Šta je novo?

Optimizovanje windowsa za losiji hard

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drug ima hard disk od 120 gb i dosta je star, 7-8 godina "on time" u sentinelu.

Sta se moze uraditi na da se optimizuje koliko moze? Na win 10 je. Ostatak konfe je relativno nov, fx 4300,4gb ram,gtx 650, lc 600 h12.

U hd sentinelu mu je health 100, performance 45% i tako je vec mesecima. Ne pregreva se i ciscena je prasina u kompu.

Sta je radjeno:
-Skinut o&o ShutUp 10 i pogaseno sve sto se da pogasiti, dosta je pomoglo jer su pogaseni neki beskorisni servisi koji su inace taksovali ovaj ionako na samrti hard disk.
-Ociscen od virusa full scan-om sa 360 total security gde je u opcijama podeseno da se koriste sva tri moguca Scan engina
-Sa Auslogics Disk Defrag free je odradjen defrag+optimize(ima opcije da pomeri sistemske fajlove na pocetak diska i "optimizuje prefetch layout", ovo drugo pod navodnicima jer mi je malo nejasno).

Nekad kad igra igre, treba dosta vremena dok ucita karaktere ili samu mapu/okruzenje igre.
Nije problem u ramu, ne prelazi 3.2gb zauzece a on ima 4. Nije ni u vramu jer je 1600x900 rezolucija i igraju se graficki manje zahtevne igre.

Sta nisam uradio jer nismo imali vremena danas to je skidanje Ccleaner-a i ciscenje sa istim(bez diranja Registry jer se to ne treba raditi). Takodje cemo gledati da obrisemo sve sto se da obrisati iz particije u kojoj se nalazi windows.

Ako neko ima neki savet sta jos da se uradi da se koliko-toliko poboljsaju performanse, bicu zahvalan.
Drugi hard disk se nece kupovati, bar ne u ovom trenutku, dakle treba mi savet kako da se poboljsa(ako moze) rad ovog.

Hvala unapred na svim odgovorima.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
-Sa Auslogics Disk Defrag free je odradjen defrag+optimize(ima opcije da pomeri sistemske fajlove na pocetak diska i "optimizuje prefetch layout", ovo drugo pod navodnicima jer mi je malo nejasno).

Ovo treba da radi makar jednom mesečno.

Znam, radi s vremena na vreme, iliti ja uradim s vremena na vreme kad odem tamo :D

Moj ti je savet da se manes stranih defragmentatora. Ugradjen u windows, pocev od viste, sam sve odradi kako treba. Gledao sam davno neke testove - windows defrag je ispao najbolji, dok ostali ili takodje koriste windows api defrag ili znaju ozbiljno da pogorsaju stanje svojim kvazi optimizacijama.

Godinama koristim ovaj auslogic i video sam da ga hvale po netu, mada moguce da je sve to reklama.. Bice mi tesko da se odvojim od njega :/
Jos kad sam imao prvi komp pre ko zna koliko godina brat mi je medju prvim programima ubacivao taj Auslogics Disk Defrag :D

kupi jos RAM-a.

Ako je maksimalno iskoriscenje rama 3gb u svakom trenutku zasto bi trebalo vise od 4?

Hard trokira ljudi, 7-8 godina RADNIH sati, ne starosti, i 100% disk usage je cesto nema veze sa ramom..

Hard trokira ljudi, 7-8 godina RADNIH sati, ne starosti, i 100% disk usage je cesto nema veze sa ramom..

Ima kad je manjak RAM-a uzrok čestih upisa u pagefile i kad se podaci moraju čitati sa hard diska jer nisu keširani u RAM-u.

Razumem, pocinje da ima smisla.
Onda mu nema pomoci jer taj nece dati dinar na kompjuter u skorije vreme :D

Vrh Dno