Šta je novo?

Oprema za Wi-Fi

• Začetnik teme Začetnik teme ebe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ebe

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
619
Koliko moze da kosta oprema za Wi-Fi? Ove u Zrenjaninu je to tek pocelo pa nemam predstavu. Kada sam se prvi put raspiticao rekli su 100-150e. Danas sam bio da pitam za jos neke detalje i tip mi kaze da zbog udaljenosti (~10km) treba jaca antena i ko zna sta jos i da bi me sva oprema kostala oko 180e. Jeli to neka realna cena ili mogu da prodjem i jeftinije? Gde mogu da nadjem specifikaciju opreme koja mi je potrebna i gde mogu da je kupim?

Nije problem u hvatanju signala ( mozda su stavili par watti predaje ) ali bice zanimljivo kako ces dobaciti do njih.
Ako je ta razdaljina, onda za opremu dodaj jos jednu nulu.

Ma daj kakva josh jedna nula ????
Pazi iskreno govoreci to sto ti zelis da uradis je veoma optimisticno.
Jel postoji opticka vidljivost izmedju te 2 tacke koja mora da bude besprekorna ?
Da li postoji mogucnost da uzmes opremu koja je malo skuplja ?
Da li postoji mogucnost da se odradi p2p link sa npr gridovima i pheenet-ima npr ?
Koliko je meni poznato ljudi su po vojvodini gadjali i po 20km (ipak nije to beograd) ali moras imati u vidu da kako se wi-fi bude razvijao u zrenjaninu da ce etar postati sve zaguseniji i da ce proporcijalno sa tim tebi slabiti signal ...
Znaci nije to ono sada sam uzeo i radice ...
Moras da razmisljas i na duze staze ...

Sve sto je rakao Born2Kill je tacno. Tebi na 10km ostaje solucija grid<>grid i to ces morati da se isprsis da kupis duplu opremu. Znaci kupices 2 grid antene(i to najskuplje 24dB),jednu antenu za sebe i jednu da stavis kod provajdera(+ pitanje je da li ce ti to dozvoliti) da bi imao usmeren link kako bi ti razlicite prepreke ne bi smetale. Ako planiras da se kacis na njihovu omni antenu koja pokriva 360 stepeni i to sa 10km razdaljine,zaboravi u startu jer ces imati ogromne probleme.
Toliko,
Poz!

p.s.
Cene(BG) imas ovde:
www.netiks.co.yu
www.albicom.co.yu

Sto se tice opticke vidljivosti, nisam siguran. Ima nekih silosa u blizini ali ne mogu da procenim da li ce mi smetati. Obecali su mi ljudi da ce doci i da ce isprobati.

Sta podrazumevas pod malo skupljom opremom?

Objasni malo p2p link, nisam sasvim upucen u ove stvari. Mislis na slicnu opremu negde na pola puta?

Sto se tice eventualnog zagusenja etra u buducnosti mislim da to ne bi trebalo da ima velikog uticaja na mene. Posto ne zivim bas u Zrenjaninu nego u jednom vikend naselju izmedju ZR i Kleka (oko 6km od ivice grada) treba samo da gadjam sebi najblizi predajnik. U tom slucaju izmedju mene i predajnika ne bilo niceg na toj frekvenciji.

Kratko i jednostavno.Jedino resenje za tebe je p2p(ad-hoc). To znaci da ako se postavi dobra oprema kod tebe i ista takva kod provajdera(ali ta oprema kod provajdera ce biti samo za tebe,znaci samo ces ti nju koristiti) tada ce sve raditi. Kazem,sumnjam da ce ti tako nesto dozvoliti a moraces da snosis i duple troskove za opremu.Razumes?

Razumem. Sacekacu da dodju ljudi i isprobaju pa cu videti sta dalje.

E, da se ja pitam ja bih proterao kabl preko mosta! 🙂

Nemanja je napisao(la):
E, da se ja pitam ja bih proterao kabl preko mosta! 🙂

Bojim se da bi se srusio. Posle bi morali okolo k'o ovi iz Tomasevca. 😉

Pogledaj www.astrasat.net, a za upload Mobtel GPRS dok je jos besplatno (do kraja godine?) na postpaidu, a i posle ti nece biti neki veliki protok samim tim ni naplata posto sav download ide preko satelita.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno