Šta je novo?

Oslabio laser?

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
845
Imam Pioneer 106s (dvd-rom), star blizu 3 god, do skora sam ga koristio skoro iskljucio kao CD-Rom, u medjuvremenu stigose i neki DVD-ovi konacno i imam sta da vidim. Cita samo odredjene vrste diskova (njih cita OK), i cini mi se da se stanje pogorsava. Nece cita DL fabricke (ove sa kioska), RW bilo CD ili DVD, i pojedine tipove medija (recimo Verbatime manje voli, mada u zadnje vreme sve manje cita i ostale), njih jednostavno izbaci posle par sekundi i tu nista ne pomaze.

Sta je ovde u pitanju (napominjem da ono sto cita od DVD-a, a to je za sada oko 65-70% onoga sto mu ponudim cita lepo, mada neke jako los narezne diskove slabo cita)? Nije u pitanju prljavstina na laseru, otvarao sam uredjaj i nema nicega na socivu, sve je cisto... nisam probao nista da stelujem i ne znam da li je to moguce.

To je zapravo i moje pitanje jer moze ovde nesto da se uradi ili da racunam da mu je vek istekao?

Prljavštinu na sočivu ne možeš da vidiš. Što ga nisi očistio kad si već otvarao uređaj?

Mare je napisao(la):
Imam Pioneer 106s (dvd-rom), star blizu 3 god, do skora sam ga koristio skoro iskljucio kao CD-Rom, u medjuvremenu stigose i neki DVD-ovi konacno i imam sta da vidim. Cita samo odredjene vrste diskova (njih cita OK), i cini mi se da se stanje pogorsava. Nece cita DL fabricke (ove sa kioska), RW bilo CD ili DVD, i pojedine tipove medija (recimo Verbatime manje voli, mada u zadnje vreme sve manje cita i ostale), njih jednostavno izbaci posle par sekundi i tu nista ne pomaze.

Sta je ovde u pitanju (napominjem da ono sto cita od DVD-a, a to je za sada oko 65-70% onoga sto mu ponudim cita lepo, mada neke jako los narezne diskove slabo cita)? Nije u pitanju prljavstina na laseru, otvarao sam uredjaj i nema nicega na socivu, sve je cisto... nisam probao nista da stelujem i ne znam da li je to moguce.

To je zapravo i moje pitanje jer moze ovde nesto da se uradi ili da racunam da mu je vek istekao?

Za pocetak ocisti socivo sa npr. izopropil alkoholom i shtapicima za ushi...

Mozda pomogne i instalacija najstarijeg firmware-a koji mozesh da nadjesh za taj DVD-rom. Imam slican slucaj sa Aopen-ovim DVD-rom-om (baziran na nekom Pioneer-ovom modelu) koji sa starim firmware-om cita sve sem DVD+R diskova, a sa najnovijim sve sem presovanih DVD-eva :bottle:

POZ:wave:

Nema FW novijeg of ovoga koji ja imam, ali nije do toga diskove koje je do juce citao sad nece, nije u pitanju kompatibilnost sigruno...

Probacu da ga ocistim mada je ovde to jako tesko jer je slot mehanizam zaklanja socivo u velikoj meri, dosta je drugacije nego kod obicnih drajvova... tesko je prici...

Postoji cd za ciscenje....iako mislim da novi dvd citac nije skup[splidan 4000-5000 din]...probaj sa cd-om... :eek:

Kad si ga vec otvorio trebao si da ga ocistis iako se nisi video prasinu ... Pokusaj da nadjes CD za ciscenje ... Znam par ljudi kojima je on pomogao ...

Koliko se sećam, majstori su pojačavali laser odvrtanjem nekog trimera unutra, i to privremeno donese poboljšanje, ali pojačan laser ubrzano propada pa posle nekoliko meseci mu više nema pomoći.

Evo konacno sam ocistio laser - razblazen alkohol (~30-40%) i stapic za usi komada 2. Za sada cita sve sto nije hteo (bar ono sto sam probao, napredak je svakako tu), tako da deluje da je problem bio ipak do prasine (koja je jedva primetna na vrhu vate). Iz prve je procitao Verbatim DVD koji ranije nije hteo ni da pocne da cita (i uostalom sve je bilo po principu uzmi ili ostavi ako cita cita bez problema do kraja, u suprotnom nece ni da pocne). Tako je recimo odbijao da cita Verbatime a citao TDK 002 i Ritek... valjda i to govori o refleksivnosti odredjenih medija.

Sad samo ostaje da se nadam da efekat nece biti kratkotrajan...

@jooockey
Za te pare moze rezac da se pazari.

Mare je napisao(la):
Evo konacno sam ocistio laser - razblazen alkohol (~30-40%) i stapic za usi komada 2. Za sada cita sve sto nije hteo (bar ono sto sam probao, napredak je svakako tu), tako da deluje da je problem bio ipak do prasine (koja je jedva primetna na vrhu vate). Iz prve je procitao Verbatim DVD koji ranije nije hteo ni da pocne da cita (i uostalom sve je bilo po principu uzmi ili ostavi ako cita cita bez problema do kraja, u suprotnom nece ni da pocne). Tako je recimo odbijao da cita Verbatime a citao TDK 002 i Ritek... valjda i to govori o refleksivnosti odredjenih medija.

Sad samo ostaje da se nadam da efekat nece biti kratkotrajan...

Sto bi bio kratkotrajan? Vidi i sam po periodu od kada koristis uredjaj...
Sto cistije odrzavas CD-ove i DVD-je to duze traje i uredjaj. :)

dbaja je napisao(la):
Sto bi bio kratkotrajan? Vidi i sam po periodu od kada koristis uredjaj...
Sto cistije odrzavas CD-ove i DVD-je to duze traje i uredjaj. :)
Ma cuti radi ko nov, jedino sto mi je izgleda zveknuo hard (maxtro 40gb), pa mi je to pokvarilo raspolozenje, inace ovaj sad cita kao nov. Cita i RW sto vec zadnjih godniu dana nije hteo, preporuka svima koje zeza citac da probaju sa ciscenjem...

Nazad
Vrh Dno