Šta je novo?

Otisao potenciometar na Altec-u

Borgof

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
R7 5700X3D
Matična ploča
TUF GAMING B550-PRO
RAM
32GB Crucial Balistix
GPU
RTX 3070 Gaming X Trio
Storage
1TB nvme + 2TB WD Black
PSU
SS650
Kućište
H510
Monitor
LG 32"
Miš & tastatura
G502 X & Nuphy Air 75
Laptop
HP Envy X360 13" Ryzen 4700U
Mobilni telefon
Note 20 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre par dana zvucnici (Altec Lansing VS2121 na slici) su sami poceli da mi skaliraju intenzitet zvuka kada potenciometar stoji na nizim vrednostima, te sam skontao da je riknuo potenciometar. Problem je u tome sto satelit na kome se nalazi potenciometar ne mogu da otvorim jer nema ni jednog srafa (osim 4 komada na zvucniku samom), a kada pocnem da ga otvaram srafcigerom po principu poluge, jer sam kontao da ima zakacaljke neke, plastika pocne da beli jer je mekana, pa sam odustao od toga. Interesuje me da li je neko imao iskustva sa otvaranjem istih odnosno ukoliko nije da li opet neko drugi moze da mi kaze gde bih u Novom Sadu mogao da ih popravim jer nije mi sada do kantiranja ovih zvucnika posto nisu bili jeftini, a garancija je naravno odavno istekla... mislim sve sto mi treba je promena potenciometra. :wall:
P.S. Kada pokusam da kontrolisem jacinu zvuka potenciometrom, krce i nenormalno se skaliraju od najjaceg do najslabijeg intenziteta, pa sam nasao tacku na kojoj nema problema i kontrolisem zvuk pomocu Windowsa i aplikacija u kojima se nalazim, sto je primeticete iritantno.

Prilozi

• fd65b7b6-e783-4e58-acfd-64c80739cad7-000001.png
    fd65b7b6-e783-4e58-acfd-64c80739cad7-000001.png
    83.8 KB · Pregleda: 45
Kupi kontakt sprej tipa Kontakt 60 ili neki slicni koji je specijalizovan za elektroniku i naprskaj taj potenciometar. Garant resavas problem. Verovatno ces morati da skines ta 4 srafa i zvucnik, pa iznutra da pridjes iz nekog ugla na sam potenciometar. Mozda i od spolja moze da ima nekog efekta. Ja sam bar tako uspeo drugaru da sredim isti problem od spolja bez otvaranja na nekim 2.0 plastikanerima. Posle spreja je potenciometar leteo.

Kupi kontakt sprej tipa Kontakt 60 ili neki slicni koji je specijalizovan za elektroniku i naprskaj taj potenciometar. Garant resavas problem. Verovatno ces morati da skines ta 4 srafa i zvucnik, pa iznutra da pridjes iz nekog ugla na sam potenciometar. Mozda i od spolja moze da ima nekog efekta. Ja sam bar tako uspeo drugaru da sredim isti problem od spolja bez otvaranja na nekim 2.0 plastikanerima. Posle spreja je potenciometar leteo.

Hvala puno, potrazicu sprej, sto se tice zvucnika, ne vredi jer je elektronika sa sve potenciometrom potpuno izolovana i nalazi se u zasebnoj kutijci u okviru satelita. Potenciometru pristupam tako sto plasticni navoj onaj mali skinem sa potenciometra, to jedini nacin...
Pitanje, da li cu ostetiti elektroniku ukoliko je potkacim tim sprejem?

Hvala puno, potrazicu sprej, sto se tice zvucnika, ne vredi jer je elektronika sa sve potenciometrom potpuno izolovana i nalazi se u zasebnoj kutijci u okviru satelita. Potenciometru pristupam tako sto plasticni navoj onaj mali skinem sa potenciometra, to jedini nacin...
Pitanje, da li cu ostetiti elektroniku ukoliko je potkacim tim sprejem?

Da, tako sam i ja morao, od spolja kad se skine tockic pa se on sam slije unutra. Ponovi par puta u intervalima. Nece elektronici nista faliti, samo nemoj bas da ga previse naprskas. Obicno izdejstvuje potpuno nakon proteka odredjenog vremena. Recimo sutradan neces moci da ga prepoznas. Javi sta si uradio. To je inace cesta pojava kod potenciometara, pogotovo se cesto javlja kod PC zvucnika koji su dosta jeftine izrade i lako se zaprljaju nakon jedne ili vise godina ako dozive, pa eto, znate lak nacin za resavanje sustanja i krcanja kod njih.

Poslednja izmena:
Da, tako sam i ja morao, od spolja kad se skine tockic pa se on sam slije unutra. Ponovi par puta u intervalima. Nece elektronici nista faliti, samo nemoj bas da ga previse naprskas. Obicno izdejstvuje potpuno nakon proteka odredjenog vremena. Recimo sutradan neces moci da ga prepoznas. Javi sta si uradio. To je inace cesta pojava kod potenciometara, pogotovo se cesto javlja kod PC zvucnika koji su dosta jeftine izrade i lako se zaprljaju nakon jedne ili vise godina ako dozive, pa eto, znate lak nacin za resavanje sustanja i krcanja kod njih.

Jeste, proslo je 5 godina od kad smo ih uzeli. Kupio sam PHILIPS sprej, posto nisam nasao ovaj drugi nemam sad vremena da prskam, ali veceras cu. Tako da cu javiti sta sam uradio. Hvala mnoooogo :banana:

Mirakl, sto bi reko ceh, svabo i rus! Radi neverovatno kao kad su kupljeni :D

Rekoh ti ja, malo prave vestine i ima da leti na pogled. :D

Nazad
Vrh Dno