Šta je novo?

Optika MTS download problem

Romeo Crennel

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2009
Poena
360
Pozdrav svima,

pisem u ovoj temi u slucaju da sam promasio najlepse bi zamolio Admina da prebaci gde treba.(hvala unapred)

Potrudicu se od pocetka da opisem sta me muci pa ce mozda malo biti duzi post ali kontam da tako jedino mogu da docaram svoj problem.

Drzim jednu igraonicu, imao sam do prosle godine Sbb net 200 kroz nesto(neki silver paket) i mislim da je bio ruter beli Tehnicolor ili tako nesto, internet je koristilio15 klijenata, server, kamere, sony, server i par mobilnih telefona,.
Postojao je taj ruter posle njega dva 100mb svica na koji su nakaceni racunari i ruter je bio i wifi na koji su se ostali kacili uredjaji. Dok sam imao taj net sve je radilo odlicno kad se npr upali download, na jednoj ili vise masina neko upali Steam,epic ili neki launcher i igrica ima update i onda krene da skida, ni jedan racunar pored nije osetio da se bilo sta skida, znaci nema paket losa a ping bude tek tek uvecan, sve je radilo normalno i nista nisam cackao na ruteru od prvog dana.

Prosle godine uvedena MTS optika, stavili su neki Nokia ruter, desava se da kad bilo ko upali isto sto sam naveo ranije sve se raspada, ping skace nenormalno, paket los non stop, neigrivo nista pored na racunarima.(cak i da jedan racunar skida tipa 100 mb neki patch uzas bude)

Net je 300 kroz nesto (vece brzine od Sbb), kad niko ne skida nista jako je mali ping i sve lepo radi.

Da li neki ima neki savet sta bi mogao uraditi da bude kao sto je bilo sa Sbb ruterom, da li je potreban ruter pored ovog da on preuzme sav saobracaj ili nesto trece....

Svaki predlog je dobrodosao

Hvala puno

Potreban ti je managed switch ili router koji ima mogućnost traffic shaping-a ili packet prioritisation-a. Scenario koji opisuješ sa telekom optikom je u potpunosti normalan. Pogotovo ako pustiš download koji ide full brzinom a nemaš nikakav traffic management na mreži. Na SBB-u nisi imao problema jer download verovatno nije išao max brzinom tako da si imao "lufta" zbog kojeg ping nije divljao dok ide download. A moguće je i da SBB-ov router ima QoS ili packet prioritisation koji sam naveo gore.

Aha jasno, ali meni mreza sama po sebi nedozvoljava pun download od paketa,paket je 300 meni je 100(skida 11 mb najvise), nabavio sam mikrotik ruter (tj imam ga odavno ali ga nisam stavljao jer nisam nesto upoznat s tim), dosao bi kolega koji se time bavi pa bi njega postavio, e sad pitanje da li moze da radi Nokia u bride modu ili ne zbog novog rutera?

Procitaj odavde temu

Aha jasno, ali meni mreza sama po sebi nedozvoljava pun download od paketa,paket je 300 meni je 100(skida 11 mb najvise),
Onda ping nebi smeo da skače. Moguće je da taj Nokia router ima ograničenje u broj osrvarivih konekcija, ili je neispravan. Jesi puštao torrent download, ili regularni download. Kao što je steam recimo.

nabavio sam mikrotik ruter (tj imam ga odavno ali ga nisam stavljao jer nisam nesto upoznat s tim), dosao bi kolega koji se time bavi pa bi njega postavio, e sad pitanje da li moze da radi Nokia u bride modu ili ne zbog novog rutera?
Možeš ga sigurno prebaciti u bridge mode, samo od telekoma moraš da tražiš PPPoE parametre koje treba ubaciti u MikroTik. To bi bilo najbolje rešenje i mislim da bi ti rešilo problem.

Pazi ping ne skace vec samo imam paket loss.
Bilo koji download ponasa se isto,da li update driver na grafikama ili svlacim sa stima isto je.
Evo jedna slika upravo skidanje valoranta.

Prilozi

• IMG20220211211151.jpg
    IMG20220211211151.jpg
    352.1 KB · Pregleda: 62
Pazi ping ne skace vec samo imam paket loss.
Bilo koji download ponasa se isto,da li update driver na grafikama ili svlacim sa stima isto je.
Evo jedna slika upravo skidanje valoranta.
Ili je router neispravan ili nešto nije u redu sa optikom koja stiže do tebe.

Aha jasno, ali meni mreza sama po sebi nedozvoljava pun download od paketa,paket je 300 meni je 100(skida 11 mb najvise), nabavio sam mikrotik ruter (tj imam ga odavno ali ga nisam stavljao jer nisam nesto upoznat s tim), dosao bi kolega koji se time bavi pa bi njega postavio, e sad pitanje da li moze da radi Nokia u bride modu ili ne zbog novog rutera?

Ako si ostavio ona dva 100Mbps switcha iza Nokia rutera i pod pretpostavkom da switchevi imaju 100Mbps uplink portove zakačene na Nokia ruter, pretpostavljam da ti ustvari ugušiš protok na celom switchu - i svako ko je zakačen na isti switch će imati katastrofa odziv dok jedan PC zakucava 100Mbps port + uplink port do Nokia rutera. Dodano, maksimum koji možeš izvući sa dva 100Mbps switcha u tom setupu je 200Mbps.

Tebi treba neki ruter (ubiquiti,mikrotik,cisco....) i switch sa 1 Gbit uplink portom da ubodesh u taj mikrotik i da sve klijente ubodes u to.

Ali probaj prvo da uzmes samo switch, mozda ce ti to raditi posao ako nemas mnogo klijenata. A to mozes za tipa 5000dinara.

Napisao je čovek da ima MikroTik. Problem je najverovatnije ono što je @c h e rekao. A moguće i da mu je taj MikroTik router isto 100Mbps.

Poslednja izmena:
Probacu ovih dana da stavim posle Nokije Mikrotik i da vidim kako ce se ponasati sve,onda cu staviti 1gb sviceve da vidim kako ce onda ici,ako to ne resi probleme videcu da od mts-a trazim neki drugi ruter.

Pomogne malo, probao sam nocas mikrotik posle rutera da stavim, u njega ubo ostale sviceve i isto se ponasa, inace paket je 200mb download, probao sam i sa jednim gigabitnim svicem i tada je skidalo 23mb u sekundi, kad god krene download pojavi se packet loss,kad smanjim download ma epicu,stimu tipa na 3mb onda nema lossa ako stavim na tipa dva kompa,cim stavim na vise opet isto.
Razmisljam da uzmem SBB na mesec dana i da vidim kako ce raditi,ako se bude isto ponasao onda je do sviceva ako bude radio normalno do mts-a je(5 sati sam podesavao mikrotik,sviceve,portove...)
Polako gubim zivce i ne znam sta moze biti resenje jer mi posao doata trpi.

Ako je ranije radilo sve kako treba sa prostim (i glupim) Tehnicolor ruterom, ne vidim zašto bi sada morao da nabavljaš komplet novu (i skupu) opremu. Ja bih probao ponovo sa SBB, ako bude sve OK onda je očigledno problem sa mts i/ili njihovim ruterom.

Apdejt
Uzeo sam gigabitne sviceve i naravno da se isto ponasao, probao sve moguce kombinacije i isto,cuo se opet sa tehnickom podrskom i docicd sutra da vide(rekli su mi da ce nakaciti laptop ma ruter, uraditi speedtest i to je to, ako ima 200mbs kazu nema sta dalje da gledamo do nase mreze je)
Uzeo sam danas Sbb i nakacio na mrezu i naravno da sve radi ok, nema ni jedan jedini packet loss, ping skoci malo ali je i dalje veoma sve igrivo.

E sad pitanje da li ja mogu da se zalim da mts internet ne radi kako treba i da li mogu traziti novi ruter ili mozda prekid saradnje?

Rekao sam im da sam probao sa 4 razlicita svica(povezao mts port 1 na svic i iz svica tri racunara)na koje sam kacio fabricke lan kablove i ponasalo se isto i da im je to simulirano kucno okruzenje i operater je rekao da sam u pravu i da ce videti sve sutra.

Na kraju cele sage dosli smo do zakljucka da njihov modem/ruter jako lose raspodeljuje saobracaj kad je u pitanju download, nakon zadnjeg razgovora ostalo je da probam sa mikrotikom da to resim i u sredu ce me zvati da vide jel sam uspeo ako nisam onda cemo videti da raskinemo saradnju i to je to.

Sad jedno pitanje:
Da li ima neko ovde na forumu ko bi namesti preko Teamviewera mikrotik na mom racunaru da se ogranici download racunarima u odredjenom mreznom opsegu, mreza je 0.1-0.254.

Svaka pomoc bi mi dobrodosla jer se blizi sreda a sam ne znam da podesim.

Nazad
Vrh Dno