Šta je novo?

Optika u svakoj sobi

nexxogen

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2006
Poena
305
Pozdrav!

Treba da krenem da pravim kuću uskoro, pa planiram da sprovedem ethernet kablove kroz zidove do svake sobe u kući (više od jednog kabla za pojedine sobe) kako bih imao mogućnost da povežem računare i televizore kablom na internet u celoj kući. Takođe bih sproveo na par mesta kabal da bih mogao da povežem WiFi Mesh jedinice direktno kablom umesto da se kače jedna na drugu preko WiFi. Tamo gde ću praviti kuću je od optike dostupan samo MTS. Ne razumem se u mreže, ali mislim da je za ovo želim da uradim potreban switch koji se povezuje sa ruterom. Na sajtu MTS reklamiraju nešto što zovu "optika svuda" gde se dobija to što ja hoću: kabal u svakoj sobi, a doplaćuje se 2000+ dinara mesečno na cenu paketa. Da li je ovo samo neki njihov način da naplate nešto što svako može da uradi sam (u teoriji)? Naravno, za većinu korisnika, to znači provlaćenje kroz sobe u već izgrađenim kućama/stanovima. Pretpostavljam da za ovo što sam ja planirao nije potrebna neka dodatna usluga od provajdera koju bih morao da plaćam?

Ništa ti nije potrebno od provajdera, razvlači dovoljan broj kablova u svaku sobu i to je to.
Vodi računa da za MTS-ov televiziju dovučeš dodatno kabl od mesta gde će stajati ruter do televizora, ne možeš(barem ne jednostavno) koristiti svič.
Odredi mesto u stanu gde će svi kablovi doći na jedno mesto, tu stavljaš svič i ruter(poželjno neki orman ili slično). Onda osraje da MTS izvuče optičko vlakno do tog mesta i to je to.

S obzirom da je kuća u pitanju, imaću tehničku sobu gde će biti unutrašnja jedinica toplotne pumpe sa svim potrebnim instalacijama, omekšivač vode, a ima dovoljno prostora za ruter, svič i home server sa NAS storage-om i još nekim aplikacijama koji planiram da postavim.

Kad kažeš da izvučem kabal od rutera do TV, misliš da on ide direktno iz rutera u TV, umesto preko sviča? Da li je uopšte potrebno da imam MTSov uređaj za televiziju, s obzirom da prosto mogu instalirati aplikaciju na TV? Nisam nikad pitao provajdere da li ova opcija postoji, ali manje harvera = manje kablova i više prostora za uredniji enterijer. I još jedno pitanje - da li je pametnije da sam nabavim ruter umesto da koristim njihov?

Mozes da koristis app od MTS-a, samo vidi sa podrskom kakva im je politika istovremenog koriscenja na vise uredjaja.

Ako korisriš njihov box, moraš direktno kabl od rutera. A uzevši u obzir cenu kablova, od viška ne boli glava, makar stajao kao rezerva u zidu.

Još jedno pitanje: da li ima smisla dovlačiti više od jednog kabla po sobi osim u slučaju ako hoću da mi ulazi budu dalje jedni od drugih? Pretpostavljam da ako je potrebno da imam više portova u nekoj sobi, mogu jednostavno tu prikačiti još jedan svič na postojeći ulaz u zidu?

Pazi oko sledeće situacije u vezi televizije. Uveliko je prelaz sa IRIS platforme na MOVE platformu.
Uzmi sa rezervom ovo što pišem jer trenutno i dalje nisam prebačen na MOVE.
Što se tiče aplikacije, IRIS smart imaš na tri uređaja (pošto pitaš za TV), dok je MOVE ograničen na jedan TV uređaj.
Što se tiče njihovih STB uređaja za televiziju, sve zavisi.
Meni su zamenil skoro STB uređaje sa HP4024, i trenutno je jedino moguće preko kabla (IRIS platforma). Direktno u ruter i prenos samo IPTV signala (switch jedino za podelu togIPTV signala). Znači u toj varijanti moraš poseban kabl koji možeš da deliš preko switch-a (kod mene slučaj za tri STB uređaja) ali samo IPTV.
Na samom ruteru su četiri mrežna priključka. Po njihovom standadrnom podešavanju, 1 i 4 su internet, 2 i 3 su IPTV.

Za MOVE sam čitao ovde po temama (IRIS TV i slično).
Ne treba više kabl kada te preabace već radi preko WiFi na HP4024.
Ako dobiješ nevi STB ili box, ima android TV i na njemu je aplikacija. Njega sigurno možeš na WiFi.
Tako da nemam pojma šta da ti napišem. Ovako gledano, ako je prelaz na MOVE platformu siguran, vuci samo za net kako god si planirao. Ako izvučeš liniju samo za IPTV imaš priključak više za net kasnije. A opet sve polako ide na varijante bez kablova... Ja lično ne bi više uopšte vukao kablove pri renoviranju.

Pazi oko sledeće situacije u vezi televizije. Uveliko je prelaz sa IRIS platforme na MOVE platformu.
Uzmi sa rezervom ovo što pišem jer trenutno i dalje nisam prebačen na MOVE.
Što se tiče aplikacije, IRIS smart imaš na tri uređaja (pošto pitaš za TV), dok je MOVE ograničen na jedan TV uređaj.
Što se tiče njihovih STB uređaja za televiziju, sve zavisi.
Meni su zamenil skoro STB uređaje sa HP4024, i trenutno je jedino moguće preko kabla (IRIS platforma). Direktno u ruter i prenos samo IPTV signala (switch jedino za podelu togIPTV signala). Znači u toj varijanti moraš poseban kabl koji možeš da deliš preko switch-a (kod mene slučaj za tri STB uređaja) ali samo IPTV.
Na samom ruteru su četiri mrežna priključka. Po njihovom standadrnom podešavanju, 1 i 4 su internet, 2 i 3 su IPTV.

Za MOVE sam čitao ovde po temama (IRIS TV i slično).
Ne treba više kabl kada te preabace već radi preko WiFi na HP4024.
Ako dobiješ nevi STB ili box, ima android TV i na njemu je aplikacija. Njega sigurno možeš na WiFi.
Tako da nemam pojma šta da ti napišem. Ovako gledano, ako je prelaz na MOVE platformu siguran, vuci samo za net kako god si planirao. Ako izvučeš liniju samo za IPTV imaš priključak više za net kasnije. A opet sve polako ide na varijante bez kablova... Ja lično ne bi više uopšte vukao kablove pri renoviranju.
Dobro, meni TV iskreno nije toliko bitna stavka, niti mi je toliki problem da imam box u jednoj sobi, a aplikaciju u drugoj. Kablovi su mi primarno bitni da bih mogao računare i WiFi Mesh jedinice da povezujem kablom na internet, jer se brzina i dalje ne može porediti sa WiFi, ali kad već gradim kuću od nule, gledam da sprovedem instalacije tako da što više potencijalnih mogućnosti pokrijem, a pošto će ići kroz zidove, ne postoji estetski problem.

Misliš da će WiFi zameniti kablove uskoro? Ja se ne bih baš u ovom trenutku oslonio na to jer sa kablom ne mora da se brine o smetnjama, slabom signalu u pojedinim delovima, latency itd. Radije bih išao na sigurno, a i ethernet kablovi stvarno nisu nešto skupi.

Da budemo realni sve to oko priče sa kablovima stoji. Imam razvučene i mislim da sam skoro malom sestriću sređivao računar. Pošto desktop nema wifi, to je bilo prvo korišćenje kabla nakon nekoliko godina. Za IPTV mi stoje i rade, ni ne može trenutno drugačije.
Slažem se za tu WiFi Mash instalaciju putem kablova, ni sam ne bi drugačije. Imam oko sto kvadrata i debele zidove starogradnje pa mi je jasno. Poslužio mi je mts-ov ekstender ali pošto je provučen jedan kabl, on je otišao za IPTV a ekstender je bežično povezan na ruter.
Napisao sam prilično nespretno za situaciju pri renoviranju i deo koji se odnosi na televiziju (uradio sam to jednom davno i za kablovsku, pa eno spavaju kablovi u zidovima, za ništa se ne koriste godinama). Za Wifi sam shvatio da radi posao i niko se ne žali.
Za novogradnju možeš i deset da provučeš ako misliš da ti treba. Nisam pametan ali čini mi se da si već u startu dobro osmislio i da ti ne treba ništa više od tog jednog za internet. U njega ekstendere ili mash i uživaš u dobrom signalu. Switch se lako doda ako treba da se podeli u prostoriji.
Moj se post odnosi više na to da je moguće da ubuduće ni za TV deo možda neće trebati poseban kabl. Nisu mi još pustili pa ne mogu da tvrdim ali pišu ljudi da radi tako bez kablova. Taj ekstender ću prvo da prebacim na kabl ako MOVE bude radio preko wifi signala. Za TV signal su i konfigurisali max 100mbps.

Da, računam da će to biti dobro. Imam neke sobe koje su poprililčno velike u toj kući. Jedna će recimo biti kancelarija sa jedne a game-room sa druge, pa kontam da u tom slučaju treba dovesti više kablova kako bi zidne utičnice mogle da budu lepo raspoređene po sobi, da se ne bih oslanjao na switch i onda razlvačio kablove kroz samu sobu. Ali mislim da nema potrebe tipa dve utičnice jedna do druge, to može svič da reši.

Trenutno živim u stanu i imam 600Mb SBBov net. Nekada kad nije bilo ovih novih BOX uređaja, dovoljno je bilo da uključiš koaksijalni kabal i imaš TV, pa sam ruter držao u sobi gde mi je komp i povezivao ga kablom. Instalacije u zgradi su takve da internet može da bude samo na jednoj utičnici. Onda kad sam prešao na EON, morao sam i ruter da prebacim kod TVa zbog toga i sad dovlačim net do kompa WiFi-jem. Imam dve mesh jedinice koje mi za to služe, ali samo je jedna povezana na kabal, dok se druga kači bežično na prvu, a onda komp dobija WiFi signal od nje. Preko 150Mb ne prelazi download, a komp je zapravo ono što najviše koristim i gde mi je brz internet najpotrebniji. Tako da punu brzinu neta koji plaćam mogu da iskoristim samo na TV koji sam povezao kablom na ruter. To mi se smučilo pa hoću da se osiguram da u novoj kući ne budem ograničen slabim signalom na taj način.

Obavezno predvidi mesto za access point-e na plafonu, ne postoji ništa bolje za wifi signal u stanu/kući. U zavisnosti od veličine kuće, rasporeda i slično, može ti trebati više od jednog po spratu. Realno je da se pokrije 80-100m2 sa jednim. Dosta nas ovde koristi Ubiquiti i Grandstream pa pogledaj šta ti od toga igra (cenovno). Ima i drugih opcija naravno, ali ovo je provereno a cene nisu uopšte strašne za Grandstream, Ubiquiti je skuplji ali opet ispod enterprise opreme.

Ako nećeš da kupuješ (i administriraš) upravljivi svič, možeš da predvidiš sledeće. U svakoj prostoriji gde može stajati tv (ne gde ga planiraš, nego gde ima šanse uopšte), ostavi po bar 2 utičnice, jedna za sam tv/komp, jedna za STB. U tehničkoj prostoriji postavi 2 switch-a. Sa jednog switch-a povezuješ STB-ove, a na njega ide kabl sa porta 2 ili 3 sa MTS-ovog ONT-a. Na taj način svi STB-ovi koji se nakače na taj switch će imati TV. Čak iako predvidiš 8-10 mesta gde tv može teorijski doći, ne moraš imati toliki switch, nije realno da ćeš imati više od 3-4 TV-a u kući, pa ti toliki switch treba. Za ostale uređaje razmisli koliko njih će ti ići na kabl, pa pomnoži to sa 2 i toliki switch uzmi, sigurno će ti zafaliti neki port a kasnije da se zezaš sa menjanjem ili dodavanjem nema smisla, njega povezuješ na port 1 ili 4. Kablove ne štedi, stavljaj i gde ima smisla i gde nema, cena je mizerna u odnosu na za*ebanciju ako zafali.

Razmisli i da postaviš MTS ONT u bridge, pa da staviš neki svoj ruter da bude "glavni".

@daxyco

Hvala na detaljnom odgovoru! Ja imam TP-Link Deco sa 3 jedinice, od kojih dve trenutno koristim u stanu, ali planiram da ih prebacim u kuću gde ću koristiti sve tri, tako da ne planiram da kupujem ništa novo za WiFi. Kuća će biti prilično velika, na dva nivoa, ali je montažna, tako da mislim da je to olakšavajuća okolnost za WiFi signal. Trebalo bi da dve jedinice u prizemlju i jedna na spratu pokrivaju celu kuću signalom. Makar tako pretpostavljam.

Ako bih mogao da izbegnem upravljivi svič, to bih i uradio. E sad, što se tiče optičkog neta, nemam nikakvog iskustva sa tim, pa nisam siguran kako sve funkcioniše. Ovde su ljudi rekli (a rekla mi je i osoba koja radi u SBBu da je i kod njih tako) da se STB mora povezati direktno na ruter i da ne može (odnosno da je dosta teže) da ide preko sviča. S obzirom da mi ti preporučuješ da ipak ide preko sviča, možeš li mi samo objasniti zbog čega to može da radi? Jel poenta u tome da dok god su samo STBovi zakačeni na jedan svič, sve će raditi kako treba?

I još jedno pitanje na kraju. Ne znam šta znači "stavljanje ONT u bridge i stavljanje sopstvenog rutera da bude glavni". U čemu je fora sa time i šta se postiže?

Znam da sam dosadan, ali razmotri koliko bi te koštalo da prodaš taj TP link mesh i da kupiš recimo GWN7660, jako su jeftini a vrhunski rade, doslovno jednom podesiš i zaboraviš da postoje. I onda ne zavisiš od toga da li ćeš da promeniš raspored nameštaja pa nema na čemu da stoji taj TP Link, itd. Nije bez razloga da je postavljanje AP-ova na plafone standard u svetu. Da li imaš nacrt kuće? Ako hoćeš postavi ga pa možemo da vidimo gde bi trebalo postaviti AP-ove (uključujući i te TP link), kao i koliko bi te uređaja pokrilo. Kažeš montažna će biti kuća? Eventualno dovuci kabl do plafona do mesta gde bi se mogao postaviti AP i ostavi ga u plafonu, pa se jednog dana može iskoristiti (kad budeš hteo wifi7-9-9).

Što se tiče STB-ova, mogu na switch bez problema, ali onda na taj switch ne može uređaj koji ide na internet. Jednostavno taj port na ONT-u je tagovan sa VLAN-om koji MTS predviđa za IPTV i glupi switch jednostavno prosleđuje tagovan saobraćaj na sve ostale portove. Jedino je važno da se sve lepo označi, napravi patch panel u toj sobi da ti bude lako i jasno šta i kako povezuješ.

Što se tiče bridge moda, ako ti nije poznato verovatno ti nije ni potrebno. U suštini, to je mogućnost da svo rutiranje skineš sa ONT-a i ubaciš svoj ruter koji bi to radio. Ljudi to generalno rade jer je oprema koju ti daje provajder "sa dna kace", kupiš nešto što ima više opcija, brže i pouzdanije radi. Na primer da podigneš svoj VPN server na njemu, ili da se povežeš na drugi VPN server bez potrebe da se povezuješ na svakom uređaju. Ponavljam, ako ti nije poznato verovatno ti i ne treba, ali planiraj da ostaviš mogućnost za to u budućnosti (ostavi fizički mesta da stane još jedan ruter - koji ne mora biti veliki uopšte).

Nisi dosadan ni najmanje! Štaviše, upravo mi takvi detaljni i obrazloženi odgovori i trebaju!

Iskreno, mnogo više mi se sviđa ideja plafonskih AP-ova. Ja sam za moje TP Link jedinice planirao da pravim posebne police koje će da vise na zidovima i služe samo za to, ali naravno da mi je mnogo bolje da to ne radim. Plafonski su estetski mnogo bolji, a i praktičniji. Evo, kačim nacrt oba sprata kuće, trebalo bi da se vide i dimenzije. Samo imaj u vidu da kuća ima galeriju tako da je sredina prvog sprata zapravo rupa, tako da tu u prizemlju nema plafona, a na prvom spratu nema poda. Pokušao sam da označim na nacrtima, ne baš maksimalno precizno, ali mislim da je dovoljno. Tehnička soba je ovo što je označeno kao "Utility". Tu treba svašta da ide, ali mislim da ima mesta i za mrežni hardver.

Zapravo, to što si rekao za sopstveni ruter i VPN server je relevantno, jer sam ja planirao da imam kućni server sa par velikih HDDova, na kojem ću da instaliram Ubuntu Server i CasaOS i da držim Immich i neke druge storage service, Jellyfin i mislio sam da na njemu podignem i VPN server kako bih mogao da pristupam svemu tome van kuće. Pretvoriću računar koji trenutno imam za tu svrhu jer ima hardver koji je i više nego dobar za to. Sad me zanima da li ima nekih specijalnih benefita da se VPN server postavi na ruteru sa ovim setapom koji sam opisao?

Prilozi

• Prizemlje.png
    Prizemlje.png
    78.4 KB · Pregleda: 47
  • PrviSprat.png
    PrviSprat.png
    42 KB · Pregleda: 53
Mozes i tako, samo preporucujem proxmox pa na njega ubuntu/adguard home/vpn server/immich.
Meni je VPN server(tailscale) instaliran na adguard home lxc kontejneru u proxmoxu, sljaka sve kako treba. immich mi je kao poseban docker kontejner isto.

Mana u odnosu na direktnu instalaciju na ruter je vrv to sto taj vpn server zavisi od adguard home-a i proxmox-a - tj ako se zaglupi npr adguard home ili ne daj boze ceo proxmox, onda nemam pristup spolja. Kad instaliras direkt na ruter realno je manja verovatnoca da se desi tako nesto.

Mozes i opnsense da gurnes na taj server i iskljucis iz price ISP ruter, ides na bridge mode. To ti je najbolje za potpunu kontrolu svega, mogucnosti su beskrajne 😀

Ako ćeš imati i neki homelab, možeš da razmišljaš u smeru koji je napomenuo @nightshadow, opnsense, pfsense, ali da znaš da je learning curve prilično strm. Ja sam na Mikrotiku i bilo mi je poprilično teško dok nisam sve namestio kako mi odgovara (tad nije bilo chatgpt-ja 🙂).

Veliki je prostor, ako dobro vidim ~150m2 u osnovi, a kako imaš ovu galeriju možda i može sve da se pokrije sa gornjeg sprata, ali je malo nezahvalno na prvu loptu suditi. I to što nema betona će pomoći, ako ti susedne kuće nisu blizu i to će poboljšati domet. Ako ti znači poređenje, kod mene na poslu su GWN7665 i jedan je bio DOA, pa je ta jedna pozicija pokrivena sa gornjeg sprata, nekih 5-6m ukoso od te sale (u kojoj je bio predviđen AP). 5GHz signal radi bez problema, 3 od 4 crtice, a u pitanju je stambena zgrada, beton i još desetine drugih mreža.

Nisam ispratio kakav budzet imas u vidu, ali razmisli o POE APovima, bilo zidnim ili plafonskim.

Ako imas neke zidove od knauva, Ubi recimo ima zidna resenja gde viri samo plasticna maskica 1cm iz zida, ostatak je ceo u zidu, moze i da se kreci ta maskica u boju zida.

@nightshadow Ovo sad meni zvuči kao dosta napredniji pristup o kome ništa ne znam, pa sam malo istraživao. Ako se već instalira proxmox, da li ima potrebe uopšte instalirati Ubuntu?

Što se tiče opnsense, koliko razumem to je praktično softverski ruter kojem je svrha da preuzme posao od fizičkog rutera koji se dobija od ISP? Iskreno, meni nije potrebno da imam ne znam ni ja kakvu detaljnu kontrolu nad svim. Bitno mi je da imam storage da ne bih morao da se oslanjam na Google Drive, i da mogu da strimujem video na svim uređajima na mreži. Potreban mi je neki minimalni setup koji će da mi radi posao.

@daxyco Nema ni jedna kuća toliko blizu, ovde gde treba da gradim su velike parcele pa su kuće prilično odvojene. Možda da budem siguran pa da stavim onda dva AP po dijagonali, jedan gore jedan dole? Ne bi bilo loše da se WiFi hvata i u dvorištu. I da li ti APovi rade takođe kao mesh, u smislu da nije potrebno diskonektovati se sa jednog i konektovati na drugi ručno?

@jorgovan Definitivno je plan da koristim takve APove. Kuća još nije ni počela da se gradi tako da ne znam još kakvi će tačno biti zidovi, ali s obzirom da je montažna, tu idu osb ploče pa preko njih gips. Mislim da neće biti problem bilo šta da se ugradi.

@nightshadow Ovo sad meni zvuči kao dosta napredniji pristup o kome ništa ne znam, pa sam malo istraživao. Ako se već instalira proxmox, da li ima potrebe uopšte instalirati Ubuntu?
Nema. Stavis proxmox i onda na njega mozes sve kao lxc kontejnere. Mislim mozes i ubuntu VM da stavis ako hoces i ako ti treba. Evo kako je kod mene:
1769529540742.png
Home assistant je jedini VM, ostalo sve kontejneri. Plus u ovom dockge imam jos 3 docker kontejnera(immich, nginx proxy manager, strava-statistics).
Al i ne treba ti docker, npr immich mozes direktno kao lxc kontejner, imas ovde kao skriptu:

Bukvalno u dva klika instaliras immich na proxmox. Imas isto i za nextcloud ako hoces storage lokalni. Super stvar.
Imas i za one *arr servise, jellyfin, plex i to za strimovanje videa, ne koristim pa ne znam, ali imas ove skripte za instalaciju isto, bas je lako.

Što se tiče opnsense, koliko razumem to je praktično softverski ruter kojem je svrha da preuzme posao od fizičkog rutera koji se dobija od ISP? Iskreno, meni nije potrebno da imam ne znam ni ja kakvu detaljnu kontrolu nad svim. Bitno mi je da imam storage da ne bih morao da se oslanjam na Google Drive, i da mogu da strimujem video na svim uređajima na mreži. Potreban mi je neki minimalni setup koji će da mi radi posao.
Tako je.
U principu to ne moras, al eto, dosta ljudi koji krenu da se bave homelab-om dodju i do opnsense-a eventually 🙂

@nightshadow Ubuntu mi treba samo kao operativni sistem za server, svakako može i bilo koji drugi to da bude. Po tutorijalima koje sam gledao na netu, ljudi su instalirali CasaOS koji daje grafički interfejs svemu, koji ja preferiram u odnosu na terminal. Ali ako se sve to dobija i proxmoxom, onda nema potrebe za Ubuntuom uopšte.

Pa nije baš da imaš grafički interfejs neki, msm nije kao windows pa da ideš next next next da instaliraš nešto. Ali nije ti ni na Ubuntu tako, nećeš ti dizati immich/nextcloud preko grafičkog interfejsa nego preko terminala isto.

Zapravo CasaOS ti daje interfejs u browseru preko kojeg možeš da dodaješ aplikacije kao što je Immich bez korišćenja terminala, kroz neki storefront. Čitam da neki govore kako CasaOS već umire i predlažu neke alternative, ali se svode na isto koliko sam mogao da vidim.

Kakva je prednost optike u sobama u odnosu na UTP kabl? Mozda za neke brzine vece od 2.5 Gbps? Stedi se struja na switchu, ali zato spamuje opticki hub?

Loše sam se izrazio. Mislio sam na optički internet u svakoj sobi. Naravno da će ići UTP kablovima.

Na novoj zgradi je fabricki dovucen ethernet kabal na jedno mesto na zidu i tu je uticnica. hocu da pomerim tu uticnicu 2 metra. kako da nastavim taj kabal najbolje?

rj45 coupler

Da ne otvaram novu temu, uselio sam se u stan i imam otprilike ovo sto OP hoce. Interesuje me sutra kad mi stigne a1 opticki net, da li mogu samo jedan kabal iz rutera da ubacim u uticnicu i imacu izlaz za net u svim drugim uticnicama u stanu?
IMG_5280.jpegIMG_417BFCB5-5EF4-4D12-9320-C37DB6A2FA7A.jpeg

Optika ti je već razvučena do table, ili je bar bila. Ona bela kutijica sa zelenom plastikicom je sabirnica.
Žuti zamotuljak je optički kabl, možda čak i sa SC konektorima na sebi, ali izgleda da nije uboden u sabirnicu.

Po mom mišljenju, prethodni stanar je tu držao i ruter+ont (ili HG) jer se vidi i rj45 koji visi koji je išao upravo u ruter.
DC konektor je verovatno od switcha koji sada možda ne radi.

Optika ti je već razvučena do table, ili je bar bila. Ona bela kutijica sa zelenom plastikicom je sabirnica.
Žuti zamotuljak je optički kabl, možda čak i sa SC konektorima na sebi, ali izgleda da nije uboden u sabirnicu.

Po mom mišljenju, prethodni stanar je tu držao i ruter+ont (ili HG) jer se vidi i rj45 koji visi koji je išao upravo u ruter.
DC konektor je verovatno od switcha koji sada možda ne radi.
Izgleda mi bas tesno da stane i ruter unutra. Hvala svakako, videcu sutra sa ovim deckom iz a1 kad dodje. Ako je prethodni stanar imao sbb optiku i ako je to optika od sbb-a, da li a1 moze to da iskoristi bez da busi po zgradi opet za a1? Rece mi agent da neko vec ima a1 u mojoj zgradi

Ono što sam video, sbb ima drugačije kablove i ovo mi više liči na nekog drugog, mada ko zna...
Nije tebi problem gde će ruter da stoji. Njega možeš preko rj45 kabla da povežeš na utičnicu i to će doći do switcha pa onda po sobama.
Problem je kako će optički kabl doći do rutera. Ili da buše i razvlače po kući, ili da iskoriste to što imaš na toj slici.

Ako a1 koristi ONT+Ruter, možda možeš ont da ubaciš u tablu pa iz njega da ideš do utičnice ethernet kablom, ali ti u toj situaciji treba i jedan povratni nazad do table za u switch.

Nazad
Vrh Dno