Mislim da sam postao dosadan pisuci o ovome u vezi kontrasta i osvetljenja (pa potrazi malo po forumu sa search). Generalno, izgleda da danasnji monitori po pravilu imaju preveliki nivo osvetljenja. Neko pravilo kaze da (pri podesavanju monitora) kontrast i osvetljenje treba dignuti maksimalno, a zatim spustati osvetljenje dok bela ne dostigne granicu da postaje siva. Ja ipak vise volim manje kontrastnu sliku, pa kontrast ostavljam na 60-80% od maksimuma, a zatim spustam osvetljenje. Najbolje ces uraditi preko neke test slike, npr. Nokia monitor test - Crna treba da je zift (da se ne razlikuje od mesta gde slika ne postoji, a bela da jeste bela al da sa npr. jednim ili dva udara rastera (za osvetljenje) prelazi u sivu. Tako podesen monitor daje i najoptimalnije boje u smislu njihovog zasicenja. Oni koji igraju igre motajuci se po tamnim tunelima po definiciji za ovakvu sliku primecuju da je previse tamna.
Papir u wordu, ili npr. corelu, treba da je beo al ne treba da sljasti. Dakle onako da covek moze satima da bulji u to.
Moire je cesta pojava na monitorima, i manifestuje se nepravilnim krivim linijama po monitoru, koje se mogu primetiti npr. na jednum delu slike, dok ih u drugim nema. Ako tako nesto vidis, upotrebi tu funkciju clear moire. U principu to moze da smeta pri gledanju slike, ali kod mene npr toga ima dosta po uglovima pa ipak se ne tangiram mnogo, a i mrzi me da ga otklanjam (iako to moze da se uradi). Ako ti smeta sklanjaj. Btw, pogledaj uputstva od monitora, mislim da ce biti sve vrlo jasno.