Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Kako je dovoljan kad je downstream bandwidth za GPON ~2.5 Gbps. A taj 1 kabl koji oni razvuku ~1.5km dužinom celoj ulici po banderama nema beskonačno kapaciteta sa postojećom opremom (na oba kraja) i ima fixni broj vlakana... na koje se "splajsuju" korisnici kako se koji priključuje?

Ja ne videh da tu postoji više od jednog "čvorišta" koje je na kraju sela u 2 uličice koje se završavaju u njivama.. Samo tu postoji znatno deblji kabl (ide do bandera koje su na početku "atara"/ njiva / bašta na kraju ulice i tu se spušta u zemlju)... a u ostale 4 velike ulice gde su "odradili mrežu" imaju samo po 1 tanki kabl celom dužinom ulice. Ne znam koliko tu vlakana ima, ali nek je i 64 (a verovatno nije nego manje) opet to je manji broj nego broj kuća u ulicama.

Ono, realno... ja mislim da neće Orion ovde u narednih 2-3 godine nakupiti 60 korisnika u celom selu (zato što su ljudi em neinformisani o FTTH, em je previše penzosa koji plaćaju samo Box2 i 90% njih je pod ugovorima sa MTS-om) a ne u jednoj ulici... al opet... treba na vreme planirati za budućnost.

A i brzina do provajdera je džabe ako je routing dalje krš...

Jedan opticki kabl, ali prebroj koliko vlakana ima po cak u jednom kablu. Zasigurno vise od jednog. A tek onda po vlaknu split.
I za 60 korisnika mogu da daju 1 gpbs i to bez ikakve frke, OLT i tranciever mogu da rade poprilicno dobar bandwith allocation.
Niko u datom trenutku na 2.5 gpbs nece iskoristiti svojih 1 gpbs u svakoj sekundi, te OLT moze fino da radi banwith allocation i da obezbedi bas u toj sekundi kom korisniku treba bandwith.
Jednostavno tako GPON radi za upload i download.
A uostalom, ko kaze da je samo 2.5 gpbs alocirano za potrebe vaseg mesta, oni mogu da daju i do 10 gbps, a da pritom svaka kuca ima 1 gbps, ne bi mogli da iskoriste kapacitete citave mreze.

Routing kod oriona je sasvim odlican, ko ti je rekao drugacije, slagao te je.

Mali edit: I mi u zgradi imamo penzose, kad sam isao od vrata do vrata da skupljam potpise (nazalost bio sam primoran) i pricao za optiku, malo ko je bio voljan da potpise uvodjenje.
A posle kada su videli cene, brze bolje su raskidali ugovore sa sbb-a, i uzeli orion. A njih bas zanima sto je encode losiji i sto nema tamo neki kanal, bitno da ima vesti ;)

Poslednja izmena:
Ja nigde nisam napisao da 1 kabl na banderi = 1 vlakno. Čak šta više zapitah se "jel 64 ili manje?".
A za cene... odneo sam ćaletu flajer i objašnjavao mu šta kako zašto i koliko je najjeftniji i najjsporiji net brži od njegovog trenutnog... al džabe... ljudi navike menjaju teško... "ma šta će mi brži net"... Smarao njega pošto je njemu odavno istekla UO za Box4 paket (sa 10 Mbps netom) a bar 2 godine u nazad priča kako će on to da otkaže i ne treba mu IPTV (naravno da mu ne treba kad na PC-u jaši po EON koristeći moj nalog) ... sad kad se konačno ukazala prilika da se smanji mesečni račun i izbaci koja nepotrebna usluga a da to automatski ne znači da mora da pređe na 4G "kućni internet" on se nećka... neće ni da se prijavi da je zainteresovan a kamo li da se već rešio da će da uzme neki paket u Orion-u.

Smarao sam caleta a i zbog toga da se bar neko iz ove ulice prijavi :D :D Pošto kod nas u ulici nisu još postavili kabl. 3 ulice su odradili pre nekih 3-4 nedelje, a nekad u zadnjih 7 dana su odradili još jednu ulicu. Nije bilo kabla a pojavio se između 2 šetnje kera :d :d

Ja kontam da većina potencijalnih Orion korisnika ovde će doći iz grupe stipsa koje nisu koristile DSL zbog toga što neće da plate fixni nego su koristili raspali WiFi... a ostatak eventualno sa kraja/periferije te 2 ulice gde ni DSL nije dostupan zbog udaljenosti... ako odrade kabl uskoro u mojoj ulici na tu cifru možda dodaju i sam kraj moje ulice gde "ne ide" uopšte kabl za fixni... tu su ljudi koristili WiFi jer su morali ne jer su stipse :d

A lokalni penzosi su kalibra koje su jeeeedva ubedili mlađi ukućani + TeleDirekt ekipe (koje su išle od kuće do kuće neposredno nakon gašenja terestrijalnog analognog signala) da uzmu Box 2 (fixni + IPTV) i to uz lažnu priču / lažnja obećanja da bolje da uzmu to "za malo više para" i imaju više TV kanala jer onda kao neće morati da plaćaju RTS pretplatu :wall: :wall:

EDIT: lol, odradili su kablove i u mojoj ulici... juče ili jutros. Malopre sam primetio kad sam išao do prodavnice :d

Poslednja izmena:
E pa sad, medjuljudski odnosi u smislu prelaska na nove tehnologije, to je sasvim druga prica :D
Zao mi je sto ti otac vrsi restrikciju uvodjenja interneta, zamisli mene kad ti od 130 stanova, jedva dalo potpis 27 i to na foru, ne znam ti ja nista o tome, ali eto znam te, pa izvoli potpis.
Drugi ni da cuju, iako sam im rekao da nema obaveze da uzimaju paket i nema troska oko uvdjenja po zgradi.

A citava fora je u tome da nikada nije trebalo 50% potpisa, nego samo potpis upravnika, a upravnik mrgud.
Cak na kraju orion mojoj zgradi morao da dostavlja projektnu dokumentaciju, uverenje da nece trositi struju iz zgrade, a zamalo i bi da bude krvna slika i urinokultura :D :D :D

Ako su ti uradili kablove, pali caleta da ti uzme i tih mizernih 100 mbps, drastican skok sa telekomovih 10 mbps, nece se ni on ni ti pokajati, a verujem da nije veci trosak od telekomovog adsl-a.

Poslednja izmena:
Ma on se pita za net u firmi (koja je preko puta ulice), u kući sve i da hoće ne može da uzme Box paket na tom broju fixnog a da uključuje i internet jer se VDSL vodi na moje ime :d A moja "životna želja" je da baksuza ubedim da ne plaća svaku uslugu po 2x u 2 zgrade/kuće koje su na 20m "samo" podeljenje asfaltom ... već da se koančno "umreže" kuća i firma jer me užasno nervira što baca pare već ~9 godina jer je toliko tvrdoglav čovek da mi ne da da samo zveknem preko asfalta/ulice 20m LAN kabla a za brzine preko WLAN ja ne mogu i neću da garantujem. A čovek je namćor koji bi mi se popeo na glavu prvi put kad štucne nešto preko u firmi...

Ja ću u kući najverovatnije uzeti od Orion-a barem internet ali to tek u maju 2020. kad istekne UO na VDSL ugovoru. Do tad ću preživeti sa ovih 50/8.

Osim ako 1) se Telekom ne pojavi takođe sa FTTH (za šta postoji 1% šanse u narednih 5 godina... mada isto bih izjavio i za Orion FTTH) & 2) prestanem da koristim SBB TV uslugu. Ako se poklopi neka priča za Box paket i ovde kući kao u firmi.

Pošto Telekom bez "pretresanja" bandera definitivno ne bi mogao da mi ponudi sledeći brži internet paket (100 Mbps)... ruter procenjuje max na ~88 Mbps.

Najveći problem u svim finansijskim permutacijama je da neće da se odreknu ni jednog od 2 broja fixnog, verovatno neće hteti ni bar 1 da prenese u Orion + to što mora minimum 1 fixni da ima neograničeno zvanje drugih fixnig da ima keva da jaši... inače će da nabija račune još više nego sad (sad "samo" nabija zvanjem mobilnih brojeva).

Poslednja izmena:
Kako je dovoljan kad je downstream bandwidth za GPON ~2.5 Gbps. A taj 1 kabl koji oni razvuku ~1.5km dužinom celoj ulici po banderama nema beskonačno kapaciteta sa postojećom opremom (na oba kraja) i ima fixni broj vlakana... na koje se "splajsuju" korisnici kako se koji priključuje?

Ja ne videh da tu postoji više od jednog "čvorišta" koje je na kraju sela u 2 uličice koje se završavaju u njivama.. Samo tu postoji znatno deblji kabl (ide do bandera koje su na početku "atara"/ njiva / bašta na kraju ulice i tu se spušta u zemlju)... a u ostale 4 velike ulice gde su "odradili mrežu" imaju samo po 1 tanki kabl celom dužinom ulice. Ne znam koliko tu vlakana ima, ali nek je i 64 (a verovatno nije nego manje) opet to je manji broj nego broj kuća u ulicama.

Ono, realno... ja mislim da neće Orion ovde u narednih 2-3 godine nakupiti 60 korisnika u celom selu (zato što su ljudi em neinformisani o FTTH, em je previše penzosa koji plaćaju samo Box2 i 90% njih je pod ugovorima sa MTS-om) a ne u jednoj ulici... al opet... treba na vreme planirati za budućnost.

A i brzina do provajdera je džabe ako je routing dalje krš...

@stefkev: Za Eon: znam kako radi usluga... od ~aprila ove godine su konačno i D3i korisnike prebacili na istog "service provider"-a Kao i "Eon van SBB mreže" i nema više restrikcija "exkluzivnih kanala". A što se tiče "pa nek kupe, nek plate..." logike: zašto bi postojeći korisnik pristajao sad da plati bilo šta dodatno što je prethodnih X godina koristio besplatno? Do juče nije "morao" da ima SmartTV sad kao mora odjednom ili daj 7k dinara. Niko nije tražio prebacivanje na "Eon platformu", nije tražio AndroidTV uređaj, Play Store i Kodi... već hoće risiver na kom prati TV program. Nek odrade i nabave "dump" (= embedded Linux ) risiver ekvivalentan ovom Albis-u i nek ga daju "bez naknade" kao do sad... pa će veći procenat ljudi da prihvati napumpanu cenu Start / Osnovnog paketa.

Pod ovim sad "promo uslovima" samo će b*dala da pređe dobrovoljno sa D3i pre "dan D" kad isti ukidaju a kad ukinu otiće na Total (jer ista ponuda kanala, dobija se EOn servis a ne plaća se renta za primarni TV risiver), MTS IPTV (daju 6 meseci za 1 din, nisi ograničen na 1 risiver već imaš 2 ili 3 za dž zavisno od Box paketa) kako ko.

Oni prave pometnju postojećim korisnicima i primoravaju matore ljude da uče kako se koristi nova platforma ... pa umesto da daju neke dž meseci da kupe kakvu takvu volju kad "bolji brži Android" uređaj počne da se zakucava svakodnevno korisnik ne zove momentalno da traži raskid ugovora oni još se tripuju kao da korisnicima donose nVidia Shield klasu uređaja (13-14k dinara za taj Kaon krš, lol bre) a ne plastikaner koji se pregreva i koji SBB košta verovatno upravo tih ~3500 din kolika im je najmanja taksa kad se uzme najskuplji Eon paket. I malo im je i to neko daj i mesečnu rentu.

Šta su kao Albis nabavljali za 1 evro pa su mogli da ga daju bez takse i rente? Nego se to sad osililo misli ljudi "na periferiji" su ovce za šišanje i daće 2k mesečno da gledaju N1 i Nova S... dok konkurencija za dž daje 3 risivera... čak i Orion ne pilićari toliko...

Ko zna možda vam budu delili džabe nove risivere onaj njihov insajder je pre par dana postavio na svom blogu ovu sliku.Mada i da vam daju resivere džabe opet ostaje pitanje cene ono što sad imate od kanala na D3i to je na EONu tek na ovom srednjem paketu od 1999 din.
HAlmpVF.png

Prilozi

• 6bRscds.png
    6bRscds.png
    608.2 KB · Pregleda: 42
@jok: Novi vlasnik = nova poslovna politika. Da mogu i za Albis bi uveli rentu tih par preostalih meseci pre "zamene platforme". Čisto sumnjam da će išta davati za dž.... uz "Light" paket moooooožda se udostoje u okviru neke akcije da se odreknu mesečne rente pa da ostane "samo" taksa od 3500 dinara. Ali i u toliku "velikodušnost" sumnjam... ideja im je da im niko ne daje ispod 2000 din mesečno.

BTW taj OTT only box je po informacija koje se nalaze na onom "Android guide" nezvaničnom sajtu hadrverski jači od postojećeg "Eon Smart Box" :d Sad kad njemu procene "retail" cenu na jedno 19k dinara :d :d :d LOL

Si siguran oko ovoga u vezi razlike paketa? Pošto D3i korisnici imaju Osnovni + (deo ili ceo ?? sadašnjeg Pink paketa) Pink paketa koliko se sećam. Doduše nisam seo i poredio baš Start/Osnovni paket između ta 2 servisa... da ne bude opet priča kao što su beše napravili da se Hit paket na D3 i na Eon paketu razlikuju (da uz Eon fali nekoliko kanala).

A "insajder" je o zameni D3i risivera pričao još u decembru 2017. (a mislim da je tvrdio i da će biti besplatna zamena, mada to već nisam 100% suguran).. pa onda na sledeće leto, pa prošli decembar...

Poslednja izmena:
@shamanNS & @stefkev,
po listi TV kanala koju sam dobio, Orion pravi razliku izmedju tipova prenosa (wifi, adsl, gpon), pa je recimo Fightbox na WiFi u SD, na ADSL u HD a na GPON u FHD.
Ne znam da li imaju zakucan ili koriste neki adaptive bitrate streaming, a nisam video neki test koji potvrdjuje upotrebu jednog ili drugog tipa, vec samo nagadjanja (moze link neki?), mada je svakako suludo da ne koriste adaptive bitrate..

(Nisam jos nista uzeo, merkam Orion FTTH [uveden] i EXE-NET FTTH [zahteva uvodjenje] internet pa sam bacio pogled na TV)

Orion koristi HLS ali ne i adaptive streaming. Autorizacioni headend dodeljuje korisniku stream koji mu pripada, tako da wifi korisnici dobijaju klasicni OTT stream, koji ide i mobilnim telefonima sa Orion TV aplikacijom. Probacu da okacim sample fajl u toku veceri.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

M3u8 ne sadrzi nikakve bitne informacije o video fajlu, a nisu ni bitrate upisali. Tako da, ne vidim cemu to. Okacicu ts fajlove.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

@cyBerManIA

Za tv ne znam, koji kvalitet ide preko kog prenosa, samo znam da za GPON korisnike orion ima zasebni blok ip adresa.

I, što je takodje vrlo bitno, nisu NAT-ovane. Za razliku of SBB.

Evo danas sam prelistao i većinom i pročitao komentare na ovoj temi od negde sredine 2017. pa do kraja oktobra 2018. (ovo posle toga pa do danas sam već pratio dok je originalno pisano i diskutovano). Čisto da ispratim i kako su se promo cene menjale i komentare o TV usluzi i generalno iskustva. Vidim da su nekadašnje cene (te dopisane olovkom) preko "akvizitera" bile manje nego ove sad na flajeru koje su sa kao 20% popusta... I da je "trojka" akcijska ponuda nekad imala 200 Mbps net a sad je 50...

Među najzabavnijim momentima su mi komentari od @stefkev i koliko si "promenio pesmu" sad u odnosu na nekad:

Vidi, nije do tebe.
Ima tu vise faktora zasto ti brzina ne ide full 1 gbps.
Jedan od tih faktora je da kada ti je orion prodao paket, nije ti rekao da se 1 gbps odnosi na brzinu izmedju tebe i oriona, a ne izmedju tebe i krajnje destinacije odakle nesto skidas.
Sto znaci, zaista od oriona do tebe ima 1gbps, ali spoljasnji saobracaj ti oni ne garantuju.
Ima i faktor gde ti speed test serveri ne mogu da izvuku 1gbps. Sve zavisi od infrastrukture. Cak kada se merevelike brzine, moze da ti izmeri 940-950, a u osnovi kada bi pogledao bandwith preko rutera video bi ceo giga da izvlaci.
A ponajvise verujem, da ne izvlacis velike brzine zato sto orion ima ofrlje infrastrukturu, nisi prioritetni, te izlazni saobracaj od oriona do tvoje destinacije je kakav takav.
Nisu oni za dzabe dumpovali cene na 4000 din za 1 gbps. A da ne pricam da taj plastikaner ruski, tek tek ne moze da izvuce 1 gbps. Secem ruke ako moze da izvuce, i to paralelni download, a ne single download.
Druga prica je kad imas telekom 1 gbps, ili cak i da imas manje. A telekom ima sopstvenu infstrastrukturu. Onda zaista uzivas pune brzine.

Ne zavisi od krajnje tacke, ali zavisi do ruta krajnje tacke.
Na kraju, da si se setio da TS povezana direktno sa kontigentom u Frankfurtu i Parizu, ne bih se 2 puta pitao zasto telekom tek moze da izgarantuje brzinu.

....
A na kraju krajeva, tvoje "ruganje", koliko sta kosta, i koliko bi drugi ispali ovce da uzmu skuplje ispricaj sebi u bradu. Svako ima pravo da uzme sta im se svidja.
Opet odgovorno tvrdim da orion radi damping cene da prikupi korisnike, i da kad bude dostigao odredjenu cifru sa korisnicima, docice na nivo telekomove cene.

I ovi komentari koji su razni botovi i sendvičari zatrpavali komentarima na fazon da im KAO nije jasno da li se loše iskustvo odnosi na Orion ADSL ili optiku, a baš "nije" bilo očigledno na šta prelazi osoba koja je pre toga imala 50/2 VDSL...

@mstevanic
4 godine sam imao mtel vadsl i pukao je 2 puta po sat vremena.
Orion je do sada pukao bezbroj puta. Večeras se diskonektovao (vidim po obnovi IP adrese) barem 3-4 puta i sada je skroz offline (od 23h večeras).
Ako ti je stabilnost najvažnija, kao i meni, ne idi sa vadsl-a. Ja sam otišao kada sam imao 50/2, a da sam sačekao još par dana imao bih 8 mbps upload i sigurno ne bih otišao...

@mstevanic
To je moje viđenje, mnogo sam se premišljao, i uzeo sam napredniju tehnologiju koja me je na kraju koštala stabilnosti, a to mi je najvažnije, jer od interneta živim, a sve ga češće nemam (sreća pa 100GB mts postpaid radi :) )
Moji problemi takođe su često uslovljeni tim što sam podesio moj ruter, pošto njihov nije mogao da zadovolji moja očekivanja. Ali da ne bude da mislite kako imam neka prevelika očekivanja, jednostavno je loš. Npr. mts (vdsl) mtel (u BiH), SBB-ov, svi ti uređaji su meni OK ali, njihov - ne, čak ni u istoj prostoriji. Inače sam inženjer IT-a, sa mrežama imam dodira svakog dana.
Njihova podrška je ljubazna i predusetljiva, ali isto tako problem ne rešavaju u korenu, nego sređuju privremeno.

@Caridze, @mstevanic @duca89
Definitivno mts Vadsl zbog stabilnosti koja je bez premca (barem kod mene pune 4 godine, savršen internet i wifi signal sa prastarim huawei ruterom), ali ako torrentujete stalno, uzmite orion optiku, no odmah u startu imajte na umu ulaganje u sopstveni ruter i od njih tražite onaj media konverter (koji ću i ja tražiti čim se vratim sa odmora).

Ostatak komentara se može sumirati kao "onaj max došao da zaradi sendvič i drvi svoju priču" & "podrška im je horor" & "Eltex je krš a kad se ubaci svoj kreću muke Tantalove dok se ne podesi da PPPoE konekcija trajno radi kako treba" / "kod nas je sve super, to ne valja tvoj Mikrotik korisniče".

Da li sam ja to dobro razumeo da Orion ne šalje papirne račune na adresu na koju se vodi usluga, osim ako se za to plati na godišnjem nivou???

Sve u svemu, kako sam čitao komentare tako sam mentalno upisivao belešku prvo "ok TV ni slučajno", pa onda "možda nije pametno da prebacujem fixni i rizikujem posle isteka ugovora kompikacije pri vraćanju na POTS fixni u Telekomu" pa sad na kraju nisam sigurna da li bih i internet uzimao :d
Kad već imam 50/8 koji rade savršeno a sa "Orion experimentom" gotovo sigurno rizikujem da posle nema slobodan DSL port ako budem hteo da se vratim ...

Previše je potencijalnih problema (a prvi problemčić će da znači kidanje živaca i upoznavanjem sa divnom Orion podrškom) i previše minusa u asocijaciji sa Orionom kao firmom ... a kod Telekoma se taj potencijal svodi na "oni ne mogu da mi daju pre 80 Mbps" i "šta ako se u budućnosti javi neki šum na parici?".

Da ne bih i ja zbog prelaska na napredniju tehnologiju posle kukao što sad treba da čekam u nedogled na me puste nazad na onu zastarelu...
Videću, imam i 10 meseci da razmislim plus je jedan od ključnih momenata to šta ću koristiti za TV uslugu od momenta kad SjBB ukine D3i a to će da se desi ko zna kad "do kraja godine". Kad to dođe i prođe malo će se iskristalisati situacija... Već u startu ima jedna komplikacija (mora fixni sa neograničenim minutima) još ako se na nju doda i "koristiću krš TV ponudu" onda najmanje komplikujem sebi život ako se predam i pustim matorce da uzmu Box4 sa 50/8 netom a da činjenicu da se pojavio Orion sa FFTH iskoristim da "na mišiće" otmem još neke dodatne dž mesece u Telekomu pod pretnjom da ću otići kod Orion-a :D

Poslednja izmena:
Besplatno salju racun na kucnu adresu al ne po defaultu moras da odes u poslovnicu da potpises zahtev za to

@shamanNS
Prva izjava ti je van konteksta, da pojasnim:
Sto se tice dostavljanja brzine, korisnik northgate je imao probleme.
Medjutim, mojim licnim urgiranjem preko poznanika, coveku su otisli da menjaju ONT, i cak su ispitali citavu instalaciju da li ima zagusenja.
Problem nije bio nit u instalaciji nit na ONT-u kako je northgate tvrdio, vec matorost laptopa i nemogucnost da hendluje 1 gbps.
Na licu mesta je covek testirao na drugom laptopu te brzine, izvukao bez problema 1 gbps.
Ipak, stari ONT su mu zamenili za novi, iako je bio sasvim ispravan i nisu morali. Tako mi je preneseno.

Sto se tice ruta:
Da kod telekoma sam zasiguran da ima dobre rute, zato sto izlazi na Pariz i Frankfurt, medjutim koliko vec koristim Orion, bez greske i zastajkivanja.
Na pocetku dok nisu optimizovali cvoriste, bilo je malo zamuckivanja prilikom uploada zbog alociranja bandwitha, medjutim cvoriste je bilo optimizovano u roku od nedelju dana.

Sto se tice cene:
Da, i dalje tvrdim da ce orion poskupljavati, ali uzimas sad dok je jeftino, i koristis. Uprotivnom placas telekom, ili sta god hoces.

Sto se tice racuna:
Po defaultu ne dostavljaju papirni racun, osim ako im ne trazis. Nema naknade za dostavu papirnog racuna.
Takodje mozes platiti kreditnom karticom preko njihovog portala, ako ne zelis preko racuna.

Sta takodje tvrdim:
Ostali servisi kod oriona nisu ni blizu kao FTTH. ADSL je strava i uzas, kao sto potencijalno moze biti i wifi.

Poslednja izmena:
Horror priče u vezi Orion WiFi i ADSL su opšte poznate svima. U WiFi sam "uživao" tokom leta 2017. i za WiFi je to uvek slična priča ko god bio provajder...
Ali se postavlja pitanje zašto im je ADSL takođe horror? Jel to krivica isključivo Telekomove dotrajale infrastrukture ili je značajnije udeo u nekim stvarima koje su pod odgovornošću Oriona (agregacija, kapacitet "linka, loša oprema koju dele korisnicima)?

Ako nije "samo" ko je na kakvoj parici probleme onda je to validan i objektivan povod da ljudi budu skeptični i ka njihovoj FTTH ponudi, pogotovo gledano dugoročno. Jer FTTH rešava samo "last mile" problema a ne pravi od Oriona ozbiljnu firmu i ozbiljnog operatera.
Prosto firma ima zasluženo reputacija koja ne uliva poverenje.
To koja je trenutna cena u momentu sklapanja ugovora očigledno ne znači ništa... kad koriste "tipski" ugovor gde se ništa ne precizira.
A "pa moći ćeš da raskineš ugovor ako podignu cenu" (pod uslovom da primetiš na vreme objavu na sajtu) argument je prazan u situaciji da neko prelaskom na Orion je 80% sigurno ostao bez DSL porta u centrali pa samim tim ostaje osuđen na Orion dok ponovo dočeka slobodan port.

Telekom je ovde podjednako dobro radio i kad sam koristio 4 Mbps i 20 Mbps i sad 50... i kad su imali 5 korisnika u ulici sa samo internet paketima od 1 Mbps i sad kad imaju poprilično veći broj gde većina koristi i IPTV. A pri tom nisu ništa dodatno kopali po selu nakon ~2008. (2010. je krenuo ADSL) kad su raskopali glavnu ulicu.
Što ukazuje na to da su planirali "link" / "vezu sa gradom" dugoročno.
A Orion mi ne deluje kao firma koja će inicijalno da odradi "mrežu" da i za 3 godine kasnije sve svima radi max pa makar i cela ulica bila kod Oriona.
Više mi oduvek deluju kao firma kalibra VIP-a koji ja ne bih koristio kao primarnog provajdera usluge koju nude pa sve da daju uslugu 5 godina za džabe.

Moram opet da te demantujem, da sto se tice xDSL, nije ni do Telekoma i Oriona, vec do instalacija.
A jednu gresku si napravio, rekao si "Telekomova" dotrajala infrastruktura. Nije telekomova, cak tu se i telekom odrice odgovornosti.
Primera radi, Telekom garantuje da ce parica do ormana biti u ok stanju, ali od ormana do krajnjeg korisnika ne garantuje, posto instalacije nisu oni pravili.
Tako su mene izvozali, i hteli da mi naplate penale da izadjem iz UO, iako ja realno ne mogu da iskoristim vdsl uslugu. Preko ratela sam jedva uspeo da izdejstvujem "kompromisno resenje".

Ni meni Orion nije bio na prvu loptu odgovarajuce resenje, medjutim, posto sam sateran u cosak cenovno, okusao sam srecu.
Instalacije su bolje odradili nego Telekom. Do sada, na malo problema sam naisao, nista sto se nije moglo propraviti u roku od minut, dva.

Sto se tice planiranja kod tvog mesta, ne znam, Za nasu zgradu predvidjeno je da svaki stan moze da uzme internet i da koristi bez problema.
U osnovi da, Orion jeste kalibra kao najveci alternativni provajder.
Za sada, licno mojim potrebama odgovara i radi besprekorno.
Opet po principu, ne trazi dlaku u jajetu, ili uzmi orion, ili ostani na dsl-u kod telekoma, na tebi je izbor. Sto se mene tice mozes i preci na vip-ov "kucni internet", ionako polako guraju 5G, link na 23 gbps, zagarantovano imas 1 gpbs, ping 1 :D :D :D

> Primera radi, Telekom garantuje da ce parica do ormana biti u ok stanju, ali od ormana do krajnjeg korisnika ne garantuje, posto instalacije nisu oni pravili.

Zavisi do kog dela instalacije. Npr. Telekom ne garantuje za deo parice od razvodne kutije do modema, ali je kod većine ljudi problem od xDSL exchange-a do razvodne kutije. Za taj deo je definitivno odgovoran Telekom, jer ja kao korisnik nemam pravo da iskopam paricu i da menjam kablove kako se meni hoće.

@shamanNS
Prva izjava ti je van konteksta, da pojasnim:
Sto se tice dostavljanja brzine, korisnik northgate je imao probleme.
Medjutim, mojim licnim urgiranjem preko poznanika, coveku su otisli da menjaju ONT, i cak su ispitali citavu instalaciju da li ima zagusenja.
Problem nije bio nit u instalaciji nit na ONT-u kako je northgate tvrdio, vec matorost laptopa i nemogucnost da hendluje 1 gbps.
Na licu mesta je covek testirao na drugom laptopu te brzine, izvukao bez problema 1 gbps.
Ipak, stari ONT su mu zamenili za novi, iako je bio sasvim ispravan i nisu morali. Tako mi je preneseno.
Ja od pocetka imam gigabitni adapter i na samom pocetku je sve radilo kako treba,pa je odjednom posle prestalo.
Sad opet imam odstupanja i kod DL i UL sto pre nije bio slucaj,bar kada je UL u pitanju.

Poslednja izmena:
integrisani 1gbps adapteri a pogotovo driveri znaju da zezaju, ipak su to jako jeftini cipovi meni se cak desavalo da zabode adapter pri 200mbit iako je ploca novija, noviji driver je resio problem...
za teoretcki max protok tek mogu da zamislim...

a sto se tice uploada on ne bi trebalo da zavisi od istog, ali i dalje ti nisi kupio garantovanu brzinu to ni jedan provider ne nudi u svakom momentu, mada je treba ocekivat

Poslednja izmena:
integrisani 1gbps adapteri a pogotovo driveri znaju da zezaju, ipak su to jako jeftini cipovi meni se cak desavalo da zabode adapter pri 200mbit iako je ploca novija, noviji driver je resio problem...
za teoretcki max protok tek mogu da zamislim...

Ne verujem da je do adaptera jer je mesecima islo oko 940 DL,a UP je isao i preko 100.
Islo je jedno vreme konstntno 500 i nesto dok je tad UL isao maksimum.
A sad je ovako kako sam postavio na slici.

Ja od pocetka imam gigabitni adapter i na samom pocetku je sve radilo kako treba,pa je odjednom posle prestalo.
Sad opet imam odstupanja i kod DL i UL sto pre nije bio slucaj,bar kada je UL u pitanju.

Isto mi je preneseno da nisi imao klasican ethernet nego neki adapter na usb.
Sto i meni u krajnjem slucaju sumnjivo, ali opet, sto je do mene, ucinio sam da dodju.

Moja brzina, sa 3 tv-a i par uredjaja koji trenutno vuku internet:

113633132.png

@MilanKragujevic

Da, na to sam mislio. Ne garantuje od razvodnog ormara do modema. A to sto sam ja na 10om, i nisam zidao zgradu i postavljao instalacije, to je moj problem.
Preko ratela sam uspeo da izdejstvujem da mi ukinu UO, uz obavezu da naredne 2 godine placam samo fiksni telefon.

Poslednja izmena:
Isto mi je preneseno da nisi imao klasican ethernet nego neki adapter na usb.
Sto i meni u krajnjem slucaju sumnjivo, ali opet, sto je do mene, ucinio sam da dodju.

Moja brzina, sa 3 tv-a i par uredjaja koji trenutno vuku internet:

Pogledajte prilog 271635
Dosli jesu,ali nista nisu uradili da se popravi situacija,a onaj lik Slavisa ili kako se zove, se posle nije javljao na telefon.
Toliko o profesinanaliznu Orion radnika.

Dosli jesu,ali nista nisu uradili da se popravi situacija,a onaj lik Slavisa ili kako se zove, se posle nije javljao na telefon.
Toliko o profesinanaliznu Orion radnika.

Dosli su ti vise puta.
Jednom cak nisi ni bio kuci.
Cak si se i posvadjao sa majstorom da ti zameni ONT, pa ti ga i zamenise.

Na kraju sam ja popio grdnju gde sam ih slao.
Molim te.....

Ja se nisam svadjao ni sa jednim majstorom,to kao prvo,sami su hteli da menjaju.
Koji god da je dosao bio sam ljubazan sa njima,sem sa ovima iz CC koji pojma nemaju sa zivotom.
Nemanja je dokaz za to,momak koji im radi tehnicku podrsku na terenu.

I na kraju,dolazili su mnogo pre nego sto si ih ti "slao"mada ne vidim kako mogu da dolaze ako ih salje neki drugi korisnik,to nema logike.

Ja moram da ih pohvalim kad sam uveo 1000/100 link mi nije prelazio 600 u dl i zvao sam tehnicku odma, poslali su coveka u roku od 24h dosao sa laptopom da proveri, i kod njega isao full link, kod mene jok.....da bi se ispostavilo da je bio problem u Kaspersky Internet Security po defaultu mu je upaljena neka opcija da limitira trafic over metered connection (iako ovo nije to je uticalo da sece link na pola bukvalno na masini)
Takodje kad sam poceo da imam neke cudne ppp dropove konekcije isto su mi resili remote sve doduse 3-4 dana im je trebalo al od tad mi nije pukla ppp konekcija 56 dana (pukla kad je puko link celoj zgradi neko negde spolja ostetio opremu)

Ja se nisam svadjao ni sa jednim majstorom,to kao prvo,sami su hteli da menjaju.
Koji god da je dosao bio sam ljubazan sa njima,sem sa ovima iz CC koji pojma nemaju sa zivotom.
Nemanja je dokaz za to,momak koji im radi tehnicku podrsku na terenu.

I na kraju,dolazili su mnogo pre nego sto si ih ti "slao"mada ne vidim kako mogu da dolaze ako ih salje neki drugi korisnik,to nema logike.

Mogu da dodju, ako si dobar sa odredjenim ljudima, pa ucine kontra uslugu.
Drugacije sam tretiran u orionu, zato sto sam ih ispomagao, a trazio kontra uslugu da dodju i vide koji je problem kod tebe.
Posto tebi korisnicka podrska tesko da ce se javiti iz razloga koju su poznati tebi.

Ako su ti predhodni dolazili, sto ti nisu resili problem?
A onda za ove koje sam ti poslao, kazes da nemaju blage, a ucinili sve sto treba.

Sve mi se cini da su oni u pravu, imas star laptop, imas neki adapter, i posle pricas kako ne moze na 1 gbps.

Mogu da dodju, ako si dobar sa odredjenim ljudima, pa ucine kontra uslugu.
Drugacije sam tretiran u orionu, zato sto sam ih ispomagao, a trazio kontra uslugu da dodju i vide koji je problem kod tebe.
Posto tebi korisnicka podrska tesko da ce se javiti iz razloga koju su poznati tebi.

Ako su ti predhodni dolazili, sto ti nisu resili problem?
A onda za ove koje sam ti poslao, kazes da nemaju blage, a ucinili sve sto treba.

Sve mi se cini da su oni u pravu, imas star laptop, imas neki adapter, i posle pricas kako ne moze na 1 gbps.

Duzni su da dodju svakom ko im placa pretplatu a imaju odredjeni problem.
Laptop nije star jer ima manje od 2 godine,tako da ne pricaj nesto sto ne znas. Adapter je TP Link koji mi je ovde preporucio Ninoslav,i koji radi sasvim ok,a u medjuvremenu sam promenio nekoliko i svaki je tada imao problem,jer je problem bio kod Oriona,a ne u USB-u.I na kraju sam se vratio na TP link.
Sto se predhodnih tice koji su dolazili,sto nisu resili problem to je pitanje za njih,a ni ove sto si ti "poslao" nisu nista uradili.

To sto ti je star 2 godine laptop, ne znaci da i dalje moze da hendluje 1 gpbs.
I moj je star 2 godine, pa moze 10 gbps (ethernet -> thunderbolt adapter).

Jel se zapitas i kad si menjao adaptere, sta dalje moze biti?
A pritom pred tobom testirali brzine i izvukli 1 gpbs bez problema.
Meni tu jako skripi da su oni izvukli 1 gpbs, a ti ne.

Da, trebaju svakom da dodju, ali u tvom slucaju previse si ih puta zvao, sada kada vide listing, retko ko hoce da ti se odazove iz podrske, a kamoli da posalje nekog.
Opet, ljudi su dosli i pored toga na moje urgiranje.
Ali to mi je opomena da ne cinim usluge drugima.
Nije da branim ikog, ali kad neko nije u pravu, nije u pravu.
U tvom slucaju problem je poznat, neces nikad izvuci 1 gpbs u potpunosti, a mozes samo da pricas protiv oriona, a zaista nije do njih.

@Nekron
Njihova boljka jeste PPPoE server, zna da pukne, ali to jako retko. I to sam napomenuo.
Inace, od 920-970 mbps u potpunosti je ok da isporuce link.

EDIT: da budem malo neutralniji: ako cenis da je i dalje orion problem, izvoli na stranicu ratela, napisi zalbu, izdejstvuj raskid UO, pa uzmi drugog provajdera koji ce ti eventualno dostaviti brzine koje si platio.

Poslednja izmena:
Vrh Dno