Šta je novo?

Osvrt na Clovertown test

• Začetnik teme Začetnik teme kosmos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Taj tip ne zna sta prica uopste. Poredi babe i zabe (razlicite testove na razlicitim konfiguracijama).

nemojte takve testove pokazivati ovuda jos ..... 😀
Mislim tako su se slatko primili na Conroe .... 😀

Ma sto se mene tice meni je sve jedno (imam i intel-a i amd-a), nego digose toliku paniku oko njega, a ono ce da ispadne da je na kraju negde brzi, negde sporiji, ali u proseku isti procesor :d :d

Covek poredi Clovertown u Cinebench 9.5 sa Athlonom u Cinebench 2003. Rezultati nisu uporedivi. 2003ka daje vece rezultate. Mada se jednim pogledom na sajt moze videti koliko je lik pristrasan i neozbiljan.

DeanXP je napisao(la):
Covek poredi Clovertown u Cinebench 9.5 sa Athlonom u Cinebench 2003. Rezultati nisu uporedivi. 2003ka daje vece rezultate. Mada se jednim pogledom na sajt moze videti koliko je lik pristrasan i neozbiljan.

Pretekao si me. Amen to that. Vec su ga napljuvali na raznim forumima.

http://renderfred.free.fr/_wp_generated/wpf380406e.png

Ovo je nesto sto sada postoji na trzistu i moze da se kupi i vec "sutra" ce raditi savrseno,za razliku od prikazanog Clowertona koji jos niko od review-era nije ni video.Plus to je 4 jezgra (na 2.8GHz) naspram 8( na 2GHz)
Obratite paznju na Multiproc. speedup(a ukupno su 4 jezgra u pitanju-Dual Opt. 285)

DeanXP je napisao(la):
Hmm , odakle ti to ??
On my old Athlon 64 2800+ (1.8GHZ, Socket 754, 130nm, 0.5 MB L2 cache), I got a 64 bit Cinebench 9.5 score of 294.

Ah da,zaboravih da kazem da sam isao na onaj blog i koliko sam ja video,lik je koristio verziju 9.5(64bit Edition) i trazio je od ostalih da dostave rezultate na istoj a ne na 2003-ci.Cisto da kazem da nisu babe i zabe vec je verzija bila identicna kao ona koriscena za Clowerton test.

raxx je napisao(la):
Hmm , odakle ti to ??

A reader kindly provided us the CINBENCH 64bit Edition result for a 2GHZ socket 939 setup. The spec: Athlon 64, Socket 939, 90nm, 2GHZ, 512KB L2. The score: 370 - zajedno sa linkom za ovaj shot na kojem se vidi da se radi o 2003ci, ali on to ne pominje.

Kasnije se setio poredi razlicite verzije, pa kad je dobio rezultat, presao iz price "Athlon je brzi" na "Athlon nije toliko sporiji" 🙂 Kao sto rekoh, ne mogu da vidim kako njega neko moze ozbiljno da shvati.
Da ne bude zabune, ne sudim ja o Conroe-u (on ce se pokazati tek kad se stvarno pojavi, a ne ovo dizanje hype-a), nego o objektivnosti ovog coveka, odnosno nedostatku iste.

Ji 4Tze je napisao(la):
smesan 4.7x speed up za 8 jezgara (sto kazu, overkill 🙂)

Speedup nikad nije 4x za 4 jezgra ili 8x za 8 jezgara:
amdahl.gif

LM, nije mi bilo tesko da skinem Cinebench 9,5 i da licno proverim o cem' se radi
Dakle(m) a64 3500+ Venice na taktu ~2GHz (10 x ~200Mhz) ima (oko)334 CB-CPU

Sto ce reci da je Conroe,Clovertown,Woodcrest ili vec ko brzi od Venice-a nekih 5%,mada je i to diskutabilno.Test je radjen 200x 10 pitanje je sta bi bilo sa 7x285 ili 6 x330, nemam memoriju ni zivce da experimentisem.
U svakom slucaju procesor ili jezgro koje je trebalo da doruckuje Opterone 😀 😀 , meni deluje prilicno anemicno, bar kada je Cinebench u pitanju.
Pozz

raxx je napisao(la):

362 / 334 = 8.38%, a ne 5%. Ali toliko je nepoznatih u celom poredjenju (tip i kolicina memorije, chipset, latencije, taktovi) da stvarno nema smisla praviti poredjenje. Uostalom, 1x speed moze sto se mene tice da bude i isti kao kod AMD-a ali poenta je u broju jezgara i ukupnom ubrzanju.

"test" je ne profesionalan i amd-hushkachki, a ovo vam kaze chistokrvni amd-ovac ...

audiofreak je napisao(la):
Taj tip ne zna sta prica uopste. Poredi babe i zabe (razlicite testove na razlicitim konfiguracijama).
Poredi brzinu rendera u single thread testu. Tvoj omiljeni SSE2 na Conroe-u se izvrsava sporije nego na K8 clock for clock. :d
362 / 334 = 8.38%, a ne 5%. Ali toliko je nepoznatih u celom poredjenju (tip i kolicina memorije, chipset, latencije, taktovi) da stvarno nema smisla praviti poredjenje. Uostalom, 1x speed moze sto se mene tice da bude i isti kao kod AMD-a ali poenta je u broju jezgara i ukupnom ubrzanju.
Uvek ce dodavati jezgra, a pitanje je samo koliki ce biti speedup sa dodatnim jezgrima. Mislim da ce tu Intel da ga izduva.
pnjaf je napisao(la):
"test" je ne profesionalan i amd-hushkachki, a ovo vam kaze chistokrvni amd-ovac ...
Naravno ! 😉 Ali posle toliko primanja, napaljivanja i svrsavanja na Conroe, red je malo da dodje i hladan tus. :d

Poslednja izmena:
raxx je napisao(la):
LM, nije mi bilo tesko da skinem Cinebench 9,5 i da licno proverim o cem' se radi

Sto ce reci da je Conroe,Clovertown,Woodcrest ili vec ko brzi od Venice-a nekih 5%,mada je i to diskutabilno.Test je radjen 200x 10 pitanje je sta bi bilo sa 7x285 ili 6 x330, nemam memoriju ni zivce da experimentisem.
U svakom slucaju procesor ili jezgro koje je trebalo da doruckuje Opterone 😀 😀 , meni deluje prilicno anemicno, bar kada je Cinebench u pitanju.
Pozz
Ali oni su testirali 64-bitni Cinebench 9.5, pa je K8 zapravo brzi. Uzgred doticni test prakticno ne zavisi uopste od brzine RAM-a i magistrale te je vrlo zahvalan za poredjenje FP performansi.
Taj test naravno ne daje kompletnu sliku o procesoru, kao ni SuperPi koji na Yonah-u kida 29 sekundi na 2.16 Ghz, ali u svemu ostalom nije brzi, t.j. cak je sporiji od A64 na 2.2 ghz koji ima manje cache-a.

drfedja je napisao(la):
Poredi brzinu rendera u single thread testu. Tvoj omiljeni SSE2 na Conroe-u se izvrsava sporije nego na K8 clock for clock. :d

Ne znam gde si to video odnosno na osnovu cega si to zakljucio?
Uostalom kome je jos do SSE2 kad vec ima SSE4. 😛

drfedja je napisao(la):
Uvek ce dodavati jezgra, a pitanje je samo koliki ce biti speedup sa dodatnim jezgrima. Mislim da ce tu Intel da ga izduva.

Mislim da ce pre tu AMD da ga izduva i to sa gutanjem. :d

Ako si video Amdahl law koji sam okacio gore, onda ti je jasno da ce bolje skaliranje biti sa softverom koji je optimizovan i u kome ima vise sansi za paralelno izvrsavanje nego u onom legacy djubretu koje tako dobro lezi AMD procesorima. :smoke:

drfedja je napisao(la):
Naravno ! 😉 Ali posle toliko primanja, napaljivanja i svrsavanja na Conroe, red je malo da dodje i hladan tus. :d

Samo polako, tusiracete se i vi valjda ove godine... :-devil-:

Sto se tice Super_PI i opaske u vezi cachea, malo sam se igrao sa VTune Analyzerom:

Clockticks per Instructions Retired (CPI): 2.99

Ovo je los CPI -- generalno mora biti manji od 2.

1st Level Cache Load Hit Rate: 92.89
1st Level Cache Load Miss Performance Impact: 8.58

Ne "promasuje" cesto, ali tamo gde promasuje penal je visok.

2nd Level Cache Load Hit Rate: 99.76

Ovo izgleda odlicno.

Branch Prediction Rate: 98.95
Branch Mispredict Performance Impact: 0.57

Branch prediction je takodje odlican.

Store Forward Performance Impact: 37.94

Ovo je katastrofa, a evo sta zapravo znaci:

A high value for this ratio indicates that store(s) could not be forwarded to load(s) due to alignment problems, which can cause a stall the length of the pipeline.

Takodje, gledao sam malo kod:
Kod:
cmp	eax, ecx
setle	dl
and	edx, 0xFF
Pun je ovakvih sekvenci (samo sa razlicitim registrima) koje izazivaju Partial register stall.
Kod koji ima istu funkciju, a ne izaziva penal, a pride i kraci 3-4 bajta bi glasio:
Kod:
xor	edx, edx
cmp	eax, ecx
setle	dl

Poslednja izmena:
Dobro, sad si nam objasnio da SPI ima problem sa Store Forward Performance Impact sto izaziva pipeline stall. Ajde sad ti nama objasni, na srpskom jeziku zasto Yonah i Conroe kidaju superpi ? Da li zbog L1 ili L2 kesha, BP-a ili ko zna cega ? Kako to da djubre od legacy koda tako dobro lezi NGMA arhitekturi ? :smoke: Po svemu sudeci iz ovog sto si rekao ispada da unapredjeni BPU ili dobar hit rate u Yonah-ovom cache-u izvlaci dobar superpi rezultat.

Poslednja izmena:
Ne znam gde si to video odnosno na osnovu cega si to zakljucio?
Uostalom kome je jos do SSE2 kad vec ima SSE4. 😛
Pa dok vecina softvera bude optimizovana za SSE2 Conroe ce postati djubre kao i Legacy kod :d

Mislim da ce pre tu AMD da ga izduva i to sa gutanjem. :d
Mnogo bre gledas taj triple-X :d :d :d Kad stignes da programiras? :smoke:
Samo polako, tusiracete se i vi valjda ove godine... :-devil-:
Ma, jok bre, tusiramo se samo subotom ! :d :eyebrows:

drfedja je napisao(la):
Dobro, sad si nam objasnio da SPI ima problem sa Store Forward Performance Impact sto izaziva pipeline stall.

Obrati paznju na podvuceno.

drfedja je napisao(la):
Ajde sad ti nama objasni, na srpskom jeziku zasto Yonah i Conroe kidaju superpi? Da li zbog L1 ili L2 kesha, BP-a ili ko zna cega ? Kako to da djubre od legacy koda tako dobro lezi NGMA arhitekturi ? :smoke: Po svemu sudeci iz ovog sto si rekao ispada da unapredjeni BPU ili dobar hit rate u Yonah-ovom cache-u izvlaci dobar superpi rezultat.

Pa odgovorio sam ti vec nego ne pratis:

1. duzina pipelinea je kraca kod Conroe i Yonah, tako da je taj penal proporcionalno manji odnosno sveden na istu meru kao kod AMD K8

2. BP, i efikasnost L1 i L2 su isti (ili mozda malcice bolji mada je to tesko zamislivo) kao kod Netbursta sto automatski znaci da su bolji nego kod K8.

Elem, kad budem imao vremena probacu da napravim genericki patcher koji pronalazi legacy instrukcije koje izazivaju penale i menja ih necim boljim.

2. BP, i efikasnost L1 i L2 su isti (ili mozda malcice bolji mada je to tesko zamislivo) kao kod Netbursta sto automatski znaci da su bolji nego kod K8.
To znaci da AMD ima jos dosta prostora da poradi na BPU i L1 i L2 cache arhitekturi, mada je pristup totalno drugaciji nego kod Yonaha i CR-a.
Ipak, ako je problem efikasnosti L1 i L2 i BPU prisutan, onda bi i Netburst morao da ima odlican superpi score, jer kako ti kazes, efikasnost L1 je kod Netbursta veoma visoka, a i jeste, nego je problem predugacak pipeline, osakacena FPU jedinica i pre svega mali decoding bandwidth. Zar P4/Netburst u odnosu na P3, PM, Conroe, Yonah i K7/K8 nema osakacene x86 dekodere, ne bi li se klokovao na 7 ghz :d ?

Poslednja izmena:
Moje skromno misljenje je da posle objavljivanja rezultata u Cinebenchu (iste 64 bit verzije i na Amd-u i Intelu, da ne bi sad freak pricao kako sam video razlicite verzije i na osnovu toga doneo zakljucak) nema vise sta da se prica o nadmocnosti Conroe-a (osim u nekim testovima koji su verovatno isfabrikovani od strane Intela i njegovih dobro placenih pulena na netu), procesor ce izaci, bice buke 2 nedelje i opet ce se svi lepo vratiti klokovanju AMD-a i postizanju rekorda.

Audio,to je jos uvek poredjenje arhitekt. iz 2003 sa tehnologijom koja ce doci tamo u julu(najranije).Jos jedna stvar:intel je iskoristio i ugradio prednost koju ima sa 65nm procesom,a AMD jos to nije iskoristio.To samo znaci da AMD-ova sadasnja arhitekt. jeste u stanju da se nosi sa Core-om na 65nm.Sta ce biti kad AMD izbaci 65nm bazirane am2 varijante?Bice gadno ja mislim.Po intel.Jeste da intel vec prica o 45nm,ali stvari se vec tu komplikuju(nesto tezi prelaz nego onaj na 65nm).
Stoga to ubrzanje od 20% mene licno ne impresionira.Mislim,odlicno je sto je intel krenuo drugim pravcem u odnosu na NetBurst,samo je "malo" zakasni😵vo su trebali da urade pre 3 godine.Ali nema veze,ovo samo znaci da ce AMD da izbaci jos bolje procesore ranije nego sto su mislili.A am2 socket je samo uvertira za kasnije revizije K8.
Sto se tice poredjenja Conroe Vs Am2/AMD ,moramo imati u vidu da ni Conroe ni am2 bazirani procesori nisu u prodaji pa ne mozemo da imamo finalnu predstavu kako ce se ponasati(i u sintetici i u real world appl.).Dolazi nam zanimljiva jesen,to je jedino sigurno 🙂

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Audio,to je jos uvek poredjenje arhitekt. iz 2003 sa tehnologijom koja ce doci tamo u julu

Pa do sad se poredila ta ista arhitektura iz 2003 sa arhitekturom iz 2000 (Netburst) pa se niste bunili jer je bilo vama u korist :d

ivanbo2003 je napisao(la):
Jos jedna stvar:intel je iskoristio i ugradio prednost koju ima sa 65nm procesom,a AMD jos to nije iskoristio.

Nije, ali bez neke vece promene samog jezgra (sto ne vidim da se desava niti je bilo sta radikalno najavljeno) nema mnogo headrooma za AMD. Mogu eventualno da smanje potrosnju jos vise i da dodaju jos L2. Ne mislis valjda da ce moci quad core da stave na 65nm? Malo teze, dok se sa druge strane ocekuje quad u Q1/2007.

Nazad
Vrh Dno