Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Cvorista nisu dobro uradjena… ja nemam ovih problema, nbg opstina. Merio veceras, oko 400 preko wirelessa kroz zid, doduse tek oko 22:00… probacu sutra u 20:00

Svi kazu ako je prava optika da je dobro , ako je fejk optika onda su problemi
Nznm sta je kod vas , @mirop mislim da si prava optika pa ti radi ok

Npr tu postavku gasa aka "Milenijum tim" su u mom kraju pre 2 ili 3 godine presekli kanalizaciju.
Onda kad su se jurili rokovi da se gasifikuje Srbija. Nemojmo kriviti ikog, pricam ovo je su se pojavili naslovi u tabloidima. Kriva je neuredjena mitomanska i kleptomanska drzava.
Nama nikako ne treba davati da gradimo nuklearke. Ne postoji stepen odgovornosti za ista.
Idemo dalje.

Probaj da trazis snimak.
Znas sta ce reci, preko RATEL-a: zastita privatnih podataka operatera. :ROFLMAO:
Ziva istina. Ja trazio snimak razgovora sa agentom i nije mi dozvoljeno a trebalo mi kao dokaz.
Da li ce ga razotrikti to sto kaze: Nenad, Sanela, Mića, Đoka, Ana ... na vezi, izvolite?
Најбоље овако - Кориснички центар сам звао дана тог и тог у толико и толико сати, оператер тај и тај. Добио сам следећу информацију..
Па ако неко мисли да лажеш, нек слуша и нека се сналази. Само мејлом лепо пошаљеш жалбу.
Cvorista nisu dobro uradjena… ja nemam ovih problema, nbg opstina. Merio veceras, oko 400 preko wirelessa kroz zid, doduse tek oko 22:00… probacu sutra u 20:00
Па кад ниси на коаксијали, морају негде и оптику да уграде а да оставе коаксијалу за периферију града.

Svi kazu ako je prava optika da je dobro
Kod mene je prava optika pa ne radi uvek / stalno dobro. Razlika u odnosu na BG & Zemun korisnike je da je za deo mreže kojom putuje moj saobraćaj "nadprovajder" Telekom i da se VPN-uju u Orion mrežu. Kad se sve raspada protok ka MTS serveru je kod mene na maximumu.

Nbg/zemun treba da mere prema yettelu bivsem Telenoru to mi je njih jedan tech rekao pre jedno 4 godine jer je najblizi cvor da se vidi da li problem negde lokalno
1700181350088.png

Šta u opšte znači "prava optika"?

Kako znate koji vrstu imate?

@bakara Ako ti u kuću / stan dovedu optičko vlakno, to je prava optika. Tu isto imaju dve vrste:
  • Metro optika - kombinacija GPON i XGSPON na vlaknima - najveće brzine, 1.5 - 10Gbps
  • City optika - samo GPON - one manje brzine - do 2.5Gbps
Pored prave optike imaju i:
- Hybrid optika* - WiGig - brzine do 650Mbps

* Optika (XGSPON) ide do neke zgrade u blizini gde postavljaju WiGig P-T-P (60GHz, 802.11ad) link - za svaku zgradu posebno imaju po jedan link (nisu deljeni). Takav link u idealnim uslovima ima 1000/1000Mbps full duplex kapacitet, ali može da opadne ako je recimo loše vreme. To koriste uglavnom u stambenim zgradama gde nemaju pravu optiku, ali negde blizu imaju, pa ovako "premoste".

Uskoro mi ističe ugovor za paket 1000/200, pa bih da vidim šta i kako dalje. Trenutno koristim njihov jednoportni Eltex, a nadalje je sva oprema moja (ruter, AP-ovi itd.) i tu ne dolazi u obzir išta da menjam, naravno.

E sad, ako bih prešao na viši paket, npr. 4,5/1Gb, koje su mi opcije? Kakav je taj njihov "WiFi 6 ruter" koji daju, postoje li negde njegove detaljne specifikacije? Da li on ima uopšte 10Gb izlaze na LAN portovima? Ako nema, mogu li da tražim nešto drugo? Jer ako mi je jedina opcija da to njihovo što daju stavim u bridge i koristim njegov 1Gb LAN izlaz ka mom ruteru, badava bacam pare na veći paket. Moj ruter (Ubiquiti) ima 10Gb SPF+ WAN ulazni (plus 1Gb RJ45, koji trenutno koristim).

Bacaš pare svakako i biraj paket na osnovu upload-a koliko ti stvarno treba.
ZLOrion ne da opremu sa 10 Gbps portom osim ako uzmeš 10 Gbps paket.

^^ Jedini način da izvučeš više od 1gbps je da sa više uređaja vučeš po 1gbps ili Wireless. Ne menjaj paket, ako ti nije zapelo za veći UL ili ako ti novi paketi nisu jeftiniji, ne diraj to što imaš.

Ja sam baš zbog te situacije da ne daju opremu sa portovima bržim od 1Gbps, upravo i uzeo tzv "1500/500Mbps" paket. jedino zašto bi koristio veći paket je upload, ali realno mi ne treba više od 500Mbps. Ne treba mi ni toliko, možda bi mi i 200Mbps upload bio ok.

Imam posle njihovog rutera neki OpenWRT sa ARM filogic CPU-om, da ne reklamiram sad konkretan model, i još nekoliko AP-ova, i to radi izuzetno dobro, ako izuzmem probleme sa peering-om koje Orion ima.

Dolazim do toga da na Orionu (u Nišu) imam 940/500Mbps, a u Pirotu na mts optici imam 940/400Mbps.

Očekivanja kod Oriona sam stavio na neki minimum, dok sam kod mts-a ista stavio na maksimum (shodno ceni). Svesno sam pristao na Orion-ove mane, i tako koristim :)

Svi paketi su jeftiniji, zapravo, od ovoga što sada plaćam (2600 din za net + tv + telefon), tako da mi migracija na drugi paket ne gine.

Dobro, ako uzmem 1500/500, jel daju da se zadrži stari jednoportni Eltex, ili moram da pređem na taj "Wifi 6 ruter"? Kakav je on u bridge režimu, da li baguje, mora da se resetuje itd.?

Meni nisu dali taj wifi6 ruter, dobio sam HG8245Q2 - čak mislim da je polovan, stavili su ga u bridge i iskljucili wireless, za sad se nikad nije zaglupio.

Ima li neko iskustva sa njima u skojevskom naselju, konkretno kod Eko pumpe? Treba da se preselim tamo za 10-ak dana i treba da uzmem neki net. Kad sam um poslao upit javili su mi da može. Mislio sam taj od 2,5Gb/s jer je smešna razlika u odnosu na 1,5. Mada posle se setih da imam samo 1Gb lan na ploči ...Ali sad kad sam pročitao iskustva sa njima više nisam siguran da je to pametno. Jel treba da instaliram da mi dovedu optički kabl do stana (mislio sam da se to podrazumeva) ili da gledam kod drugih, mada su svi ostali bar 2x skuplji. Možda za taj 1,5GB/s stavljuju tu wi-fi "fake" optiku.

Ako ti dovuku optiku, uzmi najmanji paket i čak i kada radi loše, to je dovoljno dobro.

Nadaj se da nećeš imati potrebe da kontaktiraš korisničku službu, jer ne samo da su beskorisni, nego često i vređaju inteligenciju (prosečno inteligentnog) pozivaoca.

Divota, sad je 24h praktično konstantno download ispod 300 Mbps net 🤣🤣🤣

IMG_20231118_180241.jpg

IMG_20231118_180305.jpg

Sad sam merio kod mene, tu je na nekih 800/200. Bas bzvz, trebali bi da imate stabilnu uslugu, ono ispade ******… mozda ce biti bolje ako ulete oni rumuni, makar da obore cenu ostalim provajderima…

Ako ti dovuku optiku, uzmi najmanji paket i čak i kada radi loše, to je dovoljno dobro.

Nadaj se da nećeš imati potrebe da kontaktiraš korisničku službu, jer ne samo da su beskorisni, nego često i vređaju inteligenciju (prosečno inteligentnog) pozivaoca.
Ok, hvala. Baš zbog tog korisničkog iskustva ostalih se dvoumim. Do sada sam imao MTS ADSL na drugom mestu koji nije savršeno radio, ali bar drže neki nivo kad je problem.

Sad sam merio kod mene, tu je na nekih 800/200. Bas bzvz, trebali bi da imate stabilnu uslugu, ono ispade ******… mozda ce biti bolje ako ulete oni rumuni, makar da obore cenu ostalim provajderima…
Kakvi sad rumuni?

Ok, hvala. Baš zbog tog korisničkog iskustva ostalih se dvoumim. Do sada sam imao MTS ADSL na drugom mestu koji nije savršeno radio, ali bar drže neki nivo kad je problem.
Moras imati u vidu da ovde vise u glavnom ljudi nezadovoljani uslugom i da ti nije merodavno kako je ostaloj vecini, po bgu , blokovima je optika vise nego dobra godinama, i ne prestaje sa radom nista vise od ostalih provajdera ako nista a dosta su jeftiniji, tako da optika i orion su definitivno dobar izbor bar u bgu ;).

Potvrđujem da u blokovima radi odlično, šta više bolje od drugih!

Batajnica, Novo naselje, internet prekida pa ponovo dolazi na 5-10 minuta, od sinoć. Prijavio sam i završilo se na "restartujte ruter, pa mu iščupajte kabl, pa iščupajte iz struje, pa čačkalicu u rupicu". Rečeno - učinjeno. Proradio na 25 minuta i sad je evo opet mrtav. Čekam sad opet... neverovatni idioti. Navodno, "samo je kod mene problem". Da, 100%.
Opet ista procedura - bez rezultata. "Problem je prijAvljen, ako bude potrebe, će dođu kolege na lokacijI".
Jezivo.
Ništa, "će oladimo pivo"...

Poslednja izmena:
Video ovde neki trac da su rumuni zaintetesovani za a1…
Kakav sad A1 :)

Kod mene četvrti mesec od kada sam uveo Metro optiku 2,5/0,75 Gb/s (Palilula, kod hale Aleksandar Nikolić), izuzetno sam zadovolajn kako radi, bez prekida, stabilno. Za 1375 RSD mesečno, ovo je stvarno neprikosnovena ponuda.

Evo, koji sat kasnije, još uvek ništa, iako mi je čovek najavio da će doći ekipa - ni ekipe ni neta nema. Mada, istina, nije ni precizirao da li dolaze danas ili sutra. Ionako ih je četvorica od Zemuna do Konjanika i rade ko lekari specijalistu, samo pre podne. Zvaću sutra opet, malo da slušam muziku, nema mi druge.

Meni su danas instalirali optiku>
i dobio sam neispravni polovni modem, na wifi ima SSID krstic, ali niti mogu da se zakacim na wifi, niti rade mrezni portovi.
Sutra ce valjda da donesu drugi.

nakon resetovanja dobijem SSID "huawei fkh8" ali ne znam kako da se ulogujem na wifi posto je zakljucan?
na nalepnici modema pise da bi ssid trebao da bude 2.4 i 5ghz...
skroz cudno iskustvo

Preko kabla na njihov ruter ne mogu da se zakacim, definitivno deluje neispravan.

U ugovoru stoji da instalacija kosta 20 000din.

Nazad
Vrh Dno