D
delimir
Guest
ja mislim da je to najveca laz koju je Steve J. opusteno izgovorio.
mislim da je glavni razlog prelaska na intel bila cena procesora i ploce. PPC jednostavno nije mogao da postigne tu cenu zbog kolicine.
pored toga MacBookPro je zahvaljujuci intelovim procesorima najpozeljniji laptop danas, pokretanje windowsa na Mac-u je uobicajena stvar - najbolji racunari za Vistu :d ...
MacMini je napokon moguc (ako se neko seca Mac Cube je imao problema sa pregrevanjem...)
sve u svemu izuzetno pozitivna stvar prelazak na intel ali nikako zbog toga sto su PPC procesori bili losi... PPC su daleko bolje dizajnirani i realizovani procesori od x86.
(EDIT
ELETED - da usrecim -V-O-Y-A-G-E-R-)
Cekaj, sa jedne strane ne verujes da je uzrok prelaska na Intel procesore taj sto je PPC trosio previse, a posle kazes da je sa Intel-om MacMini konacno postao mouguc...
MacMini je postojao i u vreme kada je Apple koristio PPC i mogao si da kupis G4 bazirani MacMini koji je bio, objektivno, sporo ******
Fakat je da je PPC postao prevazidjen, ne zato sto je arhitektura losha, vec zato sto je IBM imao problema sa proizvodnjom (G5 na 2.7 je bio hladjen tecnoscu). Sa druge strane G4 koji je trosio malo, je bio uzasno spor procesor za danasnje pojmove - PowerBook G4 1.67 se vukao kao mrcina, za razliku od MacBook Pro masina...
Jednostavno Intel je u stanju da isporuci ono sto IBM/Freescale nisu mogli, a to su brzi procesori koji manje trose, uz naravno dovoljne isporuke u sadasnjosti i buducnosti.
Prelazak na Intel je pun pogodak i omogucio je Apple-u da duplira market share Mac-ova za jako kratko vreme.
Znaci, PPC nije ispunio ocekivanja i pokazao se kao kocnica razvoja kada je Mac u pitanju. Uostalom x86 je uvek bio bolje prilagodjen desktop primeni. G4 sa svojim 4-stage pipelineom i uskim FSB-om je bio ocajan CPU za multimedijalnu primenu, sto je i logicno kada je u pitanju cip koji je inicijalno imao drugaciju namenu.
U danasnje vreme ne vidim ama bas nijednu prednost PPC-a naspram x86. Ja ne znam jesi li nekada radio na PowerBook G4 1.67 i probao da premontiras neki video u iMovie, pa posle isto to uradio na bilo kom MacBook Pro ili cak MacBook-u... Prenosni racunari dobijaju sve vise na popularnosti, pa je zato sustinski bitno da li je PPC mogao dalje da se prilagodjava prenosnim racunarima ili ne i po kojoj ceni.
Apple je na Intel trebalo da predje mnogo ranije...
Poslednja izmena: