Šta je novo?

optimizacija windows-a

Ati

Čuven
Učlanjen(a)
02.03.2003
Poena
601
Uskoro cu morati da reinstaliram sistem, pa me interesuje, da li neko moze, u kratkim crtama, da mi napise ili preporuci literaturu, kako da optimizujem vindows i obezbedim brz i stabilan rad operativnog sistema?Instaliracu windows xp, sp2. :wall:

o.k. hvala na linkovima. A jel moze neko da da par prakticnih saveta?

Prvi, i verovatno bitniji savet, bi bio gasenje servisa koji ti nisu neophodni. O tome imas dosta u sticky thred-u u ovoj sobi pod nazivom "WinXP Services Explained". Naci ces neke prakticne savete a PDF je "must have" ako krenes sa ovim.
Drugi savet bi se odnosio na pagefile, odnosno njegovu velicinu. Najoptimalnije je manuelno zadati zeljenu velicinu i istu vrednost staviti i za gornju i za donju granicu. A o tome kolika bi ona trebala da bude, bilo je vec reci o v d e .
Verujem da bi ti bilo interesantno da se poigras (ako vec i nisi :) ) sa alatkom TweakUI ... download site .
Pozdrav

Ati je napisao(la):
Uskoro cu morati da reinstaliram sistem, pa me interesuje, da li neko moze, u kratkim crtama, da mi napise ili preporuci literaturu, kako da optimizujem vindows i obezbedim brz i stabilan rad operativnog sistema?Instaliracu windows xp, sp2. :wall:

Ja ti iskreno i iz dugogodinjeg iskustva savetujem da - ne diras nista.
Najbolje optimizovan OS je onaj koji nije dirao neko ko nije 10000000% siguran da zna sta radi. Sve ostalo donosi gomilu problema...

Hvala svima, sjajni ste. Ja cu ipak probati nesto da uradim,za sada samo prikupljam informacije.Bilo bi lepo da vidim jos neki "tips and tricks". U napred hvala.....

Poslednja izmena:
nlite rulez... naravno nije za noobove...

ko je jos uspeo win da instalira sa sp2 i svim svezim patchevima za 12minuta?

Licno sam veliki pristalica "sakacenja" sistema putem 2000/XP lite-a radi dobitka na brzini i smanjenjenju korishcenja RAM-a....

BTW: Black Viper-ove savete treba izbegavati jer je utvrdjeno da vecina njegovih podesavanja ustvari usporava sistem...

POZ:wave:

Scorpio(DDMF)! je napisao(la):
BTW: Black Viper-ove savete treba izbegavati jer je utvrdjeno da vecina njegovih podesavanja ustvari usporava sistem...

Ako mislis na savete po pitanju gasenja servisa onda nisi u pravu.

Broz je napisao(la):
Ja ti iskreno i iz dugogodinjeg iskustva savetujem da - ne diras nista.
Najbolje optimizovan OS je onaj koji nije dirao neko ko nije 10000000% siguran da zna sta radi. Sve ostalo donosi gomilu problema...

Ovo definitivno potvrdjujem..... Ja sam sjebo win X puta zato sto sam hteo da ga tweakujem... ugasio/upalio neke opcije i ode...

Dorry je napisao(la):
Ovo definitivno potvrdjujem..... Ja sam sjebo win X puta zato sto sam hteo da ga tweakujem... ugasio/upalio neke opcije i ode...

Izgleda da je to nacin da covek nesto nauci...

Heh, taman sam hteo da napisem nesto slicno.
Naravno da je dobro najpre se informisati o necemu pre nego sto se krene sa radom, ali bez prakse nema nista. Neminovno je da se negde i pogresi ali to ne treba da obeshrabri.

Ati je napisao(la):
Izgleda da je to nacin da covek nesto nauci...

E, pa nisam ja znao za Bench u to vreme :p :)

Ja sam 3 puta windows sjebo u nedelju dana, vec mi se smucilo da stiskam F8 :D:

Prvi put: Izbrisao greskom neki fajl koji koristi win i veoma je bitan pri bootu (ne secam se kako se zove)
Drugi: Hteo sam da optimizujem registry, tj. defragment registry pomocu jednog programa. Win nije hteo vise da se bootuje
Treci: Cackao nesto registry i pri svakom bootu posle mi se gasio komp (ne znam kako sam to mogao da izvdem)

Ziva legenda :banana:

Poslednja izmena:
Evo jedan lep link na srpsko hrvatskom jeziku: http://free-bj.htnet.hr/colicweb/ sa gasenjem servisa se dobija puno a i oni svi efekti u win-u nisu zaist potrebni... ja vise volim da mi brze radi nego da se oteze tu... a sto se tice page file-a ja sam na svojih 1gb stavio 2048 min max 4096 i stvarno bolje radi...

ovo je prosto fantasticno , toliko je detaljno i lepo objasnjeno da ni najveci laik ne moze nista da zaj****

Vrh Dno