Vlasterx
Čuven
- Učlanjen(a)
- 23.01.2004
- Poena
- 740
Napisao sam novi članak o osnovama web marketinga. Koga zanima, može da pogleda na http://vladimir-webdizajn.blogspot.com/2012/10/osnovi-web-marketinga.html
@dsk
G nije jedina search masina - saobracaj sa Binga moze biti itekako sladak.
Razvijanje SEO based sajta je vrlo specifican nacin rada... ako zelis da te dizajner mrzi, onda verovatno najbolji nacin. :d
Da vam odgovorim na komentare. "Momak" je veorvatno stariji od tebe Lazo, a tekst je namenjen početnicima koji bi želeli da nauče nešto više i njih ne treba opterećivati naširoko. Developeri mi nisu ciljna publika jer oni mogu i sami da se upućuju u to šta ih zanima.
Postoje zaobilazni metodi da se flash indeksira i to sam radio na par sajtova, ali ako je tekst u krivama, kao grafika i sl, sve to gubi smisao (vreme izrade VS budžet VS negativni agrumenti za ovaj posao). Kao bonus sigurno ne mogu da se prioritizuju određene reči teksta kao što to može da se uradi kroz HTML tagove. Flash je tehnologija na zalasku i tu nema više šta da se priča niti to neko može da ospori.
"Note that while Google can index the content of Flash files, other search engines may not be able to. Therefore, we recommend that you use rich-media technologies like Flash primarily for decorative purposes, and instead use HTML for content and navigation. This makes your site more crawler-friendly, and also makes it accessible to a larger audience including, for example, readers with visual impairments that require the use of screen readers, users of old or non-standard browsers, and users with limited or low-bandwidth connections such as a cellphone or mobile device. An added bonus? Using HTML for navigation will allow users to bookmark content and send direct links in email."
Da li je potrebno da obrazlažem ovo naširoko ili je lakše početnika uputiti sa - "bolje nemoj to da radiš, gubiš vreme"? Flash sajtovi su bili najviše popularni oko 2005. godine, a od onda polako počinju da se proređuju i flash postaje najviše platforma za video igre. Kao što ste napisali - Google nije jedini sajt za pretraživanje da bi se radila priprema Flasha isključivo za njega. Flash dolazi u poziciju IE6 da svi koji imaju iskustva u web-u polako počinju da ga izbegavaju. Adobe je uvideo ovo posle udarca koji mu je zadao Apple i počeo je sa razvojem Edge platforme za HTML5/CSS3 animacije kao alternative starom Flashu.
Radio sam do skoro ozbiljno u flashu, ali dalje nemam nameru što se tiče web sajtova. Čemu to kad unazađuje SEO za 10 godina?
Što se tiče statističkih odnosa SEO vs Dizajn kroz vreme, to može da se protumači na više načina. Moje tumačenje je samo jedan od njih i ne mislim da je pogrešno jer je moje iskustvo upravo takvo, pogotovo kada se pogledaju strani klijenti. Voleo bih da čujem i vaša objašnjenja ovog statističkog podatka.
To su klasični grafički dizajneri noobčineDa ne bude uvrede, i ja sam završio grafički dizajn, ali sam se bavio i programiranjem, pa sam se osvestio oko toga šta može, a šta ne. Mislim da svako ko se bavi webom mora da prođe obe škole da bi shvatio posao web dizajnera. Dok grafički dizajneri vuku više dizajnu bez obaziranja na to da li je nešto optimalno za web ili ne, čisti programeri naginju spartanskom dizajnu koji bi najradije napravili bez i jedne jedine slike. Istina je negde između.
Primer dizajnerskog sajta: deviantart
Primer programerskog sajta: google
Zar ne?![]()
Šta nije tehnički tačno? Ako već hoćeš raspravu, pokaži malo poštovanja i napiši argument za tvoju tvrdnju i onda možda i promenim mišljenje ako mi je tvoja izjava logična i proverena.
Nemam nameru da se raspravljam niti da menjam tvoje misljenje . Isto tako nemam nameru ni da se ponavljam. :type: Graficki dizajneri mi vec uzimaju previse vremena... :-devil-:
:whip::hump::smoke: relaxOnda više nemoj da se javljaš u ovoj temi sa svojim elementarnim nepoštovanjem sagovornika. Te fore na klinačke forume.
Vidi se da si developer ako ti je deviantart dizajnerski urađen sajt
Evo recimo dizajnerski urađenog sajta - http://us.blizzard.com/en-us/games/sc2/
Puno grafike, skripti, Flasha, težak je, kod je očajan.... ali sajt lepOdličan za reklamu i služi svrsi. Vidi se da ga je osmislio upravo grafički dizajner. Da je siromašniji, ne bi valjao. Totalno old school iz 2005. godine.
Google je pravi developerski sajt, kao i sve što oni naprave. Njihov dizajn je prepoznatljiv i lep, pored toga što je koderski odrađeno sve sjajno. I opet - služi svojoj nameni i ne bi valjalo da je bogatiji sadržajem jer ovako spartanski zadovoljava ukuse najvećeg broja njegovih korisnika.
Tu dolazimo do priče o tome da svaki sajt ima svoju namenu i dobar način da se napravi. Nekom možda čak i nije potreban SEO, kao Starcraft 2 sajtu, jer je svetski poznat brend, ali ako bi se sajt pravio za neku nepoznatu igru, SEO bi bio apsolutno neophodan.
@ROBOTO
SEO prica je beskrajna tema. Evo ti moje misljenje o SEO poslu:
- svako ko radi iskljucivo SEO i dobro zivi od toga je prosao ceo put koji se moze proci na webu, mogao bi da radi prakticno bilo koji posao koji ima veze sa netom, prosto zato sto je to vec radio
- na kraju tog puta je SEO, kao vrh svega, mesto gde se sve sto ima veze sa webom ukrsta - nema dalje
.
Vrh poslova na webu, po pitanju potrebnih znanja, ROI-ja, zarade i kolicine slobodnog vremena koje ostavlja - jednom recju satisfakcije![]()
btw, SEO je postao primaran onda kada je prosao treci/cetvrti talas hajpa oko weba - kada su ljudi shvatili da im eye candy Flash sajtovi ne stavljaju hleb na sto.
UX je neodvojiv deo SEO posla, ako se ozbiljno shvati. Osnovna ideja je dovesti sto vecem broju ljudi pruziti ono sto oni tada traze, i to sa sto manje klikova, u treptaju oka takoreci ... lakse reci nego uciniti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari