Šta je novo?

Optimizacija Bios-a

• Začetnik teme Začetnik teme Golden
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Sta je bolje tj brze 4-Way ili Disabled interlave za memoriju ?
Cemu uopste interlave ?

Koliko ja znam kada je iskljucen "memory interliving" memoriji se pristupa na nacin tako sto se prvo cita podatak iz prve banke ,pa druge ,pa do cetvrte.

Kada je ukljucen "memori interliving" podacima se pristupa istovremeno.

Brze je za nekih 10-15 %.

Pozdrav

Memory interleaving zamisli kao Stripping mod kod RAID-a ali za memoriju 🙂

Za cetvorostruki ti trebaju cetiri memorijske banke odnosno cetiri jednostrana ili dva dvostrana memorijska modula (najverovatnije ovo drugo posto ne verujem da imas plocu sa cetiri lezista za memoriju na AMD platformi)

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):

Za cetvorostruki ti trebaju cetiri memorijske banke odnosno cetiri jednostrana ili dva dvostrana memorijska modula (najverovatnije ovo drugo posto ne verujem da imas plocu sa cetiri lezista za memoriju na AMD platformi)

Pozdrav...
Moze i jedan dvostrani sasvim super radi performanse su 15% bolje.Pozdrav

MAMADZULA je napisao(la):
Moze i jedan dvostrani sasvim super radi performanse su 15% bolje.Pozdrav
Radi brze i sa jednim jednostranim.

jddipqd je napisao(la):
Radi brze i sa jednim jednostranim.

e to sam bas hteo da ptam !

Ma imam neki Hynix a magistrala mi na 140 pa nesto nece na vise od `medium` i ponekad zeza na 4-way a imam jedan dvostrani modul i sve na KT7E, bljak.

Izgleda da kod mene sve jedno da li je 4-Way ukljucen ili ne jer evo sada po Sandri imam 521, 584 `memory bench` isto ili manje sa ukljucenim 4-Way. Magistrala mi je 140 mhz sa Hynix memorijom.

Golden je napisao(la):
e to sam bas hteo da ptam !

Ma imam neki Hynix a magistrala mi na 140 pa nesto nece na vise od `medium` i ponekad zeza na 4-way a imam jedan dvostrani modul i sve na KT7E, bljak.
Menjaj to za NCP.

Bicu kratak a govorim iz (ogromnog)iskustva🙂 Vi sto imate amd platforme i hocete da budzite memoriju bezite od hyundai-a!!!!!! Katastrofalno podnosi interliv turbo i sl
I naravno poslusajte Gedzu...

pozdrav

Broz je napisao(la):
Bicu kratak a govorim iz (ogromnog)iskustva🙂 Vi sto imate amd platforme i hocete da budzite memoriju bezite od hyundai-a!!!!!! Katastrofalno podnosi interliv turbo i sl

pozdrav

Marshale potpuno si upravu !
Tacno ako to cackam onda se cudno ponasa.

Ah da mi je znati ko je to nahvalio Hynix iz Digitala 🙂

Pitanje jel bolji M.Tech od ovog posto mogu zameniti glava za glavu ?

Pa kad ja nisam bio u pravu😀
Salu na stranu - evo ti jedan nikakav odgovor🙂 - PROBAJ!
Taj sto ti daje glavu za glavu moze da ti da i da probas🙂

pozdrav

Odgovor na pitanje o MTechu- I nije.( uopste/mnogo)
Moje iskustvo sa ovom memorijom je poprilicno lose.
Ove serije koje su meni pale saka nisu htele ni da chuju
za o/c a na def taktu su ok (ma shta mi reche).
Na tim plochama nije bilo ni pomena od interleave-a pa to
nisam ni probao.

Po nekoj mojoj logici Hunix je za nijansu (promil) bolji.

Sad sledi ono chuveno: uzmi pa probaj.
Pozdrav,
Sasha

Broz je napisao(la):

pozdrav

NCP PC133 256 Mb
sve Turbo
4-way
CAS2

i sve to na 145 Mhz. 😀

Pu bre al ispljuvaste Hynix (Hyundai). Svojevremeno sam imao par modula od 128Mb Hyundai i svi su bez problema radili 150Mhz CAS2 na turbo setovanju. 🙂

Aca je napisao(la):
Pu bre al ispljuvaste Hynix (Hyundai). Svojevremeno sam imao par modula od 128Mb Hyundai i svi su bez problema radili 150Mhz CAS2 na turbo setovanju. 🙂

Pa, to nije vise ista firma, promenili su ime, imidz, i sada prave sr***. 😀

Samo

Taj 4 way interleavin ili kako se vec zove imaju samo AMD ploce??? Ja tu opciju nemam na BX-u.:wave;

Dobro si ti to primetio🙂 Inace cudna su ta podesavanja. Ja sam imao memoriju koje je na kt7a radila sa svim tim performance setovanjima(da ne nabrajam sada) a nije htela da bekne na cas2-2-2 kad sam je zabo u tusl2-c, bas cudno😉

Broz je napisao(la):
Dobro si ti to primetio🙂 Inace cudna su ta podesavanja. Ja sam imao memoriju koje je na kt7a radila sa svim tim performance setovanjima(da ne nabrajam sada) a nije htela da bekne na cas2-2-2 kad sam je zabo u tusl2-c, bas cudno😉

Znaci imao si dobru plocu koju si zamenio za losu. 😀 😀

Bockaj bockaj komsija🙂 Jesi cuo za ono da i komsiji krava bude ziva i zdrava😀

Kad' bi ja sad' rekao nešto na tu temu to bi već bilo suviše. Je l' da? 😀

Aca je napisao(la):
Znaci imao si dobru plocu koju si zamenio za losu. 😀 😀

Gle! Chuda se ipak desavaju. Pa, mi se oko ovoga slazemo. 😀

Broz je napisao(la):
Bockaj bockaj komsija🙂 Jesi cuo za ono da i komsiji krava bude ziva i zdrava😀

Nacuo sam nesto, ali jos moram da poradim na tome. 😀 😀

Aca je napisao(la):
Nacuo sam nesto, ali jos moram da poradim na tome. 😀 😀

Odlicno. Pozeli komsiji iz New Yorka sretnu Novu Godinu. 😀

mmarky je napisao(la):

Pozdrav...
To shto si rekao nema veze sa lezishtima u plochi !
Takodje to nije isto shto i stripping mod u RAID rezimu.
Stripping radi tako shto dva diska istovremeno chitaju ili pishu podatke prilikom rada , shto ubrzava transfer.
Memory interleaving , kao prvo , deli jedan memorijski modul na banke od po 32 MB i to ako imash 128 MB RAM-a mozesh da koristish 4-way interleaving. To opet nema direktne veze sa brojem slotova , jer i jedan memorijski modul od 256 MB moze da se podeli u 4 banke od po 64 MB.
Princip rada SDRAM memorije je u takozvanom SDRAM bank selfrefresh. Interleaving ubrzava stvar prilikom osvezavaja memorijskih banki. Poshto se svaka memoriska banka posebno osvezava , prilkom osvezavanja jedne od memorijskih banaka , inteleaving omogucije da se memoriji pristupi preko druge memorijske banke. Za detaljnije informacije , prochitajte malo o SDRAM specifikaciji , kao i o specifikacijama VIA chipseta.
Shto se tiche stabilnosti u radu , sa razlichitim tipovima memorijskih modula nije bilo nikada problema prilikom ukljuchenja ove opcije osim , eventualno u sluchaju korishcenja starih 32-MB SDRAM modula. Takodje i NEC-ov VCSDRAM (Virtual Channel SDRAM) podrzava maksimum 2-way interleaving , mada tu vrstu memorije necete naci kod nas.
Najchesci sluchaj je da dvostrani memoriski moduli imaju mogucnost deljenja u najmanje dve banke shto im umogucuje minimum 2-way interleaving.
Inache dobitak u memorijskim performansama prilikom ukljuchenja ove opcije je i do 40% , shto se u realnom radu odrazava na skok performansi sistema od nekih 0-15 % u zavisnosti od toga koliko odredjena aplikacija koristi velike transfere podataka. Ukoliko se koriste male programske matrice , koje staju u L1 i L2 cache procesora , dobitak na performansama je nishtavan, ali ako se koriste multimedijalne aplikacije koje koriste velike kolichine podataka u "streamu" , tada je brzina memorije veoma bitna , kao i brzina procesorske magistrale i memorijskog interfejsa.

Re: Samo

Gidra85 je napisao(la):
Taj 4 way interleavin ili kako se vec zove imaju samo AMD ploce??? Ja tu opciju nemam na BX-u.:wave;
Nemaju samo AMD ploce. Imaju i Intel ploche sa VIA chipsetom 😀

drfedja je napisao(la):
Memory interleaving , kao prvo , deli jedan memorijski modul na banke od po 32 MB i to ako imash 128 MB RAM-a mozesh da koristish 4-way interleaving.

Cek, cek, znaci nema razlike da li dvostrana ili jednostrana memorija?

evo mojih rezultata iz si soft sandre
soltek 75 KAV
duron 750 @ 825 (ustvari 832 jer soltek dodaje 1MHz)

pre ukljucivanja interleaving-a 352/380

posle ukljucivanja 455/542

memorija NCP (2 x 128) @ 148 MHz i to sa CAS 3-3-3 (jer kod soltek-a cini mi se da ne moze da se namesti da bude 2-2-2, moze recimo 2-3-3 - barem ja nisam uspeo)

Nazad
Vrh Dno