Šta je novo?

Optical S/PDIF Out connector + External Digital Optical Input Connector

HuLsH

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
319
Cao,

Imam jednu nedoumicu oko povezivanja zvuka izmedju racunara i home cinema uredjaja.

Evo dacu direktan primer ploche GA-EX58-UD3R i Samsung XQ100 home cinem-a uredjaja

627512motherboard_productimageback_ga-ex58-ud3r_big.jpg

608545XQ100.JPG

E sad poshto ne zelim da kupujem dodatne komponente i da budzim neshto, niti sam audiofil vec zelim praktichno da iskoristim ono shto imam, mislio sam da povezem optichkim kablom (kupljen tipa u Rodicu ili gde vec ima za 1000 dingera) postojeci Optical S/PDIF Out connector na racunaru i External Digital Optical Input Connector na mom home cinema uredjaju i da dobijem 5.1 zvuk iz igrica, filmova itd.

evo i uputstvo za korisnike za Samsung XQ100
gde an desetoj strani moze da se vide postojeci konektori na uredjaju.

Zna li neko dali je ovo izvodljivo ?

Poslednja izmena:
Pa trebalo bi da je izvodljivo.Ja sam isto tako povezao kao sto ti planiras i radilo je.Sada sam nabavio zvucnu creative x-fi titanium i sa nje vucem zvuk na avr.Isti princip.Znaci iz kartice na ploci digital out na home cinema digital in i to je to.Trebalo bi da radi.

5.1 iz igara mozes dobiti jedino ako kartica na kompu podrzava DolbyDigital Live ili DTS-Connect opciju (encoderi koji u realnom vremenu "pakuju" zvuk iz igara u DD ili DTS). Sto se tice samih igara koliko mozes da imas vizuelni dozivljaj igrajuci igre na integrisanoj grafickoj, toliko imas i audio dozivljaj sa integrisane zvucne.

5.1 iz igara mozes dobiti jedino ako kartica na kompu podrzava DolbyDigital Live ili DTS-Connect opciju (encoderi koji u realnom vremenu "pakuju" zvuk iz igara u DD ili DTS). Sto se tice samih igara koliko mozes da imas vizuelni dozivljaj igrajuci igre na integrisanoj grafickoj, toliko imas i audio dozivljaj sa integrisane zvucne.

shvatam poentu, ali iskreno nisam planirao da dajem 100-200... eura za muzichku kartu samo da bi imao profesionalan zvuk jer kao shto rekoh nisam preveliki audiofil. Ukoliko ce se chuti malo shuma i krckanja ... shta vec mogu da prezivim...
samo josh da nadjem plochu koja podrzava dolby ili dts a da ima soket LGA1366

evo nashao sam ovu plochu GA-EX58-UD4P

Supports Dolby Home Theater audio to create a stunning surround sound listening experience

Blu-ray playback outputs supported by high quality 106dB SNR ALC889A HD audio

Poslednja izmena:
Ploca je ok, nego te kartice od 100-200e su daleko od profi zvuka ;)

Samo josh jednom da potrvrdimo
povezivanjem racunara putem Optical S/PDIF Out connectora i home cinema uredjaja putem External Digital Optical Input Connector uspeva da se dobije koliko toliko kvalitetan 5.1 zvuk se
Konektori se povezuju optickim kablom

AKo ima DDL ili DTS-C dobice 5.1 preko SPDIF onoliko koliko kartica moze da pruzi.

Uzmi opticki kabl slobodno.
U nekim divX filmovima koji imaju 5.1 audio zapis, koristeci recimo Gom player dobices 5.1 zvuk na kucnom bioskopu (ako on podrzava dolby digital), bez obzira na vrstu zvucne karte (dovoljna je integrusa)

U igrama nece moci 5.1 sa integrusom, vec samo stereo.
Tu mora creative X-fi ili recimo Asus Xonar.. Ali za igre izgleda da je creative bolji.

@bojke1
Pitao bih - ako smem gde si nabavio x-fi, posto je izgleda nema u zemlji. Ako moze neko iskustvo ili bilo sta kao komentar. Naravno ono sto ne sme javno, znacilo bi mi na pm ..

Hvala!

Poslednja izmena:
Moze i pod integrusom da se izabere 5.1 zvuk u igrama, samo je razlika u kvalitetu zvuka i detalja ogromna izmedju integruse i npr X-Fi.
Mislio sam na SPDIF izlaz.. Analogni naravno da moze..

Da bi se na risiveru (kucnom bioskopu) reprodukovao 5.1 zvuk, a kada taj signal dolazi kroz jednu zicu (SPDIF in / out ), signal onda mora da bude u nekom od kodiranih formata (DOLBY DIGITAL ili DTS .. itd )

Kada je film u pitanju, player uzme audio zapis, preuzme eksluzivnu kontrolnu nad zvucnom kartom i samo izbaci napolje kroz SPDIF sirovi 5.1 materijal...

Da bi se iz igrice dobio ovakav signal, potrebno je da zvucna karta ima opciju kodiranja u DOLBY DIGITAL u realnom vremenu (recimo Dolby digital Live!), jer se zvuk svaki put menja i nikada se ne moze znati kako ce da ispadne..

Tu opciju imaju samo skuplje karte (recimo X-fi ili xonar).. A tih karti trenutno "n e m a" :)

Mislio sam na SPDIF izlaz.. Analogni naravno da moze..

Da bi se na risiveru (kucnom bioskopu) reprodukovao 5.1 zvuk, a kada taj signal dolazi kroz jednu zicu (SPDIF in / out ), signal onda mora da bude u nekom od kodiranih formata (DOLBY DIGITAL ili DTS .. itd )

Kada je film u pitanju, player uzme audio zapis, preuzme eksluzivnu kontrolnu nad zvucnom kartom i samo izbaci napolje kroz SPDIF sirovi 5.1 materijal...

Da bi se iz igrice dobio ovakav signal, potrebno je da zvucna karta ima opciju kodiranja u DOLBY DIGITAL u realnom vremenu (recimo Dolby digital Live!), jer se zvuk svaki put menja i nikada se ne moze znati kako ce da ispadne..

Tu opciju imaju samo skuplje karte (recimo X-fi ili xonar).. A tih karti trenutno "n e m a" :)

Ako si prochitao ceo thread onda verovatno nisi razumeo ali plocha GA-EX58-UD4P ima podrshku za dolby digital live tako da ne bi bilo potrebe za kupovinom Creativ x-fi ili drugih "custom" muzichkih kartica
evo i User Manual-a

Prvo, da i integruse imaju podrsku za DDL. Drugo, ko jednom odigra igricu sa 5.1 zvukom preko X-FI nikad mu se nece priigrati posle na integrusi (osim ako je gluv).

Nisam procitao manual, ali svakako sam duplirao (bez obzira na podrsku DDL na integrisanoj karti) ono sto je gvlada gore rekao.. Izvinjavam se (malo mi se vec muti od pretrage za PCIE, PCI DDL karticama tipa Creative/Asus)

Nisam imao losu nameru, a i sam s(a)m mnogo vremena utrosio da otkrijem to povezivanje i cinjenicu da recimo Gom player pusta ispravno 5.1 (cak i bez ukljucenog AC3 filtera), dok VLC nece.. Poz

Nazad
Vrh Dno