stefkev
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 29.07.2012
- Poena
- 180
Kako je dovoljan kad je downstream bandwidth za GPON ~2.5 Gbps. A taj 1 kabl koji oni razvuku ~1.5km dužinom celoj ulici po banderama nema beskonačno kapaciteta sa postojećom opremom (na oba kraja) i ima fixni broj vlakana... na koje se "splajsuju" korisnici kako se koji priključuje?
Ja ne videh da tu postoji više od jednog "čvorišta" koje je na kraju sela u 2 uličice koje se završavaju u njivama.. Samo tu postoji znatno deblji kabl (ide do bandera koje su na početku "atara"/ njiva / bašta na kraju ulice i tu se spušta u zemlju)... a u ostale 4 velike ulice gde su "odradili mrežu" imaju samo po 1 tanki kabl celom dužinom ulice. Ne znam koliko tu vlakana ima, ali nek je i 64 (a verovatno nije nego manje) opet to je manji broj nego broj kuća u ulicama.
Ono, realno... ja mislim da neće Orion ovde u narednih 2-3 godine nakupiti 60 korisnika u celom selu (zato što su ljudi em neinformisani o FTTH, em je previše penzosa koji plaćaju samo Box2 i 90% njih je pod ugovorima sa MTS-om) a ne u jednoj ulici... al opet... treba na vreme planirati za budućnost.
A i brzina do provajdera je džabe ako je routing dalje krš...
Jedan opticki kabl, ali prebroj koliko vlakana ima po cak u jednom kablu. Zasigurno vise od jednog. A tek onda po vlaknu split.
I za 60 korisnika mogu da daju 1 gpbs i to bez ikakve frke, OLT i tranciever mogu da rade poprilicno dobar bandwith allocation.
Niko u datom trenutku na 2.5 gpbs nece iskoristiti svojih 1 gpbs u svakoj sekundi, te OLT moze fino da radi banwith allocation i da obezbedi bas u toj sekundi kom korisniku treba bandwith.
Jednostavno tako GPON radi za upload i download.
A uostalom, ko kaze da je samo 2.5 gpbs alocirano za potrebe vaseg mesta, oni mogu da daju i do 10 gbps, a da pritom svaka kuca ima 1 gbps, ne bi mogli da iskoriste kapacitete citave mreze.
Routing kod oriona je sasvim odlican, ko ti je rekao drugacije, slagao te je.
Mali edit: I mi u zgradi imamo penzose, kad sam isao od vrata do vrata da skupljam potpise (nazalost bio sam primoran) i pricao za optiku, malo ko je bio voljan da potpise uvodjenje.
A posle kada su videli cene, brze bolje su raskidali ugovore sa sbb-a, i uzeli orion. A njih bas zanima sto je encode losiji i sto nema tamo neki kanal, bitno da ima vesti
Poslednja izmena: