Šta je novo?

OPTICKI ZUM ??? Za sta sluzi ?

lakii

Čuven
Učlanjen(a)
06.07.2003
Poena
630
Tacnije : Koje su prednosti i razlike sa i bez optickog zuma ? Da li uzimati aparat bez optickog zuma?
Uporedite to sa klasicnim aparatima npr.?
Stvarno sam laik za ovu temu pa bi mi objasnjenje dobro doslo.

Hvala

lakii je napisao(la):
Tacnije : Koje su prednosti i razlike sa i bez optickog zuma ? Da li uzimati aparat bez optickog zuma?
Uporedite to sa klasicnim aparatima npr.?
Stvarno sam laik za ovu temu pa bi mi objasnjenje dobro doslo.

Hvala

ako znas cemu sluzi npr. durbin, znas cemu sluzi opticki zoom...

u zavisnosti od tvojih potreba je i odluka o odgovrajucem aparatu sa ili bez zoom-a...mada je jasno da je svaki sa iole nekim optickim zoom-om daleko univerzalniji od onog bez...

o digitalnom zoom-u razmisljaj kao o photoshop-u tj. kada digitalno zoom-iras slika postaje sve zrnastija odnosno gora...

eto...

evo i jedne moje subjektivne preporuke, bezi sto dalje od ovih novonastalih `firmi` koje prave digitalce
nije lose izbegavati i ove sto u proizvodnim programima imaju osim digitalaca i piksle, stampace, stolice, pegle i sl...[malo preterah ali razumes sta hocu da kazem...]

naravno, nekim ljudima su dovoljno dobre slike i sa mob. T300...

Pa gledam neke ljude koji pricaju o aparatima bez zuma kao da su super.
Nemam neke posebne zahteve al bih voleo da kupim aparat koji ce me da sluzi dugo,a za male pare ako je moguce.
Hvala na savetu,malo cu da se raspitam po nekim str sajtovima pa da smislim nesto.

Kada jednom probas optički zum, nikad više nećeš ni pomisliti da kupiš aparat bez njega. Naravno, cena je onda mnogo veća ali šta da se radi. Meni je mnogo važniji zum nego broj mega piksela. U suštini šta god slikaš na razdalini većoj od 2-3m objekat se nalazi dosta udaljen od tebe i treba ga zumirati, jer se inače dobija slika sa mnogo nebitnih detalja, a objekat ostaje udaljen i mali.

lakii je napisao(la):
Ako uvek možeš (i ne mrzi te) da pridješ objektu koji snimaš ili se udaljiš od njega (a ne udariš ledjima u neki zid) onda ti optički zoom ne treba jer on radi upravo to: približavanje/udaljavanje objekta koji se snima uz skoro isti kvalitet kao da si prišao/odmakao se, za razliku od digitalnog zuma koji to radi softverski i pritom se kvalitet slike smanjuje.

Ponosni sam vlasnih HP PhotoSmart 320 (+64mb sd card), nema opticki zum, ali ljudi su ti vec objasnili sta je i cemu sluzi...
ovo moje cudo radi stvarno super slike npr. ako je panorama sa terase, gde jos slikam i nekog prijatelja, i covek se vidi super - koji je blizu i cela panorama -koja je jelte daleko, obe stvari su super ostre... za ovakve stvari ti opticki zum i ne treba, ali ako planiras da ga koristis, onda odvoj malo vecu kintu...

Digitalni ume bas lepo da "zaj*" sliku, naime on softverski radi zum i ako ne drzis aparat 102% stabilno ume biti veoma "napixelizovano"...

ako imas para uzmi sa optickim, a ako nemas, ovaj HP320 ti je moja veelika preporuka (njegovih 8mb interne memorije + 64 mb sd memorije za nekih 180-190 eura cisto da znas kako idu cene, dok su ti ovi sa optickim zumom a da nesto valjaju -tipa Fuji oko 300-400e)

Opticki zum pod obavezno !

Sta konkretno znaci npr 3x zum? Znaci koliko je to 3x prevedeno na narodski jezik?
A drugo pitanje, koliko opticki zoom povecava cenu aparata?

3x opticki zoom znaci da aparat moze maksimalno 3 puta da uveca predmet koji slikas ili ako gledano jedinicam za klasicni film to je 35mm-105mm fokusne duzine. djeluje zbunjujuce. dakle zoom je u stvari uvecanje predmeta kojeg slikamo
Mislim da ne bi trebao kupovati aparat bez zoom-a. Naravno da zoom znatno povcava cijenu aparata ali pazi se jer ima aparata kod kojih je zoom potpuno beskoristan jer zumirane slike budu deformisane.
Zato prije kupovine obavezno posjeti neke forume na kojima korisnici iznose misljenja jer od trgovaca ces cuti samo rijeci hvale pa makar prodavali starog konja.
Obavezno pogledajte http://www.dpreview.com/ i http://www.photoalley.com/webapp/wcs/stores/servlet/StaticView?storeId=10201&catalogId=10001&langId=-1&staticPage=/etc/content/courses.html

jos nesto sam zaboravio reci.
cesto na aparatima pise 27x zoom ili tako neke ogromne cifre. u stvari se radi o npr 3x optickom (pravi zoom) i 9x digitalnom pa kad zumirate 3 puta opticki i 9 puta digitalno slika je zumirana 27 puta i nista ne valja.
izbjegavajte koristenje digitalnog zoom-a jer je to kao zoom u photoshop-u - dakle ogromna pikselizacija slike.

marinko je napisao(la):
3x opticki zoom znaci da aparat moze maksimalno 3 puta da uveca predmet koji slikas ili ako gledano jedinicam za klasicni film to je 35mm-105mm fokusne duzine. djeluje zbunjujuce. dakle zoom je u stvari uvecanje predmeta kojeg slikamo

Nije bas tako...ne radi se samo o "uvecavanju" vec i o "smanjivanju". Kod pomenutog zoom-a za 35mm SLR, 35mm je manje od standardne vrednosti (50mm), tako da taj zoom radi kao Wide Angle (35-50), Standard (50) i Telephoto (50-135).

Nazad
Vrh Dno