Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

hmmm pocinje da me nervira opasno :trust: cas ga vidi, cas ne, dok se podize sistem lepo nekada pise SONY CD-RW odmah ispod NEC-ovog DVD-a, a sledeci put nista nema ga ni u Windowsu ni u BIOS Setup screen-u, onda moram da kliknem na slave pa ga opet ne nadje, ali onda se pojavi :wall: , nija mi jasno bas sam zbun. Probao sam i dzampere da poizmestam da dvd bude slave a cd master i obrnuto...i sto ga vidi po nekad kao scsi to mi ne ide u glavu, inace sve sem toga je ok, ocu da reim to pa da ga malo kloknem :)

*******o :d

a da ostavis samo taj sony ili nec pa da vidis hoce li brljaviti?

pregledaj kablove

Probao sam duze bez uspeha, meni za sad radi sve dobro xp sp2, Mozda i jo do viste skidam drugu verziju pa cu da probam ponovo.

@obi van
Slicnih problema sam imao i ja sa predjasnjim kompom, ali kad sam ih razdvojio na na razlicite ide grane, meni je sve proradilo.

Slicnih problema sam imao i ja sa predjasnjim kompom, ali kad sam ih razdvojio na na razlicite ide grane, meni je sve proradilo.

pa koje druge grane, ima jednu jedinu i na njoj su oba opticka uredjaja, pored njih imam i dva sata hhd-a, a i to mi sad sve razlicito posle gomile nForce i VIA chipset ploca, obicno pise sta je sata sta ide uredjaj u BIOS setup screen-u, ovde samo master-slave, master-slave itd, itd...

Sta ste dobili od driver-a uz plocu? Sta ste instalirali sa diska...?

...i mogao bi neko ko je klokovao na ovoj ploci da da neke upute ako mu nije problem :D, jer ima brdo opcija, probao sam nesto malo i izbacuje mi sledece...Warning!! Your SYSTEM runnin Safe meode. Please setup CPU HOST Clock. hmmm...aj' ljudi neki savet...:)

Poslednja izmena:
dobili jedan cd, tamo je sve sto ti treba i instaliras sve redom :d

mene interesuje zna li neko koja od opcija iskljucuje hdmi u biosu? posto ga ne koristim i nepotrebno instaliram drajvere za njega samo.

at obi: imas tamo pod overclocking automatic pa probaj prvo recimo v6 i vidi kako ti radi masina. ako mislis samo cpu da podizes imas opciju cpu frequency cini mi se i to mozes da dizes po 1mhz.

e da jos nesto, ako nisi fleshuj na najnoviji 601 bios pa se onda zezaj sa klokovanjem.

Sta ste dobili od driver-a uz plocu? Sta ste instalirali sa diska...?

...i mogao bi neko ko je klokovao na ovoj ploci da da neke upute ako mu nije problem :D, jer ima brdo opcija, probao sam nesto malo i izbacuje mi sledece...Warning!! Your SYSTEM runnin Safe meode. Please setup CPU HOST Clock. hmmm...aj' ljudi neki savet...:)

nema nekog narocitog saveta, moras postepeno da klokujes, sve dok ne dodjes do nekakvih optimalnih parametara.

Dobro da li je jos neko dosao do slicne poruke prilikom podizanja masine...?

ja sam opalio v12 cisto da vidim oce li butovati i nije :d

reset i bios vratio na fabricko setovanje, *****rija :D

Probao sam V6 i nestabilno je, nego ako idem manuelno gde da mu smanjim HT Link u BIOS-u, gde mu je multiplier, evo cpuz kako ga cita sa V6, HT mi je 1150...?

Sto se tise flash-ovanja nisam jos stavio novi BIOS, nije mi prikacen floppy, videcu i to da odradim kad stignem...

Poslednja izmena:
i ja sam batalio to, nema nishta dok chicha ruchno ne namesti sve :> samo mi je frka posto pola stvari ne znam sta je sta previse opcija ima a sve se razlikuje od uputstva koje je doslo sa plocom.

inace fleshovo sam iz windowsa preko onog utilitia i sve je proslo ok, restartovo win pa load optimized settings i sve sljaka.

dobio sam onu opciju za kul & kvajet, to sam iskljucio i dobio sam cpu virtualization ili tako nesto, zna li neko cemu to sluzi i dali treba ostaviti ukljuceno?

Poslednja izmena:
Da mene mrzelo da sve kablove i graficku povadim iz kucista da bi stavio floppy pa sam i ja preko onog BIOS flash programa odradio verziju 601. Meni jos nije stigao Brisbane, pa za sada imam Orleans 3000, posle flash-ovanja dize se i sa v6, v8 i v12, ali i dalje bi ja to kao sto ti kazes rucno da utegnem, sa v12 HT mi je na 1200, e sad ono sa CD-RW uredjajem nisam resio, ali posle novog BIOS-a ima i fina vest, sa slabije kloknutim procesorom imam veci skor u 3DMark-u nego na nForce 570 chipset ploci. Veceras cu malo bolje da je zajasem :D

i ja sam jahao al me muci jedan problem.

procesor sam natuko na 2.5ghz uz minimalno dizanje voltaze ali ne kontam kako da klokujem samo procesor a da memorija ostane na 800mhz?
kad povecavam cpu frequency povecava mi se i fsb i automatski dize memoriju. dosao sam do nekih 260mhz i tu sam zapeo.

Prodigy Freak,smanji divider za memoriju na 667(ili 533) pa probaj da dizes HTT preko 260Mhz.Stavi cas lat. na 5.
Takt memorije dobijas ovako : 1)orig.takt CPU-a podelis sa 333 (za slucaj 667 opcije u bios-u)
2) tako odbijeni broj zaokruzis na prvi sledeci ceo broj(u slucaju Brisbane-a 3600+,opcija 533 rezultuje deliocem 7 a ne 8,jer je rezultat deljenja 7.14~7)
Sada imas delioc koji koristis i pri OCu da bi ustanovio realan klok memorije.Znaci pri 667 opciji i kloku od 2.5Ghz(ako je Brisbane 3600+ u pitanju),memorija ti radi na ~416Mhz (DDR2-832Mhz).

Poslednja izmena:
hvala covek, sad sam povezao stvari.

jeste brisbane 3600+, ali cudna stvar se desava posto kad ostavim memoriju na 800 mhz i podignem htt na 220, ram opusteno radi na 840mhz. ali ovako kad podelim na 667 i povisim htt nema sanse da butuje i moram da resetujem bios preko dzampera :s

Sta bi sa onom pricom da HT link ne bi trebao da bue preko 1000 :D , ne vidim u BIOS-u kako da smanjim isti, a video sam da neki jesu, pa ako neko zna neka kaze kako :smash:

...losa je slika al' se vidi...

Prilozi

• 984422_070322_biostar690gs_02_thumb.jpg
    984422_070322_biostar690gs_02_thumb.jpg
    28.9 KB · Pregleda: 149
Nema problema Prodigy F. ;)

Da,zaboravio sam da spomenem:HT link mnozilac smanjite na 3x ili cak 2x,ne utice nimalo na performanse(gde god da je u BIOSu :);verovatno treba da se stavi nesto oko chipset podesavanja na Manual da bi izalse opcije za 1x,2x,3x ...)
Iskljucite sve spread spectrume gde god naidjete na njih.Dalje,DRAM drive strength stavite na weak(ako moze).

Toliko za sada :)

PS tRC setting stavite na 20 ili 24,tras na 18.Cisto da budete sigurni :).Mem voltage na 1.95-2V(u zavisnosti koje module imate i kako se ponasaju)

Poslednja izmena:
na nasoj ploci ht link stoji ovako nekako:
auto
200mhz
400mhz
600mhz
800mhz
1ghz

sta da stavim od ovog?

isto da napomenem da podesavanja za memoriju od 427 pa nadalje biosa ne rade tj uvek stoji auto sta god da se promeni tako da nista od bum tras setovanja :d

po onome sto sam skontao iz cele ove price oborim memoriju na 667mhz, stavim manji mnozilac, ht link ispod 1ghz i dizem polako cpu frequency (htt link).

uff.. kolko je ovo bilo jednostavnije na abit nf7s :D

edit: jos jedno pitanje ivanboa, ako mi je 1900 / 333 = 5.75, dali koristim 5 ili 6 kao mnozilac?

Poslednja izmena:
Malo sam nesto prckao jutros, inace gletujem zidove po kuci pa nemam kada :D, memoriju sam stavio na 667, ht wide na 16, a ht link ako se ne varam na 800, fsb na 261 sve preko toga sa ostalim podesavanjima ne promenjenim ne podize sistem...voltaze nisam dirao ni za CPU ni za memaru...posle cu probati jos :)

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    88.2 KB · Pregleda: 133
Poslednja izmena:
Evo da pojasnim:
HT stavite na opciju 600Mhz(kod nekih je ovo opcija 3x na nforce chipsetu) ili cak 400Mhz(opcija 2x 200Mhz),nista ne skodi.
Procesor multiplier ne menjajte(zanci nek stoji na 9.5 sto rezultuje na def. sa 1900Mhz)
HT width ostavite na 16
Memoriju postavite na 667(ili 533) u bios-u,tj. ,morate da probate koja od ove dve opcije daje bolje rezultate tj. veci HTT bus.Probajte i sa 400("najnizom" opcijom).

Prodigy Freak,ako stavis 333(tj. 667) opciju ,dobijas 1900/333=5.75 znaci prvi ceo broj je 6.Divider ti je 6,i pomocu njega racunas pravi klok memorije nakon sto krenes da dizes takt CPUa pomocu HTT magistrale.
Voltaze za CPU i mem mozete da podignete recimo :1.4V(+0.1V opcija) za CPU, 1.95V za memoriju.To nisu uopste velike vrednosti i nece biti problem.Voltazu za chipset ne znam da li mozete da menjate(vidite sta je ponudjeno,ali to verovatno i nije potrebno)

Memorija verovatno moze da se podesava rucno preko memset programa iz Windows-a,znaci odatle mozete sve da namestite vezano za RAM,a zatim (nakon svega podesenog u BIOS-u) mozete da uzmete clockgen i dizete HTT po 5MHz iz Win-a preko one vrednosti za koju znate da mozete da postignete iz BIOS-a.Na brzinu odradite Spi 1m test da vidite dali prolazi ili ne.Kad stignete do prve greske u SPi znaci da ste stigli do limita za trenutna podesavanja i vratite se malo nazad za HTT(nekih 5Mhz) pa probajte.Odatle sve zavisi od pokusaja/pogotka i vise je stvar finih podesavanja za voltazu CPU-a i RAM memorije,tajminga za RAM(labavijih,recimo 5-5-5-18-24)

Pozz

Poslednja izmena:
druze hvala na savetima, ja sam provalio sta me koci. dakle kao sto sam i rekao ranije od 427 biosa pa nadalje ne radi rucno setovanje tajminga memorije ne radi. cim smanjim memoriju on automatski smanji i latencije tj cita ova fabricka setovanje (pogledaj atach). tako da sta god da uradim nije dobro :)
mogao bih da se vratim na taj stari pa da pokusam opet ali cu sacekati jos neko vreme mozda sledeci update biosa pomogne.

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    16 KB · Pregleda: 107
Nema na cemu :).
Novi bios ,novi problemi :(
Kad se stanje promeni,vraticemo se na temu klokovanja :).

Pozz

Meni se desava jedna cudna stvar, naime kad instaliram vistu, nece da se uopste podigne sistem, samo mi izbacuje na na ekranu vista aspi 2.12 (imam samo jedan hdd od 250 gb i dvd rezac), i tako stoji. Sa win xp sp 2 sve je proteklo bez problema, za sada sve radi normalno.

Ta validacija za vistu se oslanja na neku emulaciju BIOS-a za brand racunare, i iz nekog razloga nece da moze sa ovom plocom. Preko flopija deinstaliraj tu varalicu za bios, i radice ti Vista. 30 dana.

Molio bih nekog od novih vlasnika ove ploce za pomoc, dali vam treperi monitor kad nakacite TFT preko DVI izlaza?

Hvala unapred.

Imas BIOS verziju koja je ispravila to treperenje, vidi na BIOSTAR-ovom site-u...

Molio bih nekog od novih vlasnika ove ploce za pomoc, dali vam treperi monitor kad nakacite TFT preko DVI izlaza?
I mene zanima. Da nije neko kacio 940BW? :D

Imas BIOS verziju koja je ispravila to treperenje, vidi na BIOSTAR-ovom site-u...

ZNam, vec sam instalirao taj najnoviji bios (mislim da je 6.09), zato i pitam dali i ostali korisnici imaju istih problema. Dakle, dali je neko od novih vlasnika ove ploce kacio TFT na DVI, i dali mu to radi OK ili treperi?

Ne mislim na najnoviji BIOS, moras da odes na njihov site pa vidi pored kojeg je napisano da ispravlja pomenuti zaeb...

pa ako su ispravili u jednom to bi trebalo da se odnosi i na svaki naredni bios :d

jesi probao da menjas refresh rate?

Nazad
Vrh Dno