, izbacuje mi razne greške tipa: cannot read PLL, wrong PLL i tako dalje...

U CPUCOOL piše da podržava moju ploču, a samim tim i čipset...
tako da bi neke ideje od strane vas dobro došle...

Batali to! Ja sam imao posla sa PCChips plocom koja ima socket+slot. Bilo koji BIOS koji sam skinuo sa njihovog sajta ili bilo kog drugog nisam uspeo da ga flash-ujem. Ironija je jos veca da Cel300A nije hteo da butuje XPPro na default magistrali od 66MHz. Jedino je radio na 75MHz kao 333.

ok je sve to, samo me sad najviše buni to što sam cpucool kaže da podržava moju ploču i ima medju ponudjenim da se izabere tačno taj primerak... 😕

A jesi li siguran da se magistrala ne podesava na ploci, tj. dzamperima?

prilično... :eye:

Nazad
Vrh Dno