Šta je novo?

Otkljucavanje na 14x (vise od 12.5)

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Da li neko zna kako otkljucati XP-a na 14x;
posto ploca podrzava mnozioce do 14x, ali samo opcije kao:
5x/13x ili 5.5x/13.5x ili 6x/14x
Ako stavim na 14x dobijem bedak od 6x (umesto 14x).
Mozda neko ima raspored pinova koji treba da prespojim da bih overridovao plocu i direktno lokovao mnozioc na 14x na procesoru?

Koja ploca? Mozda imas dzamper na njoj koji odredjuje mnozilac.

Samo ne opet dzameri. :cuss: Ali tesko i sa njima.:(

Pa znas kako, imam i jumpere i BIOS...
ALI! Asus A7v133-C je ploca, i kao sto rekoh moze i preko jumpera, ALI! Po "udzbeniku" mnozioc ide samo do 12.5; jedino ako neko ima semu kako postaviti jumpere na 14x?

Ne verujem da ces moci bilo kako da poteras mnozioc vise od 12.5 jer to zavisi od samog jezgra, sto je ogranicenje bios-a na tvojoj ploci.

Alexandar je napisao(la):
Ne verujem da ces moci bilo kako da poteras mnozioc vise od 12.5 jer to zavisi od samog jezgra, sto je ogranicenje bios-a na tvojoj ploci.

Aj sad to lepo reci, ali polako i razumljivo posto ovo sto si napisao ne znaci ama bas nista. Bios ima ogranicenje na 14x, a procesor vise nema ogr (otkljucan); pa molim te pojasni... :confused:

Mislim da je hteo da ti kaze da ti od procesora zavisi koliki ce mnozioc biti. Ukoliko imas procesor kod kog je fabricki mnozioc 14 ploca ce ti automatski prebaciti sa 6 na 14, a ukoliko nemas takav proc. tesko da ces moci da iskoristis ovaj mnozilac.

Darko je napisao(la):
Aj sad to lepo reci, ali polako i razumljivo posto ovo sto si napisao ne znaci ama bas nista. Bios ima ogranicenje na 14x, a procesor vise nema ogr (otkljucan); pa molim te pojasni... :confused:

Npr. Jezgro 2200+ ima mnozilac 13.5x i samo ta jezgra ili visa (2400+ itd) mozes u biosu setovati za mnozioce 13.5 i vece, dok sa sporijim jezgrima (2000+ i nize) ti je max u biosu 12.5 sto znaci da ti kod njih ostaje mogucnost oc-a samo preko magistrale, sto u slucaju tvoje ploce ti verovatno puno i ne znaci... Ovakva raspodela mnozioca je posledica BIOS-a, ista stvar se desava recimo i na Abit KX-333

Alexandar je napisao(la):
Npr. Jezgro 2200+ ima mnozilac 13.5x i samo ta jezgra ili visa (2400+ itd) mozes u biosu setovati za mnozioce 13.5 i vece, dok sa sporijim jezgrima (2000+ i nize) ti je max u biosu 12.5 sto znaci da ti kod njih ostaje mogucnost oc-a samo preko magistrale, sto u slucaju tvoje ploce ti verovatno puno i ne znaci... Ovakva raspodela mnozioca je posledica BIOS-a, ista stvar se desava recimo i na Abit KX-333

Pa, nije bas tako. Evo sa 1.7 XP-om na Chaintech 7NJS1 Zenith-u mozes da definises mnozilac do 17x.

Medjutim, ASUS ploce prave velike probleme kod promene multiplikatora i to je vec standardna situacija sa ovim proizvodjacem, izuzev u slucaju koriscenja modifikovanih bios-a.

Bozza je napisao(la):
Pa, nije bas tako. Evo sa 1.7 XP-om na Chaintech 7NJS1 Zenith-u mozes da definises mnozilac do 17x.

Medjutim, ASUS ploce prave velike probleme kod promene multiplikatora i to je vec standardna situacija sa ovim proizvodjacem, izuzev u slucaju koriscenja modifikovanih bios-a.

Govorio sam u slucaju A7v133 ploce i KX7-333. Kod ovih ploca je ne moguce prevariti bios da upali veci mnozilac.

Je li...
Pa dobro, da li neko zna onda gde mogu naci modifikovani BIOS?
Dok ne nabavim Zenitha :D

Darko je napisao(la):
Da li neko zna kako otkljucati XP-a na 14x;
posto ploca podrzava mnozioce do 14x, ali samo opcije kao:
5x/13x ili 5.5x/13.5x ili 6x/14x
Ako stavim na 14x dobijem bedak od 6x (umesto 14x).
Mozda neko ima raspored pinova koji treba da prespojim da bih overridovao plocu i direktno lokovao mnozioc na 14x na procesoru?
.........................................................................................................
Pogledaj Post Overklokovanje 2400+ i bice ti sve jasno tamo sam dao link ka uputstvu (ako je u pitanju TB Athlon XP).

Ne bi meni bio problem sa Tbredom :D
On je u startu otkljucan i moguce je lokovati mnozioc prespajanjem L3,L4 i L10; nasao sam uputstvo na netu, ali NIJE.
Moj je Palomino... :(

Vala zaista... Nema veze - nabudzicu Nforce2 pa cemo da vidimo.
PoZ!

Nazad
Vrh Dno