Šta je novo?

Opteron 146 bez IHS'a

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
Znaci debelo placeni Opteron 146 (cijena 317 €) je otisao sinoc pod noz 😉

Operacija je protekla uspjesno i na svu srecu i pacijent ostao ziv! 😀
Bez sale sad , na mnogim stranim forumima se prica , diskutuje , daju savjeti gdje se ljudi ohrabruju na ovaj korak.

Za razliku od istih ja bi svakoga ko nema mirne zivce ko nije stalozen upozorio na ovo !

Tako sam citao u jednom njemackom forumu kako lik tvrdi da kad se koristi zilet da isti prolazi kroz epoxy lijepak kao kroz maslac sto definitivno nije tacno !!! Treba i sa ziletom dosta pritiska da se izvrsi da bi se postigao mali napredak.

Bolje je vise puta sjeci na istom mjestu sa manjim pritiskom i mirno nego sa velikim pritiskom i uzhitreno.

Na coskovima je moguce izvesti recimo rez dubine nekih 5-6mm ali sa strane zbog okolnih kondenzatora preporucujem ne vise od 3-4 mm

Rezultat iszgleda ovako :

Mene je skidanje IHS'a donijelo 9° manju temperaturu na jezgru. To se prvenstveno moze obrazloziti sa tim sto AMD stavlja onoliko veliku zvaku ispod IHS'a koja po mom mishljenju vise djeluje kao izolator nego kao provodnik toplote. Druga stavka je sigurno i to sto sam koristio AS5 tako da mi je sada na vodi i naponu od 1,536 temperatura u idle 24° dok kad odradim S&M temp ne prelazi 35°

Sto se tice clocka donijelo mi je mozda nekih 50 MHz vise.
Gledajuci na to ovaj poduhvat se neisplati jer je prevelik rizik pogotovo kod skupljih CPU'a. Druga stvar ukoliko se neko odluci na ovo nek zaboravi standardne box coolere oni uopste nece imati kontakta sa DIE'jom kastriranog
Opterona.

Poslednja izmena:
Sada cekamo rezultate 😀

Svaka cast montey; ja sumnjam da bih bas imao **** za ovakav neki poduhvat. Nego moze li se to crno (sta li je vec skinuti nekako)?

monteboy je napisao(la):
Sto se tice clocka donijelo mi je mozda nekih 50 MHz vise.
Gledajuci na to ovaj poduhvat se neisplati jer je prevelik rizik pogotovo kod skupljih CPU'a. Druga stvar ukoliko se neko odluci na ovo nek zaboravi standardne box coolere oni uopste nece imati kontakta sa DIE'jom kastriranog
Opterona.
Trebalo bi paziti i na montazu kulera, inace ima da prodje kao Optimusov A64 :d
koji sada sluzi kao "donator za pinove" :d :d

ja sam hteo turiona s754 da uzmem, ali me je jako brinulo koji kuler i kako, pa sam odustao... sasvim je ovaj venice dovoljno ladan i sa poklopcem |)

drfedja je napisao(la):
Trebalo bi paziti i na montazu kulera, inace ima da prodje kao Optimusov A64 :d
koji sada sluzi kao "donator za pinove" :d :d

Pa glavna greska Optija i Mosa je bila sto nisu zalijepili sundjer, secas se sigurno starijih AMD'ovih cpu'a svi su imali na coskovima po sundjercic radi stabilizacije hladnjaka.

Ja sam ekstra bio da nabavim taj gumeni sundjer debljine 1mm , nije sigurno kao IHS ali opet koliko toliko stabilizira hladnjak.

Poz...

I, sta bi na kraju... 'oces li da zalepis nazad IHS? :d:d

P.S. Nema teorije da bih ja ovo ikada radio... narocito jer si dobio svega 50 MHz.
Svejedno, ipak je eeeextremno pipav posao.

P.P.S. Ali, sa druge strane, 35 stepeni pri full load-u od strane S&M-a (dakle, S&M-a... a ne Prime-a ili OCCT-a)... to je stvarno izuzetno! 😉
Samo, trebalo je da odradis onaj "long" test, mozda bi nagazilo 36! 😀

CAR je napisao(la):
I, sta bi na kraju... 'oces li da zalepis nazad IHS? :d:d

P.S. Nema teorije da bih ja ovo ikada radio... narocito jer si dobio svega 50 MHz.
Svejedno, ipak je eeeextremno pipav posao.

P.P.S. Ali, sa druge strane, 35 stepeni pri full load-u od strane S&M-a (dakle, S&M-a... a ne Prime-a ili OCCT-a)... to je stvarno izuzetno! 😉
Samo, trebalo je da odradis onaj "long" test, mozda bi nagazilo 36! 😀

Da nema neke realne koristi od ovog zahvata tu se slazem , cisto malo da dignem adrenalin nista vise. 😉

Samo ovakvu izjavu nisam ocekivao od tebe, kad se samo sjetim koliko napona si ti davao tvojim starim BH5 modulima mislim da nije nista manje riskantno 😉 jesu to godine CAR'e ili zasto si postao tako konzervativan ? 😀

no risk no fun !!!

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Pa glavna greska Optija i Mosa je bila sto nisu zalijepili sundjer, secas se sigurno starijih AMD'ovih cpu'a svi su imali na coskovima po sundjercic radi stabilizacije hladnjaka.

Ja sam ekstra bio da nabavim taj gumeni sundjer debljine 1mm , nije sigurno kao IHS ali opet koliko toliko stabilizira hladnjak.

Poz...
Koliko sam snimio na tom procesoru, lik ga je "zabo" srafcigerom izmedju heatspreadera i uOPGA kucista, pa mu je onda "proklizao" vrh srafcigera do kristala koji je onda pukao. U svakom slucaju procesor izgleda kao da je izasao iz horor filma. 😀

drfedja je napisao(la):
Koliko sam snimio na tom procesoru, lik ga je "zabo" srafcigerom izmedju heatspreadera i uOPGA kucista, pa mu je onda "proklizao" vrh srafcigera do kristala koji je onda pukao. U svakom slucaju procesor izgleda kao da je izasao iz horor filma. 😀

Zezas ? nisam znao za to ! Il se skrivalo od mene ???. Sobzirom sto sam sve u medjuvremenu saznao sve je moguce , no to je druga prica.
Mene je receno kao da nije bilo mehanickog ostecenja nego da je u pitanju "navodno" samo nedostatak IHS'a pa sam predpostavljao da mu kuler nije nalegao kako treba.

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Originally Posted by drfedja
Trebalo bi paziti i na montazu kulera, inace ima da prodje kao Optimusov A64
koji sada sluzi kao "donator za pinove"

Poz...
Da vas ispravim.Taj A 64 koji sam fedji doneo od optimusa je 754 cpu.Procesor o kome monty prica je neki stari optimusov venice koji je preziveo skidanje ihs-a i dan danas radi.Ovaj A 64 vec je bio crknut kad se na njemu vezbalo skidanje ihs-a.

CYK je napisao(la):
Da vas ispravim.Taj A 64 koji sam fedji doneo od optimusa je 754 cpu.Procesor o kome monty prica je neki stari optimusov venice koji je preziveo skidanje ihs-a i dan danas radi.Ovaj A 64 vec je bio crknut kad se na njemu vezbalo skidanje ihs-a.

Pa da tako sam i ja Optija onda razumio bio samo ovo da je prije toga vjezbana na 754 nisam znao.

monteboy je napisao(la):
Da nema neke realne koristi od ovog zahvata tu se slazem , cisto malo da dignem adrenalin nista vise. 😉

Samo ovakvu izjavu nisam ocekivao od tebe, kad se samo sjetim koliko napona si ti davao tvojim starim BH5 modulima mislim da nije nista manje riskantno 😉 jesu to godine CAR'e ili zasto si postao tako konzervativan ? 😀

no risk no fun !!!
😀😀😀😀

Daleko bilo! :d

Samo za tebe, jedna slicica da se podsetis "tih starih vremena"... 😉
E, da, i nisu BH-5, vec BH-6 moduli... i jos uvek ih lozim! :smoke:

Prilozi

• Vdimm.webp
    Vdimm.webp
    25.8 KB · Pregleda: 98
Ja sam memory boosterom takodje lozio OCZ PC4200 na 4V, uh kad se setim

Nazad
Vrh Dno