Šta je novo?

Orion Telekom

na kojoj tehnologiji ? WiFi ili ?
da wajles antena stavio na kucu i dao komsiji radi brate ko nista , imao sam do prosle godine 1 provajdera nije mogo da isporic 30 mb posle sam saznao da je do opreme njihove veoma lose nit ulaozu nit ista i onda mi dosla optika.

da wajles antena stavio na kucu i dao komsiji radi brate ko nista , imao sam do prosle godine 1 provajdera nije mogo da isporic 30 mb posle sam saznao da je do opreme njihove veoma lose nit ulaozu nit ista i onda mi dosla optika.
znam imao sam to verovatno nikad vise 🤣

Upravo to je problem. Što se eliminacije njihovog ONT-a kompletno, može da se proba ali treba naći kompatibilan (GPON ONT sa >1Gbe interfejsom za "metro" optiku do 1.5Gbps ili "city" optiku do 2.5Gbps) odnosno (XGPON ONT sa >1Gbe interfejsom za "metro" optiku od 2.5, 4.5 ili 10Gbps).

Napomena: Orion koristi GPON u područjima gde je dostupna "city" optika, odnosno kombinaciju GPON i XGPON u područjima gde je dostupna "metro" optika.

Napomena #2: Orion ne koristi XGSPON.

Upravo to je problem. Što se eliminacije njihovog ONT-a kompletno, može da se proba ali treba naći kompatibilan (GPON ONT sa >1Gbe interfejsom za "metro" optiku do 1.5Gbps ili "city" optiku do 2.5Gbps) odnosno (XGPON ONT sa >1Gbe interfejsom za "metro" optiku od 2.5, 4.5 ili 10Gbps).

Napomena: Orion koristi GPON u područjima gde je dostupna "city" optika, odnosno kombinaciju GPON i XGPON u područjima gde je dostupna "metro" optika.

To mi deluje komplikovano.

Medjutim na Sonic Boom paketu pise NOVO: High end bežični ruter sa 10Gb portom.

Tako da, izgleda da ce biti to u redu.

Samo da mi jave iz Oriona da ce moci da instaliraju optiku na moju adresu :D

To mi deluje komplikovano.

Medjutim na Sonic Boom paketu pise NOVO: High end bežični ruter sa 10Gb portom.

Tako da, izgleda da ce biti to u redu.

Samo da mi jave iz Oriona da ce moci da instaliraju optiku na moju adresu :D
to je premium paket ja mislim

Što ne reče odmah da uzimaš 10/2Gbps paket. Uz taj ti svakako sleduje ONT/Ruter sa bar jednim 10Gbe interfejsom.

Nego, nisam mnogo upoznat sa raznim vrstama GPONa. Sad uzeo da citam. Ovde: https://telesrbija.rs/nova-orion-po...dinara-na-sve-pakete-50-popusta-tokom-cele-uo pise da koriste XGSPON. Jel su onda pogresili u telesrbija clanku?

Znaci ako bi hteo svoj GPON uredjaj za 10G/2G, to bi bilo ovako nesto? https://eu.store.ui.com/eu/en/category/fiber-xgs-pon/products/uisp-fiber-xg

Ponavljam:
Orion koristi GPON i XGPON.
Orion ne koristi XGSPON.

Razlika između XGPON i XGSPON je maksimalna brzina uploada od 2.5Gbps za XGPON odnosno 10Gbps za XGSPON.

Ne sviđaju mi se ovi česti prekidi interneta. Na svakih 10-15 dana nema neta. Od kada sam uveo Orion, pre nekih mesec i po dana, ovo je već treći put da nema neta. Doduše, brzo ga 'oprave, u roku par sati, ali ne deluje mi za sada toliko pouzdano...

Ne sviđaju mi se ovi česti prekidi interneta. Na svakih 10-15 dana nema neta. Od kada sam uveo Orion, pre nekih mesec i po dana, ovo je već treći put da nema neta. Doduše, brzo ga 'oprave, u roku par sati, ali ne deluje mi za sada toliko pouzdano...
Optika?

otvori cmd
kucaj
ping -t google.com
zatim kucaj ping -t i IP od rutera i naravno u novi CMD i vidi da nemas prekide u samom ruteru.

Kakav su iskustva sa Orionom u Šidu? Nude mi WIFI 50 mbs sa televizijom ili ADSL 100 mbs internet takođe sa Televizijom.Raskidam boks kod Telekoma zbog povećanja cene i Televiziju u Supernovoj iz istog razloga.Orion bi me izašao 2.750,00 dinara 20 meseci ,dok bi to isto u MTS-u i Supernovoj plaćao oko 8000 nakon poslupljenja.Razlika u ceni je ogromna ali me zanima kakva je usluga.Navodno dolazi i neki brzi internet u Februaru mesecu iz pravca Sremske Mitrovice 600 mbs a nije optika.

Kako vam radi upload u Borči?
Download je uvek dobar, upload kod mene oko 350, ranije je bilo 500, kako je kod vas?
Stabilna je brzina i ping, nije mi toliko bitno, ali ako je nešto do mene da znam da ih cimam, ako je svima da ne gubim vreme.

Kakav su iskustva sa Orionom u Šidu? Nude mi WIFI 50 mbs sa televizijom ili ADSL 100 mbs internet takođe sa Televizijom.Raskidam boks kod Telekoma zbog povećanja cene i Televiziju u Supernovoj iz istog razloga.Orion bi me izašao 2.750,00 dinara 20 meseci ,dok bi to isto u MTS-u i Supernovoj plaćao oko 8000 nakon poslupljenja.Razlika u ceni je ogromna ali me zanima kakva je usluga.Navodno dolazi i neki brzi internet u Februaru mesecu iz pravca Sremske Mitrovice 600 mbs a nije optika.
Ako je tako sačekaj februar, to je light Gpon, ide preko antene na krovu, brzine do 650Mb/s

otvori cmd
kucaj
ping -t google.com
zatim kucaj ping -t i IP od rutera i naravno u novi CMD i vidi da nemas prekide u samom ruteru.
Nije, ruter je u redu, nego imaju neke prekide na mreži.
Kako vam radi upload u Borči?
Download je uvek dobar, upload kod mene oko 350, ranije je bilo 500, kako je kod vas?
Stabilna je brzina i ping, nije mi toliko bitno, ali ako je nešto do mene da znam da ih cimam, ako je svima da ne gubim vreme.
Pa realno 500 je max. Teško može brže od toga.

Znam da je 500 max, toliko sam imao ranije, sada ne ide preko 350, zato pitam da li i ostalima u borci tako radi.

Meriš preko speedtest-a ili gledaš u task manageru "performance" u toku uploadovanja?

Evo ti moj speedtest screenshot, a baš sam sad gledao performance u task manageru i vidim da upload ide do max 590 Mbps, a prosek je negde oko 400-450 Mbps.
evo meni je konstantan upload oko 500, Borča Greda...
Kako meriš?

Prilozi

• Screenshot 2024-12-11 at 23-42-40 Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
    Screenshot 2024-12-11 at 23-42-40 Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
    14.2 KB · Pregleda: 53

Ne može ni da se proba. Zvao sam Orion, pitao, imam svu potrebnu opremu od ranije, ne može ili bar ne dozvoljavaju.
Za 1gbps+ po portu, mora premium paket.
Šteta...

To zvanično ne može ni kod jednog operatera. Nezvanično (bez da ih pitaš)...

Hteo bih da prdjem u orion, da uzmem njihov tv i net. Zanima me vidim imaju velike brzine od 1,5GBs/ 500 idu do 4,5 Gbs. Sada me interesuje da li je ti istina i da li daju prave brzine koje pisu. Da li moze gasenjem rutera da se promeni ip adresa, i kakvi su oni?
Da kazem kod mene u ulici imaju optiku

Kroz celu ovu temu se ta priča o brzinama na Orion optici prožima.

Suština je:
  • Možeš da izvučeš brzine koje reklamiraju
  • Ne možeš na jednom uređaju da dobiješ te brzine

Kakva je njihova logika (da li je ta logika dobra ili loša, tema je za raspravu, ali je takva kakva je.i ne žele da je menjaju) daću na primeru paketa od 4.5Gbps:
  • ONT/Ruter orionov ima 4x1000Mbps LAN portove + wifi6
  • Realna maksimalna brzina na gigabitnom ethernetu je oko 940Mbps
  • Realna maksimalna brzina (u idealnim uslovima na wifi6 je oko 1200Mbps)
  • 4*940 = 3760Mbps ukupno na kablu + 1200Mbps na wifi-ju = 4960Mbps
  • To je u zbiru više od 4500Mbps.

Nadam se da je sad jasnije.

Jel probao neko da pokrene Orion na racunaru sa emulatorom? Meni radi sve osim video kluba, to ne umem da resim.

Nazad
Vrh Dno