Tumor jeste uklonjen, ali postoji samo jedan problem. Kad jednom osoba oboli od raka, u principu je uvijek bolesna. Steve je imao jedan veoma rijedak tip tumora pankreasa, koji ima 4 tipa, a 75% je funkcionalnog tipa... Priča je relativno dugačka, koga interesuje ima
ovdje dosta objašnjenja. Bottom line je da su prvih pet godina nakon otkrivanja tumora i intervencije najvažniji. Ali, sve ovo nije vezano za temu i ovaj forum. I vijest je od prije 3 godine (02.08.2004. godine).
E, sad, moje viđenje kako kaže kovacm. LM, ko se sve sjeća razloga zbog kojih je Apple prešao u Intel tabor? Koliko se ja sjećam glavni razlozi su bili prevelika potrošnja, preveliko zagrijavanje procesora, neadekvatne performanse (u odnosu na ono što je Apple želio/tražio), kao i nemogućnost IBM da na vrijeme dizajnira, napravi i isporuči multi-core (da se ne ograničim na dual-core) CPU.
Ipak, kao i svaka kompanija koja drži do sebe, a smatram da je Apple jedna od rijetkih kompanija koja toliko drži do sebe, mora da ispoštuje svoje kupce. Pa pogledajte samo koje se mašine izbacuju iz podrške, ali i na kojim sve mašinama radi OS X (i kako!!!, jer dosta ljudi ga vozi na relativno slabim mašinama i to radi zadovoljavajuće). E, sad, povucite hardversku paralelu između npr. G3/4 i njihovih konfiguracija i npr. PII/III i njihovih konfiguracija, ali se zadržite na istim "performansama" (isti CPU klok, ista količina memorije, isti hard), pa mi recite šta bolje radi - PC ili Mac? Pa Mac OS (čak i 9.x) je radio dosta bolje i nudio dosta više u odnosu na "protivnike" iz PC svijeta (jednog, jedinog - Windows).
Takođe, proizvodnja i održavanje dve različite verzije koda, vjerujem da nije nimalo lak, niti jeftin posao, a optimizacije za dvije platforme sigurno ne odvlače male resurse. Zato kažem da se X može posmatrati kao prelazak, switch, cross, jer uglavnom to u simbolici i predstavlja (crossing, prelazak).
Za mene je logičan nastavak da poslije 9 ide 10, dakle arapska numeracija se nastavlja. A, ako se uvede nešto drugo, onda to mora (ali nije obavezno da mora) da ima smisla, a X onda predstavlja upravo ono što sam rekao gore.
A što se "raskršćavanja" tiče, kako posmatrati činjenicu da nešto što je hvaljeno na sva zvona u eri G3/4 i PII/III, da je su prvi bolji od drugih (respektivno), a onda samo "malo" kasnije, na te prve se "pljuje" zbog prelaska na ove druge. :d Nadam se da se barem neko sjeća Apple kampanja i poređenja performansi Dell-ovih sistema sa njihovim.