Šta je novo?

Opravdanost Vistine zahtevnosti?

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me sta mislite o tome, da li je po vama opravdano sto recimo Aero interfejs trazi minimum gigabajt memorije i jaku graficku karticu? Koliko sam razumeo, i bez Aera, potreban je kompjuter sa gigabajt memorije minimum i nekom jacom grafickom.
E sad, dva drugara, koji su okoreli Linux-asi, kazu da je totalno neopravdano i glupo da operativni sistem trazi toliko jak kompjuter.
Ja sam video na nekoj verziji Linuxa kod drugara kako radi razne 3D akrobacije, okrece prozore kako zeli, menja transparentnost, i sve to sa samo 256 mega memorije, i nekim Athlonom 1800+ ili losijim. A da bi me jos malo ubedili, pustili su mi sa YouTube-a neke prezentacije tog Linuxa koji radi isto tako neke lude 3D stvari, kazu i da je onaj Aero "vozic" (alt tab) takodje moguc, i da nema potrebe za jakim kompjuterom.
Kakva su vasa iskustva sa ovim i sta mislite o tome?
Ja nisam opredeljen, meni se Vista kao Vista maksimalno svidja, ne samo zbog tog Aera, vec ceo dizajn, odabir boja, sve je sa stilom uradjeno.
Da, BTW, sta jos radi Aero, jel samo u pitanju "vozic" na Alt Tab, transparentnost prozora, ili ima tu jos nekih skrivenih carolija?

Vidljivi elementi Aera jesu taj "vozić", transparentnost i ti šareniši, ali on je mnogo dublja promena od te površine. Prvi put od nastanka windows-a se promenio način na koji se barata prozorima i to će imati dublje posledice koje će se tek osetiti.
Što se memorijske zahtevnosti tiče, to je već Windows klasika. Verovatno postoje procesi koje 99% ljudi nikada neće koristiti ali su uključeni zbog logike "od viška glava ne boli" i neki delovi koda koji su prosto neoptimizovani, ali tako je bilo i pod XP-om na koji su svi kukali kada se pojavio, pa evo sada on ispade prilično skroman.
Vista je evolutivni pomak Windows platforme i kao takva mislim da je sasvim ok.

Osim toga i same nove aplikacije (Photoshop CS3, Corel 13... ...) zahtevaju sve vise i vise memorije, sto je direktno povezano sa primoravanjem ljudi na upgrade kao sto se oduvek i radilo, i to je normalno...
Uskoro ce 1GB memorije biti standard, zatim 2GB... ...

Pogledajmo samo sta se desilo za nekoliko godina, sa P2 na 333Mhz sada imamo P4 3600Mhz (sto je 10,8 puta vise)......

To je tehnologija, i zahtevnost ce uvek skakati...

Nije tehnologija, to je lenjost programera i MS-a i oslanjanje na skok performansi hardvera uz neoptimizaciju softwarea.

Vratite se na XP SP1 sa tom mocnom konfiguracijom, sa recimo 2GB memorije ili samo 1GB, instalirajte Photoshop CS umesto CS 2 ili 3 i videcete, izgledace kao da ste kupili novi komp!
A uz malo akrobacija i XP moze da izgleda kao Vista.

Uostalom, nabrojte 64-bitne programe? Nijedan ozbiljan, koliko ja znam? Sve to govori da svako samo nabudzi postojece i udri! MS bi trebao da izda samo 64-bitnu verziju Viste da je zaista hteo napredak i da primora proizvodjace softvera da mrdnu sa mrtve tacke.
Kostalo bi i njih, ali i mi korisnici smo prinudjeni ka kupujemo nov hardvare, pa sto i oni ne bi ulozili malo para! Ali ovo ce izgleda da ide u nedogled!

Ja jos uvek nisam video nikakvu prednost Viste a instalirao sam i Betu i Final, meni sve radi sporije (dosta sporije) a i osecam se nekako lose kada radim na tom OS-u...ne znam zbog cega. Kao neko ko je tek presao na SP2 (a uskoro ce se vratiti na SP1 😀 ), ne postoji nikakav opravdan razlog da se predje na Vistu osim zbog sminke. Nije mi jasno kako jednom ti MS programeri ne naprave sistem koji ce raditi brze od prethodnika.

I ko ce onda da kupuje 'dual core - do more' ? 😉

Sto se zahtevnosti tice, Vista i Aero sasvim "lepo" rade na konfigutaciji pod avtarom, a sve sto imam da kazem o tom odabiru boja i cuda, ja sam i nju terao kao i svaki win do sada pocev od 98-ice... Samo su se rezolucije menjale...

Vista smara, kliknem da podesim nesto on mi zacrni sve i zbog moje bezbednosti me pita da li zelim da potvrdim to sto sam hteo.. svaki trci kliktaj misem mi je na allow... BRE

Sto se zahtevnosti tice, Vista i Aero sasvim "lepo" rade na konfigutaciji pod avtarom, a sve sto imam da kazem o tom odabiru boja i cuda, ja sam i nju terao kao i svaki win do sada pocev od 98-ice... Samo su se rezolucije menjale...

Imas malo jaci procesor od mene, ali graficka i memorija su nam iste. Dakle OK ti radi, jesi koristio XP ranije, koliko je sporija u odnosu na njega. Kakav je rad sa vise programa odjednom, da li zablokira kad recimo popalis Photoshop, winamp, Total commander, Operu, MSN, i sve ostalo sto mi je skoro uvek popaljeno, i recimo pozoves ALT TAB, jel zakrci malo kad pali vozic, ili bez problema?

Imas malo jaci procesor od mene, ali graficka i memorija su nam iste. Dakle OK ti radi, jesi koristio XP ranije, koliko je sporija u odnosu na njega. Kakav je rad sa vise programa odjednom, da li zablokira kad recimo popalis Photoshop, winamp, Total commander, Operu, MSN, i sve ostalo sto mi je skoro uvek popaljeno, i recimo pozoves ALT TAB, jel zakrci malo kad pali vozic, ili bez problema?

Uf, sad ja nikad nisam palio vise od 2-3 programa... :\
Pa, sporija je... Jos sam ja (ne pitaj kako) aktivirao, pa apdejtovao, pa upao u RFM tako da je tad sve postalo zabagovano... :\
Inace prezivljavao sam i fotoshop, i PES i War3 i Manager, i jos brdo stvari, tako da... sta da ti kazem... Stavi kao drugi sys, pa probaj sam...

Probao juce vistu i obrisao je. Proce duuuugo vremena dok je opet neugledam na kompjuteru. Sa par osnovnih programa 750mb memorije zauzeto. Mislim zasta to, zbog providnog taska i par senki!!

sve je previse komplikovano, da bi podesio na primer rezoluciju ili slicno moram 10 puta da kliknem misem... jede puno rama, graficko okruzenje mi ne nudi nista novo u odnosu na xp osim onog flip3d ili kako se zove sto se tice funkcionalnosti. puno je svakojakih zastita, mislim da su i performanse pri radu sa diskom slabije... nisam zadovoljan...

na Vistu cu preci kada 4GB sistemske memorije bude donja granica... 🙂
Do tada, da od svog extra racunara napravim duplo sporiji, i jos da za to platim 🙂
Pa nisam lud!

Još kad vidim kako neodoljivo podseća na Linux distribucije...strašno:d

Probao juce vistu i obrisao je. Proce duuuugo vremena dok je opet neugledam na kompjuteru. Sa par osnovnih programa 750mb memorije zauzeto. Mislim zasta to, zbog providnog taska i par senki!!
Vista je projektovana tako da uzima što više memorije u zavisnosti od toga koliko je imaš. Kada malo bolje razmisliš, logično je. Zašto da stoji neiskorišćena? Kada se pojavi neka zahtevna aplikacija, manje bitne stvari se iščiste iz memorije.

poenta-kacamak nije u tome da ti M$ proda windouz za 100-200 ojra i da kaze "dobro je".
poenta je da ti stalno prodaje jedno te isto, pa tvojoj deci, pa unucima ......
nije iskljuceno da ce se uskoro software koristiti "online", da bi placao svaki dan po malo.

tako funkcionise sistem na celoj planeti, osim mozda kod Kastra i jos po negde. sve je isto.
nije poenta banci da ti uzmes 1.000 ojra kredita i da im vratis 1.100 i da oni kazu "super, zaradili smo 100 ojra.
poenta je da ti ceo zivot (pa deca, pa unuci ....) budes pod kreditom, tj. da uvek trosis 2-3 meseca unapred ono sto jos nisi zaradio, da bi fakticki ceo zivot davao parazitima 10-15 % svoje zarade.
nekada su robovi imali bukagije na nogama, sada sami trce na saltere banaka, M$-a i cega sve ne.

..... gigabajt RAM-a, gigabajti hard-diska !?
pa, hebote, ljudi razvijaju OS koji se boot-uje sa floppy-ja (1,44 MB), zapravo sa pola. pola floppy-ja imas jos za dodatni software. ---> http://www.menuetos.net/
skoro se moze reci da uz menuet dobijes vise aplikacija nego uz windouz.

sta je, u sustini, jedna od najbogatijih kompanija na svetu ponudila u svom software-u u, recimo, zadnjih 10-ak godina?
prozori se malo mrdaju i providni su, boje su malo drugacije ?
sta, u principu, mozes da radis pod vistom, sto nisi mog'o pod 98-icom, recimo ?

mene vista neodoljivo podseca na cips.
krompir natopljen zejtinom koji, po jedinici mere, ljudi placaju skuplje od orade, brancina, govedje prsute ....... ili duplo skuplje od mladog kajmaka, recimo .........
i sve stoje u redovima, bez bukagija na nogama, sa kezom na licima i razmisljaju dal' da uzmu crvenu kesicu sa zutim prugama ili zelenu sa plavim .....

hvala bogu da na planeti postoji ovolika open source zajednica.
nadam se da ce ljudi otvorenog uma na kraju da pobede te takve kompanije, kao sto je M$, koje zapravo koce razvijanje software-a

Ne kapiram, kakvo kocenje razvijanja softvera? To je malo preterano.

Mislim da je sustina da kada jednog trenutka MS oseti da mu je pozicija lidera ugrozena, mozemo ocekivati da dobijemo nesto novo. Do tada se nista bitno nece promeniti. Ko kaze da MS nije sposoban za tako nesto, nije pri cistoj svesti, stvar je samo da li hoce...

Imam instlairanu Vistu Home Preminum 32bit na potpisanoj konfiguraciji i mogu reci da je jedino boot malo sporiji ali zato sam rad ne, sve mi radi brze nego u XP, a Vista nije promenjena samo u izgledu (kojim sam odusevljen, ipak volim lepo okruzenje, ko voli sivilo ima i opciju da lici na 98). U samom sistemu postoje razlike u kernelu, u servisima, a sto se tice rama pa zasto bre svi kukaju?? Pa trosi ram, ako i treba, ram je brzi od HDD i to vise puta, to dovodi samom ubrzanju sistema. Osim toga kao i svaki sistem i Vistu treba tweak-ovati i podesiti, licno koristim sa sajta TweakHound i radi ok (osim stampaca, ali mislim da ce se i to resiti uskoro), na sajtu cete naci uputstva za istaliranje, tweak-ovanje i optimizaciju.

Vista je projektovana tako da uzima što više memorije u zavisnosti od toga koliko je imaš. Kada malo bolje razmisliš, logično je. Zašto da stoji neiskorišćena? Kada se pojavi neka zahtevna aplikacija, manje bitne stvari se iščiste iz memorije.

Za ovo prvi put cujem!!!
Otvorio sam Photoshop, ucitao fotku sa canona 5D, uradio par filtera, resize 150% i Scratch fajl se opasno popeo, a memorija se nista nije oslobodila za PS, samo se zagusila.

Sad, na tom "eksperimentalnom" kompu imam samo 1GB, ali mislim, XP SP1 radi ko zmaj na njemu i melje fotke ko blesav!!!

sta, u principu, mozes da radis pod vistom, sto nisi mog'o pod 98-icom, recimo ?

Ako ti komp ne služi samo za igranje, onda ćeš shvatiti šta si ovde odvalio.

Što se tiče kredita, parazita, i uzimanja para od raje, sa tim se apsolutno slažem.

Cekajte ljudi. Jos je Ubuntu 5.01 imao Aero efekat, zar ne? Nije mu trebao 1Gb Rama.
O cemu se radi ovde. O simbiozi Intel-Microsoft ?

Za sve koji su nedavno kupili All in Wondere: ne instalirajte Vistu!
AIW ne podrzava Vistu (ili jos bolje Vista ne podrzava AIW). Nacin na koji AIW iscrtava TV sliku je iz sigurnosnih razloga zabranjen. Ovo je uprosceno objasnjenje, ali tako je. Dakle, rade igrice ali sve AIW multimedijalne dobrote ne rade. Mrzim MS.
Mimo toga, sminka je vrhunska i meni licno je ceo OS nekako prijatan. Steta sto je ta ista sminka glavni adut. Zaista, ne mogu da se setim nicega sto nisam mogao da radim u win2K, na primer. Sramotno je sto Vista izlazi tek u 2007, apple ima slican i uglavnom bolji sistem godinama, verovatno i linux ima sve vista dobrote vec neko vreme...

Ne kapiram, kakvo kocenje razvijanja softvera? To je malo preterano.

Mislim da je sustina da kada jednog trenutka MS oseti da mu je pozicija lidera ugrozena, mozemo ocekivati da dobijemo nesto novo. Do tada se nista bitno nece promeniti. Ko kaze da MS nije sposoban za tako nesto, nije pri cistoj svesti, stvar je samo da li hoce...

nije preterano, nego je kristalno jasna cinjenica.
da li ce neki software:
1. da se razvija,
2. prestane da se razvija
ili
3. sistematski da se unistava,
a ako je M$ u poziciji da se pita o tome, onda ce jedini kriterijum o sudbini tog software-a biti sta od ove 3 opcije M$-u donosi veci profit.
i to je to. ne postoji ni jedan drugi kriterijum.

primera ima kol'ko 'oces ....
ne volim javu, ali je, generalno, dobra stvar kad programer ne mora da razmislja na kom OS-u ce da radi njegov program. zar ne?
i sta se desilo kad je M$ ukapir'o da za njih nema vajde, ako sve predje na javu, jer ce onda svi moci i da predju na besplatni linux?
posle sistematskog razvijanja se pristupilo sistematskom unistavanju.

sta je prvo M$ uradio, kad je pre mesec-2, kupio russinovich-ev sysinternals ?
izbacio sve win98 verzije.
zasto?
pa samo i iskljucivo zbog profita.
mislis li da im je u 0,00000001 promilu malog mozga, na pameti bilo, recimo 10 miliona ljudi u africi koji sebi ne mogu da priuste skuplje masine?
zabole ih bas. od takvih nema profita, pa prema tome takvima ne trebaju ni informacije, ni internet ni nista .....

takodje se ne bih slozio sa tobom da su oni toliko bas sposobni, koliko su postali bogati.
mislim da su samo na pocetku imali nenormalnu srecu, a kasnije su se stvari odvijale manje-vise po inerciji. hebi ga, ljudska glupost je jedina konstanta u istoriji.
setih se 2 gejtsove misli, napisane u njegovoj biografiji, koje su iz kasnijih izdanja obrisane.
prva je iz prve polovine 90-ih, gde on "misli da se nikad nece ukazati potreba da pc ima vise od 16 MB rama" (nisam siguran da je bas 16, al' otprilike taj red velicine).
druga misao je cak mladja par godina, a gejts rece, otprilike, da on misli da se taj internet nece bas nesto previse razvijati po planeti, da tu nema buducnosti.

sve u svemu, da je bio malo pronicljiviji, mozda bi na neku foru stavio svoju sapu i na internet, pa bi smo ti i ja zbog pisanja ovih recenica, morali da ubacujemo i koji cent u njegovu kasicu.

Ako ti komp ne služi samo za igranje, onda ćeš shvatiti šta si ovde odvalio.........

ne sluzi mi uopste za igranje, al' svejedno ne shvatam sta sam odvalio.
kazi mi . sta sam odvalio?

sta to, u sustini, sa vistom mozes sto sa, recimo 98-icom ne mozes ?
ne radi internet?
ne mozes da se druzis na ovom forumu?
ne vidis neku web stranu?
da saljes/primas mailove?
telefoniras? skype, sip? messengeri?
ftp?
da gledas filmove? divx, dvd? televiziju?
da slusas radio?
da slusas mp3? audio cd?
da gledas fotografije?
da crtas?
da kopiras/premestas/brises/downloadujes/uploadujes fajlove?
da koristis recnike?
da sharejus fajlove? torente?
da citas dokumenta? pdf? txt? .....
da umrezavas mashine?
da imas daljinski pristup desktopu? vnc?
da rezes diskove?
da grebujes audio u mp3?
office?
........
...........
......
ako neka pojedinacna aplikacija ne radi, sta ja znam, recimo google-talk, to nije zbog toga sto je tehnicki nemoguce da ona radi, nego, naprotiv sto namerno nece da radi, zbog svega gore opisanog.

Realno, 60% tih stvari mozes da radis i sa Windowsom 3.11 🙂
Nisu poboljsanja sistema samo u spektru raspolozivih programa u datom momentu. Ono ispod haube sto cini sistem - to je ono sto treba da se poboljsava iz verzije u verziju.
Linux je sjajan primer kako to u realnom svetu funkcionise - samo prelazak sa 2.4 na 2.6 granu kernela je doneo znatna poboljsanja a bogami i osetno ubrzanje u radu.

Ja sam isprobao sve verzije Viste i misljenja sam da je takav trebao da bude XP. To ne znaci da je XP los sistem vec da Microsoft malo kasni za konkurencijom. Mene Vista ne privlaci ni najmanje - imam dovoljno jaku masinu da je poteram u punom sjaju ali umesto nje, svoje mesto na mom disku je nasao MAC OS X 10.4.8 koji radi perfektno. Svi alati koji meni trebaju za rad postoje na njemu i uz Linux mi zaista nista vise i ne treba.
Hteli ili ne, Vista ce se ugnezditi na nasim racunarima iz x razloga a jedan od najociglednijih su igre - DX10 standard, nadolazece DX10 graficke kartice i buduci DX10 naslovi (sem ako se proizvodjaci zabavnog softvera naprasno ne okrenu OpenGL-u).
I nemojte da se lazemo - danas pre nego ikad do sada postoje uslovi za kvalitetnijim razvojem softvera. Windows 95 nije mogao da bude mnogo bolji ali Vista jeste. Medjutim, imajuci u vidu da cemo vozati Vistu duzi niz godina, ta zahtevnost ce biti anulirana vec kod sledece generacije procesora.

Poslednja izmena:
@mrle: Ja sam veliki protivnik toga da cilj svakog posla bude profit (logicno je naravno da jeste, ali ne i neophodno), medjutim danas svet tako funkcionise. Malo mi je nelogicno to tvoje rezonovanje, na stotine korporacija se ponasa kao i MS, imas i gorih primera. Pre mesec dana u NG izadje clanak o eksploatisanju nafte u Nigeriji. Nije tema, ali strasno sta se sve desava. Kapiram da je cilj svake (tj. ogromne vecine) velike korporacije profit, pa tako i MSu. Takodje, ne znam zasto bi se MS pitao da li ce neki softverski proizvod koji je nezavisan od Windowsa biti "unisten", vecina propalih projekata je propala jer se nije prilagodila trzistu, zahtevima trzista itd. Open Source zajednicaje nezavisna i od MS i ne koristi Windows, ne vidim kakav tu onda ima uticaj bratija iz Redmonda?

Apple se prebachio na x86, ko hoce eto mu ga MAC OSX. Ko hoce, eto mu Linux, moze cak da bira od desetina distroa. Ja bih sam presao na neki od ovih sistema za stalno, medjutim danas je stanje takvo da se softver u 90% slucajeva razvija za Windows, dakle ja kao buduci (nadam se) softverski inzenjer moram da pratim koja platforma je najzastupljenija.

Dalje, ja tog Gejtsa ne volim i smatram ga za seljacinu, sto realno i jeste 😀 To sta on napise u svojim knjigama moze da okaci macku o rep, to je samo njegovo zapazanje (glupo jeste, ali to je vec njegov problem). Ne moraju njegova tvrdjenja da kontrolisu tok razvoja tehnologije. On je po meni davno prestao da bude MS i vice versa. To da je imao srecu na pocetku karijere stoji, medjutim danas u toj kompaniji rade mnogo bolji strucnjaci nego sto ce on ikad biti. I kazem, ez aj em konsrd, za MS postoje dva puta: ili ce za neku godinu izbaciti nesto potpuno novo, ili ce se propasti u najgorim mukama. Realno, tesko da ce ubuduce uspeti da se izbore sa konkurencijom, ako nastave po starom.

I za kraj, da ne ispadne da sam neki msofista ili cak bilista 🙂 ili njihov wooden lawyer, napomominjem da sam samo izneo cinjenice. To je tako danas, sutra se svi nadamo da ce biti bolje.

Ma da, juče mi je Photoshop CS2 pojeo 800 MB rama i zakočio ceo sistem.

Nazad
Vrh Dno