Šta je novo?

Otišla grafika na laptopu?

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Gainward GeForce 1060 Ti 6GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Pristup internetu
  1. Optički internet
E šta me snađe danas...

Imam Toshiba A100-011 laptop sa GeForce 7600 Go grafičkim čipom i 256 MB VRAM-a. Ostavim komp sa upaljenom igrom i odem da ručam, kada sam se vratio vidim lap ugašen, nije to radio pre, čudno mi bilo. OK, ništa, upalim ga opet, pokrenem igru, radilo sve lepo možda pola sata i onda počne da glavi i radi recoveri. Popasem i prvi plavi ekran, Vista mi prijavi da je problem do nvlddmkm.sys, dakle nvidijin drajver. Skinem drugi drajver, instaliram, isto. Probam i treći, nema poboljšanja, samo je gore, bilo šta 3D da pokrenem odmah problem. Ajde pobrišem stare nvidia drajvere DriverCleaner-om i ponovo instaliram drajver, ma nema šanse da radi. Čak se i sa desktopom ponekad zaglupi, kontam zato što u Visti GPU iscrtava desktop. Posle jednog plavog ekrana horizontalni i vertikalni artefakti nastave da se pojavljuju i nakon restarta, na post ekranu i izboru OS-a, pa kontam da je izgleda nešto hardverske prirode. Viđao sam nešto slično na desktop grafičkim kartama prilikom preteranog overkloka ili pregrevanja, ali ne verujem da se GPU ovde pregrava svega par sekundi nakon što pokrenem igru. Ventilator na grafičkom čipu radi, a fenom sam izduvao prašinu sa hladnjaka, koliko sam mogao bez otvaranja. Nije pomoglo.

Ako neko ima neko slično iskustvo ili savet, neka kaže. Laptop je upravo izašao iz garancije, surprise, surprise :S:

ja imam slicno iskustvo sa plavim ekranom tokom igranja... 5x u zadnjih 3 dana dok sam igrao stalker... primetio sam da samo crashuje kada igram u FDL, na SL radi oke... i resetuje se nezavisno od temperature graficke, procesora hard diska, a prvo sam mislio da me to ****...

i da... ovo mi se samo desavalo sa stalkerom, ali malopre sam ga presao pa tako da nadam se da necu vise imati tih problema :). i da, ako se jos jednom desi, ide u servis... fala bogu, jos imam garanciju.

a da... ako ti je grafa crkla... sto je verovatno, nista ti ne preostaje nego da promenis laptop posto mislim da taj laptop nema izmenljivu graficku tj u mxm slotu

Generalno, laptopove treba prodavati pre nego sto izadju iz garancije i kupovati novi. Takodje, treba kupovati iskljucivo sa 2 ili 3 god. garancije. Na zapadu je to normalno, i retko koji prodavac nudi samo 1god garancije (sem ukoliko nije totalni low-end laptop)...

Znam da ti to ne pomaze puno ali... Eventualno vidi da ga otvoris i ocistis. Mozda se gomila prasine natalozila pa je hladjenje manje efikasno nego nekada.

Poslednja izmena:
Tragedija, definitovno je otišla grafika i to sam tri dana nakon isteka garancije. Problem se pogošao, na Windowsu odmah puca drajver i komp se resetuje, dok se Linux pokazao žilaviji i može da radi, ali artefakti pokrivaju čitav ekran. Ili je sam grafički čip otišao, ili se njegov lem negde odlepio od ploče ili možda kolo koje ga napaja strujom ne radi kako treba, pretpostavljam da mora biti nešto od toga.

Sutra ga nosim u ovlašćeni Tošibin servis, videću da li mogu šta da urade.

Ajde javi sta su ti rekli u servisu, posto imam istu grafiku na svom laptopu, pa da znam da li mu je vreme da ga prodajem :D

Devojka koja radi u servisu je bila više nego ljubazna, ubacila je laptop na produženu garanciju, tako da ću morati da platim samo 50 evra za još jednu godinu garancije umesto veoma skupe popravke. Ostalo je samo da joj ujutru pošaljem račun od kupovine laptopa faksom.

Videćemo koliko će im trebati da srede lap i u čemu je tačno bio kvar.

Sarmiras grkinje, a? :d

Meni su u tom servisu drzali laptop 5 dana, nadam se da nece ni tebi duze :)

Poslednja izmena:
Evo sad su me zvali i rekli da je lap spreman, otići ću ujutru da ga podignem.

Lik koji me je zvao kaže da moj lap ima izmenjivu grafičku kartu i da su je samo zamenili. Nisam to znao, baš ću morati malo da popričam sa njima na tu temu sutra kad odem.

haha

aj pitaj ih da li se x3100 isto tako mozhe "zameniti" ..evo ja bih otishao sutra isto i poprichao =))

Pa naravno da ima "izmenljivu" grafiku. Tj. delimicno izmenljivu. Sta je tu cudno!? Izvade je iz socket-a (kao procesor), ubace drugu, vrate kuler i gotovo. To je uglavnom slucaj sa danasnjim laptop-ima koji imaju ne-integrisanu grafiku. Ovi ostali, sa integrisanom, imaju nesto slicno tome, samo je grafika zalemljena za plocu i ne moze se zameniti, vec mora cela ploca da se menja.

Pozz

aha... a kako da izvade kada ima male lemove sa druge strane? da pipkaju lemilicu dok se ne olabavi i ne izvade?

oni su ti tamo zamenili celu plocu jer retko koji laptopovi imaju mxm slotove danas... dobro, cinjenica je da ih ima sve vise i vise ali ja ne znam koji toshibin laptop ima to, + to i nije toliko nova serija laptopova...

zamenili su ti celu plocu i to je to, sigurno... mogu oni da ti prodaju svakakve price preko fona...

^Nema graficki cip lemove, nego njegov socket... al' nema veze, vazno da su coveku popravili laptop.

Danas sam podigao laptop, sve radi, super.

Zamolio sam ih u servisu da mi pokažu kako izgleda karta koju su izvadili. Evo slike.

http://myfreefilehosting.com/f/1edb853e1b_0.22MB

Ne znam da li je u pitanju neki univerzalni format ili nešto što samo Tošiba koristi.

Poslednja izmena:
brate ne vidi ti se slika i koliko te koshtala popravka poshto si rekao da je laptop izashao iz garancije ?

Trebalo je da okačim na ImageShack, ne znam šta mi bi da eksperimentišem. Možeš da je vidiš kad klikneš na download, ali nije to to. Okačiću kad dođem kući.

Popravka me nije koštala ništa, samo sam platio produžetak garancije.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Izvinjavam se, totalno sam zaboravio da okacim sliku na image shack da bi mogla da se lakse vidi. Evo, ispravljam se naknadno.

Slika je malo mutna, zalite se Nokiji sto nije ubacila autofocus na 6290 telefon.

Dakle, ovo bi trebalo da je MXM Type I kartica, sto ce reci da je u formatu za najslabije graficke koje najmanje trose. Dobro, nadam se da bi NVidia u buducnosti mogla da izbaci i nesto jace u ovom formatu sto bi bilo vredno apgrejda.

Zna li ko da li su graficke ATI 3470 koje se ugradjuju u Toshiba Satellite P300-135 i u Toshiba Satellite P300-13X takodje izmenjive?
Koje bi se eventualno kasnije mogle graficke da stave u te NB ako jesu izmenjive a ploca u istim NB je Intel 965PM Express cipset?
Jos jedno pitanje o produzetku garancije.
Morbius, ti si imao garanciju na 1g pa su bili vise nego dobri da ti produze garanciju na 2g (iako je lap bio crk'o, sto su u servisu znali) koju si doplatio 50€ ili si imao na 2g pa produzio na 3g. ?

Poslednja izmena:
Kako se manifstuje crkavanje pozadinskog osvetljenja. Imam DEL, radi sve ali je slika za malo.

Buđave Nvidia notebook kartice, sve se kvare. Cele GeForce 7/8/9 mobilne serije u srednjem segmentu su defektne i otkazaće od pregrevanja kad-tad. Eto, godinu i po dana nakon što je kartica zamenjena ponovo isti problem, i nova je otkazala. Za sada se još drži rad sa 2D grafikom, tako da bar mogu da koristim laptop u safe modu, ali pošto Aero i Compiz koriste 3D akceleraciju ne mogu da podignem OS kao čovek.

Odem danas opet u isti servis da zamenim ponovo karticu, ovaj put tu neki klinac krene da me ubeđuje da kartica ne može biti zamenjena bez izmene ploče, džabe objašnjavam budali da mi je kartica već bila menjana u istom servisu. Zovnem posle Mikros Service u Srbije, vrlo kulturno mi daju part number kartice i navedu približnu cenu. Džabe se maltretirati, skupe su kao vosak, a sve crkavaju nakon godinu dana. Ne može se ni zameniti nekom Ati-jevom, kažu probali su sa četiri komada. Teraću ovo dok ne rikne sasvim, a onda neka mi se javi kome šta treba za rezervne delove, svi A100 laptopi su vrlo slični.

Prejaka fora. Nisam siguran da smo imali isti problem doduše, kod tebe je izgleda bio problem u odlemljavanju memorije, dok kod mene je valjda došlo do odlemljavanja u samom GPU-u. Problem je u nedovoljnim bakarnim termal bump-ovima u flip chip kućištu čipa zbog čega dolazi do pregrevanja i otkazivanja, obe grafičke su mi crkle usred igranja. Lek bi mogao biti isti.

Kod mene je stradao samo 3D deo čipa, tako da sam iz safe moda samo uklonio Forceware drajvere i laptop opet radi. Ostaje mi samo da na isti način sredim Linux i ovaj laptop bi mogao postati sasvim fina mašina za surfovanje i eksperimentisanje. Mislim da mi bog poručuje da konačno prestanem da zguren buljim u malecki ekran laptopa i nabavim kršten kompjuter ako hoću da se igram.

Ako se problem pogorša, grafička definitivno ide u rernu. Da li bi mi mogao reći koji je taj Belgijski lik koji si pominjao u drugom tredu, možda će nekom valjati.

Ja ti preporučujem da je svakako zagreješ ako ti ne radi pravilno. Otkud znaš da je kod mene u pitanju memorija? Ja baš mislim da su isto bumps na GPU. Inače iako fora sa rernom zvuči kao ******* poduhvat, veruj mi da kada vratiš karticu u laptop i on radi kao nov, to rešenje ti deluje kao najlogičnije na svetu. Doduše moja uopšte nije radila pa nisam imao šta da izgubim.

Bilo kako bilo iako mi ova kartica sad radi, nabavio sam novu, tj uzeo sam dve za $210. Jednu istu ovakvu GeForce 8600M-GT a drugu ATI Mobility Radeon 3650. Naručio sam iz Hong Konga a prodavca našao na sajtu www.alibaba.com Trebalo bi da obe pasuju u ovaj moj laptop.

Prodavac je Speed Laptop Parts HK Ltd

Belgijski sajt je www.mxm-upgrade.com ali kod njega ista ta kartica košta €180, s tim da daje godinu dana garancije, ali za tu razliku u ceni kao što vidiš sam kupio dve kartice i ostalo mi je kusura, tako da se njemu svakako isplati da garantuje po toj ceni ako tu i tamo neka rikne u prvoj godini.

P.S. Da, razlika je što se meni laptop kvario dok je ugašen, dok je tebi u toku rada. Ali to ne mora da znači, možda je meni otkazivao recimo naponski bump, a tebi signalni, ili tako nešto.

Poslednja izmena:
Kartica je najzad sasvim riknula, bacio sam je danas u rernu i ponovo radi!!

Doduše nije prošlo sve bezbolno, izgleda da sam pri rasklapanju mašine previše iscimao flat kablove od touchpad-a, tako da mi on više ne radi. Takođe sam izlomio i par plastičnih kukica na plastici koja pokriva deo iznad tastature, prema ekranu, tako da sad njena desna ivica ne naleže najbolje i malo žvaće. Šta ćeš, prvi put rasklapam Tošibu i nisam očekivao toliko krutu plastiku. Okačiću slike kasnije.

Pozdrav.
Huuhhhhh,... interesantno.
Dobro sto sam naisao na ovu temu sasvim slucajno, posto takodje imam A100-011.
Jos nisam imao ovakav problem. Doduse, svoj laptop sam veoma malo koristio,... uglavnom za posao.
Sada kada ovo znam sta sam procitao u uvoj temi ne pada mi na pamet da instalisem neku igru, u principu nista sto drasticno opterecuje GPU.
Ipak su laptopovi namenjeni necemu drugom a ne "rokanju" hehhhh.
Pozdav.

Prilozi

• 07012010028.jpg
    07012010028.jpg
    491.4 KB · Pregleda: 75
Kada si rekao da radi u kom smislu radi ? Jel se i dalje pregreva, puca aero i 3d ili posle ove akcije sve izgleda "kao novo" ?

I onda mi nisi odgovorio koliko te je izashla akcija u servisu, mada dosta vremena je proshlo od tada...

Nazad
Vrh Dno