Šta je novo?

Orion Telekom

@sammy admin password ti je serijski broj. Dakle ne ono u zagradi (HWTC...) što je za user nalog nego levo od toga na nalepnici: 48575443...

Kod mene je onda drugačije to, nije ništa u zagradi a i šifra za user nije napisana na nalepnici uopšte.
Piše lepo koja je šifra za admin , ali ne radi ta.
Inače šifru za user mi je dao momak koji je instalirao, zapravo to je šifra za Wifi, on nije ni znao koja je šifra za ruter nego sam ja kasnije to slučajno probao.
Poslaću im tiket tokom dana pa ću videti, nije to neki problem, namestio sam ja dns u okviru OS-a ali nisam ni znao da je fora u admin loginu, što nije loše svakako imati.

Pa promenili su login podatke šta ima da gledaš u to što piše za login podatke na nalepnici? Ja ti nisam napisao da pročitaš login podatke sa nalepnice već da pročitaš SN / serial number sa nalepnice.
Ajd plan B, loguj se sa "user" nalogom i onda kopiraj SN deo iz Device Information tabele:

IMG_20210607_132836.jpg

Dakle deo uokviren zelenim je password za "admin" korisnika. (a deo pored toga u zagradi je password od "user" korisnika, to već imaš).

Nismo se razumeli onda, ja sam ukucao SN sa nalepnice i nje prihvatio, taj SN nije isti kao SN iz Device information
U svakom slučaju, plan B je uspeo, hvala ti (y)

A koliko ti treba preko WiFi, 2 Gbps? :D
Pa max koliko moze, posto ne mogu 2.5 vuci na lan moram max sa wifi-a sad trenutno sa intel gen 6 karticom ide 300-400Mbit, speedtest nije pokazivao brzinu ok jer izgleda treba 20-30sec da povuce vise kanala
Pre nego sto nastavite sa ovim, bilo bi bolje da nam screenshotujes WAN prozor iz rutera i da potvrdimo kako stize internet u ruter. Ja pretpostavljam da 2.5Gbps salju kroz tri vlan konekcije, dve od 1Gbps i treca od 0.5 Gbps, dakle preko tri verovatno natovane IP adrese. U tom slucaju kombinovanje konekcija se postize metodom Load Ballancing i za to je potreban poseban ruter ili switch ili PCI mrezna kartica koja ima dva ulaza za net.
Nema nista specijalno cak sam i u admin mod usao:
orion-wan.jpg

Pa max koliko moze, posto ne mogu 2.5 vuci na lan moram max sa wifi-a sad trenutno sa intel gen 6 karticom ide 300-400Mbit, speedtest nije pokazivao brzinu ok jer izgleda treba 20-30sec da povuce vise kanala
Čekaj, znači ti ozbiljno tvrdiš da ukoliko prikačiš 4 kompjutera preko LANa sa ONTa ne možeš da povučeš 2,5G a to ti je preko potrebno jer želiš da iskoristiš do poslednjeg bita brzinu koju si platio?

Da! nemaju jace rutere i jedini nacin je da binduju po portu koliko ja kontam, mozda i ruter ne moze kontrolisat protok na ovoj brzini, nisam strucanza sad radi sve ok, 2 porta idu 1+1 i wifi izvlacim 300-400Mbit

Danas sam doživeo najprijatniji razgovor u mom životu.
Pošto sam imao problem sa dobijanjem besplatnog HBO GO naloga nakon potpisivanja novog ugovora, malo sam se dopisivao sa Orionom i na kraju su mi poslali aktivacioni kod,
medjutim danas me zove Aleksandar iz Oriona, jedna od najljubaznijih osoba sa kojom sam ikada pričao, izvinjava mi se što nemaju vraćanje unazad programa HBO, što je komunikacija sa kolegama bila traljava i bukvalno je bio spreman da učini bilo šta da mi nadoknadi to neprijatno iskustvo koje sam doživeo.
Pritom nemam kod njih neki ultra mega giga paket već osrednji - od 2500.
Ovakvu brigu o klijentu nisam nikad ranije doživeo. Svaka čast Orionu!

Danas sam doživeo najprijatniji razgovor u mom životu.
Pošto sam imao problem sa dobijanjem besplatnog HBO GO naloga nakon potpisivanja novog ugovora, malo sam se dopisivao sa Orionom i na kraju su mi poslali aktivacioni kod,
medjutim danas me zove Aleksandar iz Oriona, jedna od najljubaznijih osoba sa kojom sam ikada pričao, izvinjava mi se što nemaju vraćanje unazad programa HBO, što je komunikacija sa kolegama bila traljava i bukvalno je bio spreman da učini bilo šta da mi nadoknadi to neprijatno iskustvo koje sam doživeo.
Pritom nemam kod njih neki ultra mega giga paket već osrednji - od 2500.
Ovakvu brigu o klijentu nisam nikad ranije doživeo. Svaka čast Orionu!
Pa mogli bi da obezbede neki uredjaj na kojem radi HBO GO.

Rešio sam muku sa Laki stb ali nije baš kako sam hteo... Posle više mojih žalbi (i lepe ankete) da Laki secka i zamrzava sliku kad je na wi-fi a relativno je blizu Eltexa na 2m u drugoj sobi i deli ih samo pregradni zid definitivno je na wi-fi neupotrebljiv... Došao je momak, moram da ga pohvalim jako ljubazan i učtiv da predloži definitivno samo utp kabal da bi radilo. Izbušio je pregradni zid, napravio dosta kabla da mogu premeštati i sad radi normalno.
Planiram jednog dana i treći stb za dečiju sobu koja je na suprotnoj strani stana tako da je tek tamo naučna fantastika da će Laki raditi na wi-fi 😠... Tamo je i 2.4 ghz wi-fi jako slab pa mi je predložio da tražim zamenu Eltexa za Huawei pa bi trebalo da bude bolji signal.

Sto se tice 2.4Ghz na dosta lokacija po gradu je prezauzet tako da ni jedan ruter ne pomaze, pa treba obartiti paznju ili icu na 5Ghz ako je situacija bolja tu

Koliko znam 5ghz je još slabija po pitanju probijanja zidova iz sobe u sobu

Rešio sam muku sa Laki stb ali nije baš kako sam hteo... Posle više mojih žalbi (i lepe ankete) da Laki secka i zamrzava sliku kad je na wi-fi a relativno je blizu Eltexa na 2m u drugoj sobi i deli ih samo pregradni zid definitivno je na wi-fi neupotrebljiv... Došao je momak, moram da ga pohvalim jako ljubazan i učtiv da predloži definitivno samo utp kabal da bi radilo. Izbušio je pregradni zid, napravio dosta kabla da mogu premeštati i sad radi normalno.
Planiram jednog dana i treći stb za dečiju sobu koja je na suprotnoj strani stana tako da je tek tamo naučna fantastika da će Laki raditi na wi-fi 😠... Tamo je i 2.4 ghz wi-fi jako slab pa mi je predložio da tražim zamenu Eltexa za Huawei pa bi trebalo da bude bolji signal.
Meni je Orion box od prvog dana na kablu. Između njega i Huaweia metar i po bez zidova, kad je secnuo treći put, namestio sam LAN kabl i zaboravio na probleme.
To što su oni poslali lika da ti buši zidove i razvlači kablove za Laki box je samo još jedna potvrda koliki su oni carevi i koliko se trude oko svojih klijenata.
Za dečiju sobu ćeš morati da vučeš Lan kabl 1/1 al onda uključiš WiFi hotspot na Laki boxu i imaš full signal u toj sobi i okolini ;)

Nema nista specijalno cak sam i u admin mod usao:
Pogledajte prilog 308718
Koji je ovo ruter?
Da li neko ima Q2 i da je uzeo Gigant od 2.5?

ZLOrion klošari su mi ladno u toku noći resetovali konfiguraciju rutera! Sva podešavanja osim WiFi SSID sj*bali.

Pre 2 meseca bili promoteri u zgradi kod mene i nudili 12 meseci po 1 din, i kao moze optika na mojoj adresu. I posto mi sad istice ugovor sa SBB resim da pozovem da cujem ponudu.
Prvo mi nude 8 meseci po 1 din.
Pa onda kao na vasoj adresi nema mogucnost optike, pa onda kao podnesemo zahtev jer postoji mogucnost, i kao zovemo upravnika zgrade da udjemo u zgradu.
I ja kazem ok ajd da podnesemo zahtev, i od taj agent prodaje za moje mesto se ne javlja, a kad zovem korisnicki kaze na vasoj adresi nema mogucnosti.

Stvarno veoma profesionalno...... Izgleda da cu morati da ostajem na SBB

Imao sam backup napravljen 8. aprila dok je još aktuelan bio "telecomadmin" nalog. Sad sam napravio svežiji backup.

Inače, prilikom tog reseta mi se i javna IP konačno promenila... prethodnu sam imao od novembra (kad su mi menjali ONT).

Imao sam backup napravljen 8. aprila dok je još aktuelan bio "telecomadmin" nalog. Sad sam napravio svežiji backup.

Inače, prilikom tog reseta mi se i javna IP konačno promenila... prethodnu sam imao od novembra (kad su mi menjali ONT).
Eto - imao si pola godine statičku adresu gratis :D
Ja čim nešto veće menjam na ONTu, napravim backup podešavanja.
Nikad se ne zna a ne može da škodi.

Pa nema šta da menjam kad sam podesio :D Možda jednom u tri meseca mi zatreba novi port forward.

Prilično sam nov korisnik Oriona, pa možda jedno noob pitanje ... znači dešava se da kad oni urade reset sva podešavanja (osim wifi) se setuju na default ?
I zato ne bi bilo loše raditi povremeno backup ?

Prilično sam nov korisnik Oriona, pa možda jedno noob pitanje ... znači dešava se da kad oni urade reset sva podešavanja (osim wifi) se setuju na default ?
I zato ne bi bilo loše raditi povremeno backup ?
Pa tako nekako. S tim što se ti reseti baš proizvoljno dešavaju. Nekad ih nema po godinu dana, nekad budu 2 u mesecu.
Ili radiš backup ili ih zoveš i tražiš da ti sačuvaju trenutna podešavanja kao default pa onda prilikom reseta ti odmah učitaju ta tvoja podešavanja.
Onda si miran.

Pa tako nekako. S tim što se ti reseti baš proizvoljno dešavaju. Nekad ih nema po godinu dana, nekad budu 2 u mesecu.
Ili radiš backup ili ih zoveš i tražiš da ti sačuvaju trenutna podešavanja kao default pa onda prilikom reseta ti odmah učitaju ta tvoja podešavanja.
Onda si miran.
Zanimljivo da mogu da im tražim da mi sačuvaju trenutna podešavanja kao default.
Odradiću ipak backup, zašto da ne.

"Da podelim svoje iskustvo sa pregovaranjem za cenu sa Orion Telekomom za optiku i novi ugovor za Novi Sad (unapred izvinjenje za poduže pisanije).

Paket je istekao pre par meseci ali namerno nisam žurio sa obnovom jer sam očekivao Telekom BOX4 koji se naravno nije udostojio da razvede optiku po zgradi već 2 godine jer nekoga mrzi da radi svoj posao (mada sam ih cimao više puta u proteklih 6 meseci, i centralu i agente na terenu ali ništa, valjda im ne trebaju pare, šta znam)."

Da li u zgradi postoji saglasnost preko 50% stanova za uvođenje bilo kakva nove infrastukture? Ako nema saglasnosti niko ne može na silu da uvodi. Kod mene je bio predlog za uvođenje MTS optike i nije prošao iz banalnog razloga jer se većina bunila protiv postavljanja kanalica za optičke kablove. Tražila gospoda da se ukopavaju u zidove jer su kanalice ružne. (Na pola spratova već postoje kanalice za neke druge kablove). MTS to ne radi i izvisili smo za drugog operatera, prisutan samo SBB koji dere sa cenama i ne nudi nikakve pogodnosti za stare korisnike. Smor žestok.

Ako nisi u stanju da objasniš komšijama da im se isplati da "trpe" kanalice na zidovima onda i treba da vas deru.
Ako imaš normalne komšije, bukvalno možeš da imaš besplatan internet.
Uzmeš 2,5G od Oriona, provučeš po jedan kabl do dvojice komšija, oni imaju po 1G za 1300 a ti 0,5 besplatno :)

Od "insajderske" informacije, vec donekle i zvanicna informacija o ONT-ovima sa 2.5 gbps ethernet portovimaIMG_4181.jpeg

Prijatelju, pročitaj 10-15 strana unazad i ideje o natovanim adresama i podeli na više vlana će same nestati ;)
Usko grlo nije optički već LAN kabl.
Prijatelju, vrlo dobro znam sta govorim, veruj mi. Tudje znanje necu da komentarisem. A tebe bih molio da mi onda najljubaznije ozbajsnis, kako se to u ruteru konfigurise bandwidth po portu, konkretno u HG8245Q2 - port 1 = 1Gbps port 2 = 1Gbps port 3 = 0.5Gbps, a da na svakom portu mozes da vuces pun definisan opseg, tj. brzinu ponaosob. Port 1 i 2 je lako, jer je to puna propusnost porta ( ili mozda nije lako ;) ) a port 3 (0.5Gbps)? Ili, ajmo ovako, da bude "jednostavnije": port 1 = 0.8Gbps port 2 = 0.8Gbps port 3 = 0.9Gbps.

Takodje, kako da na ruteru koji ima 1Gbps portove ipak izvucem brzinu od 2.5? Samo nemoj reci da ne moze, jer moze. Hvala.

N.B. To da su ruteri na testiranju je bullshit. Nema tu sta da se testira... Ili ih imaju ili ih nemaju. Pre ce biti da ih jos uvek nemaju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno