Šta je novo?

Otvaranje kluba - igraonica

one1

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poena
319
Mozda tema nije na dobrom mestu ali nisam znao gde da je otvorim te se unapred izvinjavam.

Imam lokal u Novom Sadu koji je trenutno prazan.Planiram da ubacim unutra 3 televizora i 3 PS3 konzole. Znam da mi nece isplatiti ali bolje i to nego da mi lokal stoji prazan.
Znaci planiram da otvorim PS3 igraonicu ili klub.
E sada me zanima da li ja moram da otvaram nekakvu firmu, klub, ili sta vec..?
Ako neko zna sta mi sve od papirologije treba, neka napise.
Da li moram da prijavim sebe kao zaposlenog (to mi nikako neodgovara)?

Hocu da prodjem sto jeftinije sto se tice troskova za ovu nasu "drzavu".

Moras da placas porez za igraonicu i sve doprinose bar za sebe... U principu sa 3 konzole ces biti na gubitku... Mnogo je bolje da pokusas nekome da ga iznajmis ili da ti zvrji prazan :) Naravno, ako su ti komsije ok, mozes da nakacis Lokal u pripremi i da radis na crno... Onda ces imati i neku zaradu (malu, ali ces biti u plusu)

Pametno ti kaze čovek. Batali igraonicu ako ćeš samo sa tri konzole da radiš. Bolje iznajmi nekome.

Ako pak odlučiš ti otvoriš, otvori je kao preduzetnik paušalac. Tu će ti sve dažbine biti mesečno oko 17000 din (socijalno, zdravstveno, porez).

Ne zaboravi da za igraonicu moraš imati fiskalnu kasu bez obzira što si van PDV-a. Najjeftinija kasa sa sve fiskalizacijom ne može izaći ispod 400 eura (naravno dinarski).

Za ra digraonice ti je bitna lokacija. Ja sam u malom mestu gde polovinu učenika čine deca sa sela. Nalazim se pored osnovne škole ali i autobuske stanice (gde i srednjoškolci moraju da dođu) tako da imam odličnu prvu smenu. Popodne je slabije a naveče dolaze stariji. Naravno, ja imam 14 kompova, 2xPS3 i 1xXB360 (svi na LCD 32"). Na taj broj računara/konzola može da se zaradi. sa tri sumnjam. Bolje za taj novac koji si namenio za 3 sonija (i valjda lcd-a) uzmi 7-8 računara koji mogu da izguraju kanter, wc3-dotu i naravno internet. Jer 90% vremena kod mene na kompvima se igra dota i koristi net (facebook, igre na fejsu, naročito poker).

Ok, sve mi je jasno.

Imam svoje razloge zbog cega ce mi se isplatiti igraonica :)

A da li moze da se otvori kao klub?Tipa "klub ljubitelja igara" :)
Kontam da za to ne trebaju fiskalne kase i prijava radnika. Napravim neku parolu kao sklonite decu sa ulice, pustite ih da se igraju ili nesto slicno :).U teoriji onda ne bih smeo da naplacujem usluge, ali mogu napraviti neke clanske karte koje bih u praksi naplacivao.

Druga varijanta mi je na crno! Opremim lokal, postavim tablu sa reklamom i na vratima napisem lokal u pripremi.
Sta ce se desiti ako bane inspekcija? Da li moze da mi zapleni opremu, da me hapse, da me strpaju u zatvor :) ?

Sta ce se desiti ako bane inspekcija? Da li moze da mi zapleni opremu, da me hapse, da me strpaju u zatvor :) ?

Pazi, imao sam igraonicu pre par godina sa 12 kompova i govorim iz licnog iskustva... Jedino se isplati na crno ili da imas dosta masina (meni ni 12 nije bilo dovoljno) ili da bas imas extra lokaciju... Sa 3 PS3 se nece isplatiti... (pogotovo sto imas dosta vece troskove nego da uzmes samo kompove)

Kad je inspekcija u pitanju, ne moze da ti bane... Posto nisi u njihovoj evidenciji nemaju ni razloga da te kontrolisu... Jedini nacin da oni dodju je po necijoj prijavi... Zato sam te i pitao kakav ti je komsiluk tu... Ako su svi ok onda nemas cega da se plasis :) U suprotnom mozes samo da dobijes kaznu... (koju ces inace i dobiti svaki put kad dodje inspekcija i kad radis legalno posto MORAJU nesto da ti naplate)

Ako ne stavis reklamu i organizujes sve to kao klub sa clanarinom kako mislis da naplacujes ljudima? Neko ce hteti sat vremena, a neko 3... Ako im naplatis razlicito onda to nije klub... A ako mislis svima da naplatis isto kako ces spreciti da neko ne odluci da ceo dan sedi u igraonici? U svakom slucaju to ti je sigurniji nacin da te neko prijavi iz zlobe...

Nažalost, driver je u pravu, ako nisi "miljenik" vlasti(bez obzira koja je u pitanju) u ovoj "državi" ne možeš da prosperiraš ni u jednom legalnom poslu. Jedan moj poznanik je držao igraonicu skoro u centru grada, blizu dve škole, sa desetak računara, nekoliko konzola... i?
Propao naravno, pogodite zašto?

A opet, ne može svako da se dobro "snalazi" u švercu i preprodaji raznorazne robe, treba i za to"kefalo" i stomak.

Što se tiče fakulteta, mislim da ga treba zvršiti(ja nisam uspeo), ali ne one "bubalačke", već neke gde će mlad čovek uspeti da se izrazi, napravi nešto kreativno, da doprinese ovom društvu, a ne da beži iz ove zemlje, kao moj rođak koji je bio đak generacije i u OŠ, SŠ, na Fakultetu(ETF) nije imao ocenu ispod desetke. Zapao je za oko Hollandskoj vladi, pozvali ga, da li mu neverovatne uslove, mentora... i sad sprema doktorat iz telekomunikacija.
I ne pada mu napamet(bar za sada) da se vrati.

I na kraju, jedini savet koji ti mogu dati, je da nekoliko puta razmisliš("triput meri, jednom seci"), pre nego što počneš sa igraonicom, klubom...

Kad je inspekcija u pitanju, ne moze da ti bane... Posto nisi u njihovoj evidenciji nemaju ni razloga da te kontrolisu... Jedini nacin da oni dodju je po necijoj prijavi... Zato sam te i pitao kakav ti je komsiluk tu... Ako su svi ok onda nemas cega da se plasis :) U suprotnom mozes samo da dobijes kaznu... (koju ces inace i dobiti svaki put kad dodje inspekcija i kad radis legalno posto MORAJU nesto da ti naplate)

Pretpostavljam da su kazne oko 100 000 din :)

Komsiluk ne znam kakav mi je, posto ne zivim u toj zgradi. Zato bih izbegao glasno pustanje muzike i slicno.

Necu da se upustam sa racunarima jer se tu zaradjivalo devedesetih, danas tesko.
Imam neke varijante da nabavim PS3 konzole po smesnoj ceni pa sam se zato odlucio za njih.
Razmisaljo sam da eventualno ubacim 2 racunara za internet (facebook, skype i sl.).

Napravio bih neku opustenu atmosferu, muzikica neka da svira, lezy begovi, znaci da bude mesto za bleju.Cilj mi je da ta "igraonica" pokrije svoje troskove (racune i oko 150 e koje bih dobio u slucaju da je izdajem) i da bude mesto u kom bih blejao sa drugarima.

A sto se tice "kluba", izdavao bih clanske karte cisto zbog inspekcije, a koriscenje usluga bih naplacivao svima isto.

Lokal mi se nalazi tacno preko puta jedne skole pa me zanima jos da li postoji neki zakon koji zabranjuje otvaranje igraonice u blizini skola? Znam da kladionice ne smeju da se otvaraju u blizini osnovnih i srednjih skola.

Pretpostavljam da su kazne oko 100 000 din :)

Komsiluk ne znam kakav mi je, posto ne zivim u toj zgradi. Zato bih izbegao glasno pustanje muzike i slicno.

Necu da se upustam sa racunarima jer se tu zaradjivalo devedesetih, danas tesko.
Imam neke varijante da nabavim PS3 konzole po smesnoj ceni pa sam se zato odlucio za njih.
Razmisaljo sam da eventualno ubacim 2 racunara za internet (facebook, skype i sl.).

Napravio bih neku opustenu atmosferu, muzikica neka da svira, lezy begovi, znaci da bude mesto za bleju.Cilj mi je da ta "igraonica" pokrije svoje troskove (racune i oko 150 e koje bih dobio u slucaju da je izdajem) i da bude mesto u kom bih blejao sa drugarima.

A sto se tice "kluba", izdavao bih clanske karte cisto zbog inspekcije, a koriscenje usluga bih naplacivao svima isto.

Lokal mi se nalazi tacno preko puta jedne skole pa me zanima jos da li postoji neki zakon koji zabranjuje otvaranje igraonice u blizini skola? Znam da kladionice ne smeju da se otvaraju u blizini osnovnih i srednjih skola.

Bolje nemoj ovo da radiš... Znam ljude koji drže igraonice, i oni se nikada ne igraju na svojim mašinama. A tek kad se ortaci navade, tek si onda propao.

Što se tiče same ideje, teško da ćeš moći da pokriješ troškove sa tako malo mašina. Ali, ukoliko sve budeš radio na crno, možda nekada i završiš u plusu.:)
Ono što se najviše igra u igraonicama (99%) je PES serijal. Što se tiče PC-a, većina ljudi igra Dotu i CS, a neki vole i da bleje na fejsu (najveći zavisnici i redovne mušterije:D).

Ma može sasvim lepo da se radi sa igraonicom i to legal. Potrebno je samo pamtno uložiti novac i pametno izabrati lokaciju.

Ja kad sam otvarao igraonicu prvo sam pikirao lokaciju. Stavio sam je pored osnovne škole i autobuske stanice (time pokrivam i srednje škole) kako bih pokrio prepodnevnu smenu. Naime, učenici sa sela zavise od voznog rasporeda. Dolaze u grad mnogo ranije pre početka časova, tj. od 07:10 do 07:20 a časovi im počinju u 08:00. Isto važi i za odlazak kućii posle školegde opet zavise od voznog rasporeda. Busevi su im u 13:40 i 15:20 a časovi im se završavaju u 13:20. Ako imaju 5 časova imaju višak vremena do prvog busa, a ako imaju 7 časova mogu tek u pola četiri da idu kući. Tako sam "pikirao" decu sa sela kao glavne mušterije pre podne. Imam tri velika talasa dece - pre škole (fejsbuk, youtube, travian i male partije dote/kantera). Za veliki odmor (fejs, yotube, travian i partija fudbala ili neke tuče) i posle škole (sve što stignu). Plus, tu su i padobranci (kojih ima dosta) koji beže iz škole, sa pojedinih časova, koji su bolesni (uzmu opravdanje a leče se u igraonici) i sl. Prva smena je i najjača smena. Deca sa sela su kasnije povukla i gradsku decu koja lako mogu da odu kući ali im je ipak zabavnije da igraju u društvu pa makar se i zezali samo na fejsu ali opet to rade u punoj igraonici.

II smena mi počinje u 14:00 i pored dece koju otprate do 15:20 zbog busa ostatak smene je smor i zovemo je "mrtvačka smena". U njoj dolaze mahom cela društva da odigraju partiju dote, left 4 dead i fucu na ps3.

III smena počinje u 21:00 i traje do 03:00 ujutru (vikendom do 04:00) i ona je isto jaka, skoro kao prva. Tu dolaze lokalni besposličari i noćne ptice. Dece ima vrlo malo. Igra se mahom dota (opet), poker na fejsu i sl. Imam popust 200 din do fajronta, što mahom svi koriste (inače je 60 din sat, na 3 četvrti je besplatan). To je cena za kompove dok za konzole nemam popust (sem 3+1) i minimalna cena sata je 100 din (za jednog ili dva igrača, za četiri igrača je 200 din cena/sat).

Kada sam otvarao igraonicu bio je pojam imati internet u mom mestu (u selima naročito). Startovao sam sa 8 računara i dve Soni dvojke. Odmah sam uveo wifi internet od 1mbit (jedini moguć tada sa max brzinom) i krenula je manija sa Windows Messengerom. Kasnije je postao popularan Mirc. Posle Fejs i u međuvremenu igre poput Travian, Mafia Wars, Poker i sl. Bio sam prva igraonica sa internetom u gradu a brzina od 1mbit sam imao kada je većina kući imala 128kb net. U trenutku pojave ADSL-a reagovao sam trenutno i uveo 16mbit-a dok većina klinaca nije uzela adsl zbog neobaveštenosti a s obzirom da je bio vrlo ograničen broj portova na našoj centrali većina nije dobila adsl u narednih godinu dana. To je bio pun pogodak jer je krenula ekspanzija youtube-a.
Sada već svi imaju i adsl kući ali je ostala navika dolaska u igraonicu.

Posle sam i proširio igraonicu za dodatni lokal, tako da mi je sad brojno stanje 14 kompova (bez servera) i tri konzole. 2xPS3 (ima na deljenom lcd-u jedan PS2) i 1xXB360. Svi na LCD 32".

Inače, kompovi služe za pravljenje gužve i stabilan pazar a konzole za plevljenje mušterija. Partija fuce u 2 pobede se lako pretvara u 3 a to u 5 itd.

Na kompovima mi se igra Dota (1600 din WC3 sa exp.) CS 1.6 (800 din) i Left 4 Dead (ne znam koliko, preko stema vrlo jeftino) kao i sve prisutni WoW (kupiš samo osnovni, ko dođe i uloguje se sa svojim nalogom downloduje se do max verzije). Za Wow ne plaćam akaunte već imam samo instalirane kako bi ih koristili ljudi sa svojim akauntima. Konkurentska igraonica ima i svoje naloge (šest mislim) i lepo im ide.

Tu je i nezaobilazni fejsbuk sa igrama na njemu, youtube, messenger, mirc i ostale net gluposti.

Na konzolama se igraju ekskluzive u single playu (ono što klinci nemaju kući na PC-u). Na XB360 se igraju eksluzive kao i guitar igre (zato što za njega imam opremu) a na PS3 mi se igra fudbal. I jedan i drugi su povezani na net tako da svako može da igra igre preko net. Dosta se igra Metal Gear Solid 4 na PS3 preko neta a i fudbal. Konzole su dobre zato što sat može da izađe i do 300 din. Recimo na xb360 mi je cen igranja po instrumentu 100 din a kad svira ceo bend to zna da bude i 300 din (bubnjevi i dve gitare). Fudbal u četvoro je 200 din.

Sve moje mušterije kući imaju neki komp (često i konzolu) i net ali im je zabavnije u društvu u igraonici. Plus imam aparat za kafu (potpisan ugovor sa firmom o izdavanju prostora jer ja nisam ugostiteljski objekat) te im igraonica dođe kao internet kafe.

Moj savet u slučaju pokretanja igraonice je da se prvo uzmu PC računari (osam recimo) a da se ako krene posao ubaci i neka konzola. Jer je najbolja kombinacija i jednih i drugih, a ne samo PC ili samo konzole. PC što jeftiniji za teranje osnovnih igara (WC3/CS/L4D/WoW) i LCD od 20/22".

Poslednja izmena:
Iskreno ja mislim da si debelo zakasnio sa idejom, jednostavno to vise nije aktuelno (ni priblizno kao pre), recimo da si otvorio igraonicu pre 10-15 godina obogatio bi se, ne bi znao sta ces sa parama.............ali ovako sad cisto sumnjam da ima neke vajde od toga.
Ja se secam ranije u skoli maltene jedva sam cekao prvi mali odmor da skoknem do igraonice i da otpikam bar jednu partiju Mortal Kombata a sad ne znam zaista vise nikog ko ide u igraonicu.
Jedino mozda da otvoris neki internet kafe sa racunarima i da onako usput ubacis i koju konzolu pa ako neko slucajno oce nek igra.
Inace igraonice su zamrle zato sto se koncept igara promenio, ranije si jednu igru mogao da predjes za 2 sata a danas da bi presao neku igru treba ti nekoliko nedelja, ponekad i meseci i jednostavno takav tip igara se ne moze igrati po igraonicama.

Ne slažem se sa tobom.

Zakasnio jeste i jeste zlatno vreme igraonica prošlo ali još uvek imaju prođu. Bitna je samo ciljna grupa. Neće sad neki klinci koji su pobegli sa časa da idu kući da raspale partiju fudbala (ubiće ih roditelji). Niti će neko ko hoće da pogleda status na fejsu/travianu na 20-30 minuta da potroši još toliko vremena da ode do kuće. Zabavno je igrati fudbal, nba, tekken, mortal kombat u društvu, u ambijentu kracatom ljudima. Kod mene čak čitava društva igraju WoW raidove u igraonice a mogu to komotno da rade od kuće. Naveče se skupe, igraju poker na fejsu, sednu njih četvoro jedan do drugog i počiste sto. Posle prodaju čipove sa fejsa za 200-300 dinara za milion a skupe po 10-15 miliona za veče.
U malom mestu poput mog šta čovek može da radi naveče, recimo neko novembarsko veče, radni dan. Nemamo bioskop, kafići dosade i u njih se ide vikendom. Dođu u igraonicu. Atmosfera je bolja nego u bilo kom kafiću. Lagana muzika, toplo piće, prijatna atmosfera.
Nije isto igrati od kuće i igrati se sa društvom u igraoniic. Igrači L4D najbolje to znaju:)
Ja sam igraonicu otvorio 2007. I kada je došao ADSL u mesto mislio sam da je kraj - nije. Ljudi i dalje dolaze samo se neki manje, ali svakim danom se pojavljuju novi. Pre svake utakmice ili izlaska u grad moja je igraonica mesto okupljanja. Doduše, ja sam se potrudio da kod mene vlada porodična atmosfera, da se svi druže.
Konkurenstka igraonica je meka za igrače WoW. Tamo se naveče na 10 od 10 računara igra WoW. Niko ne igra od kuće.

Ne slažem se sa tobom.

Zakasnio jeste i jeste zlatno vreme igraonica prošlo ali još uvek imaju prođu. Bitna je samo ciljna grupa. Neće sad neki klinci koji su pobegli sa časa da idu kući da raspale partiju fudbala (ubiće ih roditelji). Niti će neko ko hoće da pogleda status na fejsu/travianu na 20-30 minuta da potroši još toliko vremena da ode do kuće. Zabavno je igrati fudbal, nba, tekken, mortal kombat u društvu, u ambijentu kracatom ljudima. Kod mene čak čitava društva igraju WoW raidove u igraonice a mogu to komotno da rade od kuće. Naveče se skupe, igraju poker na fejsu, sednu njih četvoro jedan do drugog i počiste sto. Posle prodaju čipove sa fejsa za 200-300 dinara za milion a skupe po 10-15 miliona za veče.
U malom mestu poput mog šta čovek može da radi naveče, recimo neko novembarsko veče, radni dan. Nemamo bioskop, kafići dosade i u njih se ide vikendom. Dođu u igraonicu. Atmosfera je bolja nego u bilo kom kafiću. Lagana muzika, toplo piće, prijatna atmosfera.
Nije isto igrati od kuće i igrati se sa društvom u igraoniic. Igrači L4D najbolje to znaju:)
Ja sam igraonicu otvorio 2007. I kada je došao ADSL u mesto mislio sam da je kraj - nije. Ljudi i dalje dolaze samo se neki manje, ali svakim danom se pojavljuju novi. Pre svake utakmice ili izlaska u grad moja je igraonica mesto okupljanja. Doduše, ja sam se potrudio da kod mene vlada porodična atmosfera, da se svi druže.
Konkurenstka igraonica je meka za igrače WoW. Tamo se naveče na 10 od 10 računara igra WoW. Niko ne igra od kuće.

Nabaci neke slike ako imas da vidimo kako to izgleda kod tebe.

Pozzz

Iskreno ja mislim da si debelo zakasnio sa idejom, jednostavno to vise nije aktuelno (ni priblizno kao pre), recimo da si otvorio igraonicu pre 10-15 godina obogatio bi se, ne bi znao sta ces sa parama.............ali ovako sad cisto sumnjam da ima neke vajde od toga.
Ja se secam ranije u skoli maltene jedva sam cekao prvi mali odmor da skoknem do igraonice i da otpikam bar jednu partiju Mortal Kombata a sad ne znam zaista vise nikog ko ide u igraonicu.
Jedino mozda da otvoris neki internet kafe sa racunarima i da onako usput ubacis i koju konzolu pa ako neko slucajno oce nek igra.
Inace igraonice su zamrle zato sto se koncept igara promenio, ranije si jednu igru mogao da predjes za 2 sata a danas da bi presao neku igru treba ti nekoliko nedelja, ponekad i meseci i jednostavno takav tip igara se ne moze igrati po igraonicama.

podpuno si u pravu.

Ne slažem se sa tobom.

jeste to mozda moze da prodje u malom gradu ali racunaj ti da ovaj covek hoce da otvori igraonicu u novom sadu, a zna se da novi sad nije mali grad i da treba jako dobra lokacija da bi bilo prometa i da mu je igraonica non stop puna da bi imao neku zaradu.

a drugo da bi nasao dobru lokaciju mora dobru lovu da iskesi za zakup ako nema svoj lokal a kao sto rece da ima sumnjam da je na nekom prometnom mestu tako da bi morao jako dobru ponudu da da, da bi privukao masu bas kod sebe.

a trece vec postoje dve velike igraonice u novom sadu, catacomb na novom naselju i matrix u futoskoj ulici kod same skole. verovatno da postoje jos neke ali sve manje i manje mase ide na takva mesta osim ako nece masa bas da opici neki turnir u mrezi ili neko klansko igranje. ima mase ali sve manje i manje.

a da negovorim o problemima sa racuanrima koji se stalno moraju odrzavati, onda decurlija koja vristi i ide na zivce, onda kibiceri koji su totalno naporni, a najveci od svih problema je duvanski dim. jer sta ako je neko ne pusac a dopadne mu komp izmedju dve turske lokomotive? pa taj ce do kraja izaci kao suseno meso. u tom slucaju bi morao da imas dva odvojena mesta u jednom pusaci u drugom nepusaci a to opet povlaci jos para ili jedan deo koji ce biti zatvoren nesto poput vip room pa da ti tu budu nepusaci!

igraonica ima puno prednosti ali isto tako i mana. sve u svemu sada jako neisplativa investicija.

Poslednja izmena:
Dobar ti sajt :p Pa kad si vec uzimao domen mogao si bar da postavis sajt... doduse, ja sam jos gori... na mom domenu su samo test verzije sajtova koje sam radio :)

Nema se vremena. Igraonica mi nije primarni posao (iako donosi veću kintu). Otvorio sam je kako bi mi žena imala gde da radi i da zaradi sebi za platu. Bilo je planirano da radi samo prepodne. Posle prvog dana, od otvaranja, sam ubacio i drugu smenu, a posle trećeg i treću:). Radili smo non-stop tj. 24 časa dnevno. Danas radimo od 07:00 do 03.00 odnosno vikendom od 09:00 do 04:00. Prve godine je interesovanje bilo veliko i uspeo sam da isplatim uloženo za godinu dana. Danas bi mi trebale dve godine (tada je cena bila ista ali je evro bio 80) i bio je jeftiniji hardware. Da ne govorim o tome kako sam tada imao dva PS2 sa dva polovna CRT TV-a (koštalo sve ukupno oko 350eu) a sada je aktuelan PS3 koji ne ide bez LCD-a.

Inače, preko fejsbuka je mnogo jednostavnije i meni i ljudima koje interesuje igraonica. Lako se učlane u grupu, lako se postavljaju postovi, tagovi i ostalo. Svi su stalno na fejsu a pitanje je koliko bi ljudi dolazilo na sajt. Ovako postove u okviru grupe vide i ljudi koji nisu članovi.

Poslednja izmena:
podpuno si u pravu.

jeste to mozda moze da prodje u malom gradu ali racunaj ti da ovaj covek hoce da otvori igraonicu u novom sadu, a zna se da novi sad nije mali grad i da treba jako dobra lokacija da bi bilo prometa i da mu je igraonica non stop puna da bi imao neku zaradu.

a drugo da bi nasao dobru lokaciju mora dobru lovu da iskesi za zakup ako nema svoj lokal a kao sto rece da ima sumnjam da je na nekom prometnom mestu tako da bi morao jako dobru ponudu da da, da bi privukao masu bas kod sebe.

a trece vec postoje dve velike igraonice u novom sadu, catacomb na novom naselju i matrix u futoskoj ulici kod same skole. verovatno da postoje jos neke ali sve manje i manje mase ide na takva mesta osim ako nece masa bas da opici neki turnir u mrezi ili neko klansko igranje. ima mase ali sve manje i manje.

a da negovorim o problemima sa racuanrima koji se stalno moraju odrzavati, onda decurlija koja vristi i ide na zivce, onda kibiceri koji su totalno naporni, a najveci od svih problema je duvanski dim. jer sta ako je neko ne pusac a dopadne mu komp izmedju dve turske lokomotive? pa taj ce do kraja izaci kao suseno meso. u tom slucaju bi morao da imas dva odvojena mesta u jednom pusaci u drugom nepusaci a to opet povlaci jos para ili jedan deo koji ce biti zatvoren nesto poput vip room pa da ti tu budu nepusaci!

igraonica ima puno prednosti ali isto tako i mana. sve u svemu sada jako neisplativa investicija.

Čovek kaže da ima ekstra lokaciju (na PM mi je objasnio), koja je usput i prometna, a lokal je njegov.

Jaka konkurencija ne znači i neuspeh. Ja sam uspeo i pored igraonice koja je imala dvostruko više mašina od mene. Bitno je samo biti na prometnom mestu da i slučajni prolaznik poželi da svrati. Zimi da se zagreje, ubije vreme ako čeka nekog/nešto, nađe se sa nekim i sl. Kod mene je sat vremena 60 din, a kafa iz automata 20 din (kapućino, kako...). U kafiću nemaš piće za te pare a ajd sedi sat vremena sa jednim pićem u kafiću. Plus klinci iz okolnih škola kao i lokalci će dolaziti. Inače, pošto je vlasnik lokala i radiće on sam, troškovi će mu biti mali. Oko 17000 din dažbine državi (socijalno, doprinosi i porez - ako je paušalac). 500 din za korišćenje fiskalne kase (gprs). Oko 5000 din za struju (meni izađe leti oko 7000/zimi oko 11000 din, ali na veći broj računara i konzola).

Održavanje računara se podrazumeva tako da je najbolje da uzme u nekoj firmi poput Gigatrona koja daje 3 godine garancije (dao sam link). Obavezno je povremeno čišćenje kompresorom. Duvanski dim jeste problem, ali uz dobru ventilaciju (kod mene dva industrijska ventilatora) se sve može srediti. Ako mu lokal ne prelazi 80m2 može da bira da li će biti objekat sa dozvoljenim pušenjem ili ne. Preporučujem da bude dozvoljeno pušenje. Svakako na ulazu mora biti nalepnica koja obaveštava jedno ili drugo a mušterija će izabrati da li će da uđe ili ne.

Poslednja izmena:
one1 ako mozes da dodjes do BG-a poseti obavezno metro kod Vukovog spomenika.

Vecina igraonica koje se tu nalaze poseduje 2-3 ps3 konzole, 1-2xboxa i oko 20 kompova.

ovaj nema pojma idi u bilo koju igraonicu pune su ceka se ali malo je u pravu jer ima puno igraonica al to neznaci puno

i blue mogu da znam di ti se nalazi igraonica a ko je sam tu negde posetio bih je

ovaj nema pojma idi u bilo koju igraonicu pune su ceka se ali malo je u pravu jer ima puno igraonica al to neznaci puno

Gde su pune igraonice? Reci u koju ti ides i kada da mogu tvom caletu da javim :d

Igraonice su bile vrhunski posao tamo od 2000. do 2004. Posle je sve krenulo da ide sve losije, a sada su polu prazne.

Sta mislite hoce li biti PS4 igraonica i za koliko ce se iznajmljivati PS4 konzole na 24h ?

Bice, kao sto sad imas i PS3 igraonice. Nije neki vrh biznis ali uvek ce biti toga, iz prostog razloga sto je u Srbiji deci tesko da objasne roditeljima da im treba konzola. PC mozes da proguras pod izgovorom "treba mi za programiranje", konzolu malo teze jer se zna za sta je namenjena. Mozda ja sada malo generalizujem, ali cenim da je kod vecine roditelja u Srbiji stav da deci ne trebaju igrice u zivotu.

Zbog toga i dolazi do situacije da konzolasa ima znacajno manje nego igraca na PC-ju. Cena nije bas tu neki faktor kako se misli.

Dogodila se tehnoloska ekspanzija..Sto nimalo nije losa stvar..

Pa, da, prvo je doslo do masovne prodaje PC-eva, a kasnije je dosao i broadband i poceo da menja LAN koji je bio sustina igraonica dugo vremena. Ja ne znam vise nikoga ko igra igre poput DOTA-e i tome slicno da ide u igraonice, a ranije je to bilo nesto najnormalnije.

Bice, kao sto sad imas i PS3 igraonice. Nije neki vrh biznis ali uvek ce biti toga, iz prostog razloga sto je u Srbiji deci tesko da objasne roditeljima da im treba konzola. PC mozes da proguras pod izgovorom "treba mi za programiranje", konzolu malo teze jer se zna za sta je namenjena. Mozda ja sada malo generalizujem, ali cenim da je kod vecine roditelja u Srbiji stav da deci ne trebaju igrice u zivotu.

Zbog toga i dolazi do situacije da konzolasa ima znacajno manje nego igraca na PC-ju. Cena nije bas tu neki faktor kako se misli.
Generacije roditelja cija deca sad idu u osnovnu skolu su generacije rodjene 70-tih, mislim da njima pojam konzola nije stran, polazim od sebe, imam cerku od 14-god i kupio sam joj PS3, mada ruku na srce samo ja ga igram :D, e sad klinac od koga sam kupio je prodao PS3 da kupi PC, a znam i klinca koji hoce da proda PC da bi kupio PS3...

To kao da si rekao "igraca na konzolama ima manje nego na mobilnom telefonu" :d

Konzola se kupuje iskljucivo da bi igrao igre, PC kupis da bi proverio mail pa onda odgiras i neku igru, i zato se PC nikada ne moze porediti u brojevima protiv specijalizovanog hardvera za igranje, a to je otprilike i glavni razlog zasto je na PCu sve kupus salata, nije specijalizovan ni za sta.

Poslednja izmena:
Vrh Dno