Šta je novo?

Oprema za wifi 5ghz

miksan

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2011
Poena
195
Moja oprema  
Laptop
/
Tablet
/
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Da li je izvodljivo povezati Netis WF-2710 i Ubiquiti AG-5G23 Airgrid M5, 5.8GHz ili novija Ubiquiti HP-5G23 Airgrid M5 bez kabla.Da povezujem utp kablom trebalo bi mi 50-60m.Da li je izvodljivo bez kabla i da li je izbor rutera dobar?

Znaci antena povezana sa provajderom, ja ruterom na Airgird.

Udaljen sam od grada 6-8km.

Ajde neko ko se razume, nisam siguran sta ce provajder postaviti na njihovoj strani.

Kako misliš da povezeš Airgrid bez kabla? Preko čega ćeš je napajati onda? Moraćeš da uzmeš tih 50-ak metara utp-a i napajaš kako je Ubiquiti to i namerio - preko PoE-a. Što se Netis rutera tiče, za sada sam čuo par loših stvari - loš WiFi signal, prekida ponekad, itd. A opet, kad pogledaš, taj AC ruter košta 30-40e, dok dobar Asus AC ruter košta preko 100e. Mislim da i to dosta govori.

6-8km nije problem za AirGrid, naravno ako imaš odličnu optičku vidljivost. Ali, wireless je dvosmerna ulica i QoS će zavisiti i od toga šta provajder ima na drugoj strani. Obično se stavljaju neke panel antene ili nešto od Nanostation-a, ali ti niko sa 100% tačnošću ne može reći koliki ćeš protok da ostvariš i koliko će veza biti stabilna.

Popni se do mesta gde bi Airgrid stajao, uzmi neki aparat sa 10x ili većim zumom, naciljaj gde bi trebao da stoji provajderov ap i ako nema ikakvih prepreka, sve šanse su da će to da radi ok.

Namontirasmo juce antenu.Lepo radi net, jacina signala je -75dBm, ping 9.

Sto se rutera tice ici cu na ovaj netis, *** to je budzet trenutni.

Nazad
Vrh Dno