Šta je novo?

Osvezavanje TFT-a ? 60 \ 75 Hz

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuje me ima li razlike i sta je preporuka da se stavi za osvezavanje na TFT monitoru 60 ili 75 Hz ???

Ja razliku nisam primetio kada sam promenio sa 60 na 75 ( na koliko i sada drzim svoj Samsung 940N )

Naravno da je preporučljivo 75Hz. Smatra se da osvežavanje od 60Hz izaziva veliki zamor očiju posle nekoliko sati,a neki tvrde da vide kako slika "podrhtava" na ovoj frekvenciji (ja ne :) ). 75Hz se smatraju za "acceptable" a 85Hz za "best performance". Nažalost,mislim da nijedan komercijalni tft monitor (sa normalnom cenom) danas ne postiže više od 75Hz.

to sto pricas vazi za crt :) a ne za tft

Dark Angel je napisao(la):
Interesuje me ima li razlike i sta je preporuka da se stavi za osvezavanje na TFT monitoru 60 ili 75 Hz ???

Ja razliku nisam primetio kada sam promenio sa 60 na 75 ( na koliko i sada drzim svoj Samsung 940N )
Слободно стави на 75 горе сигурно није :)

Ја лично не видим никакву разлику између 60 и 75, ал' овде такође важи да од вишка глава не боли.

Poslednja izmena:

Kod mene recimo ima. Gledano sa leva na desno, na 1/6, 3/6 i 5/6 ekrana slova su mutnija, kada je osveženje 60Hz. Kada povećam na 75Hz sve je idealno. Pričam o 1280x1024.

Greshka...

Doll Parts je napisao(la):
Naravno da je preporučljivo 75Hz. Smatra se da osvežavanje od 60Hz izaziva veliki zamor očiju posle nekoliko sati,a neki tvrde da vide kako slika "podrhtava" na ovoj frekvenciji (ja ne :) ). 75Hz se smatraju za "acceptable" a 85Hz za "best performance". Nažalost,mislim da nijedan komercijalni tft monitor (sa normalnom cenom) danas ne postiže više od 75Hz.

Au izvinjavam se,ovaj post je posledica neprospavane noći,ali sad dodjoh sebi... :S: :lupko:
Sretao sam priče nekih likova koji tvrde da im je bolje kada podignu na 75 i priče drugih koji kažu da je bolje kada spuste na 60. Verovatno je to stvar modela pa naprosto isprobaj i izaberi šta ti više prija,ne postoji razlog zašto 60 ne bi bilo odlično.
Ja ne mogu da dignem DVI preko 60,VGA mogu do 75..ali DVI je kristalno ogledalo za VGA pa stojim na 60 i nemam problem.

Atila K je napisao(la):
Слободно стави на 75 горе сигурно није :)

Ја лично не видим никакву разлику између 60 и 75, ал' овде такође важи да од вишка глава не боли.
Nemoj da si siguran.
Na monitoru iz potpisa 60 Hz je bolje od 75.
Sto uopste cackati to?

Vojkan je napisao(la):
Nemoj da si siguran.
Na monitoru iz potpisa 60 Hz je bolje od 75.
Sto uopste cackati to?

Imam na poslu jedan takav LG, i ne vidim nikakvu razliku između 60 i 75...

Zavisi od monitora. Meni na jednom slika izgleda ostrije na 75Hz, a na drugom na 60Hz. Na nekim modelima je slika najostrija na 72Hz. Probaj pa vidi sta ti najvise odgovara.

Ja sam probao na Samsungu 940N .... i ne vidim neku razliku ;(

Na Samsung sajtu (u FAQ sekciji) kažu da svi Samsung paneli interno rade na 60Hz, tako da ako se dovede veća frekvencija vrši se interno "preračunavanje".
Postojanje neke vidljive razlike između 60Hz i 75Hz verovatno dosta zavisi od konkretnog modela monitora, a i od prikazanog sadržaja (npr. statična slika mora da bude ista).
Ipak, rekao bih da je subjektivni utisak najvažniji faktor za odabir frekvencije (placebo efekat je čudo :)).

Poslednja izmena:
To moze da zavisi od elektronike, na starijem modelu (noname, ne znam tacno koji) sa Samsung 16-25ms panelom, na primer 75 Hz je ocigledno mutnije od 60, a kad je interpolacija u nizu rezoluciju to je postajalo jos ociglednije.

Poslednja izmena:
Naravno da zavisi od elektronike, jer ona vrši pretvaranje 75Hz u 60Hz.
Što se interpolacije u nižu rezoluciju tiče, ona nema veze sa frekvencijom osvežavanja, i probleme vezane za nju je praktično nemoguće otkloniti (zato se i preporučuje rad u native rezoluciji).

Poslednja izmena:
@Dark Angel
ako koristis DVI razlike izmedju 75 i 60 ne bi trebalo da ima ili bi 60Hz trebalo da daje bolju sliku (citaj: bez linija, zamucenja...) u slucaju da tvoj mon ne moze dobro da svari 75hz
uostalom, koliko sam ja informisan, u user manualu APSOLUTNO svakog TFT-a stoji da je optimalna rezolucija 1024x768 / 1280x1024 ... @60Hz! ...a i ako u Display settings ukljucis "Hide modes that this monitor cannot support", 75Hz ne bi trebalo ni da je ponudjeno (kod mene ga nema iako sve radi normalno i u 60 i u 75)
ako pak tvoj tft lepo radi u 75hz, jedini dobitak bi trebalo da bude par frejma vise u igrama sa Vsync ON pa ti je moja preporuka da se drzis saveta proizvodjaca - dakle, 60hz

@banzaiii
postoje tft monitori koji interno rade na vise od 60hz, npr. neki Hitachi i Iiyama modeli

SuperStarr je napisao(la):
Kod mene recimo ima. Gledano sa leva na desno, na 1/6, 3/6 i 5/6 ekrana slova su mutnija, kada je osveženje 60Hz. Kada povećam na 75Hz sve je idealno. Pričam o 1280x1024.

kod mene obrnuto, sve je mutnije na 75hz. Hansol H711 i LG L1917S (ovde na poslu). Native za TFT je 60hz i tako ga treba drzati.

kod mene na samsung 940b - u je slika (slova) mutnija na 60 a na 75 hz je sve kako treba

JA na mom TFT Samsung drzim 60Hz i bolje izgleda nego li na 75Hz...

Imam samsung 970p i slika mi malo bolje deluje pri 75hz osvezavanju. U testu monitora na anandtech-u sam procitao da je konkretno za ovaj moj model, nisam citao za ostale, monitor nesto brzi pri 60hz osvezavanju tako da ovaj rezim koristim kad nesto igram. Razlika izmedju 60 i 75 hz je vidljivija kada koristim analogni izlaz, dok sa digitalnim nemogu sa sigurnoscu da tvrdim da ima neke razlike.
Koga ova tema vise interesuje nek odsurfuje do anandtech-a i nek potrazi megatest aktuelnih tft monitora. Opisi su odradjeni zaista odlicno i obiluju mnostvom podataka i objasnjenja za testirane modele.

alokiN je napisao(la):
Razlika izmedju 60 i 75 hz je vidljivija kada koristim analogni izlaz, dok sa digitalnim nemogu sa sigurnoscu da tvrdim da ima neke razlike.

Možda je glupo pitanje ali, da li uvek uradiš auto adjust kada promeniš frekvenciju osvežavanja?

Poslednja izmena:

U svakom slucaju 75Hz

Ostrija je slika na 75 Hz bar po meni ako me oko ne vara.

Poslednja izmena od urednika:
mackOpolo je napisao(la):
U svakom slucaju 75Hz
Nije baš u svakom slučaju, pročitaj malo thread ;)

mackOpolo je napisao(la):
Ostrija je slika na 75 Hz bar po meni ako me oko ne vara.

Biche da te vara...
Ovih dana sam probai i na polsu i kod druga,jer me je prilicno zaintrigiralo i sad vec mogu da tvrdim da nema aspolutno nikakve razlike izmedju 60 i75Hz na TFT monitorima.

Naravno na CRT-u je razlika ogromna,ja sam cak imao i glavobolje posle duzeg rada na 60hz ...

Cemu onda opcija na TFT-u na 60 i 75Hz ako je sve isto ???

60 ili 75 HZ

Pitanje je da li koristis analogni ili digitalni ulaz na grafickoj kartici.
Ukoliko koristis digitalni prikljucak osvezavanje treba da je 60 Hz ,obrnuto stavi ga da bude 75 Hz.Uostalom, imas li uputstvo za monitor : tamo ti sve pise.
Ja imam Philips 190S7 sa analognim kablom ali preko adaptera je povezan na DVI ulaz (drajveri ga ipak prepoznaju kao analogan monitor ) i razlika je primetna pri 60 i 75 hz.Pri 60 Hz je slika daleko ostrija.
Uostalom , osvezavanje kod CRT i LCD monitora nema istu prirodu.

Sva iskustva koja sam naveo su bila sa TFT monitorima koji su bili povezani na DVI izlaz.

Nazad
Vrh Dno