Šta je novo?

Ostecen slot za ram.

SAJEVAC

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
ryzen 7 5800x3d + lc cc-120
Matična ploča
gigabyte b450m ds3h
RAM
16gb ddr4 geil evo forza 2x8gb 3200mhz cl16 + Hyperx predator 2x8gb 3200mhz cl 16- sve ukupno 32gb
GPU
PURE AMD Radeon™ RX 7800 XT 16GB
Zvuk
Microlab 2.1 ....
PSU
VITA GM 850W 80+GOLD
Kućište
cooler master mb520
Monitor
Dell G2724D 165hz
Miš & tastatura
REDDRAGON/GXTRUST
Pristup internetu
  1. ADSL
Da opisem problem.Matori moj uzeo neki dan da cisti kompjuter i izvadi obe ram memorije.Posto covek nije znao jednu je okrenuo naopacke tj nije potrefio kako se stavlja i ugurao tako u slot....Fizickih ostecenja nema,ali slot nece da radi.Kad ubacis u njega ddr 2 ram pojavi se samo crn ekran i nista....Kad ubacis u onaj drugi slot ddr 2,a ubacen je i u ovaj koji nije ispravan ni tad nece da radi.....Opet crn ekran...Kad izvadim taj koji nije ispravan i stavim ram u onaj koji jeste onda radi ok.Ima li pomoci ?

Verovatno tom slotu nema pomoci. Mozes da probas sa ciscenjem proreza u slotu - mozda je upao nesto , ali ako to ne uspe onda samo zamena slota koja moze da se odradi u nekom servisu ili da racunar koristis sa jednim stapom memorije. BTW koja je ploca u pitanju?

U pitanju je ploca krs.Asus m2n x plus....

jeftinije ces naci neki polovan u oglasima nego da platis servis.😀

E hvala sto si mi to rekao.To nisam znao.Pricate mi ono sto i sam znam.Mene zanima da li postoji neka mogucnost kucnog popravljanja i sta je u pitanj,tj zbog cega neradi jer fizickih ostecenja nema.Znam da je isplativo menjati plocu pre nego popravljati ,znam da je stara i da je krs i da nije isplativa popravka.Zna li ko o kakvom se kvaru radi i moze li se nekako otkloniti nekim ciscnejme,prskanjem, nekim sprejom i td....

Pa sta mislis zbog cega ti je predlagan zamena slota? Zbog cega ti je to Chupo predlozio u drugom postu?
Verovatno zbog toga jer je velika verovatnoca da je spaljen slot. A u tom slucaju samo zamena je adekvatno resenje.
Spolja mozda izgleda da je sve OK ali u slotu imas metalne kontakte od kojih je mozda nekoliko otislo - izgorelo, istopilo - kako hoces.
biostarTP35d3a7deluxe_ddr3a.jpg

Zato sam ti predlagao brisanje unutrasnjosti proreza da su mozda samo kontakti zaprljani ili oksidirani.
Ali zasto ja ovo uopste sve pricam kada ti vec sve ovo znas - izvini sto smo pokusali da pomognemo.:-devil-:

moje iskustvo sa istom takvom operacijom (okrenuta memorija naopacke) su da je i memorija i slot zavrsili karijeru...

Moze li neki kontakt sprej da pomogne ?Ako nije spaljeno.

Mani se kontakt spreja i bilo kakvih "kućnih" akrobacija, iz nekoliko razloga....

Slot se najlakše i najčešće spaljuje ubacivanjem memorije do pola kontra i na pravu stranu. Kada je ubaciš (ili bilo ko drugi) kontra pinove koji se koriste za napajanje kratko spojiš sa "masom". Kao posledicu toga imaš kratak spoj i (teoretski) beskonačno veliku ne merljivu struju, koja nažalost spaljuje kontakte na ram modulu kao i kontakte u samom slotu, ako imaš sreće samo će sporan pin izgoreti, a ako se plastika istopi, mnogo veću verovatnoću da spališ čipset ili procesor. Kod nedovoljno utaknute memorije u pravom pravcu posledice nisu tako strašne i ne dešavaju se odma nego nekad čak i posle nekoliko meseci, jer blago zagrevanje kontakta polako ali sigurno uništava pin i plastiku oko njega, posledica toga je slot bez vidnih oštećenja koji ne radi.

A razlog zbog kojeg ti savetujem da u kućnim, komšijskim i rođačkim varijantama ne diraš ništa je zato što je većina vodova za memorije paralelno vezana, pa ako slučajno prespojiš pogrešne pinove na neispravnom slotu, velike su šanse da spališ čipset ili procesor (opet zavisno od platforme) ili u najogrem slučaju i ploču i procesor.

Mada opet neznam zašto ovo pišem kad ti već sve to znaš....

Zamena slota: Batali. Skuplja popravka nego polovna kompatibilna ploca troduplo bolja od tog Asusa...
Djurine kucne carolije: U ovom slucaju tesko da urode plodom posto je cale ubio slot ko zeca...
Predlog: Zamena ploce za slicnu ili bolju kompatibilnu...

Nema razloga za ljutnju.Dobio sam gore povrsan odgovor koji sam i sam znao.Sad je sve ok.Zeleo sam znati kako je doslo do ostecenja.Sad mi je sve jasno.Hvala jos jednom.Izgleda da leka nema.Samo nova ploca,a posto to nije isplativno onda komplet nov komp....

Nazad
Vrh Dno