Šta je novo?

Otisao brightness

ZLI

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2002
Poena
620
Na mom starom hansol 710p monitoru brightnes je vrisnuo, znaci ekran je prilicno taman iako je brightnes na 100%...
Cuo sam ranije negde da je moguce ako se otvori monitor "nastelovati" brightens preko nekih "srafica" Pitam se jel imao neko iskustva sa tim i isplati li se rasturanje kucista monitora ili da ga bacam.

Ja sam to radio na starom Siemensu 15'', otvori ga, nacices dva "srafica", jedan bi trebalo da bude za fokus a drugi za osvetljenje. Ukljuci monitor (nek ti komp radi) i jaaaaako polako srafcigerom podesavaj dok ne dodjes do neke optimalne "rasvete".

P.S. Stavi prvo Brightness na nekih 70-80% u podesavanju pa prema tome namesti da ne bi morao kasnije ponovo da otvaras, nego ga samo pojacas preko dugmeta (ako ponovo potamni)...

Hvala Vule probacu,.. samo je pitanje da li i na ovom mom monitoru postoje ti srafici... a otvaranje i nije bas tako lako ... :wall:

Ma morali bi da postoje, ovo je Siemens 15'' iz '97 ili '98 , ako je tu bilo bice i kod tebe :D

Ti trimeri se nalaze pozadi ispod početka cevi, na VN trafou, obično su plastični i piše FOCUS, BRIGTHNESS ili SCREEN.

VAŽNO: napon je tu 10tak hiljada volti, najbolje da uzmeš neku plastičnu alatku ili električarski šrafciger pa još i rukavice ili obmotaj krpom. Varnica ume da prebaci kroz vazduh i ceo santimetar čak i ako ne pipneš, mada snaga tu ne bi trebalo da je velika.

To sa brigtnessom na VN trafou ne vazi za sve monitore. Kod vecine novijih Samsungovih ( a i nekih drugih) monitora postoje ta dva potenciometra ali su oba za fokus, jedan za vertikalni i jedan za horizontalni. Ukoliko je to slucaj i na tvom Hansolu ostaje ti da odes do servisa i da ti oni to poprave jer je u vecini slucajeva u pitanju neispravnost, tj. smanjeni kapacitet nekog od kondenzatora koji su zaduzeni za nivo osvetljenja slike. Samim tim popravka nije skupa, osim ako neko pomisli da neznas o cemu se radi pa pokusa da te odere :)

Sto se tice zastite pri radu sa VN trafoom, dovoljan je obican izolovani srafciger i malo paznje da ne dodirujes metalne delove na stampanoj ploci.

Pozdrav

Ako je slika tamna a uz to i mutnjikava 90% je riknuo ekran ali se nadam da nisam u pravu.

Ja za to stelovanje na VN trafou (stelovao sam fokus na Daewoo 511b) koristim srafciger dugacak pola metra i mirnu ruku :crash: :D Desnom rukom podbocim levu, a levom sa tri prsta ;) drzim za izolovanu drsku srafcigera i vrlo lagano, smireno i precizno okrecem levo-desno dok ne nastelujem kako treba. Ako je monitor classic-no uradjen, trebao bi da ima ta dva trimera (jer, to je osnova TV tehnike). Btw, moracu ponovo da ga otvaram, jer mi je sada problem taj kao i tebi.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nemam srece ,postoje dva srafica na trafou ali su oba za fokus ...

Osvetljaj ekrana ustvari je visoki napon koji ide na ekran cevi oko 20000 V. Povecanjem ovog napona dobijas na osvetjlaju ali samo izvesno vreme. Fora je u tome ako preceras, unisti ces ekran ili kaskadu, a ako budes isao do neke granice monitor ce ti raditi tako samo izvesno vreme. Sve u svemu uzmi novi monitor. Ja ti predlazem SAMSUNG SyncMaster 765mb (odlican osvetljaj i kvalitet izrade) - oko 125 evica.

Nazad
Vrh Dno