Šta je novo?

OS X 10.6 - Glasajte za ime novog sistema :)

upravo glasao...zadnje ime na listi je najbrža zverka:d

Ko ne glasa za Lolcats, od ruke mu ništa ne rodilo :d

I meni je Cougar sledeće "logično" :) Lion mi je too fancy :)
A šteta što niko ne moderiše listu, pa se pojavljuju svakakvi odgovori.

Mac OS XI - mislim da nece nikada odustati od "Mac OS X" i kad stignu do 10.9, zvace ga Mac OS X 11.0 :D

Haha, pa i to je vrlo verovatan scenario. Moram priznati vrlo verovatniji od onog XI :)
Onda možda krennu sa imenima rasa pasa :) Labrador, Great Dane, German Shepherd..samo da ne upadnu u fazu patuljastih pasa ;)

Verovatno ce posle Mac OS X, uvesti naziv Mac OS Steve :)

Mislim da X predstavlja nešto drugo - cross(over) i smatram da nije daleko od istine. Raskrstilo se po pitanju hardvera (nema više PPC, samo Intel; lagano se smanjuje podrška za PPC mašine), raskrstiće se uskoro i po pitanju softvera (Leopard je izgleda jedna od posljednjih, ako ne i posljednja, mačka po pitanju softverske podrške PPC arhitekturi), dobija se na polju korisnika (sve više ljudi kupuje Mac mašine), a softver je bolji, stabilniji i brži nego ikada.

Tako da mislim da će se X još koju godinu držati u imenu. Poslije toga - vidjećemo, jer još malo i Steve Jobs će morati da ode (na ovaj ili onaj način, jer je čovjek i bolestan), a onda je pitanje ko će i kako da nastavi poslije i umjesto njega. Ipak, da njega nije bilo - danas ne bi imali ovo što imamo... Pa kako god to ko gledao...

Možda će da idu na zvijezde, kao i AMD...

:wave:

Ne znam..glasanje za neke leve opcije mi je ko da glasam za Marijana Rističevića..bačen glas :D

marjan.jpg

A nisi u pravu za X. X je bila logična posledica posle devetke, ali opet nije pisan bojevima, već "slovom", tako da je i tu uneta promena kao i u ceo sistem, ali u trenutku pravljenja X-a, niko nije ni slutio da bi se jednog dana OS X mogao paliti i na Intelu (a kasnije samo na Intelu). U to vreme su PPC procesori baš obećavali.

Mislim da X predstavlja nešto drugo - cross(over) i smatram da nije daleko od istine. Raskrstilo se po pitanju hardvera (nema više PPC, samo Intel; lagano se smanjuje podrška za PPC mašine), raskrstiće se uskoro i po pitanju softvera (Leopard je izgleda jedna od posljednjih, ako ne i posljednja, mačka po pitanju softverske podrške PPC arhitekturi), dobija se na polju korisnika (sve više ljudi kupuje Mac mašine), a softver je bolji, stabilniji i brži nego ikada.

Tako da mislim da će se X još koju godinu držati u imenu. Poslije toga - vidjećemo, jer još malo i Steve Jobs će morati da ode (na ovaj ili onaj način, jer je čovjek i bolestan), a onda je pitanje ko će i kako da nastavi poslije i umjesto njega. Ipak, da njega nije bilo - danas ne bi imali ovo što imamo... Pa kako god to ko gledao...

Možda će da idu na zvijezde, kao i AMD...

:wave:

Pravilno se cita Mac OS Ten, znaci X je od broja 10, i nema veze sa sektama, mreznim kablovima i slicnim :) OS X je naslednik OS 9, ali posto je u pitanju totalno drugaciji OS (koji nije kompatibilan sa "pre OS X sistemima"), baziran na UNIX osnovama odlucili su da umesto ”10” koriste ”X” sto istovremeno asocira na UNIX i na "10".

Kakve veze ima X sa "raskrscivanjem" sa PPC-om? OS X vozimo vec godinama, a 10.0, 10.1, 10.2, 10.3 su bile iskljucivo za PPC... Apple je u trenutku predstavljanja Intel Mac-ova zeleo na sve nacine da predstavi da je u pitanju i dalje isti Mac, iako ima drugaciji procesor: zato nisu odmah ni predstavili redizajnirane masine, nego su prvi Intel based Mac racunari bili identicni svojim PPC prethodnicima, a sam Tigar za Intel je bio isti kao tigar za PPC.

Poslednja izmena:
Čisto informativno, Linux kerneli postoje sa skoro sve postojeće arhitekture uključujući i PPC.

nikakve :)

nego od cega je Steve Jobs bolestan?

mada interesantno je i castorovo vidjenje oznake X (osim dela za PPC jer to stvarno niko nije mogao da predvidi...)

Pardon, pogrešno sam pročitao, učini mi se da je rekao da je Mac OS X poslednji operativni sistem uopšte za PPC :D

Koliko ja vidim, a to je prica od pre vise od godinu dana, tamo kazu da mu je tumor uklonjen i da nije bolestan.

Tumor jeste uklonjen, ali postoji samo jedan problem. Kad jednom osoba oboli od raka, u principu je uvijek bolesna. Steve je imao jedan veoma rijedak tip tumora pankreasa, koji ima 4 tipa, a 75% je funkcionalnog tipa... Priča je relativno dugačka, koga interesuje ima ovdje dosta objašnjenja. Bottom line je da su prvih pet godina nakon otkrivanja tumora i intervencije najvažniji. Ali, sve ovo nije vezano za temu i ovaj forum. I vijest je od prije 3 godine (02.08.2004. godine).

E, sad, moje viđenje kako kaže kovacm. LM, ko se sve sjeća razloga zbog kojih je Apple prešao u Intel tabor? Koliko se ja sjećam glavni razlozi su bili prevelika potrošnja, preveliko zagrijavanje procesora, neadekvatne performanse (u odnosu na ono što je Apple želio/tražio), kao i nemogućnost IBM da na vrijeme dizajnira, napravi i isporuči multi-core (da se ne ograničim na dual-core) CPU.

Ipak, kao i svaka kompanija koja drži do sebe, a smatram da je Apple jedna od rijetkih kompanija koja toliko drži do sebe, mora da ispoštuje svoje kupce. Pa pogledajte samo koje se mašine izbacuju iz podrške, ali i na kojim sve mašinama radi OS X (i kako!!!, jer dosta ljudi ga vozi na relativno slabim mašinama i to radi zadovoljavajuće). E, sad, povucite hardversku paralelu između npr. G3/4 i njihovih konfiguracija i npr. PII/III i njihovih konfiguracija, ali se zadržite na istim "performansama" (isti CPU klok, ista količina memorije, isti hard), pa mi recite šta bolje radi - PC ili Mac? Pa Mac OS (čak i 9.x) je radio dosta bolje i nudio dosta više u odnosu na "protivnike" iz PC svijeta (jednog, jedinog - Windows).

Takođe, proizvodnja i održavanje dve različite verzije koda, vjerujem da nije nimalo lak, niti jeftin posao, a optimizacije za dvije platforme sigurno ne odvlače male resurse. Zato kažem da se X može posmatrati kao prelazak, switch, cross, jer uglavnom to u simbolici i predstavlja (crossing, prelazak).

Za mene je logičan nastavak da poslije 9 ide 10, dakle arapska numeracija se nastavlja. A, ako se uvede nešto drugo, onda to mora (ali nije obavezno da mora) da ima smisla, a X onda predstavlja upravo ono što sam rekao gore.

A što se "raskršćavanja" tiče, kako posmatrati činjenicu da nešto što je hvaljeno na sva zvona u eri G3/4 i PII/III, da je su prvi bolji od drugih (respektivno), a onda samo "malo" kasnije, na te prve se "pljuje" zbog prelaska na ove druge. :d Nadam se da se barem neko sjeća Apple kampanja i poređenja performansi Dell-ovih sistema sa njihovim.

Poslednja izmena:
Opet povačiš paralelu tamo gde se ne može povući. Da je neki novi OS (X) bio objavljen prošle ili pretprošle godine, pa usto i nazvan OS X (a da se do tada npr. zvao OS 9), onda bi bilo logično pretpostaviti da je to X i zbog tranzicije na Intela (što zbog tog cross, što zbog jednostavne promene logike..nisu više arapski, već rimski brojevi i sl.), ali X je nastao pre 8 godina, kad nije bilo govora o tranziciji na drugi hardver. A zašto nije 10, nego X, pa zato što su tu napravili veći zaokret, pa samim tim i logika promene numeracije :)

E, sad, moje viđenje kako kaže kovacm. LM, ko se sve sjeća razloga zbog kojih je Apple prešao u Intel tabor? Koliko se ja sjećam glavni razlozi su bili prevelika potrošnja, preveliko zagrijavanje procesora, neadekvatne performanse (u odnosu na ono što je Apple želio/tražio), kao i nemogućnost IBM da na vrijeme dizajnira, napravi i isporuči multi-core (da se ne ograničim na dual-core) CPU.

ja mislim da je to najveca laz koju je Steve J. opusteno izgovorio. :p
mislim da je glavni razlog prelaska na intel bila cena procesora i ploce. PPC jednostavno nije mogao da postigne tu cenu zbog kolicine.
pored toga MacBookPro je zahvaljujuci intelovim procesorima najpozeljniji laptop danas, pokretanje windowsa na Mac-u je uobicajena stvar - najbolji racunari za Vistu :d ...
MacMini je napokon moguc (ako se neko seca Mac Cube je imao problema sa pregrevanjem...)
sve u svemu izuzetno pozitivna stvar prelazak na intel ali nikako zbog toga sto su PPC procesori bili losi... PPC su daleko bolje dizajnirani i realizovani procesori od x86.

:) (EDIT:DELETED - da usrecim -V-O-Y-A-G-E-R-)

Poslednja izmena:
nisam video tvoj post jer je bio na drugoj strani a odmah sam krenuo da odgovaram castor-u ;)

^ :D Lepo :)

Neko je zaključao onu temu o tome ko na čemu koristi OS X :(

Vrh Dno