Šta je novo?

Optimalni brightness / contrast

bigone

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2004
Poena
619
Da li neko ima teoriju oko toga koliko podeoka je optimalno osvetljenje i kontrast na monitorima, recimo Samsung 765 mb i Hansol 720p ; 920 p ili uopsteno na monitorima?
I interesuje me koja je svrha opcije "Clear Moire"?

Unapred Hvala

Bigone

Mislim da sam postao dosadan pisuci o ovome u vezi kontrasta i osvetljenja (pa potrazi malo po forumu sa search). Generalno, izgleda da danasnji monitori po pravilu imaju preveliki nivo osvetljenja. Neko pravilo kaze da (pri podesavanju monitora) kontrast i osvetljenje treba dignuti maksimalno, a zatim spustati osvetljenje dok bela ne dostigne granicu da postaje siva. Ja ipak vise volim manje kontrastnu sliku, pa kontrast ostavljam na 60-80% od maksimuma, a zatim spustam osvetljenje. Najbolje ces uraditi preko neke test slike, npr. Nokia monitor test - Crna treba da je zift (da se ne razlikuje od mesta gde slika ne postoji, a bela da jeste bela al da sa npr. jednim ili dva udara rastera (za osvetljenje) prelazi u sivu. Tako podesen monitor daje i najoptimalnije boje u smislu njihovog zasicenja. Oni koji igraju igre motajuci se po tamnim tunelima po definiciji za ovakvu sliku primecuju da je previse tamna.
Papir u wordu, ili npr. corelu, treba da je beo al ne treba da sljasti. Dakle onako da covek moze satima da bulji u to.

Moire je cesta pojava na monitorima, i manifestuje se nepravilnim krivim linijama po monitoru, koje se mogu primetiti npr. na jednum delu slike, dok ih u drugim nema. Ako tako nesto vidis, upotrebi tu funkciju clear moire. U principu to moze da smeta pri gledanju slike, ali kod mene npr toga ima dosta po uglovima pa ipak se ne tangiram mnogo, a i mrzi me da ga otklanjam (iako to moze da se uradi). Ako ti smeta sklanjaj. Btw, pogledaj uputstva od monitora, mislim da ce biti sve vrlo jasno.

za mene je idealno sledece: kontrast na max, bri se smanjuje dok se crna ne izjednaci sa bojom praznog ekrana. al to normalno treba i proveriti, jer (naravno) ne daje iste rezultate na svakom modelu/primerku. kad se tako podesi u nokia testu za bri/con treba da se nazire ona povrsina od 4% i to bas jedva da se razlikuje gledano izbliza i u mraku. tako se uglavnom postize maksimalan opseg boja uz optimalno zasicenje i najprecizniji prikaz tamnih nijansi. onda po slobodnom nahodjenju slika moze malo da se posvetli (tesko da ce neko hteti da je potamni jer ce verovatno biti previsi tamna za vecinu ;)) i eventualno malo smanji kontrast. tu mnogo zgodno dodju one magicbright, lightview i slicne fore jer ce u svakodnevnom radu ovakva kombinacija svakako biti najbolja i najprijatnija za oci (sto kaze ds9 da bela ne sljasti), a kad igras cs lepo odvrnes kontrast i nema da ti se neko steka u mracnom cosku. ;)

moje iskustvo sa moire efektom je da nevredi da se ispravlja. ili je toliko malo da moze da se ispravi bez velike stete po konvergenciju i fokus, ali u sustini bi bilo neprimetno i bez doterivanja tako da ne vredi kompromisa, ili je toliko veliko da bi doterivanjem unakazio celu sliku. u svakodnevnom radu moire se ionako vrlo tesko primecuje tako da se ne treba puno baviti time...

bigone je napisao(la):
Da li neko ima teoriju oko toga koliko podeoka je optimalno osvetljenje i kontrast na monitorima, recimo Samsung 765 mb i Hansol 720p ; 920 p ili uopsteno na monitorima?
I interesuje me koja je svrha opcije "Clear Moire"?

Unapred Hvala

Bigone

Optimalno je najverovatnije ono koje tebi najvise odgovara, kod mene stoji 2:1 za contrast. To jest 90 contrast, a brightness je 45, ali kazem stavljas kako tebi odgovara.... jer ja ne volim da mi je slika previse svetla smeta mi... :beat:

hm...

Koliko vidim i ja cu ostati pri svome, contrast 63, a osvetljenje 49, pod takvim ili slicnim za koji podeok, podesavanjem, ne smeta mi ocima, uopste ne zamaram oci, i jasno se vidi. Dok sam na nekim 765-cama kod drugara podesavao drugacije.

Gde se moze naci Nokia test?

Pozdrav za sve koji su ucestvovali (D)

Ziveli!

Re: hm...

bigone je napisao(la):
Koliko vidim i ja cu ostati pri svome, contrast 63, a osvetljenje 49
:D 63 cega? hocu da kazem da proizvodjaci proizvoljno ostavljaju korisniku prostor za podesavanje i isti prostor uglavnom definisu proizvoljnem brojem podeoka od 0 do 100. ti brojevi apsolutno nista ne znace - poenta je maksimalno iskoristiti svoj monitor. a ako to nije poenta, vec je cilj monitor podesiti kako ti odgovara onda nemamo o cemu da diskutujemo, zar ne? ;)

63 morskijeh orascica, valjda pise contrast ispred 63?

Posteno, nema diskusije. ctp;

bigone je napisao(la):
63 morskijeh orascica
:D znaci 63 kontrasta? ok, samo dok se razumemo... ;)

samo mi nije jasno sto si uopste pitao kako podesiti monitor, ako si ga podesio "kako tebi odgovara"? sta ti znaci sta ce drugi reci kad niko nezna sta tebi odgovara? :D

Zato, sto imam problema kada namestam drugim ljudima monitori, mnogi i ne znaju da treba da podignu refresh rate sa 60Hz na nesto vise, pa cak i ne znaju sta im odgovara sto se osvetljenja tice i kontrasta. Pre neki dan nekom tipu sam nesto namestao na PC-u i ovi sto mu prodali makinu, namestili mu osvetljenje 2, a kontrast oko 90, i ovaj debeljko shljakao tako pola godine, nisu mu ni drajvere instalirali i tako dalje...

:whip

jazza je napisao(la):
...

Optimalno je najverovatnije ono koje tebi najvise odgovara, kod mene stoji 2:1 za contrast. To jest 90 contrast, a brightness je 45, ali kazem stavljas kako tebi odgovara.... jer ja ne volim da mi je slika previse svetla smeta mi... :beat:

Bravo za prikana Jazzu, odlican savet 2:1, vise nema preteranog osvetljenja u uglovima ekrana, slika jasnija, bolja, ne znam da li to vaze za sve monitore ali na mome Hansolu, ovo je upalilo, jos jednom bravo za najprakticniji savet. :happy:

bigone je napisao(la):
Bravo za prikana Jazzu, odlican savet 2:1
:D opet se ti vezujes za brojeve koji su potpuno proizvoljni i stavljas ih u nekakav odnos. i ok je to, znam kako je to kad nekom nesto odgovara, al' moram da naglasim za ostale - to su gluposti. ;) tri su opcije:
1) udjes u osd i igras se dok ne namestis kako odgovara (bez bavljenja bri/con vrednostima)
2) maksimizujes performanse postupkom koji sam dao koji post gore
3) uzmes uredjaj za kalibraciju i podesis monitor tako da na njemu moze da se radi priprema za time magazine. :D

Prikane Bahati, daj molim te ukini ovaj post u kompletu, u pravu si slazem se sa tobom, ali opet moras da priznas da podesavanje osvetljenja 2 podeoka i kontrast 90 podeoka to nije u redu :D

Bahati [SiD] je napisao(la):
...
3) uzmes uredjaj za kalibraciju i podesis monitor tako da na njemu moze da se radi priprema za time magazine. :D

Kako to 'uzmes'? Prvo je trebalo da kazes 'platis' jedno 10000€! :mrgreen:

Re: hm...

[
Gde se moze naci Nokia test?

evo za sve kojima treba Nokia test u zipu cheers cheers cheers

a i vezi svetla i kontrasta - sve gore navedene preporuke /prepirke/
su potpuno nepotrebne zato sto mi svi imamo razlicie monitore , razlicitih proizvodjaca, razlicite graficke karte, razlicitu starost monitora
(citaj starost katodne cevi itd) ,svako od nas na kraju ima drugaciji vid -dalekovid , kratkovid, neko pred monitorom sedi 2-3 sata ,neko 10-12,
i tako mogu da nabrajam do sutra, zato skini taj Nokia test podesi sliku kakako ti odgovara i popi jedno ladno (D) , a mozes i (D) (D) ili (D) (D) (D) (D) , ali posle njih ne podesavaj monitor jer....

bigone je napisao(la):
...

Bravo za prikana Jazzu, odlican savet 2:1, vise nema preteranog osvetljenja u uglovima ekrana, slika jasnija, bolja, ne znam da li to vaze za sve monitore ali na mome Hansolu, ovo je upalilo, jos jednom bravo za najprakticniji savet. :happy:

Ja u glavnom tako podesavam monitor imam LG 795FT ali otprilike bi trebalo da bude to na svim monitorima. Naravno podesavas ga kako tebi odgvora to jest tvojim :beat:

Nazad
Vrh Dno