Šta je novo?

Osnovan RNID

mayo

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2000
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X, bequiet! Dark Rock Pro 4
Matična ploča
MSI MAG B550 Tomahawk
RAM
2 x 8 GB DDR4 3600MHz HyperX HX436C17PB4A/8
GPU
MSI 3080 Gaming Trio Z 10GB
Storage
Samsung 970 Evo 500 GB
Zvuk
PreSonus Eris 4.5 BT
PSU
Seasonic Focus GX750
Kućište
bequiet! Silentbase 801
Monitor
LG 27GL850-B
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Juče je osnovan Registar Nacionalnog Internet domena, nevladine i nestranačke institucije koja će uskoro preuzeti kontrolu nad domaćim TLD-om. Osnovna svrha ove organizacije je da profesionlanim radom dovede u red stanje u .yu domenu kao i da omogući brzo, lako i jeftino registrovanje domena fizičkim i pravnim licima. Uskoro će biti i zvaničnih informacija.

super samo dok to cudo pocne sa radom :d

btw. jel se zna koji ce biti novi domen za Srbiju... ili jos nista...

Nema jos najava neko kaze da ce se zadrzati stari .yu a postoji predlog da bude .pc skraceno od Република Србија, a celu listu zauzetih domena imate ovde.

PC ? Hoce onda adrese iz naseg domena biti na cirilici ? I hoce se umesto WWW pisati ЊЊЊ ?

њњњ.бенцхмарк.цо.рс

Uf....voleo bih da takvi nebulozni predlozi ne ugledaju svetlost dana. Kad malo bolje razmislim, izgleda mi da ce isti ljudi koji su radili u NIC raditi u RNIDu ?? Mayo, drzim te za ono 'profesionalci'.

Daguerre je napisao(la):
Uf....voleo bih da takvi nebulozni predlozi ne ugledaju svetlost dana. Kad malo bolje razmislim, izgleda mi da ce isti ljudi koji su radili u NIC raditi u RNIDu ?? Mayo, drzim te za ono 'profesionalci'.

Opste je poznato da je do sada u NIC-u radlila sacica ljudi, bez odgovarajuce infrastukture i sve na volonterskoj bazi. Ko je god zeleo da registruje vise domena na jedno pravno lice bio je u sukobu sa Mirom Tasic (admin .yu TLD-a), a ona je striktno (i sasvim) opravdano postovala vrlo ogranicavajuci pravilnik o dodeli imena domena. Osnovni pomaci koje nova organizacija donosi bi trebali biti vidljivi u ta dva segmenta. Znaci pojednostavljeno registrovanje imena domena omoguceno usvajanjem novog, liberalnog, pravilnika kao i formiranje organizacije u kojoj ce ljudi biti placeni za ono sto rade a sve na principu transparentnosti koja se mora postovati.

Voleo bih da se omoguci slobodna registracija domena, ali isto tako treba na neki nacin regulisati 'otimanje' domena pravnim licima (Djoka registruje Erste-Banka.co.xx). Kada samo pomislim na nasu poslovnost i kulturu najezim se :(

Bilo bi zgodno da za pravna lica ostane 123.co.//, a da fizicko lice moze da registruje 123.// to bi resilo taj problem.

Poslednja izmena:
Nema jos najava neko kaze da ce se zadrzati stari .yu a postoji predlog da bude .pc skraceno od Република Србија,
da, sjajna za*****cija, možda .4s :D

Novi Internet domen: .sp, .ss ili .rs

Građanima Srbije će do kraja godine biće omogućena registracija Internet-domena s novom nacionalnom skraćenicom.

Kako je najavio član Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije Slobodan Marković, nacionalnu skraćenicu za Srbiju treba da dodeli Međunarodna organizacija za standarde, registracija Internet-domena za fizička i pravna lica treba da počne za tri do četiri meseca, a prema njegovim saznanjima, razmatraju se skraćenice sp, ss i rs.

Postojeći domen, yu, funkcionisaće još najmanje pet godina.

RNIDS je osnovan 8. jula, a UO ima sedam članova. Reč je o stručnoj, nestranačkoj, nevladinoj i neprofitnoj organizaciji koja upravlja nacionalnim Internet-domenom.

[B92]

Ovo je mogućnost izbora između .sp, .ss ili .rs ili kako?!

Nekako mi ovo .rs najbolje zvuči (Republika Srbija)

EDIT: Mada sam ja najviše da ostane .yu domen...

Poslednja izmena:
i meni je .rs jedino logicno cak moze da ima logike i sa Republikom Srpskom lol... ali videcemo... Ja nisam da ostane .yu (smucio mi se ni sam ne znam zasto :p ) ali svako ima svoje misljenje... Dobro je da ce ovi .yu domeni biti aktivni jos 5 god. ili koliko vec... :)

Ovo "SS" (State of Serbia) baš nezgodno zvuči...:D

ili .cp pa da citamo cirilicom :D

A šta bi sa .ssss? ;)

.sr je ok, ne treba mnogo komplikovati oko toga.

iskren da budem, meni je svejedno.
Nego da pitam nesto, zasto domeni nisu kao telekom.yu nego recimo benchmark.co.yu?
Mislim to .co je nepotrebno? Ili nije? :trust:

kolika ja vidim slobodni su: .sf, .sp, .sq, .ss, .sw i .sx

takođe moram da primetim da prvi domen najviše po opisu odgovara stanju samog interneta u našoj zemlji, dok poslednji daje najtačniji opis celokupnog stanja u našoj državi, tako da bi bilo teško odlučiti se izmežu ova dva po meni ravnopravna kandidata za novi nacionalni domen.

@sasa022
linkovi (iso.org) se odnose na crnu srbiju koja više ne postoji ;)

Poslednja izmena:
@Darth Zool

Nisam mnogo zagledao ali mislim da Srbija i Crna Gora jos nisu uvrstene kao nezavisne drzave i tek kad to bude regulisano onda ce se deliti i oznake.

Darth Zool je napisao(la):
kolika ja vidim slobodni su: .sf, .sp, .sq, .ss, .sw i .sx

takođe moram da primetim da prvi domen najviše po opisu odgovara stanju samog interneta u našoj zemlji, dok poslednji daje najtačniji opis celokupnog stanja u našoj državi, tako da bi bilo teško odlučiti se izmežu ova dva po meni ravnopravna kandidata za novi nacionalni domen.

@sasa022
linkovi (iso.org) se odnose na crnu srbiju koja više ne postoji ;)
Otkud ti to da CS ne postoji? :D

btw u nekim krugovima se pominje i SR kao mogucnost, tj. da se otkupi od Surinama, ali sam skeptican u tehnicku izvodljivost takvog scenarija, a varijanta zakupljivanja istog mi je neozbiljna za jednu drzavu :trust:

S druge strane, ostavljanje mogucnosti da se .yu domen koristi narednih 5 godina je tek neozbiljno ili mozda neko misli da cemo u skorije vreme imati mozda neko novo razdruzivanje :-devil-: Ili mozda udruzivanje :D
Pa valjda racunaju da ne rade dupli posao :d
Trebalo bi dati rok od maximum godinu dana da sve predje na novi domen, pa koliko god on bio ruzan/nepraktican/neodgovarajuc i da se prilikom registracije novih domena prednost daje vlasnicima postojeceg yu domena ili prosto ih sve bez pitanja prebaciti na novi domen...
Ovako mi osnivanje RNID-a zvuci kao legalizacija STR NIC uz mnogo obecanja, zaposljavanje novih ljudi, finansiranje iz budzeta i staru politiku upravljanja nacionalnim domenom. :smash:

Pa .yu domen je lepsi i bolje zvuci od svih tih s* budzevina...

dr.Tiristor je napisao(la):
.sr je ok, ne treba mnogo komplikovati oko toga.
heh, jeste OK, ali je vec zauzet taj domen (to je domen Surinama), a komplikovanje ili ne - nije vazno, posto mi ne odlucujemo o tome!

@ crni: jos uvek postoji poneki sajt sa domen .su (Soviet Union), tako da je bar 5 godina sasvim ok... mada, ja sam isto mislio da ce svi .yu sajtovi biti automatski prebaceni na novi srpski, odn. crnogorski domen...

Vrh Dno