Šta je novo?

Original ili ne?

VLADA.R.

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2007
Poena
309
Interesu je me dali "originalni" telefoni imaju neke znacajnije prenosti u odnosu na one "sa mreze"?
Odnosno dali se isplati dati vise love za njih?

jedina prednost je u tome, ako rikne imas garanciju

jedina prednost je u tome, ako rikne imas garanciju

Garanciju ti daje firma od koje kupujesh na tel koji kupujesh,a da li je on sa mreze ili nije to je totalno nebitno...
I da kupish original i on ti "crkne" dok bi ga poslao npr u Finsku i dok bi ti ga vratili ovde u zemlju Srbiju verovatno bi josh 4 nova modela izashla 😀

Interesu je me dali "originalni" telefoni imaju neke znacajnije prenosti u odnosu na one "sa mreze"?
Odnosno dali se isplati dati vise love za njih?
Full-pack oprema, uglavnom... mada moze da se nadje i kod ovih "crnih"...

Garanciju ti daje firma od koje kupujesh na tel koji kupujesh,a da li je on sa mreze ili nije to je totalno nebitno...
I da kupish original i on ti "crkne" dok bi ga poslao npr u Finsku i dok bi ti ga vratili ovde u zemlju Srbiju verovatno bi josh 4 nova modela izashla 😀

Ako uz telefon dobijes fiskalni racun, kupio si originalan i legalan telefon. Dobices i garanciju na minimum 12 meseci.

Ako ne dobijes fiskalni i 12 meseci garancije, onda si kupio u "firmi". U tom slucaju, dobices garanciju koju je formulisao gazda.

A ovo za slanje u Finsku... nadam se da nisi ozbiljno mislio? 🙂

Poz

dobiješ original softver, koji ne bi trebalo da pravi probleme, što se dešava sa ovima koji su skidani sa mreža, zavisno ko ih je skidao, i to je naravno legalno kupljen telefon

Telefoni pri dekodiranju (svi koji nisu original morali su da se dekodiraju) mogu da izgube po koju funkciju i da ne funkcionisu normalno. Svojevremeno sam uzeo K700i preko telekoma i imao je i srpski T9. Jedini problem je to sto su original telefoni dosta skuplji.

Ono shto je po meni najbitnije,sem full opreme tipa- original zapakovana kutija sa slushalicama,cd-om,uputstvom i eventualno memorijskom karticom jeste chinjenica da se dobija garancija na ceo telefon,a ne samo na software.Naravno,ovo vazi jedino ako se mob kupuje od neke pouzdane i velike firme koja je direktan uvoznik.

Poslednja izmena:
Eh da, good point... cak moze i na "dodatnu opremu", ako bi pod to mogla da potpadne memorijska karta... tako se meni desilo da mi dva puta rikne MS Duo Pro, i oba puta mi je bila zamenjena novom, bez ikakvih problema.
(a ocekivao sam, iskreno, da ce ih biti... ipak, to nije sastavni deo telefona)

Jel vi znate da garancija na mobilni u tim crnim radnjama ne vazi za kuciste, ekran, antenu, flat cable, tastaturu, zvucnik, mikrofon, hardver i ostale potrosne delove telefona? Firma o kojoj govorim je Tehno sistem, drugarica je tamo uzela telefon i ono sto sam procitao na garanciji se moze opisati kao blagi uzas.

Zato, budite legalni 😛

Svi telefoni su originalni, razlikuje se samo fabrika koja ih je proizvela, za koje su tržište namenjeni i da li su rađeni za neku mrežu ili su potpuno čisti, odnosno otključani. Ne postoje kopije telefona - postoje potpuno novi a postoje i polovni koji su sređeni, prepakovani u novo kućište i prodaju se kao novi.
Dakle, osnovna razlika se svodi na to da li je telefon uvezen regularno ili ne. Ako jeste, cena je veća i dobija se full pack sa internacionalnom garancijom, ako nije - cena je niža, dobija se lokalna garancija (i to pod znakom pitanja) i nešto od dodatne opreme.

Naravno da treba kupovati originale, ali situacija je takva da malo ko to moze.
Iskreno, nikad nisam kupio original telefon, a kako stvari stoje ni necu 🙁

Inace, i jedna i drugi su potpuno funkcionalni, osim ako je kodiran. I da, u vecini slucajeva imaju i oznaku mreze na sebi.

Moje iskustvo je sledece: Uglavnom sam kupovao telefone skidane sa mreza drugih operatera i na skoro svakom sam nasao da ima nesto nefunkcionalno, ili strogo vezano za tu mrezu, mislim jeste to sitnica ali me je uvek iritirala. Sada se trudim da kupim telefon od zvanicnog distributera i gotova stvar. Npr motorola V980 koja je bila sa vodafon mreze je imala taster vodafon i koji nisi mogao da promenis bez da prckias po telefonu sa raznim sumnjivim alatkama, kao i bezveze skin koji genericki ubacuju u svoje telefone. To mi je bas islo na zivce (mada i nije neka mana) ali kada vec kupujem telefon, kupujem ja njega a ne on mene i ima da radi kako ja hocu. Zato je bolje dati i malo vise novca ali uzeti orginal fon.

Ova tema je već postojala pre.

Dekodirani telefoni se uglavnom ni po čemu ne razlikuju, sem što su nekad znatno jeftiniji. Postoji par izuzetaka gde je dekodiranje poprilično problematično, ali to ne predstavlja bilo kakav problem ako ste odgovoran kupac koji se raspita pre nego što kupi.

Ako ste neodgovoran kupac i nesposobni da sebi odaberete adekvatan proizvod, sigurno je bolje otići u najskuplju radnju i gnjaviti ih do besvesti, ali i to nije garancija da ćete dobro proći. 🙂

Svaki telefon je original (cast izuzecima - kineskim kopijama k700 i w800 http://www.clubsonyericsson.com/en/09/11/2005/rebranded-fake-w800-and-k700-found-in-china/)

Dakle, ne postoji neoriginalni telefon, razlika je samo u "softveru" koji je "ubacen" u telefon. Hardverskih razlika NEMA (u 99.999% slucajeva). Sto ce reci da skoro svaki (90%) telefon, gde god da je kupljen, moze malom intervencijom da se namesti tako da ima softver identican onome koji se dobije u telefonu kupljenom u prodavnici generalnog zastupnika.

Tacno, moze. A jesi li siguran da je bas taj koji si tu kupio u "crnoj" radnji uradjen kako treba? Moze da bude, ali ...... Mislim da ne treba rizikovati, pogotovu kod skupljih modela.

Mnogo je lepse kad uzmes "original" telefon, sa original kutijom(ne ono sklapano smece), lepo poslaganom opremom, telefon sa zastitnim folijama, nema nikakvog znaka neke mreze, softver original, lepo moze i da se izvrsi update softvera bez ikakvog straha da je mozda bio za neku mrezu pa je zamaskiran...

Mnogo je lepse kad uzmes "original" telefon, sa original kutijom(ne ono sklapano smece), lepo poslaganom opremom, telefon sa zastitnim folijama, nema nikakvog znaka neke mreze, softver original, lepo moze i da se izvrsi update softvera bez ikakvog straha da je mozda bio za neku mrezu pa je zamaskiran...
... i onda ga nabudzis svim i svacim, kao sto si ti taj K800i :d

50% mojih aparata, iako su skidani sa mreže, stigli su originalnom pakovanju, svim delovima iz paketa, uputstvom, diskovima, folijama, i što je najvažnije, radili su besprekorno.

Ostalih 50%, sve isto, samo nisu bili u originalnoj kutiji.

Nazad
Vrh Dno