- Učlanjen(a)
- 26.05.2006
- Poena
- 825
Gde kupiti u BG-u i po kojoj ceni ?
Microsoft Windows XP Professional 12.315,00 😉
Ima ga na mnogim mestima i neće ti biti teško naći 😉
Ja verujem da je ta informacija 100% tacna. :wall:U novom Digitalu sam procitao da treba kupiti dve kopije Windowsa ako se zeli koristiti dual-boot? Da li je ovo zaista tacno, jer ako jeste onda stvarno MS treba :crash:
COA = certificate of authencity ili ti u prevodu:I jos nesto, procitao sam da postoji tz. Get Genuine Kit ( GGK ), koji dolazi u 2 pakovanja - 1xCD kit + 1xCOA ili 1xCD kit +10xCOA. E sad, mene zanima sta znaci ovo COA ? I jel taj GGK kit isto i retail ?
U novom Digitalu sam procitao da treba kupiti dve kopije Windowsa ako se zeli koristiti dual-boot? Da li je ovo zaista tacno, jer ako jeste onda stvarno MS treba :crash:
I jos nesto, procitao sam da postoji tz. Get Genuine Kit ( GGK ), koji dolazi u 2 pakovanja - 1xCD kit + 1xCOA ili 1xCD kit +10xCOA. E sad, mene zanima sta znaci ovo COA ? I jel taj GGK kit isto i retail ?
Preporučljivo je da se po kupovini reinstalira i aktivira jer će tako proći verifikacije, ali iz nekog razloga MS dozvoljava i da se ne instalira (ako je već izgrađen OS) samo je obavezno zalepiti hologram da bi se znalo na koji računar se odnosi kupljena licenca.
Preporučena cena za GGK je $180 + PDV (oko 165e), to je inače Windows XP Pro. Teško da se može naći bitno povoljnije jer MS za njega daje samo 5% rabata.
Skoro je kod klijenta kontrola zamerila jer je držao originale i nalepnice u kutiji. To ne može jer mu omogućava da menja računare po potrebi a drži stalno isti GGK.
To je odlicno jer dosta olaksava posao legalizacije, nema potrebe za reinstaliranjem celog operativnog sistema i pogotovo instaliranih aplikacija.
Trebalo bi da GGK daje tzv. 'downgrade' pravo, tj. mogućnost da se koristi neki stariji OS iz iste familije (winxp home i ME su 'kućna familija' a svi ostali od win 3.11 naovamo su 'business familija'). WinXP Pro OEM jeste davao to pravo (samo on od svih OEM verzija), a takođe i OVS/OSL ugovori...originalni Win2K nemamo, niti ga mozemo nabaviti.
Formalno si u pravu, zato kažem 'iz nekog razloga MS to dozvoljava' jer deluje nelogično. Iz ovog pamfleta se vidi da kupac GGK može:Pa i kada se nalepi na kućište opet se može izvaditi bukvalno sve iz njega i staviti sve novo
Kad smo kod legalnog Windows-a,sta sad ja da radim kad bilmezi iz HP-a nisu dali CD sa Windows-om uz moj nx9420,ja sredio Recovery particiju (koja je bila skoro 8GB,od cega oko 7,5 slobodno,mislim da je bilo oko 230MB podataka pa sumnjam da je na njoj bio image celog Windows-a i svih onih programa koje daju uz njega) i sad ne znam sta da radim kad pozelim da odradim reinstalaciju Windows-a,mogu li da trazim od HP-a da mi posalje CD,bilo Recovery bilo nekakav drugi kojim cu to odraditi i kome to da trazim,na kontakt HP-a sa sajta ili u Pakom-u posto je laptop od njih!?
Pozdrav ,)
Proday je napisao(la):Mislim da je to ovo
Windows XP Professional English Intl non-EU/EFTA CD w/SP2 For non-EU/EFTA $426.61
To ograničenje važi samo za OEM i GGK verzije (vezivanje za prvi PC na koji se instalira i 'bacanje' zajedno s njim). Takođe, te verzije nemaju pravo na upgrade po nižoj ceni, a za OEM još Microsoft ne daje tehničku podršku nego proizvođač računara (za GGK daje Microsoft). Zato su te verzije otprilike upola jeftinije...proizilazi da se licenca (hologram) lepi na kuciste i kad se zeli zameniti novim, odlazi i licenca, sto meni kao kupcu ne odgovara.
pa prvo se malo googla, onda se "sredjuje" particija |>>
ako na hardu imas i386 folder, uzmi neki piratski win, iskopiraj fajlove iz roota i onda uzmi nlite i sve to zajedno spakuj u novu instlaaciju...
u i386 folderu treba da imas unattended.txt i njega treba obavezno da sacuvas (tu ti je aktiviran serijski broj, ne onaj sa kucista!)...
e sad ako nemas i386 folder, onda ups |)), odnosno trebao si uzeti thinkpada, kod njega je bas ovakav postupak |))
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari