Šta je novo?

Optical Bay Caddy

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Nameram u dogledno vreme da za svoj Lenovo kupim neki SSD, ali posto nisam pri parama, razmisljao sam o 128GB resenju, a da ostavim HDD od 750 GB za storage (filmovi, muzika, backup podataka za posao i slicno).
Dakle moje pitanje je - gde ima da se kupi(po mogucnosti u NS) i po kojoj ceni neki optical bay caddy?

Nije li bolje da taj 750GB HDD stavis u neku externu USB fioku, pa da zadrzis opticki uredjaj na laptopu?

Bolje mi je onda da imam externi opticki uredjaj, ako mi ikada zatreba. Nervira me pored laptopa i punjaca jos da vucem i hard. Ovako bi externi opticki uredjaj drzao kod kuce, pa kada mi zatreba samo ga spojim. Ovaj 750 HDD mi treba da bude uvek tu - dakle mora biti SDD + HDD opcija.

Nije li bolje da taj 750GB HDD stavis u neku externu USB fioku, pa da zadrzis opticki uredjaj na laptopu?

Lično ODD ne koristim češće od 1 mesečno. :) Čak sam izbacio praksu da imam Software folder na disku, uvek skidam najnovije verzije sa neta svega, a u txt fajlu držim samo spisak šta instalirati, čisto kao mali podsetnik sebi. Od mlatimudije sva FLAC muzika mi staje na hard i nešto muzičkih spotova, filmovi su po principu pogledam/obrišem, 1 od 20 zadržim. Polako bekape (slike, dokumenta) izmeštam online tako mi i u tom pogledu optika više nije potrebna...

I mene ovo interesuje, ali nisam uspeo da nađem da ovo neko prodaje u Srbiji. Za sada je ovo najbolja opcija: http://newmodeus.com

Poslednja izmena:
Hehe - imam "desktop pamet" pa se nisam setio varijante sa externim ODD-om :wall:

Ako ga ni Laptop Centar nema u search-u, onda ti je jasno da ces ga ovde jako tesko naci. Mozda u nekom servisu ili da ti neko naruci :S:

Najezim se da mi neko narucuje - ovo u prevodu dodje - odracemo te ko zeca...
Mislim da mi se onda vise isplati da narucim preko nekoga iz inostranstva. Cudi me da nema kod nikoga u Srbiji tako nesto... :/

Mala tražnja jer skoro niko ne zna da ovako nešto postoji. ;) Ja sam saznao sasvim slučajno čitajući jedan strani forum nedavno i bilo je "wow, super ideja"...

n1tro, mislim da ni ovde ne bi prošao jeftinije shipping od $16.95 nije strašan, čak je verovatno mala beba u odnosu na maržu koju bi lupili naši bajni prodavci :) 2nd HDD or SSD Caddy - Lenovo Y460, Y550, Y560 (replace optical) $44.75 + $16.95 shipping

Cool, samo vidim jednu manu caddy-a, tj. y560 - nema otvore tu gde je optical drive. Zato bi mozda tu turio HDD, a SSD na poziciju gde je HDD bio.

Pa bolje SSD u caddy jer je hladan kao špricer. Trenutno imam u laptopu hard i ssd i, posle malo dužeg rada, SSD deo je potpuno hladan, dok je deo gde je hard mlak, tako da... :)

Imam ja caddy, ali ne znam da li odgovara tvom laptopu.
Kupljen je za macbook, ali možda paše i tvoj comp.
I ne moraš da vadiš bubreg, dao bih ti ga vrlo povoljno.
Sve ostalo na pm.

Posto imam MacBook i znam kakav je optical drive, cisto sumnjam da bi mogao da pase za moj laptop, posto bi laptop onda bio "otvoren" cak ako bi lepo seo unutra. :)

Posto je 40+$ stvarno previse za parce metala sa jednim konektorom odlucio sam se da nabavim pokvareni cd-dvd rom za laptop i da ga zbudzim da bude caddy, samo gde bih mogao da nadjem SataIII na ovaj skraceni Sata kao sto je na optickom drajvu? :-D

Pa zato i NIJE samo parce metala :D

Imas na eBay-u caddy-je za 10$ za neke laptopove. (vecinu)

Još kad bi ovaj Kinez hteo da pošalje u Srbiju...:D

Ok, da ne trolujem... Bocy je u pravu, nađeš na ebayu ovakav caddy za otrprilike 15-20$ đuture sa shippingom i to je to. Ja sam takav uzeo za sebe, ugradio ga u MacBook Pro i evo šljaka već godinu dana sa hard diskom u njemu, bez da štucne (sistemski je ssd). SuperDrive sam stavio u usb alu enclosure koji sam isto kupio na ebayu i kačim ga po potrebi.
Sve u svemu, za onoliko koliko sam ovo dvoje platio (oko 45$) ja sam prezadovoljan.

Evo samo da se javim kao korisnik caddyja od desetak dolara u t420 nekih 8 meseci. Ja sam stavio ssd na mesto hdd-a da mogu da ubacim optiku kad mi zatreba (cela 2 puta za ovih 8 meseci :D)

Vrh Dno