Šta je novo?

Opet problemi sa X-Fi

LazaNS

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
420
Moja zvucna ne prestaje da me izludjuje od kada sam presao na Vistu.
Danas sam reinstalirao drivere jer mi vec neko vreme na analognim izlazima kartica nije davala zvuk za subwoofer. Najpre sam instalirao drivere sa CD-a sto sam dobio sa njom, a onda sam pustio da skine sve najnovije sa neta i instalira ih.
Dakle sada su instalirani 2.18.0004 i odgorvarajuca consola.
Nakon ovoga mi je sub konacno proradio, ali se naravno javio novi problem. Sada mi SPDIF ne radi kako treba. Naime sada kada odem u control panel/audio klikne desnim na SPDIF Out i odaberem play test tone dobijem :
---------------------------
Error!
Failed to play test tone.
OK

Ukolko udjem u opcije sa SPDIF oi probam da testiram recimo DTS signal onda dobijem:
Device In Use
The device is being used by another application. Please close any devices that are playing audio to this device and then try again.
OK

Vec sam ranije imao ovaj problem, i resio sam ga reinstalom Viste, al tad mi to nije bio toliki problem jer je bila tek instalirana, sada je situacija znatno drugacija. Sada sam probao da reinstaliram drivere, konzolu i sta vec ide sa tim, ali bez uspeha.
Sada zbog ovoga kada gledam filmove sa 5.1 DTS-om ne mogu 5.1 zvuk da posaljem na receiver jer ne funkcionise. Ovo mi je vrlo bitno jer ako zvuk na receiver saljem preko multi chanel-a (analogno) tada receiver ne mzoe da ga obradjuje nego ga samo prosledi na zvucnike, dok kad ide preko optike tada ga receiver obradi, u prevodu razlika u je ogromna.
Inace opticki izlaz radi jer stereo i dalje ide preko njega bez problema.
Od kada sam presao na Vistu, X-fi mi ni u jednom trenutku nije radio u potpunosti kako treba, samo sam balansirao sa razlicitim problemima. Naravno i na netu postoji dosta ljudi sa ovim problemom, al naravno da se Creative to ne tice previse pa nisam uspeo da nedjem resenje. Kakva je to firma, stvarno nemam reci, evo ni site www.creative.com mi ne radi vec duze vreme.
Koristim Vistu 64 SP1.

Uglavnom posto ovde ima dosta vlasnika X-Fi, ima li neko resenje?

Poslednja izmena:
Izaberi SPDIF kao default i imaces pass through za 5.1 zvuk preko dig izlaza. Naravno moras tako podesiti i plyere i codece. Drugo resenje je koriscenje DolbyDigital Live opcije koja kupi bilo koji 5.1 zvuk na kompu i salje ga preko SPDIF, inace idealno za igrice.

Pa to je tako ranije funkcionisalo, medjutim sada je nesto pokarambaseno.
Ranije kada odem u contorl panel pa testiram DTS, lepo se cuo zvuk na svim zvucnicima, nije bilo nikakvih gresaka koje sad prijavljuje.

REsio sam problem.
Uninstalirao sam drivere, consolu i svo ostalo smece koje ima Creative u nazivu. Zatim sam uninstalirao K-Lite codec-e i pomocu driver cleanera dokrajcio Creative. Zatim sam instalirao samo drivere i console launcher i sada sve radi.
Sta je od svega ovoga pomoglo, pojma nemam. Reinstalacija samo drivera i brisanje sa driver cleanerom nisu bili dovoljni.

Sto se tice
"koriscenje DolbyDigital Live opcije koja kupi bilo koji 5.1 zvuk na kompu i salje ga preko SPDIF, inace idealno za igrice."

Za to bese potreban onaj komplikovani proces da se omoguci DDL na X-fi?

Ili taj komplikovani proces sa starijom verzijom drivera ili lepo kupis licencu za 5$ i koristis sa novim driverima.

Dakle sad moze da se kupi, cuo sam da ce moci al nisam znao da je pocelo. Super, sad cu da se informisem o tome. Ne pada mi napamet ga ponovo pokusam budziti jer je poslednji put XP nastradao :)

Hvala, nasao sam ga vec, naravno da je bilo zabudzeno negde da se ubih trazeci.
Sad jos samo da nadjem karticu koja ce tamo proci posto moja naravno nece :)
Uz malo srece, vec danas ce mi proraditi ono sto odavno zelim :)
Pozz.

Vrh Dno