Šta je novo?

otkljucavanje SE w950

narednik

Čuven
Učlanjen(a)
11.04.2005
Poena
630
Kupio sam W950i koji je s Telenor mreze, a ja zelim da ga koristim sa MTS064 karticom,
sve to ne bi bio problem da otkljucavanje ne kosta 50-60e (?)

U principu, rekli su mi da to rade samo nekoliko ljudi u gradu i da oni diktiraju cene koje su pritom jako visoke, iskreno, mislim da to ne vredi tih para, ali sve jedno sacekacu par nedelja ili meseci i otkljucati ga kad padne cena toga ali sam zaista zbunjen time odnosno cenom tog postupka koji inace verovatno ne traje duze od sat vremena!

Ako iko ima ideju kako da to uradim na drugi nacin, spreman sam da cujem :)

Bog s' tobom, a šta ćeš da radiš sa Telenorovim brojem? Da plaćaš (verovatno ogromnu) pretplatu svakog meseca, a da ti propada besplatan saobraćaj koji ti ulazi u pretplatu?

Jel' ti se isplati to?!

Inače - to što ti misliš da ne vredi toliko ... hmh, šta da ti kažem ... mislim i ja, jer to jeste MNOGO para za 10 minuta posla (manje/više), ali on zna i može, a ti ne znaš i ne možeš ... i to je cena koju traže ... :/

A od kad je Telenor krenuo da zakljucava telefone???

ma nisam ga ja uzeo na pretplatu, drug je tako da je necu da placam vec on, nije to problem, sto se tice cene u pravu si-mozda ja mislim da je puno, ali on zna to najbolje.

Evo izgleda da je poceo da ih zakljucava, kad ubacim 064 karticu izbacuje mi incorect card i daje opciju da ubacim unlock code

Oduvek su se telefoni kupljeni uz ugovor zakljucavali. Izuzetak su neki koje ne mogu (tako sam cuo, neke nokie)

Oduvek su se telefoni kupljeni uz ugovor zakljucavali. Izuzetak su neki koje ne mogu (tako sam cuo, neke nokie)

Zavisi kako im sta stigne.Ja sve sto sam uzeo na ugovor nije zakljucano.

Kupio sam W950i koji je s Telenor mreze, a ja zelim da ga koristim sa MTS064 karticom,
sve to ne bi bio problem da otkljucavanje ne kosta 50-60e (?)

U principu, rekli su mi da to rade samo nekoliko ljudi u gradu i da oni diktiraju cene koje su pritom jako visoke, iskreno, mislim da to ne vredi tih para, ali sve jedno sacekacu par nedelja ili meseci i otkljucati ga kad padne cena toga ali sam zaista zbunjen time odnosno cenom tog postupka koji inace verovatno ne traje duze od sat vremena!

Ako iko ima ideju kako da to uradim na drugi nacin, spreman sam da cujem :)

Da,da.Ako hoces pravo regularno otkljucavanje cena je 60 eu.Zasto je cena tolika ? Zato.
Suvise komplikovano da se svakom pojedinacno objasnjava.Skupa oprema za otkljucavanje pojedinih aparata.

Poslednja izmena od urednika:
A jel' može više telefona da uzima jedan čovek?

Kažeš - sve što si uzeo na ugovor, nije zaključano ... koliko si to telefona uzeo na ugovor? Ja kol'ko znam, može samo po jedan ...

Nije problem u samo skupoj opremi, nego i:
a) To je nov telefon i jako malo ljudi zna da ga otkljuca (znanje se placa)
b) Cesto je otkljucavanje rizicno, tj neki samsunzi se otkljucavaju secenjem (verovali ili ne) odredjene zicice , pa je lako pogresiti (preseci dve ili pogresnu), a onda se mora coveku iskesirati novi telefon...

Kažeš - sve što si uzeo na ugovor, nije zaključano ... koliko si to telefona uzeo na ugovor? Ja kol'ko znam, može samo po jedan ...

Ja uzeo,pa na suprugu uzeo,pa na svastiku uzeo,pa na kevu uzeo.E sad nemam pojma da li moze na jednog korsnika vise aparata.

Zakljucano u smislu ne moze u taj telefon kartica druge mreze, tj kodirano kako se kod nas to popularno zove.

PS.
Moze vise telefona, ali jedan po jedan (kad istekne ugovor, onda sledeci)

Poslednja izmena:
o.k shvatam, hvala na objasnjenjima i slicno, a ja cu ili morati da sacekam da cena otkljucavanja malo padnu :) ili da dam tu kintu koju traze ti koji znaju da to odrade

Nije problem u samo skupoj opremi, nego i:
a) To je nov telefon i jako malo ljudi zna da ga otkljuca (znanje se placa)
b) Cesto je otkljucavanje rizicno, tj neki samsunzi se otkljucavaju secenjem (verovali ili ne) odredjene zicice , pa je lako pogresiti (preseci dve ili pogresnu), a onda se mora coveku iskesirati novi telefon...

Nije tu u pitanju znanje nego je u pitanju orginal SE dongle koji ima par ljudi i koji puno kosta i tesko ga je nabaviti.Ako alat platis vise hiljada eu onda je i otkljucavanje skupo.Toliko o tome.

Mislis u globalu ili samo na nase krajeve?

Ne vidim smisao u zakljucavanju telefona koji su dobijeni ili kupljeni uz ugovor iz prostog razloga jer ako placate pretplatu (ma kolika ona bila ) na godinu ili dve dana vi vec placate pretplatu makar telefon i ne koristili.

A sama pretplata na dve godine skoro da pokriva cenu aparata(ma koji on bio- osim najskupljih ali za njih svakako i doplacujete neki iznos mobilnom operateru).

Ovo mogu i da potvrdim,jer dosta telefona sam dobio od rodjaka iz inostranstva sa pretplate(razliciti operateri) i ni jedan nije bio zakljucan.

Upravo to, ni meni nije bilo jasno u principu,
ako vec potpisem ugovor i platim za taj telefon dodatnu kintu, sto bi tog operatera bilo briga da li sam ja prodao taj telefon, pa ga zato zakljucava.

Inace imao sam 2 telefona do sad koji su skinuti s mreze i oba dva su bila zakljucana,
u prvom slucaju Telekom i K510i-u njega se mogla ubaciti kartica recimo 063 i radio je ali nije primao pozive na taj broj koji je ubacen (?), a drugi slucaj je ovaj sad sa W950i, on nece ni karticu da primi, danas sam ga inace odne na otkljucavanje, da ne pricam da cene variraju od 1400dinara do 5000dinara.

Dok recimo kod nokie N70 ME iz Telekoma nije bilo nikakvih zakljucavanja i radila je sa svim karticama bez problema, izgleda da nema pravila.
:)

Naredniče, kad bi svi bili tako pošteni kao ti, gde bi Srbiji bio kraj ... ;) No, kako ima gooomila zlonamernih i onih koji bi da uzmu telefon a da NE PLAĆAJU tu pretplatu i korišćenje naredne dve godine i koriste telefon i budu korisnici i budu zadovoljni uslugama i operater njihovim uplatama, onda se operateri nekako štite kako znaju i umeju. Očigledno je, kao što si i sam primetio da ne postoji neko posebno teško rešenje da se aparat otključa, ali operater može da se potrudi da oteža onome ko je zlonameran koliko je god moguće ...

Onda kada budemo bili država (k'o što nismo) i budemo imali 80% "belog" a 20% crnog tržišta, a ne obrnuto kao što je sada, verovatno se neće uopšte raditi zaključavanja telefona ... eee ... a do tada ... ne lipši magarče do zelene trave ... ;)

Hehe :p

pa i to sto kazes, a do tad mi posteni ima da se nacekamo :)

pozzz

...No, kako ima gooomila zlonamernih i onih koji bi da uzmu telefon a da NE PLAĆAJU tu pretplatu i korišćenje naredne dve godine ...

...Onda kada budemo bili država (k'o što nismo) i budemo imali 80% "belog" a 20% crnog tržišta, a ne obrnuto kao što je sada, verovatno se neće uopšte raditi zaključavanja telefona ... eee ... a do tada ... ne lipši magarče do zelene trave ...

To nije nikakva garancija, npr. ja mogu uzeti telefon na pretplatu i staviti u njega prepaid karticu istog operatera. Ako ti potpišeš ugovor sa operaterom da ćeš plaćati pretplatu npr. sledeće dve godine onda taj ugovor tebe veže a ne telefon.

Zaključavanje se radi i u razvijenim zemljama sa mnogo manje crnog tržišta, nije to naš izum.

Možda nisam bio dovoljno jasan ... i ti pričaš o tome da ćeš pretplatu PLAĆATI naredne dve godine (a koristiti prepaid broj, što je glupost, par excellence, objasniću ti i zašto, posle), ti si takođe lepo vaspitan i to je pohvalno.

Ja pričam o narkomanima i sličnim društveno/psihološkim slojevima koji su telefone kupovali na svoje ime, a onda ih prodavali za 50 EUR više (jer i tako koštaju daleko manje nego na crnom tržištu), a ugovor bacili i nikada nisu platili ni jedan račun ... kapiraš? Ako imaš, pitaj nekoga ko radi u Tele*o*u koliko su takvih slučajeva imali sa high-end telefonima tipa N70 ili N73 ... Zbog takvih se telefoni zaključavaju, uglavnom ... kao što smo videli na primeru W950i, to ne može biti potpuno siguran način, ali barem može da oteža nekome pos'o. To je jasno ...

Nego, da se vratim na ono da je glupo držati postpaid broj u fioci i plaćati pretplatu ...
Ako uzmeš paket u kojem je pretplata 100-200 RSD, nećeš imati ni neki poseban popust pri kupovini aparata, tako daaa ... to ti i nema neku težinu. Ako uzmeš neki veći paket (tipa Više Priče 2000 ili BEL400), onda je glupost plaćati nekoliko hiljada RSD svakog meseca, a da nisi iskoristio ono što je uključeno u taj paket.

Umesto da koristiš i platiš na jednom mestu, ti ne koristiš (a plaćaš) na postpaid-u, a pritom istovremeno koristiš i plaćaš (i to skuplje!) na prepaid-u. Tom logikom, tebe minut košta mnooogo više nego što misliš ...

Možda i ja nisam bio dovoljno jasan :) . Ti reče da ljudi (ili kako si ih ti već deklarisao) kupe telefon na pretplatu pa ga prodaju i bace ugovor. Ja sam hteo reći da možeš baciti ugovor, koristiti prepaid karticu istog operatera i ne plaćati pretplatu.

Meni sad to nije jasno. bacis ugovor i gotovo? Zar ne postoji neka adresa u ugovoru, uzeta iz nekog licnog dokumenta (licne karte) i kako onda resenje bude baciti ugovor i gotovo???

Pa naravno da postoji adresa u ugovoru. A sta mislis kako stize racun na kucnu adresu? Ma imaju ljudi nacine da uzmu telefone bez ugovorne obaveze, ako neko radi u telenoru moze da izvuce koji komad tamo tipa pokvarilo se, izgubilo se ili slicno, nije 100% sigurno ali cuo sam neke price.

Deder, pojasni sta si hteo da kazes... Daj to tvoje licno iskustvo da cujemo.

ode ovo offtopic, :)

Elem sad posle dekodiranja ne mogu, a da ne prenesem utiske.
Bio sam u 4 servisa da bih dekodirao W950i, u svakom su mi rekli da ce biti gotov za 2 dana i na kraju nista-strucnjaci nisu mogli da ga otkljucaju, sto je mene dovelo do ludila.
Toliko o onom znanju i naplacivanju znanja po paprenim cenama.

Medjutim nije sve bas tako crno, ipak ima u Srbiji i onih koji znaju i ne naplacuju papreno i pritom ne zadrzavaju telefon u servisu 2-3 dana. Na kraju sam sasvim slucajno odneo mob u servis gde su mi ga otkljucali za SAT vremena i pritom mi naplatili 25e umesto onih 40-50 koliko su mi trazili u ona prva 4 servisa, da ne pricam da je bilo likova koji su mi slagali pricu da je to jako komplikovan proces i da je jako skup, u jednom servisu mi tip kaze da za taj postupak treba 3 dana i da je cena 70e (?)

Toliko o tome, cisto da prenesem iskustva iz servisa i "profesionalaca" koji rade tamo i da skrenem paznju svima koji treba da nose mob u servis ili na neko dekodiranje isl. da prvo nazovu sto vise servisa i dobro se raspitaju o cenama.

Odoh da uzivam u mobilnom sad :d

Takodje imam problem sa W950i... naime telefon je zakljucan tj. radi samo sa 063 a ja imam 064 sim. Kako i gde ga otkljucati u Novom Sadu, ako neko ima bilo kakvu informaciju o servisu ili pojedincu, ceni i sl. za uslugu bio bih jako zahvalan.

I ja takodje imam problema da dekodiram ovaj telefon, da li moze neko da mi pomogne gde to da uradim.
Hvala puno!

Downloudujete XS++, to je program za SE telefone.
Startujete ga i kacite fon kao za update. znaci ugasi se, izvadi batt, vrati. stisna "C" i upali ili tako nesto.
U samom programu ima dosta opcija, ali se cekira ona za brisanje firmwera. On naime samo izmeni neki bajt tako da SE update softver misli da ga fon nema i pri sledecem regularnom kacenju fona pomocu SE updeta ovaj ce skinudi poslednju generic verziju i telefon ce biti otkljucan za sve mreze.

Preciznije uputstvo naci na netu...google xs++ w950 debranding ;)

Downloudujete XS++, to je program za SE telefone.
Startujete ga i kacite fon kao za update. znaci ugasi se, izvadi batt, vrati. stisna "C" i upali ili tako nesto.
U samom programu ima dosta opcija, ali se cekira ona za brisanje firmwera. On naime samo izmeni neki bajt tako da SE update softver misli da ga fon nema i pri sledecem regularnom kacenju fona pomocu SE updeta ovaj ce skinudi poslednju generic verziju i telefon ce biti otkljucan za sve mreze.

Preciznije uputstvo naci na netu...google xs++ w950 debranding ;)

Vidi , sigurno su se snasli do sada jer ovo je malo stari topic ;)

Nazad
Vrh Dno