Šta je novo?

Originalni Windows XP Pro

Microsoft Windows XP Professional 12.315,00 😉

Ima ga na mnogim mestima i neće ti biti teško naći 😉

OEM najverovatnije, mada postoji nacin da ga kupis i bez racunara, ali je pitanje da li to tebi igra ulogu, po pitanju ogranicenja OEM verzije.

U novom Digitalu sam procitao da treba kupiti dve kopije Windowsa ako se zeli koristiti dual-boot? Da li je ovo zaista tacno, jer ako jeste onda stvarno MS treba :crash:
I jos nesto, procitao sam da postoji tz. Get Genuine Kit ( GGK ), koji dolazi u 2 pakovanja - 1xCD kit + 1xCOA ili 1xCD kit +10xCOA. E sad, mene zanima sta znaci ovo COA ? I jel taj GGK kit isto i retail ?

U novom Digitalu sam procitao da treba kupiti dve kopije Windowsa ako se zeli koristiti dual-boot? Da li je ovo zaista tacno, jer ako jeste onda stvarno MS treba :crash:
Ja verujem da je ta informacija 100% tacna. :wall:
I jos nesto, procitao sam da postoji tz. Get Genuine Kit ( GGK ), koji dolazi u 2 pakovanja - 1xCD kit + 1xCOA ili 1xCD kit +10xCOA. E sad, mene zanima sta znaci ovo COA ? I jel taj GGK kit isto i retail ?
COA = certificate of authencity ili ti u prevodu:
nalepnica koju dobijes uz originalni windows i zalepis na
kuciste kao dokaz da je na tom kompu originalni windows.
(mozda si to primetio na nekom laptop-u
ili kucistu nekog ibm-a, hp-a, dell-a ...)

Mislim da je taj GGK = retail, ali nisam 100% siguran,
pa je bolje da sacekas da to neko ovde potvrdi ili demantuje.

Mislim da cak i kada se koristi pod virtualnom masinom imas pravo da koristis istu kopiju Windows-a... To vazi za Windows XP, a kod Viste je EULA izmenjena i ne dozvoljava se upotreba na masini i pod Virtualizacijom istovremeno.

Poslednja izmena:
Kad smo kod legalnog Windows-a,sta sad ja da radim kad bilmezi iz HP-a nisu dali CD sa Windows-om uz moj nx9420,ja sredio Recovery particiju (koja je bila skoro 8GB,od cega oko 7,5 slobodno,mislim da je bilo oko 230MB podataka pa sumnjam da je na njoj bio image celog Windows-a i svih onih programa koje daju uz njega) i sad ne znam sta da radim kad pozelim da odradim reinstalaciju Windows-a,mogu li da trazim od HP-a da mi posalje CD,bilo Recovery bilo nekakav drugi kojim cu to odraditi i kome to da trazim,na kontakt HP-a sa sajta ili u Pakom-u posto je laptop od njih!?
Pozdrav ,)

pa prvo se malo googla, onda se "sredjuje" particija |>>
ako na hardu imas i386 folder, uzmi neki piratski win, iskopiraj fajlove iz roota i onda uzmi nlite i sve to zajedno spakuj u novu instlaaciju...
u i386 folderu treba da imas unattended.txt i njega treba obavezno da sacuvas (tu ti je aktiviran serijski broj, ne onaj sa kucista!)...
e sad ako nemas i386 folder, onda ups |)), odnosno trebao si uzeti thinkpada, kod njega je bas ovakav postupak |))

Ukratko:

Windows XP Pro OEM je od 1.decembra validan samo ako se kupi uz kompletan nov računar i ne može se koristiti za legalizaciju prethodno nabavljenog. Tako mu i piše u pratećem ugovoru (EULA), može biti problema ako se kupi odvojeno ili uz miša i slično.

Za legalizaciju postojećeg računara odskora je namenjen GGK (Get Genuine Kit) koji je nešto skuplji ali se može 'prilepiti' na svaki računar, čak ne mora ni da se instalira na njega i biće legalan. Samo treba zalepiti nalepnicu, imati račun i originalni CD pri ruci.

Mala digresija ali kad pomenuste Get Genuine, moj kolega instalirao AutoPatcher na XP, koji mu je izmedju ostalog instalirao onu njihovu foru za proveru Genuine, pa mu sada uvek kada ukljucuje komp iskace upozorenje da mu nije Genuine, te da treba da da ga pribavi od Microsofta. Pitao me je da li mogu da mu to iskljucim, ja pokusavao ali nisam uspeo. Jel zna neko kako?

Ovde se o hakovanju i pirateriji nepriča Vesko tako da ili lepo neka plati i legalizuje win ili neka trazi resenje (koje doduse postoji) na nekom drugom mestu.

ZorMi: koliko izađe sada taj GGK ?

Preporučena cena za GGK je $180 + PDV (oko 165e), to je inače Windows XP Pro. Teško da se može naći bitno povoljnije jer MS za njega daje samo 5% rabata.

Preporučljivo je da se po kupovini reinstalira i aktivira jer će tako proći verifikacije, ali iz nekog razloga MS dozvoljava i da se ne instalira (ako je već izgrađen OS) samo je obavezno zalepiti hologram da bi se znalo na koji računar se odnosi kupljena licenca.

Skoro je kod klijenta kontrola zamerila jer je držao originale i nalepnice u kutiji. To ne može jer mu omogućava da menja računare po potrebi a drži stalno isti GGK.

Znam vrlo dobro, ali čovek je na laptopu imao (i naravno još uvek ga ima) legalan XP ali na nemačkom, pa ga je pregazio sa divča engleskim, tako da ga ne bih baš podveo pod klasične pirate, više je u pitanju neznanje.
Elem, ako je problem, neka modovi obrišu.

Preporučljivo je da se po kupovini reinstalira i aktivira jer će tako proći verifikacije, ali iz nekog razloga MS dozvoljava i da se ne instalira (ako je već izgrađen OS) samo je obavezno zalepiti hologram da bi se znalo na koji računar se odnosi kupljena licenca.

To je odlicno jer dosta olaksava posao legalizacije, nema potrebe za reinstaliranjem celog operativnog sistema i pogotovo instaliranih aplikacija.

Jel moguce na isti nacin legalizovati i starije OS-ove, kao sto je npr. Win2K? Imam u firmi jedan takav racunar koji nije jednostavno reinstalirati zbog specificnih programa koje sadrzi a originalni Win2K nemamo, niti ga mozemo nabaviti.

Preporučena cena za GGK je $180 + PDV (oko 165e), to je inače Windows XP Pro. Teško da se može naći bitno povoljnije jer MS za njega daje samo 5% rabata.

Hvala na informaciji.

Skoro je kod klijenta kontrola zamerila jer je držao originale i nalepnice u kutiji. To ne može jer mu omogućava da menja računare po potrebi a drži stalno isti GGK.

Pa i kada se nalepi na kućište opet se može izvaditi bukvalno sve iz njega i staviti sve novo (ploča, procesor itd) što mu dodje da je opet zamenjena cela mašina!?

Znači kada vidim da neko u oglasima traži za kinesko kućište 150 i više evra znaću o čemu se radi :d

To je odlicno jer dosta olaksava posao legalizacije, nema potrebe za reinstaliranjem celog operativnog sistema i pogotovo instaliranih aplikacija.

Da ali samo pod uslovom da si već pronašao metodu kojom možeš da legalizuješ Win, u šta više od 9x% korisnika nije upućena (doduše možda tebi redovan update i mogućnost korišćenja svih microsoft programa nije bitna pa možeš da prođeš i sa "onim" windowsom!!!

originalni Win2K nemamo, niti ga mozemo nabaviti.
Trebalo bi da GGK daje tzv. 'downgrade' pravo, tj. mogućnost da se koristi neki stariji OS iz iste familije (winxp home i ME su 'kućna familija' a svi ostali od win 3.11 naovamo su 'business familija'). WinXP Pro OEM jeste davao to pravo (samo on od svih OEM verzija), a takođe i OVS/OSL ugovori...

Dakle, trebalo bi da može jer je GGK isti kao WinXP Pro OEM samo je malo izmenjen prateći ugovor (EULA) oko načina nabavke, ali nisam čuo eksplicitno od MS zvaničnika pa ne garantujem.

Uostalom, evo MS pamfleta sa linkovima ko hoće da se udubi u problematiku...

Prilozi

Pa i kada se nalepi na kućište opet se može izvaditi bukvalno sve iz njega i staviti sve novo
Formalno si u pravu, zato kažem 'iz nekog razloga MS to dozvoljava' jer deluje nelogično. Iz ovog pamfleta se vidi da kupac GGK može:

- da promeni samo Product Key novim iz GGK
- da reinstalira Windows koristeći verziju iz GGK
- da instalira od nule Windows XP Pro iz GGK

ali piše i da je sve to 'not required' (?). Uopšte, GGK je namenjen baš kupcima računara kojima je iskočila poruka o nelegalnoj kopiji pri pokušaju updatea. Nekim od tri gornja postupka se to eleminiše, ali ako se ne uradi ništa nego samo stavi nalepnica i CD sa računom u kutiji pored - MS kaže da je i to OK. Zbunjujuće...

a jel ima negde da se kupe full verzije wina, xp ili vista? ono sve sa kutijom vec kako ide, bez da se kupuje ceo racunar ili neka komponenta?

Poslednja izmena:
Ne znam ko ima na lageru, a preporučene cene (sa PDVom) za krajnje kupce:

Windows Vista Home Basic English Intl non-EU/EFTA DVD $288.78
Windows Vista Home Prem English Intl non-EU/EFTA DVD $342.93
Windows Vista Business English Intl non-EU/EFTA DVD $426.61
Windows Vista Ultimate English Intl non-EU/EFTA DVD $572.64
Windows XP Professional English Intl non-EU/EFTA CD w/SP2 For non-EU/EFTA $426.61
Windows XP Home Edition English Intl non-EU/EFTA CD w/SP2 $287.14

Meni ovde nije jasno nesto. Hocu da kupim originalni WindowsXP pro, i da imam licencu, ali da je ne vezujem za racunar. Dakle, da mogu da menjam racunar (ili komponente) kad mi se dune, ali da i dalje imam svoj legalni windows. Iz prethodno navedenog proizilazi da se licenca (hologram) lepi na kuciste i kad se zeli zameniti novim, odlazi i licenca, sto meni kao kupcu ne odgovara.

Mislim da je to ovo

Windows XP Professional English Intl non-EU/EFTA CD w/SP2 For non-EU/EFTA $426.61

Kad smo kod legalnog Windows-a,sta sad ja da radim kad bilmezi iz HP-a nisu dali CD sa Windows-om uz moj nx9420,ja sredio Recovery particiju (koja je bila skoro 8GB,od cega oko 7,5 slobodno,mislim da je bilo oko 230MB podataka pa sumnjam da je na njoj bio image celog Windows-a i svih onih programa koje daju uz njega) i sad ne znam sta da radim kad pozelim da odradim reinstalaciju Windows-a,mogu li da trazim od HP-a da mi posalje CD,bilo Recovery bilo nekakav drugi kojim cu to odraditi i kome to da trazim,na kontakt HP-a sa sajta ili u Pakom-u posto je laptop od njih!?
Pozdrav ,)

Lakshi nacin bi bio da skinesh neki program koji ce ti procitati key koji je ukucan pri instalaciji trenutnog Win-a (koji cesh zapisati negde), a potom instalirash istu varijantu Win-a sa bilo kog XP CD-a gde cesh ukucati svoj key i aktivirati Win. Tako instaliran Win je 100% legalan...

Proday je napisao(la):
Mislim da je to ovo

Upravo tako, retail verzija se ne vezuje za hardware (za razliku od OEM varijante)...

Poz:wave:

Poslednja izmena:
proizilazi da se licenca (hologram) lepi na kuciste i kad se zeli zameniti novim, odlazi i licenca, sto meni kao kupcu ne odgovara.
To ograničenje važi samo za OEM i GGK verzije (vezivanje za prvi PC na koji se instalira i 'bacanje' zajedno s njim). Takođe, te verzije nemaju pravo na upgrade po nižoj ceni, a za OEM još Microsoft ne daje tehničku podršku nego proizvođač računara (za GGK daje Microsoft). Zato su te verzije otprilike upola jeftinije...

Retail verzija nema tih ograničenja, ima se pravo na upgrade (za otprilike upola cene nove verzije), to je zaokružen proizvod koji ima drugačiju COA nalepnicu na samoj kutiji, može se instalirati na novi računar uz prethodnu deinstalaciju sa starog uz pozivanje MS Call Centra da izdaju novi aktivacioni ključ. Isto to je potrebno ako se stari računar toliko izmeni da pređe 'prag tolerancije' tj. smatra za novi.

Prag tolerancije je 7 nepromenjenih elemenata od sledećih 10 koje se posmatraju: Display Adapter, SCSI Adapter, IDE Adapter, Network Adapter MAC Address, RAM Amount Range, Processor Type, Processor Serial Number, Hard Drive Device, Hard Drive Volume Serial Number, CD-ROM/CD-RW/DVD-ROM. Pritom Network Adapter vredi 3 poena... Itd.

pa prvo se malo googla, onda se "sredjuje" particija |>>
ako na hardu imas i386 folder, uzmi neki piratski win, iskopiraj fajlove iz roota i onda uzmi nlite i sve to zajedno spakuj u novu instlaaciju...
u i386 folderu treba da imas unattended.txt i njega treba obavezno da sacuvas (tu ti je aktiviran serijski broj, ne onaj sa kucista!)...
e sad ako nemas i386 folder, onda ups |)), odnosno trebao si uzeti thinkpada, kod njega je bas ovakav postupak |))

Ima na C particiji doticni folder,pokusacu da izvedem to sto si napisao ako sam dobro razumeo,mada bi lakse bilo imati taj njihov doticni Recovery CD koji pominju na sajtu,posto je lakse samo odraditi Recovery,ali ne znam gde ni kako naruciti,moracu da cimam online operatere!?
A inace nisam unistio Recovery particiju skroz,vec sam skinuo visak"sala",odnosno skinuo sam 5GB i dodao na D (koju sam izvukao iz C) sve to preko Acronis Disc Director Suite-a,i kad sam posle par nedelja pronasao te podatke oko SAMOSTALNOG pravljenja recovery CD-a na njihovom sajtu,pokusao sam da napravim taj CD/DVD ali kasno jer sad kaze da nema dovoljno prostora na Recovery particiji da skupi podatke (a ostalo je jos oko 2,7GB prostora na njoj,od cega oko 2,4GB prazno) kao sto mi je trazio pri prvom startovanju da ga napravim ali to je bilo pri kupovini laptopa kad sam ga isprobavao i nisam imao CD da rezem a i glupo da rezem tako nesto kad isprobavam uredjaj pre kupovine,a nisam ni mislio da je potrebno jer nisam dosad imao ovakvu situaciju nego lepo CD za sve i vozi Misko!! 😡
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Par pitanja u vezi GGK:

1) Da li moze kontrola da me kazni ako je GGK instaliran ali nije aktiviran? Posto sam negde procitao da je period aktivacije 120dana, meni je taj period sasvim dovoljan.

2) Da li postoji GGK x64, i ako postoji, da li smatrate da je ova varijanta dovoljno stabilna da se koristi (mislim po pitanju drajvera) i smatrate li da ce u buducnosti i dalje da postoji podrska za ovaj windows?

Nazad
Vrh Dno